Швабра-трава крокує вашими полями... Як її зупинити?

Швабра-трава крокує вашими полями... Як її зупинити?

/ Актуальні статті / Понеділок, 21 травня 2018 10:39

Хвощ польовий в Україні доволі відома рослина передусім своїми лікувальними властивостями, адже пагони містять кремнієву кислоту, алкалоїди, флавоноїди, сапоніни, каротин, аскорбінову кислоту. Вона широко застосовується у народній медицині з давніх часів для лікування великої кількості захворювань людини. Однак такі хвалебні оди про нього не мають жодного значення, якщо він з’являється на сільськогосподарських угіддях. Навпаки, хвощ польовий як злісний бур’ян завдає значної шкоди посівам та додає багато клопотів аграріям. Тож сьогодні ми спробували розібратися, що це за рослина, і як з нею боротися в сучасних умовах.

 

Опис та поширення

Сосонка, мітелка, кінський хвіст, котячий хвіст, олов’яна трава, швабра-трава це все народні назви та синоніми бур’яну про який далі ви можете дізнатися більше.

Хвощ польовий (Equisetum arvense L.) — це багаторічна трав’яниста рослина родини хвощових 15-40 см заввишки з бурувато-чорним, розгалуженим кореневищем, у вузлах якого утворюються кулясті бульбочки.

Стебла у хвоща бувають двох типів: спороносні й безплідні. Спороносні пагони рожево-бурі, соковиті, нерозгалужені, членисті, листки розміщені кільцями, зростаються між собою, утворюючи дзвоникоподібно потовщені піхви, що мають 8–10 чорно-бурих зубців. Спороносні пагони з’являються рано навесні і несуть на верхівках яйцеподібно циліндричні колоски зі спорофілами, у спорангіях яких утворюються спори. Після дозрівання спор спороносні пагони відмирають, і рослина розвиває безплідні зелені пагони (7-50 см заввишки). Безплідні пагони прості або розгалужені, з 6-12 ребрами і косо до гори спрямованими багатогранними гілочками. Верхівки стебел без гілочок. Піхви вузько дзвоникуваті, знизу ясно зелені, зверху з темно-бурими трикутноланцетними зубцями і білою облямівкою на них.

Коренева система розвиває­ться у вигляді почленованого кореневища, що проникає у ґрунт наглибину 30-100 см. Основна маса кореневищ знаходиться на глибині 30–60 см. На їх вузлах утворюються невеликі бульби, що містять запаси поживних речовин. Спорангії (5–10) розміщені на нижньому боці щитковидних споролистків (спорофілів), зібраних у колоски на кінцях стебел
спорофіта.

Вегетаційні підземні стебла — кореневища — добре зимують, з них рано з’являються плодоносні пагони зі спорангіями. Спори достигають у березні-травні, після чого плодоносні стебла відмирають. Спори проростають, утворюють паростки, на яких з'являються статеві органи. Під час запліднення жіночої клітини виникає зигота, з якої розвиваються літні спорофітні рослини із зачатками кореневища. Вегетативне розмноження відбувається завдяки утворенню пагонів із кореневищ, що триває до пізньої осені. Відрізки кореневищ завдовжки 1 см здатні давати пагони. Останні можуть з’являтися з глибини не більше 50 см.

В Україні рослину можна зустріти практично всюди: у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Сумській, Чернігівській, Вінницькій, Львівській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій,Черкаській і Закарпатській областях. У степових районах хвощ трапляється лише в долинах рік, у ярах і балках.

