agro business 160 160

Lindsay — зрошувальне обладнання для рентабельних урожаїв

Lindsay — зрошувальне обладнання для рентабельних урожаїв

/ Актуальні статті / Середа, 16 травня 2018 10:39

В останні роки зрошувальні технології набувають все більшої популярності. Їхня головна цінність — це можливість перестрахуватись: вони збільшують шанси на те, що навіть за відчутного браку опадів культури дадуть високий урожай, і господарство зможе максимізувати прибуток. За рахунок секційної конструкції захват зрошувальних установок може бути в діапазоні від 20 до 500 м (і навіть більше). Для того щоб ця техніка приносила прибуток господарству, потрібно знати низку нюансів. В інтерв'ю на прикладі зрошувальних систем Lindsay їх окреслив спеціаліст із продукції зрошувальних систем ТОВ «Агросем» (офіційний дилер John Deere, Manitou, Väderstad та зрошувальної техніки Lindsay) Сергій Голуб.

 09 376 96 22

  • Пане Сергію, розкажіть, будь ласка, про корпорацію Lindsay, а також дистрибуцію її продукції компанією «Агросем».

— Корпорація Lindsay понад 55 років займається виробництвом зрошувальних систем. Її асортимент дозволяє підібрати оптимальний варіант під умови та потреби господарства. На сьогодні зрошувальна техніка Lindsay постачається у понад 90 країн. «Агросем» стала дилером корпорації не так давно: два роки ми вивчали їхні технології, а зараз готові пропонувати рішення Lindsay українським аграріям.

 

  • Які типи зрошувальної техніки Lindsay є доступними в «Агросем»?

— Ми пропонуємо зрошувальні системи різних типів: кругові, фронтальні лінійні та фронтально-поворотні.

 

  • Що потрібно знати, аби підібрати оптимальний тип відповідно до польових умов?

— Разом із замовником ми розробляємо ту систему, яка стане найбільш економічно доцільною в умовах господарства. І тут все залежить від рельєфу та форми поля. Так, на поле правильної форми, наприклад прямокутної, з невеликими пагорбами напрошується встановлення фронтально-поворотної машини. В цьому випадку це найкраще рішення з вартості (адже на поле завширшки умовно 800 м потрібно встановити машину з захватом 400 м), а також за якістю роботи — коефіцієнт покриття площі у фронтальної системи досягає 95% і навіть 98%. Техніка кругового типу найкраще підійде для горбистого рельєфу полів неправильної форми. Якщо її поставити на квадратну площу, коефіцієнт покриття становитиме 75-80%, але для них доступна система корнер, яка за допомогою GPS-сигналу збільшує цей показник.

Секції системи зрошення фронтального типу працюють чітко за лінією та є чутливими до бічних ухилів — максимальний показник 6˚. Кругові системи менш вразливі, тому що їх центральна опора міцно закріплена на фундаментному майданчику, який дозволяє їй працювати на схилах до 15%.

 

  • Який тип приводу можуть мати насосні станції?

— Знову ж таки все залежить від умов та економічної складової. Якщо електрична мережа розташована недалеко від джерела води — встановлюються електричні двигуни. В інших випадках — дизельні (John Deere/Iveco). Останні найбільш популярні, оскільки є портативними: дають можливість підвезти трактором станцію до джерела води, підключити трубопровід, і запустити в роботу зрошувальну систему. Потужність двигуна та, відповідно, продуктивність насоса розраховується згідно з умовами рельєфу зрошувальних площ та їхньої віддаленості від води. Умовно: якщо річка перебуває приблизно на одному рівні з полем, і відстань до нього невелика — встановлюються малопотужні двигуни, які споживають від 7 л/год. дизельного палива та від 32 кВт/год. електрики. Інакше, коли, наприклад, 5-8 атмосфер тиску потрібно тільки на підйом води на гору — потужні двигуни, які витрачають до 40 л/год. палива, або 300 кВт/год. електрики.

У насосних станціях Lindsay втілена технологія частотно-регульованого приводу, який регулює тиск та продуктивність насоса відповідно до потреб зрошувальної системи. Саме вона дозволяє використовувати як дизельні, так і електричні двигуни. В останньому випадку насосна станція оснащена захистом від перебоїв подачі електроенергії Ride-Through. Насоси є високонапорними одно- або двосторонніми. В частині забору води встановлені фільтри грубої очистки, які затримують частки розміром понад 3 мм.

 

  • З якого матеріалу виготовлені трубопроводи продукції Lindsay, і в яких варіантах вони доступні?

Трубопроводи конструкцій зрошувальних систем можуть бути виготовлені з оцинкованої сталі (слабо чинять опір корозійній дії середовища), алюмінію (вища корозостійкість), легованої сталі (висока корозостійкість та здатність витримувати вищий тиск) або полімеру (найвища корозостійкість). Додатково для внесення мікродобрив на ці машини можна ставити системи фертигації.

