agro business 160 160

Swifter SM 16000 — і передпосівна підготовка за графіком

Swifter SM 16000 — і передпосівна підготовка за графіком

/ Актуальні статті / Середа, 20 червня 2018 10:39

Зробити якісний обробіток ґрунту в сьогоднішньому «віконці» оптимальних строків буває непросто. Адже часто, щоб вкластись у потрібний термін, доводиться обробляти нестиглий ґрунт, працювати на завищених швидкісних діапазонах, жертвувати високою якістю замість вчасного виконання операції. Аби піти від цього, дедалі більше господарств оновлюють свій технічний парк широкозахватними агрегатами передпосівного обробітку. Одним із них стало ПП «Американські технології» (Хмільницький р-н, Вінницька обл.), яке цьогоріч з-поміж широкої пропозиції ринку обрало 16-метровий Swifter SM чеського виробника Bednar.

11 378 98 2Земельний банк ПП «Американські технології» — це 1565 га полів, що стоять на глибоких малогумусних чорноземах із середнім механічним складом. На цих площах господарство здебільшого вирощує цукрові буряки, кукурудзу, сою, а також пшеницю та ячмінь.

«Передпосівний обробіток ґрунту ми робили 10-метровим чеським компактоматом, — розповідає директор ПП «Американські технології» Микола Стратійчук. — Якість його роботи, в принципі, влаштовувала, але недавно вирішили замінити цю машину, зокрема для того, щоб краще використовувати потужність нашого трактора Case IH Steiger: під час роботи з 10-метровим передпосівним агрегатом він практично не був завантажений. Нас цікавила широкозахватна техніка, і цьогоріч, після аналізу кількох варіантів, ми зупинились на Bednar Swifter SM 16000».

 

Витримка глибини та копіювання рельєфу поля

Зрозуміло, що для будь-якого широкозахватного передпосівного агрегату здатність копіювати рельєф поля та витримувати задану глибину всім захватом є одним із ключових якісних показників. Тим більше, це стосується Swifter, робочий глибинний діапазон якого становить від 2 до 12 см. Для якісної роботи в таких межах в агрегаті працює комплекс рішень. Перше з них — гідравлічне довантаження: великі гідроциліндри продукують та рівномірно розподіляють необхідне зусилля шириною крил. Другий важливий момент — використання секцій із невеликим захватом: на кожному крилі встановлено 3 секції з захватом 2 /3/3 м (якщо рухатись від центру агрегату). І, звичайно, Wave-Flex — система з масивних тягових (розміщені спереду) і копіювальних (позаду) плечей, яка з'єднує кожну окрему секцію з рамою та дозволяє їм копіювати ґрунт незалежно одна від одної. Поєднання цих рішень забезпечує 16-метровому агрегату точну адаптацію до рельєфу поля й, відповідно, витримку глибини.

11 378 98 1

Swifter SM 16000 ПП «Американські технології»

 

«На близько 40% наших площ є пагорби. Звичайно, що для роботи тут треба правильно відрегулювати агрегат: як налаштуєш — те й отримаєш. Але якщо зробити все правильно, то Swifter SM 16000 нормально копіює поверхню ґрунту в таких умовах», — каже Микола Стратійчук.

 

Універсальний передпосівний агрегат

Swifter — багатоцільовий агрегат: він здатний готувати різні за механічнім складом та типом ґрунти (зокрема кам'янисті), після оранки чи mini-till, в умовах надлишку (не надмірного) вологи навесні чи восени, або її браку влітку (наприклад, для посіву озимого ріпаку). Це можливо завдяки робочим органам Swifter, окремі з яких змінюю­ться та доповнюються залежно від умов та бажаного ефекту.

Обробіток ґрунту починається із планки Crushbar, яка усуває нерівності перед робочими органами. На Swifter SM 16000 господарства «Американські технології» її положення та агресивність регулюється гідравлікою, але також доступні варіанти з механічним регулюванням.

 

11 378 99 1

Вирівнювальна планка Crushbar

 

Маса компактора припадає на передній та задній котки. За типом перший є планчастим зі спіралеподібним розміщенням лез. Він здійснює попереднє подрібнення великої грудки, а також добре працює на пересушеному ґрунті. До речі, для якіснішого обробітку в таких умовах за котком може бути встановлена спеціальна планка: під час роботи грудка з-під котка вдаряється об неї та дрібниться на менші фракції. Оскільки ґрунти господарства добре піддаються обробітку, та й загалом весняна земля легша, на компакторі «Американські технології» така планка відсутня.

