Імазамокс — якість має значення

Імазамокс — якість має значення

/ Актуальні статті / Вівторок, 24 квітня 2018 10:45

Практичне використання гербіцидів із системою Clearfield® від BASF дозволяє якісно та надійно захищати посіви сільськогосподарських культур від бур’янів

Вже не одне десятиліття компанія BASF пропонує інноваційні рішення в області захисту рослин, обробки насіння та біологічного контролю, а також інновації стосовно управління біогенними речовинами та стресом рослин. Відділ захисту рослин BASF є провідним новатором, який співпрацює з аграріями в сфері захисту та підвищення урожайності сільськогосподарських культур, що дозволяє їм ефективніше вирощувати продукцію високої якості.

 

Імазамокс

Імазамокс, останній представник імідазолінонового сімейства гербіцидів, був розроблений на початку 1990-х років та наразі зареєстрований у 56 країнах по всьому світі. В Україні він є частиною виробничої системи Clearfield® на таких культурах, як соняшник та ріпак, а з 2016 року виробничої системи Clearfield® Plus, що поєднує високоврожайні гібриди соняшнику з гербіцидами широкого спектра дії. Він також використовується на таких бобових культурах, як соя і горох. Імазамокс може застосовуватися самостійно або в поєднанні з іншими діючими речовинами у гербіцидах Пульсар® 40, Пульсар® Плюс, Євро-Лайтнінг®, Євро-Лайтнінг® Плюс та Нопасаран®.

Внесення гербіцидів із вмістом імазамоксу забезпечує ефективний післясходовий контроль широкого спектра основних злакових та дводольних бур'янів із короткотривалою дією у ґрунті на подальше проростання бур'янів.

 

Чому різниця полягає у якості?

Для того щоб запатентувати діючу речовину для захисту рослин, необхідно багато часу та ресурсів, але щойно цей патентний захист припиняється, генеричні компанії можуть вільно створювати продукти, що містять цю діючу речовину. Як правило, не проходить багато часу, як перші незапатентовані генеричні продукти з’являються на ринку. Чи є вони такими ж як і оригінальні?

 

Які аспекти в якості важливі?

Бур'яни суттєво знижують врожайність цінних комерційних культур. Тому боротьба з ними вкрай важлива для забезпечення кращого врожаю та прибутку для аграріїв. Попри те, що створення гербіцидних рішень — це нелегке завдання, BASF інвестує в інновації та забезпечує свої нинішні продукти таким же рівнем якості, до якого звикли аграрії протягом тривалого часу.

Існує багато факторів, які впливають на якість діючої речовини, у цьому випадку імазамоксу. Давайте розглянемо деякі з цих аспектів.

 

Розробка діючої речовини

Розробка нових продуктів займає багато часу та є високовартісною. Процес може зайняти 10 років та коштувати понад 200 млн євро, щоб перетворити молекулу в продукт, який аграрії зможуть використовувати. Більше того, немає ніяких гарантій успіху. Потенційний продукт може зазнати невдачі на будь-якому етапі виведення. У наших лабораторіях із цим стикаються, як правило, 1: 100 000. Ми повинні протестувати понад 100 000 потенційних молекул, щоб знайти одну, яка працює.

Тестування нового продукту в різних кліматичних умовах, його біологічна ефективність на різних бур'янах протягом тривалого часу та ключові аспекти, такі як розуміння того, як імазамокс та різні формуляції повинні бути виготовлені, щоб отримати високий рівень довіри аграріїв, це зрештою дає можливість використання таких продуктів, як Пульсар® 40, Пульсар®Плюс, Євро-Лайтнінг®, Євро-Лайтнінг® Плюс та Нопасаран®. Аграрії отримують найкраще рішення своїх проблем.

 

Сировина

У процесі виробництва імазамоксу є кілька сировинних матеріалів, які мають вирішальне значення для високої якості. BASF виробляє цю сировину відповідно до високих внутрішніх стандартів якості. Крім того, коли сировина надходить від одного з наших стратегічних партнерів, BASF застосовує суворі заходи та критерії щодо вибору оптимального варіанту, з дотриманням усіх міжнародних хімічних норм щодо сировини.

 

Формуляція

Розробка ефективної діючої речовини для засобів захисту рослин — це лише половина справи; необхідно переконатись, що діюча речовина відповідає своїй меті, у цьому випадку боротьбі з бур'янами. Недостатньо мати добрі діючі речовини. Також потрібно знати, як змусити їх працювати в посівах. Діюча речовина повинна потрапити всередину бур'янів, перш ніж вона змиється, розчепиться у навколишньому середовищі або втратить свою біологічну дію. Вона також має діяти лише на бур'яни, а не на корисні організми, такі як бджоли або саму культуру. Тут в гру вступає гарна формуляція.