 

09 376 67 2

Ось такий хвощ можна знайти на полях України

 

Негативний вплив хвоща

Аграріям хвощ польовий відомий уже давно, але був період у розвитку сільськогосподарської галузі, коли на нього не звертали особливої уваги. А все тому, що на українських полях активно поширювалися інші злісні бур’яни: підмаренник, берізка польова, осот. Включаючи низьку агротехнічну культуру вирощування продукції рослинництва протягом тривалого часу (особливо в період 90-х років), значне закислення ґрунтів, бездумний перехід до його мінімального обробітку, проблема масового поширення хвоща набула нових масштабів. Його присутність та активний розвиток на полі, особливо у великих кількостях, на ранніх стадіях вегетації культурних рослин (пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник) порушує вільний потік повітря у міжряддях, затримує потрапляння сонячної енергії до нижньої частини рослин, забирає у рослин вологу та поживні речовини з ґрунту. А це впливає на зниження урожайності. Крім того, негативний вплив бур’яну підсилюється особливістю біологічних властивостей. Так, його корінь досягає метра у глибину, а подрібнені рештки зеленої маси мають здатність і надалі проростати. Існує також хибна думка, що хвощ росте тільки на кислих ґрунтах. Однак цей бур’ян поширений повсюдно. Віддає перевагу перезволоженим, різним за щільністю ґрунтам. Він засмічує усі культури, луки, пасовища, укоси зрошувальних каналів і водоймищ. Має високу конкурентну здатність відносно культурних рослин та інших бур’янів. Економічний поріг шкодочинності не перевищує 2-5 шт./м². Потрапляючи до корму тварин, може викликати параліч дихального центру.

 

Агротехнічні способи боротьби

Як правило, хвощ польовий інтенсивно росте на полях з кислими ґрунтами та достатнім рівнем зволоженості. Тому від цього залежатиме вибір способів боротьби з бур’яном.

За висновками фахівців до них можна віднести такі групи:

 

  • агротехнічні;
  • агрохімічні.

 

Серед агротехнічних заходів, які можуть допомогти у боротьбі з польовим хвощем, слід виділити вапнування ґрунту для зниження рівня його кислотності. З цією метою у ґрунт вносять вапняні матеріали (вапно, доломітове борошно, дефекат). При цьому дуже важливе дозування, ґрунт має залишатися слабокислим або нейтральним за рівнем рН. Вапнування варто проводити не частіше, ніж один раз у 5-6 років.

Іншим дієвим способом боротьби з бур’яном є механічний обробіток ґрунту. Оскільки хвощ польовий розмножується вегетативно і спорами, агротехнічні заходи необхідно проводити так, щоб не встигали визрівати спори, тобто кожні 10-12 днів (а у разі теплої погоди цей період скорочується до 5-6 днів). Такі заходи призведуть до того, що корінь почне поступово всихати. Але недоліком цього способу є обмеженість його застосування лише у міжряддях на просапних культурах, і у терміни, що є оптимальними в період вегетації культур.

Важливим при цьому є питання періодичного застосування у господарствах глибокої оранки як традиційного способу обробітку ґрунту. Такий елемент агротехнології дозволяє не лише покращити структуру і стан ґрунту, а й більш ефективно боротися з кореневою системою бур’яну. Ефективною також є обробіток чистих парів культиватора, мине менше чотирьох разів, як тільки з’являю­ться бур’яни.

Серед заходів протидії не варто забувати про оптимальну сівозміну та використання сидератних посівів. Зокрема, восени, відразу після збирання врожаю, можна висівати трав’яні чи технічні культури, які пригнічують і затінюють бур’яни. До них належать олійна редька, озимий ріпак, гірчиця біла тощо. Їх сіють набагато густіше, ніж зазвичай, що теж дає свій результат. Крім цього, такий спосіб принесе чималу користь у контексті внесення у землю органічних поживних решток.

Загалом напрошується висновок про необхідність виконання цілого комплексу заходів для ефективної боротьби з польовим хвощем: від підбору оптимальної сівозміни до високої культури обробітку ґрунту. Однак всі ці рекомендації необхідно поєднувати з агрохімічними методами.

 

Агрохімічні способи боротьби

Як показує практика, найбільш повне очищення полів від бур’янів і, зокрема хвоща польового, можна досягти, поєднуючи дієві агротехнічні заходи боротьби з хімічними засобами знищення бур’янів.

