Оптимізуємо виробництво ячменю разом із препаратом СИСТІВА®

Оптимізуємо виробництво ячменю разом із препаратом СИСТІВА®

/ Актуальні статті / Понеділок, 18 червня 2018 10:41

Ячмінь є однією із найбільш прадавніх культурних рослин світу. Як і пшениця, він був окультурений в епоху неолітичної революції на Близькому Сході не менше 10 тис. років тому. В Європу він поширився із Малої Азії у IV-III тис. до н. е. У той же період, а можливо, і раніше ячмінь почали вирощувати на території сучасної України. Попри свою прадавню історію він залишається однією із ключових культур зернового клину нашої країни, поступаючись за площею і обсягами виробництва тільки пшениці та кукурудзі.

Щороку на теренах держави виробляється близько 7-10 млн т зерна ячменю, яке реалізується як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках. За обсягами виробництва Україна посідає 4 місце в світі, випередивши Канаду, Туреччину, США тощо (рис. 1).

 

Рис. 1. Лідери з виробництва та експорту зерна ячменю у світі (джерело: USDA)

11 378 30

 

Світова торгівля ячменем становить близько 12% загального його виробництва. Лідером серед світових імпортерів фуражного ячменю залишається Саудівська Аравія, далі йдуть Китай, Іран, Японія, Лівія, Йорданія, Алжир, Бразилія, Туніс, Мароко та інші. Серед країн експортерів Україна посідає третє місце, поступившись Австралії і країнам ЄС (рис. 1).

Однак, не дивлячись на експортну привабливість, ячмінь не можна віднести до культур, які користуються популярністю в аграріїв. Головними причинами цього є обмежений ринок збуту, нестабільна реалізаційна ціна і найголовніше — низький рівень урожайності. Маючи в своєму доробку сорти озимого та ярого ячменю із потенціалом урожайності зерна 70-90 ц/га та більше, вітчизняні аграрії у середньому по країні збирають до 37 ц/га (рис. 2). Для порівняння: у ЄС отримують 70 ц/га. За такого рівня урожайності говорити про високу конкурентоспроможність українського збіжжя не доводиться.

 

Рис. 2. Динаміка урожайності озимого і ярого ячменю в Україні

11 378 31 1

Однією із ключових перепон на шляху реалізації генетичного потенціалу сортів озимого і ярого ячменів вітчизняної та закордонної селекцій є втрата листової поверхні та передчасне завершення вегетації через поширення хвороб. Найбільш шкодочинними хворобами листя у посівах цих культур є сітчаста, смугаста і темно-бура плямистості, ринхоспоріоз і борошниста роса. При цьому перші симптоми прояву сітчастої плямистості спостерігаються вже у фазі трьох листочків, а максимального свого поширення захворювання досягають у період прапорцевого листка-молочна стиглість зерна. Тобто погіршення надходження пластичних речовин у результаті пошкодження листової поверхні хворобами завдає шкоди посівам ячменю як на етапі закладки продуктивних пагонів і елементів колоса (кущення-початок виходу в трубку), так і під час наливу зерна.

У більшості випадків недобір врожаю ячменю через хвороби пов’язують із втратою підпрапорцевого (другого) листка, оскільки візуально він має більшу площу асиміляційної поверхні, ніж прапорцевий. Однак, як показують дослідження, прапорцевий, підпрапорцевий листки і колос здійснюють майже рівнозначний вклад у формування зернівки (рис. 3). Тому забезпечення повноцінного і тривалого функціонування фотосинтетичної поверхні цих трьох складових є запорукою формування високого рівня урожайності з чудовими показниками натури зерна і його якості. Однак це лише один бік «медалі», адже функціонування прапоцевого, підпрапорцевого листків і колоса впливає тільки на налив зерна, зокрема масу 1000 зерен.