 

Все полягає у правильній формуляції BASF

Завдяки інноваційним технологіям формуляцій ми можемо значно збільшити ефективність та безпеку нашої продукції. Вони можуть покращити розчинність діючої речовини у воді, допомогти їй рівномірно розподілитися на рослині та забезпечити її швидке поглинання листям. Все це допомагає діючій речовині пройти свій шлях у бур'янах, досягти своєї біологічної мети і робити те, для чого вона розроблена. Наші вчені постійно намагаються поліпшити наявні технології формуляцій та розробляти нові технології, які потім сприятимуть підвищенню ефективності наших засобів захисту рослин.

Нещодавно BASF вивів на ринок нові гербіциди Пульсар® Плюс та Євро-Лайтнінг® Плюс, які мають оптимізовану формуляцію, що забезпечує надійний та покращений контроль бур'янів.

Якщо у вас препарат із формуляцією низької якості, ви потенційно можете знайти домішки, які можуть спричинити негативний вплив на сільськогосподарські культури або навіть призвести до екологічних проблем.

 

Виробництво

Використовуючи високоякісну сировину та дотримуючись дуже жорстких процесів виробництва, десятки співробітників BASF мають намір виробляти всі продукти BASF на основі імазамоксу із найвищими стандартами для наших аграріїв. Завдяки своєму хімічному профілю та властивостям, імазамокс не є легкою діючою речовиною для виробництва щодо забезпечення відповідності внутрішнім вимогам BASF та зареєстрованій специфікації.

Щоразу, коли аграрії використовують продукти BASF на основі імазамоксу, вони можуть бути впевненими, що продукт виготовлений за найвищими стандартами.

 

Чи однакові генеричні продукти, що містять імазамокс, та оригінальні продукти BASF?

На основі аналізу різних генеричних продуктів, що містять імазамокс, наявних у продажу в різних країнах, було проведено кілька досліджень у лабораторіях, теплицях та у полі, щоб дати відповідь на питання: чи такий же самий генеричний імазамокс, як і оригінал BASF?

 

Хімічні властивості

 

В'язкість

Була порівняна в’язкість формуляції, що містить імазамокс BASF та генеричного продукту. Обидва препарати містили однакову концентрацію імазамоксу згідно з етикеткою. Формуляція генерика показала значно нижчу в'язкість, ніж продукт BASF. В'язкість відіграє важливу роль у боротьбі з бур'янами.

 

07 374 49 1

 

Вміст імазамоксу

У регламентах застосування продукту вказується рекомендована норма з урахуванням діючої речовини, яка має забезпечувати відмінний контроль бур'янів при дотриманні вказівок на етикетці. Однак генеричні продукти не завжди можуть містити ту кількість діючої речовини, яка зазначена на етикетці, що може призвести до відсутності контролю бур'янів, ризику інвестицій аграрія та до зниження урожайності. У BASF, завдяки стандартизованим процесам та якості, наші продукти гарантовано містять відповідний рівень діючої речовини імазамоксу. Графік показує дослідження генеричного продукту, що містив на 13% нижчу концентрацію імазамоксу, ніж зазначено на етикетці (не відповідає специфікації), а це означає потенційно низьку біологічну дію.

 

07 374 49 2

 

Рівень мікрокомпонентів

Частиною діючих речовин або формуляції є мікрокомпоненти, присутність яких у складі вважається нормальним/допустимим, але кількість їх повинна бути нижчою від деяких технічних специфікацій. Мікрокомпоненти, які перевищують ці обмеження, можуть призводити до потенційних проблем. На графіку нижче показано, як генеричний продукт із вмістом імазамоксу мав значно вищий рівень відомого мікрокомпонента в порівнянні з продуктом, що містить імазамокс BASF, а також не відповідав специфікації (максимально допустимій нормі).

 

07 374 49 3

 

Наявність невідомих домішок

У продуктах із низькою якістю ймовірність наявності домішок вища, і коли вони невідомі, це стає великою проблемою, оскільки потенційно можуть завдати шкоди сільськогосподарським культурам, здоров'ю людини та навколишньому середовищу.

На графіках нижче зображені хроматографічні аналізи генеричного продукту, що містить імазамокс, у порівнянні з продуктом BASF. Генеричний продукт має невідомі домішки, а, отже, може бути небезпечним.

