agro business 160 160

Інвестиційна привабливість використання аплікаторів для підживлення рослин

Інвестиційна привабливість використання аплікаторів для підживлення рослин

/ Актуальні статті / Вівторок, 22 травня 2018 12:39

В сучасних умовах ведення сільського господарства використання прогресивних технологій під час вирощування зернових та технічних культур є потребою сьогодення. Останнім трендом у підвищенні урожайності є підживлення рослин у період вегетації. Тому що розраховувати на потенціал ґрунтів і ефект від внесення основних добрив не варто, адже збільшення урожаю напряму залежить від живлення рослини в потрібний їй час.

Загальновідомо, що в кожної рослини є стресові фази — період інтенсивного споживання поживних речовин. Саме тоді вона потребує певний комплекс добрив (калій, фосфор, азот) для подальшого розвитку. Одним із важливих елементів, який відіграє ключову роль у формуванні рослин, є азот. Відсутність його призводить до пригнічення росту рослини та зниження урожайності.

 

Період вегетації кукурудзи (дні)

09 376 87 3

 

Зазвичай аграрії вносять сухі мінеральні добрива (до складу яких входить азот — 34%) під час посіву або по мерзлоталому ґрунті перед ним, але цієї кількості поживних речовин не вистачає для отримання високого врожаю, запланованого господарством. Адже сухі добрива, внесенні до посіву, не засвоюються рослинами, тому що не потрапляють в ґрунт, а лежать на поверхні і після проходження дощу вимиваються з поля на дорогу, при цьому втрати можуть становити 30-50%. Іншим впливовим фактором, що призводить до зниження ефекту від внесення сухих добрив, є відсутність достатньої вологості в ґрунті, яка потрібна для їх розчинення та засвоєння азоту ((NH4)2SO4) рослиною. Крім того, точність внесення сухих добрив з використанням навісних лійок або причіпних агрегатів для розкидання бажає кращого, бо присутній фактор помилки тракториста-машиніста, який, своєю чергою, збільшуючи або зменшуючи швидкість руху машино-тракторного агрегату, змінює норму внесення. Відповідно за таких умов роботи власники господарств несуть збитки через втрату незасвоєних добрив рослинами, урожайність яких при цьому буде меншою від прогнозованої на 5-10%.

 

Система JetStream для внесення КАС

09 376 87 1

 

Більш доцільним варіантом внесення мінеральних добрив є використання безводного аміаку, в якому міститься найбільша кількість азоту (82%). Виконується цей захід восени або навесні. Обов’язковою умовою є достатня вологість у завчасно підготовленому ґрунті та можливість внесення на глибину 15-20 см, інакше безводний аміак не зможе повністю перейти в амонійну форму і утриматися у ґрунті. Застосування безводного аміаку як мінерального добрива є досить перспективним і прогресивним напрямом, який починає набувати широкого вжитку на території України, хоча більша частина господарств поки що використовує тільки сухі мінеральні добрива для підживлення рослин.

 

Позакореневе внесення рідких добрив

09 376 87 2

 

Зважаючи на досвід американських господарств, найбільш поширеним варіантом є застосування підживлення на різних етапах вегетації рослин із застосуванням КАС. Оскільки обсяги витрат на купівлю техніки та робочої рідини менші, ніж у випадку застосування безводного аміаку. Крім того, варто звернути увагу на те, що технологія внесення КАС простіша у використанні.

Відомо, що КАС — це карбомідо-аміачна суміш, яка містить у своєму складі одразу три форми азоту: амідну, амонійну та нітратну, котрі комплексно діють на розвиток рослини. Вміст азоту в КАС становить в межах від 28 до 32%, відповідно, температура кристалізації її підвищується, залежно від його кількості, від -18 до -2 °С.

 

Система Dropleg для внесення КАС

09 376 88 1

 

Зазвичай погодні умови не підлаштовуються під аграріїв, а підкореневе підживлення рідкими добривами (до 3-х підживлень) у потрібний час гарантовано призводить до збільшення приросту врожаю. На прикладі однієї з поширених культур України — кукурудзи можна провести 3 підживлення: 1 — на стадії 2-3 листків, 2 — після 5 листка, 3 — фаза цвітіння.

Залежно від періоду вегетації рослин, широкого вжитку набули два варіанти внесення КАС, а саме позакореневе підживлення та обприскування по листу.