Інше питання — шланги подачі води. Кругові системи розташовані на фундаменті, до них під’єднується металевий трубопровід або поліетиленовий — під землею. Фронтальні ж отримують воду з гідрантів на полях, розташованих із проміжком 150-180 м, і під час роботи тягнуть за собою поліетиленовий або м'який шланг Lay Flat. Обидва є зносостійкими: ресурс більше 10 років. Різниця в особливостях експлуатації: поліетиленовий шланг боїться наїздів сільськогосподарської техніки, але легко ремонтується. М'який — не пошкоджується навіть комбайнами. Він теж є ремонтопридатним, але в основному пошкоджується суцільно. За 10 років і більше (залежно від типу ґрунту) захисне покриття стирається, і шланг необхідно замінювати.

Центральний привід системи Lindsay комплектується мотор-редукторами з електричним приводом, які приводять у дію вдосконалені редуктори АТ (кругові та фронтальні) та TN2 (перетяжні системи). Рівномірну роботу всіх секцій забезпечують модулі керування, які розташовані в герметичному корпусі, над кожним рушієм. Доступні колеса різного діаметру (1092-1346 мм) та шириною шин (11,2*24 — 16,9*24). Кліренс систем може становити 2,9/3,1/3,4/3,9 м.

 

09 376 96 1

 

  • Які розпилювачі встановлюються на цих зрошувальних системах?

У цій галузі робиться найбільше розробок, основна мета яких — вища енергоефективність. Виробники йдуть до зменшення тиску в системі за рахунок вдосконалення розпилювачів. Чим менший тиск — тим менші енерговитрати. Розпилювачі виготовляються з високоякісного пластику з ресурсом від 5 років. Часто їх змінюють тільки через те, що на ринку з'явились нові, менш енерговитратні варіанти. На кругових системах — всі розпилювачі з різним виливом. На основі розрахунків спеціальної програми вони виготовлені по-різному, з більшими та меншими отворами. Це потрібно для забезпечення сталої норми виливу всією шириною захвату, адже секції, ближчі до центру, рухаються повільніше, ніж крайові, відповідно й вилив у них менший. І, навпаки, на фронтальних системах всі розпилювачі однакові.

Залежно від потреб є три типи розташування розпилювачів: крапельний (стандарт, шланг під кутом 90˚ опущений вниз, забезпечують мінімальну втрату вологи від зносу вітром та випаровування), вигнутий (два шланги, розміщені напроти один одного, піднято під широким кутом — додаткове покриття, решта, як у крапельних), Boomback (розташування за приводним агрегатом для зменшення проблем із колією). Розпилювачі можуть бути фіксованого (покриття 2,3-14,3 м за 0,41-2,8 бар, для простого рельєфу, зрошення борозен. Доступні у варіантах для різних культур, хімікатів, кліматичних і ґрунтових умов) або обертового типу (3,7-22,6 м за 0,69-3,5 бар, для великих площ на глинистих ґрунтах чи складному рельєфі. Мають замінні дефлектори). Також є розпилювачі LEPA (0,609-6,09 м за 0,41-6,9 бар, для зменшення випаровування води з поверхні. Можуть використовуватися для більшості сільгоспкультур. Мають режими дощування та зрошення).

 

  • Яким чином здійснюється керування системами Lindsay?

— Через панель управління Zimmatic™. Кругові системи оснащуються панелями керування Basic, Vision або Boss, які різняться функціоналом та можуть, зокрема, автоматично вимикатись, рухатися у зворотньому напрямку, поновлювати живлення, вимикатись за низької температури тощо. Більше того, на кругові системи можна встановити рішення Fieldnet, яке дозволяє віддалено керувати зрошувальною системою та бачити, що та робить у конкретний момент. Фронтальними системами керувати складніше, але зараз процес спростився завдяки панелі GrowSmart із нескладним інтерфейсом.

 

  • Розкажіть, будь ласка, як відбувається навчання операторів господарства?

— Доставляючи техніку, ми проводимо навчання операторів, залучаємо їх до монтажу системи для того, щоб вони зрозуміли принципи роботи окремих вузлів, побачили, з чого складається зрошувальна установка... Після запуску системи навчання продовжується: ми детально розповідаємо про нюанси, правила експлуатації тощо.

 

  • Скільки сервісних інженерів «Агросем» на сьогодні готові обслуговувати техніку Lindsay?

— На сьогодні в нас працює 6 інженерів зі зрошувальних систем . Системи зрошення функціонують не постійно, а в потрібний період, тому сервіс тут відіграє дуже важливу роль. Якщо виникають питання — інженери приїжджають до господарства впродовж доби і виконують всі необхідні операції.

 

  • Наскільки швидко окуповуються ці системи зрошення?

— Все залежить від полів та культур, які господарство планує вирощувати на зрошенні. Так, наприклад, у Західній Україні на зрошенні вирощуються переважно лінії гібридизації, а в Центрі та особливо на Півдні — маржинальні культури, зокрема кукурудза, горох та соя. Остання на зрошенні дає дуже гарний результат. Непогано почувають себе і цукрові буряки. Наш партнер, господарство на Вінниччині, в один рік на ділянках без зрошення мало 350-400 ц/га, а під зрошенням — близько 700-800 ц/га. Зрошувальні системи Lindsay — це вигідне придбання. Головне грамотно визначити площі та культури під зрошення.

 

Розмовляв Дмитро РАДІОНОВ

 logo agrocem

 

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Тел.: 0 800 50-17-17

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.