На Swifter SM 16000 зона основних робочих органів представлена двома рядами великих стрілчастих лап шириною 270 мм, які закріплені на рамі через подвійні ввігнуті пружини. Останні цікаві тим, що не тільки захищають робочі органи від пошкоджень, відхиляючи лапу назад під час наїзду на перешкоду, а й роблять бічну вібрацію у трьох вимірах під час роботи. Це сприяє додатковому подрібненню грудки, а також постійній витримці горизонту обробітку ґрунту. Ці лапи є найбільш популярними в Україні і за рахунок своєї універсальності (підходять як для весняного, так і осіннього обробітку), а також цікавої особливості: під час проходження розворотів на кінцях гону їх можна лишати заглибленими без шкоди для них.

 

11 378 99 3

Подвійна ввігнута пружина стрілчастих лап шириною 270 мм

 

«У порівнянні з попереднім агрегатом Swifter SM краще готує ґрунт під посів: стрілчаста лапа добре підрізає озимі бур'яни і падалицю, та й обробляє нормально», — оцінює директор підприємства.

Та це лише один варіант оснащення. На Swifter також можуть встановлюватись чотири ряди гамма-сошників, розміщених під негативним кутом. Ці органи мають інший принцип роботи, ніж стрілчасті лапи: вони не витягнуть бур'яни на поверхню, але збережуть вологу в ґрунті та посприяють доброму повітрообміну, і це на швидкості до 15 км/год.

Також Swifter можливо оснастити чотирма рядами лапок шириною 150 мм, які закріплені на S-подібній стійці. Ці робочі органи розроблені спеціально для підготовки поля під посів цукрових буряків, про що, зокрема, свідчить їх назва SB (англ. Sugar Beet — цукровий буряк). Завдяки спеціальному куту атаки SB-лапи не виносять на поверхню вологий шар ґрунту, а також працюють із мінімальним супротивом, що зменшує навантаження на трактор.

Завдяки спеціальній конструкції на господарському SM 16000, як на всіх моделях Swifter із захватом понад 10 м, основні робочі органи змінюються цілими секціями, що дозволяє швидко адаптуватись, скажімо, під різку зміну кліматичних умов.

Оброблену лапами чи гамма-сошниками поверхню вирівнює планка з механічно регульованим положенням, після чого до роботи стає подвійний коток.

На SM 16000, що у використанні ПП «Американські технології» (як і на всіх передпосівних компакторах Bednar), — це подвійний чавунний коток кільчасто-шпорового типу Crosskill, який здійснює кінцеву підготовку насіннєвого ложа. Завдяки розташуванню елементів у шаховому порядку він дуже агресивно подрібнює грудку. Більше того, шахове розміщення елементів подвійного Crosskill під час роботи в вологих умовах забезпечує ефект самоочищення, а в сухішому середовище — ефективне перешкоджання випаровуванню вологи за рахунок подвійного трамбування ґрунту.

Для роботи на кам'янистих ґрунтах є спеціальна версія Crosskill зі збільшеною відстанню між рядами, а для обробітку легких — встановлюється подвійний планчастий коток Ø270 або 370 мм. Якісний обробіток в умовах сухого ґрунту забезпечить додатковий коток Finish Ø270 мм, за рахунок якого максимально подрібнюються грудки та ущільнюється ґрунт. Підшипники на всіх котках мають багаторівневе ущільнення для захисту від засмічення. Довершує обробіток вирівнювальна планка.

 

11 378 99 2

Планчастий коток зі спіралеподібним розміщенням лез

 

«Працювали SM 16000 після боронування та закриття вологи для вирівнювання площі під посів цукрових буряків, і одразу після оранки… У нас ґрунти не переущільнені та й загалом добре піддаються обробітку, тому більш-менш велику грудку в допустимих межах SM 16000 лишає за собою лише на «дорогах», що зостались після вивезення буряків, — в цілому, він добре обробляє ґрунт, — оцінює директор ПП «Американські технології». — Щодо продуктивності — ми працювали SM 16000 цілодобово зі швидкістю в середньому 10-11 км/год., за світловий день робили понад 100 га, загалом він обробив понад 1200 га».

Swifter SM 16000 вимагає від трактора близько 490 к.с. (30 к.с./м захвату).

 

Підсумки

«Складностей в експлуатації немає. Спочатку механізатор великими очима дивився, а зараз все гаразд, добре освоїв: знає, як налаштовувати та обслуговувати. Зручно, що під час транспортування SM 16000 має 3 м ширини, інший наш агрегат складніше перевозити, — резюмує Микола Стратійчук. — Думаю, що Swifter SM 16000 вартує вкладених грошей. Та й загалом Bednar має цілу лінійку нормальних варіантів техніки. Зокрема, придивляємось до їхньої комбінації суцільного висіву Omega Ferti, яка одночасно із сівбою вносить мінеральні добрива. Наш посівний комплекс вже старенький — треба змінювати на кращий».

 

Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.