 

Відмінності в біологічній ефективності (теплиця)

Контроль бур’янів може відрізнятися у продуктах, що містять імазамокс BASF та в генеричних. Дослідження проводилися у теплиці з двома різними генеричними продуктами, які показали повільнішу дію на бур'яни в порівнянні з продуктом, що містить імазамокс BASF.

Бур'яни, де застосовувався генеричний продукт із вмістом імазамоксу, все ще росли. Це означає, що вони будуть боротися за поживні речовини, світло і воду з культурою, що призведе до зменшення врожаю.

 

Дослідження у теплиці дослідницької станції BASF (Імазамокс наносився на ґрунт), м. Лімбургерхоф

07 374 50 1

 

Відмінності в біологічній ефективності (поле)

У польових дослідах на Clearfield®-соняшнику були порівняні різні продукти, котрі містять імазамокс, у найвищих зареєстрованих нормах, що показало чіткі відмінності в ефективності препаратів. Продукт, що містить імазамокс BASF, продемонстрував чудовий контроль у порівнянні з генеричними.

 

Ефективність генеричних продуктів, до складу яких входить Імазамокс, у порівнянні з тим, що містить Імазамокс BASF на Clearfield®-соняшнику

07 374 51 1

 

Вплив на урожайність

Негативний вплив, який можуть здійснювати бур'яни на урожай, очевидний, тому що вони конкурують із культурою. На графіку можна побачити, що деякі генеричні продукти, котрі містять імазамокс, при застосуванні повної рекомендованої на етикетці норми, не забезпечили достатній рівень контролю бур'янів, і це призвело до зниження врожаю, що означає меншу прибутковість для аграріїв.

Обираючи аналогічний генеричний продукт з однаковими діючими речовинами та відповідними зазначеними кількостями, але, можливо, з меншою концентрацією, з невідомими домішками та гіршою формуляцією, ви не тільки не повністю контролюєте бур’яни на полі, але й недоотримуєте відповідний рівень урожайності.

 

07 374 51 2

 

У деяких випадках на перший погляд здається, що рівень контролю бур’янів генеричними препаратами досить непоганий, і ефективність відповідає ціні. Але урожайність залежить не тільки від чистоти поля, а й від інших факторів, наприклад від фітотоксичності препарату. Проводячи досліди не тільки з генеричними аналогами, але і з іншими діючими речовинами класу імідазолінонів (у цьому випадку імазетапір), ми отримали цікаві результати. Ділянки, оброблені генеричним імазетапіром, показали нижчу урожайність в порівнянні з оригінальним продуктом BASF (Євро-Лайтнінг®) (див. графік).

 

07 374 50 2

 

Причиною зниження урожайності якраз був більш «жорсткий» вплив імазетапіру на культурні рослини. На полі різниця у межах 2-3 ц/га зазвичай не помітна. Тобто можна зекономити на придбанні продукту, а потім втратити в урожайності. Тому така економія недоцільна та невиправдана. Також не варто забувати, що використання генеричного імазетапіру має дуже негативний вплив (післядію) на наступні культури, оскільки ця діюча речовина для повного розпаду потребує вологи удесятеро більше, ніж імазапір та у сто, ніж імазамокс. Тому післядія імазетапіру, у порівнянні з імазамоксом та імазапіром, значно більша.

 

Кваліфікація насіння

BASF та насіннєві компанії об'єднують зусилля разом, щоб випробувати всі гібриди Clearfield® із продуктами, що містять імазамокс BASF, для того щоб аграрії отримали надійну виробничу систему. Ці випробування проводяться у різних країнах для того, щоб оцінити роботу у різних кліматичних умовах. Коли аграрії використовують насіння із логотипом Clearfield®, воно було випробуване разом із продуктом, що містить імазамокс BASF.

 

Питання якості

Грунтуючись на різних даних та досвіді, зрозуміло, що генеричні продукти, котрі містять імазамокс, не такі ж самі, як продукти, що містять імазамокс BASF.

У BASF ми знаємо, як важливо для аграріїв розраховувати на ефективну та високоякісну продукцію засобів захисту рослин з метою вирішення своїх проблем. Імазамокс BASF є гарним прикладом того, як від розробки до упаковки BASF ретельно перевіряє всі деталі для забезпечення виробників найкращими гербіцидами. Ми розуміємо, що це питання якості, і аграрії спокійні при використанні нашої продукції.

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.