Загалом таке поєднання дозволяє зменшити кількість бур’янистих рослин на 78-80%, а їх вплив — на 90-91%. При цьому кількість насіння бур’янів в орному шарі ґрунту скорочується майже на 80% у порівнянні з вихідними даними.

Із хвощем польовим боротися складно, оскільки він з’являється у травні, а на ринку ЗЗР практично немає препаратів, які можуть проконтролювати бур’яни, що вегетують, та їхню кореневу систему.

Численні досліди показали, що під час обприскування посівів кукурудзи, засмічених хвощем, препаратами на основі однієї діючої речовини, наприклад дикамби, недостатньо ефективні.

Тому на ринку ЗЗР нещодавно з’явилися новий препарат з покращеною комбінацією діючих речовин. Йде мова про гербіцид ДІКОГЕРБ® СУПЕР, який застосовують проти однорічних та багаторічних дводольних бур’янів у посівах зернових культур та кукурудзи. Надзвичайно дієвий він і у боротьбі з хвощем польовим, берізкою польовою, видами осотів та іншими дводольними бур’янами.

 

09 376 66 1

Вже у перший день після застосування ДІКОГЕРБ® СУПЕР видно
ефект проти хвоща. СТОВ «Уїзд», Івано-Франківська обл., 2016 рік
Фото Нуфарм Україна

 

У чому особливість гербіциду ДІКОГЕРБ® СУПЕР?

Про це розповів регіональний торговельний представник Нуфарм Україна (Львівська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області) Іван Козира. З його слів, висока результативність препарату досягається завдяки поєднанню таких діючих речовин, як МЦПА (660 г/л) та дикамби (90 г/л). МЦПА накопичується у меристематичних тканинах, порушує гормональний баланс і синтез білків. Дикамба швидко переміщується рослиною та діє як ауксиноподібний регулятор росту, порушує цілісність клітинної оболонки та викликає неконтрольований поділ клітин, у результаті чого бур’яни гинуть.

 

09 376 66 2

На сьомий день після застосування ДІКОГЕРБ® СУПЕР хвощ вже не становить
конкуренції культурі. СТОВ «Уїзд», Івано-Франківська обл., 2016 рік.
Фото Нуфарм Україна

 

Найбільший ефект від застосування гербіциду досягає­ться під час його внесення на зернові колосові у фазі кущіння (рекомендована норма — 0,6-1,2 л/га) та кукурудзу у фазі 3-5 листків (рекомендовано 0,75-1,25 л/га), коли масово з’являється хвощ. Іван Козира також зазначив: «Метою розробки препарату було не знищити хвощ цілковито (що є практично неможливо), а звести його конкурентність з культурними рослинами до нуля. І це практично вдалося, не зважаючи на те, що ймовірність «перемоги» над ним становить приблизно 70 %, та й то за умови виконання усього комплексу агротехнічних заходів, згаданих вище». Дієвість препарату ДІКОГЕРБ® СУПЕР була підтверджена реальними прикладами застосування у виробничих умовах різних підприємств. Зокрема, проблему із поширенням хвоща польового вдалося вирішити протягом останніх двох років у таких господарствах, як ПАП «Дзвін» (Чортківський район Тернопільської області), СТОВ «Уїзд» (Рогатинський район Івано-Франківської), ТОВ «Штерн Агро» (Тлумацький район Івано-Франківської області), та у багатьох виробничих підрозділах агрохолдингів. Вони продовжують співпрацю із компанією Нуфарм і надалі.

 

09 376 67 1

21-й день після застосування ДІКОГЕРБ® СУПЕР . Рівненська обл., 2015 рік
Фото Нуфарм Україна

 

Підсумуємо

Отож, компанія Нуфарм, сповідуючи політику інноваційного розвитку сільськогосподарської галузі та максимального використання потенціалу землі і рослини, має вичерпні рішення щодо ефективного вирішення проблеми поширення бур’яну хвоща польового і готова плідно співпрацювати на віт­чизняному ринку.

 

Андрій САВА 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.