 

Рис. 3. Частка окремих частин рослини у забезпеченні надходження асимілянтів до зернівки ярого ячменю

11 378 31 2

Фундамент майбутнього врожаю ячменю формується значно раніше: у період кущення-виходу рослин у трубку, під час закладки продуктивних пагонів і елементів колоса. Зокрема, у слабко розкущених посівах ми недобираємо 20-40 ц/га потенційного врожаю зерна. І це все через те, що ячмінь на відміну від пшениці не здатен компенсувати зрідження продуктивного стеблостою продуктивністю колоса. Слід також пам’ятати і те, що закладка продуктивних пагонів і колоса залежить не лише від забезпечення посівів елементами живлення і вологою, а й від функціонування листової поверхні у період кущення-початок виходу рослин в трубку. Тобто для того щоб забезпечити розкриття потенційної продуктивності посівів озимого і ярого ячменю, ми маємо забезпечити повноцінне функціонування фотосинтетичної поверхні листків і колоса від появи сходів до завершення молочної стиглості зерна. А досягти цього без збалансованого забезпечення посівів елементами живлення, вологою і ефективного фунгіцидного захисту неможливо.

Ключовим елементом ефективної фунгіцидної системи захисту ячменю є рання діагностика та ідентифікація хвороб. Адже розмір недоотриманого врожаю через їх поширення залежить від багатьох чинників: терміну ураження та агресивності розвитку патогена, погодних умов, толерантності сорту тощо. Також не слід забувати і про джерела поширення інфекції: посівний матеріал, грунт і рослинні рештки. Адже від цього залежатиме комбінація агротехнічних заходів і вибір пестицидів у системі захисту посівів (табл. 1).

 

Таблиця 1. Класифікація хвороб за місцем локалізації збудника

11 378 32 2
Джерело: Дитер Шпаар Зерновые культуры: выращивание, уборка, 
хранение и использованиеК.: Издательский дом «Зерно», 2012 .

 

Систему фунгіцидного захисту озимого і ярого ячменю можна поділити на два етапи — протруювання насіння і внесення листових фунгіцидів. Обробка насіння фунгіцидними протруйниками спрямована передусім на контроль насіннєвої інфекції, зокрема летючої і кам’яної сажок, кореневих і прикореневих гнилей, снігової плісняви тощо. У контролі цих захворювань у посівах озимого і ярого ячменів відмінно себе зарекомендували протруйники Кінто® Дуо із нормою витрати 2,0-2,5 л/т та Іншур® Перформ, 0,5 л/т.

Починаючи з періоду кущення-початок виходу в трубку для контролю листових хвороб (сітчаста, смугаста і темно-бура плямистості, ринхоспоріоз, борошниста роса, види іржі) у посівах застосовують високоефективні фунгіциди типу Адексар® СЕ Плюс, 0,5-0,75 л/га або Абакус®, 1,25-1,5 л/га. При цьому особливістю використання усіх листових фунгіцидів є необхідність постійного моніторингу фітопаталогічного стану посівів, адже найвищу віддачу від них отримують за профілактичного застосування. Це створює цілу низку незручностей, особливо в весняний період, на який припадає пік усіх польових робіт, пов’язаних із сівбою, удобренням і захистом сільськогосподарських культур.

Поява в Україні інноваційного фунгіциду-протруйника Систіва® докорінно змінила підходи фунгіцидного захисту озимого і ярого ячменів та дозволила оптимізувати виробничий процес у господарствах. Систіва® — перший фунгіцид, який ефективно і протягом тривалого періоду, від проростання зернівки до появи прапорцевого листка, контролює найбільш шкодочинні хвороби ячменю. Однак, на відміну від традиційних фунгіцидів, вона наноситься на насіння під час передпосівної обробки.

Застосувавши препарат Систіва® у момент протруювання посівного матеріалу, ми уникаємо проведення першої фунгіцидної обробки, яка зазвичай припадає на період кущення-початок виходу рослин у трубку (ВВСН 25-32). Як наслідок, поряд з ефективним контролем ключових хвороб ячменю отримуємо економію паливо-мастильних матеріалів, зменшується навантаження на техніку, раціональніше використовуються матеріальні і трудові ресурси у піковий період весняних польових робіт.