 

Система Hose Drop для внесення КАС

09 376 88 2

 

Внесення КАС по листу здійснюється за допомогою причіпних та самохідних обприскувачів. Середній приріст урожаю становить 3-12 ц/га залежно від роду культури та норми внесення робочої речовини. Для більш ефективного підживлення (збільшення відсотка внесення робочої рідини під корінь та по листу за рахунок мінімізації втрат, можливості роботи за умов вітру) застосовують спеціальне дообладнання робочих органів обприскувача, а саме заміни базових форсунок на гнучкі шланги Hose Drop і жорсткі трубки з форсунками на кінці Dropleg (під зернові культури), а також систему підкореневого внесення Y-Drop (для кукурудзи та соняшнику).

 

Сошникова система Super 1200 для внесення КАС

09 376 88 3

 

Підкореневе підживлення рослин здійснюється за допомогою спеціальних культиваторів-підживлювачів — аплікаторів, які, залежно від роду культур та вологості в ґрунті, дають можливість збільшити приріст урожаю в середньому від 2,4 до 9,6 %. Внесення КАС виконується за допомогою сошникової системи (Super 1200) на глибину 5-10 см або форсунки по землі (JetStream). Тому що, у разі недотримання відповідної глибини внесення робоча рідина випаровується у повітря. Крім, того, щоб знизити ризик втрати дорогоцінної вологи та внесених рідких добрив у ґрунті, аплікатор дообладнується різними додатковими робочими органами, які проводять одночасно культивацію. Враховуючи той факт, що в кожному господарстві вже є трактор, який його обслуговує, придбання аплікатора, в порівнянні з будь-яким обприскувачем із додатковими робочими органами для безперешкодного та ефективного внесення КАС, є вигіднішим рішенням.

 

Розрахункова ефективність прибутку від використання підживлення

09 376 89 1

 

Для встановлення економічної ефективності застосування аплікатора з метою підживлення розглянемо графічну залежність впливу середнього приросту врожаю за умов підживлення кукурудзи на середню кількість отриманих коштів.

 

Система Y-Drop для внесення КАС

09 376 89 3

 

Аналіз графічної залежності показав (табл. 1), що за середньої урожайності кукурудзи 60 ц/га та приросту за рахунок підживлення на 3% величина отриманих коштів збільшиться на 32 $/га, а при 12% приросту урожаю за умов підживлення — 126 $/га. Також за середньої урожайності кукурудзи 100 ц/га та приросту урожаю за умов підживлення на 3% величина отриманих коштів підвищиться на 53 $/га, а при 12% приросту урожаю за рахунок підживлення — 210 $/га.

 

Таблиця 1. Розрахункова величина отриманих коштів залежно від приросту врожаю

09 376 89 4

 

Крім того, розрахунково було встановлено (табл. 2), що за середньої урожайності кукурудзи 60 ц/га (вартість 175$ FOB Odessa) та приросту врожаю за рахунок підживлення на 3% повна окупність вартості аплікатора Blu Jet AT3015 13R70 (із 13-рядними робочими органами сошникової системи внесенням у землю робочої рідини та міжряддям 70 см) настане після обробітку 1276 га, а при 12% надбавки до врожаю за умов підживлення — 319 га. Аналогічно приведений розрахунок для середньої урожайності кукурудзи 100 ц/га та приросту врожаю за умов підживлення на 3% повна окупність вартості аплікатора Blu Jet AT3015 13R70 (із 13-рядними робочими органами сошникової системи внесенням у землю робочої рідини та міжряддям 70 см) настане після обробітку 766 га, а при 12% приросту урожаю за умов підживлення — 191 га.

 

Таблиця 2. Розрахункова окупність вартості аплікатора Blu Jet AT3015 13R70, га

09 376 89 5

 

Зважаючи на всі ризики, вартість агрегатів для підживлення рослин, технології та бажання отримати приріст урожаю, інтерес до використання аплікаторів для внесення рідких добрив у період вегетації рослин зростає значними темпами. Тому часу зволікати немає, необхідно прийняти правильне рішення та рухатися вперед.

 

Термін окупності аплікатора Blu Jet АТ3015 13R70

09 376 89 2

 

Максим ПАВЛЕНКОканд. техн. наук
Олександр ДЕМКОканд. техн. наук

 

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.