Довготривалий фунгіцидний ефект препарату забезпечує нова діюча речовина з групи SDHI-інгібіторів (інгібітори сукцинатдегідрогенази) КсеміумТМ (флуксопіроксад). Завдяки яскраво вираженим ліпофільним та гідрофільним властивостям КсеміумТМ легко проникає через захисні покриви кореневої системи, клітинні оболонки, розчиняється у клітинному сокові і переміщується ксилемою, забезпечуючи ефективний захист кореневої системи, сформованої надземної частини рослини, а також нових приростів. Систіва® відмінно контролює сітчасту і смугасту, темно-буру плямистості, ринхоспоріоз, борошнисту росу, види іржі, а також кореневі гнилі, снігову плісняву й інші грибні хвороби, проти яких традиційні листові фунгіциди є безсилими.

Нижче наведено ефективність Систіва® щодо контролю сітчастої плямистості у посівах озимого і ярого ячменів за результатами наукових випробувань протягом 2015-2017 рр. в умовах Київської, Хмельницької і Одеської областей. Слід наголосити на тому, що Систіва® продемонструвала відмінний контроль хвороб, на рівні 84-95%, протягом тривалого періоду: сівба-початок молочної стиглості. Жоден із присутніх на ринку України листових фунгіцидів не здатен забезпечити настільки пролонгований і ефективний захист посівів ячменю від хвороб. Це робить Систіва® унікальним продуктом у системі захисту зернових колосових, зокрема ячменів.

Поряд з ефективним і довготривалим захистом ячменю від хвороб Систіва® забезпечує стимулювання фізіологічних процесів у рослинах як на етапі появи сходів, так і протягом вегетації. Тому Систіва®, як і Іншур® Перформ, Абакус®, Адексар® СЕ Плюс та інші продукти компанії BASF реалізується під брендом AgCelence®. Використовуючи Систіва® на зернових культурах, ви отримуєте:

 

  • ефективний захист посівів проти хвороб від сівби до прапорцевого листка;
  • підвищення польової схожості насіння;
  • стійкість до стресових погодних умов (посуха, заморозки);
  • стимулювання фотосинтезу та нітрогеназної активності посівів;
  • кращий розвиток кореневої системи і формування більшої кількості продуктивних стебел (рис. 4);
  • стимулювання закладки плодоелементів колоса;
  • отримання приросту врожаю, навіть за відсутності хвороб.

 

Рис. 4. Систіва® стимулює розвиток кореневої системи і закладку продуктивних пагонів озимого ячменю

11 378 32 1

 

Високу ефективність Систіва® щодо розкриття потенціалу зернової продуктивності озимого і ярого ячменів підтверджено низкою польових досліджень та виробничих випробуваннях на базі сільськогосподарських підприємств у різних регіонах України.

 

Рис. 5. Систіва® ефективно контролює сітчасту плямистість у посівах озимого і ярого ячменів від кущіння до початку молочної стиглості

11 378 33 1

 

При цьому фунгіцидні системи захисту озимого і ярого ячменів на базі інноваційного фунгіциду-протруйника Систіва® успішно конкурують із високоефективними традиційними системами захисту на основі листових фунгіцидів.

 

Рис. 6. Систіва® підвищує урожайність озимого і ярого ячменів (результати випробувань в Агроцентрах компанії BASF)

11 378 33 2

 

Якщо врахувати, що окупність системи Систіва®, 0,75-1,0 л/т насіння + Абакус®, 1,25 л/га знаходиться у межах 2,8-3,5 ц зерна ячменю у перерахунку на гектар, то прибавки врожайності на рівні 5-20 ц/га в 2-7 разів окуповують виробничі витрати, пов’язані із закупівлею та внесенням цих фунгіцидів.

 

11 378 33 3

Крім того, Систіва® додатково дозволяє скоротити витрати на закупівлю і внесення фунгіцидів у період кущіння-початок виходу в трубку, а також вивільнити техніку і людей у піковий період проведення польових робіт навесні.

Систіва® оптимізує Ваше виробництво, розкриваючи потенціал ярого і озимого ячменів.

Впроваджуйте інновації!

Будьте на гребені успіху!

Щедрих Вам урожаїв!

 

П.В. МАТЕРИНСЬКИЙканд. с.-г. наук
С.М. ЧОЛОВСЬКИЙ, канд. с.-г. наук

 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.