agro business 160 160

Знову розцвітуть каштани

Знову розцвітуть каштани

/ Актуальні статті / Середа, 27 червня 2018 10:44

24 травня 2018 року компанія «Сингента» в Україні презентувала нове комплексне рішення для боротьби з каштановою мінуючою міллю у рамках програми TreeCare. Експерти «Сингента» зі Швейцарії, Великобританії та України розказали про особливості обробки інсектицидом природного походження Revive. Також учасникам заходу продемонстрували безпосередньо техніку обробки препаратом каштанів у Національному ботанічному саду ім. М. М. Гришка. Слід сподіватись, що прекрасний символ Києва, як і каштанові насадження в інших містах України, незабаром будуть під надійним захистом. І «Київський вальс» надалі лунатиме під шелест квітучих каштанів.

Програма TreeCare — це унікальна ініціатива компанії «Сингента», яка спрямована на ревіталізацію соціально-екологічного фону великих міст завдяки новаторському підходу до оздоровлення лісопаркових насаджень. Вона дозволяє боротися з ураженнями та запобігати появі найнебезпечніших шкідників і хвороб, які послаблюють та пригнічують вегетативну систему дерева. «Сингента» вже запровадила програму профілактики, захисту і збереження зелених насаджень у таких європейських країнах, як Іспанія, Франція, Велика Британія, Швейцарія. Препарат Revive успішно застосовують на пальмі, дубі, каштанах та інших видах дерев. Незабаром це найбільш ефективне й економічне рішення для захисту каштанів з’явиться і в Україні.

 

Далі неозорні київські сади…

Фахівці підкреслюють, що компанія «Сингента» завжди знаходиться у пошуку балансу між наукою та природою, інвестуючи в глобальні дослідження і розробки надійних продуктів та засобів для покращення здоров’я рослин близько $1,3 млрд щороку. «Препарат Revive — новий інсектицид другого покоління, розроблений для тривалого, ефективного та безпечного захисту здоров’я дерев. Він може бути використаний для боротьби з такими розповсюдженими у європейських країнах шкідниками, як дубовий похідний шовкопряд, червоний довгоносик-стрибун пальмовий, смарагдовий жук-пильщик. В Україні запланована реєстрація препарату для застосування на кінському каштані, що потребує захисту від мінуючої молі (Cameraria ohridella)», — підкреслює Світлана Ромашко, керівник напряму «Захист городу, саду, газону» компанії «Сингента» в Україні.

Занепокоєння щодо стану каштанів висловлюють муніципальні служби з питань зеленого благоустрою багатьох міст, зокрема Києва, Одеси, Полтави, Харкова, Львова, Черкас. Бо ж втрата дерев через шкідників, хвороби і агресивні кліматичні зміни дедалі зростає. Наприклад, близько третини каштанів із майже 300 висаджених у Києві 2013 року не дожило до сезону 2014-го через комплекс негативних чинників, а в у 2016-му зів’яли майже всі молоді дерева.

12 379 39 2

Слід підкреслити, що і фінансові збитки для міського бюджету досить суттєві. Так, сортовий саджанець звичайного кінського каштана коштує близько 100 євро, а елітні сорти — до 300 євро або й більше за дерево. «Мабуть, кожен помічав, що на початку літа листя каштанів поступово жовтіє, і десь у серпні починається справжній листопад. Сумним прикладом є вулиця Хрещатик — колись ця каштанова алея у центрі Києва була візитівкою міста, на яку посилалися туристичні буклети і з гордістю згадували у шкільних підручниках. Та наразі картинка доволі сумна, — зазначає доктор с.-г. наук, завідувач лабораторією ентомології та стійкості с.-г. культур проти шкідників Інституту захисту рослин НААН Олександр Стригун. — Одна з причин тому — каштанова мінуюча міль, що уражає листя, послаблює захисні сили дерева і потенційно призводить до його загибелі».

Сам процес ураження дерева достатньо вивчений. Самка молі відкладає яйця на верхній частині листової пластинки кінського каштана. Гусениця, що виходить із яйця, проникає під шкірку листка і спершу харчується соком рослини, а пізніше її тканинами, прогризаючи ходи (міни) між верхньою і нижньою оболонками листової пластинки. Гусениця починає плести кокон, розташовуючись у спеціальній камері всередині міни. Коли метелик виходить із лялечки, він продавлює оболонку кокона і розриває шкірку на верхньому боці листка. Каштанова мінуюча міль дає кілька поколінь на рік (в Україні близько 3-4, в країнах Європи — до 5). До кінця літа, у разі сильного ураження, каштан може повністю втратити листя, що дуже впливає на життєздатність дерева, спричиняє осіннє цвітіння, розвиток інших інфекцій.

Уражені дерева — це не тільки втрата чималих коштів місцевого бюджету, вкладених у їх закупівлю і висадку, а й негативний вплив на ландшафтну естетику й екологічний фон міста, існує ризик для громадськості та майна від ослаблених і пошкоджених дерев. Вченим та місцевій владі, начебто все зрозуміло. Відповідно, постає питання — що ж робити?

 

Місія «Врятувати каштани»

Інноваційний препарат Revive — це найкраще з наявних у світі рішень. Експерти «Сингента» підкреслюють, що новий метод обробки, на відміну від попередніх та альтернативних, легко переноситься деревами й забезпечує ефективну профілактику та надійний захист каштанів. Він не спричиняє вегетаційних порушень у дерев, а навпаки — зміцнює захисний бар’єр рослин, не завдає шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю населення.

Сама обробка не становить складності для відповідно підготовлених фахівців. Компанія «Сингента» розробила ексклюзивну технологію внесення препарату Tree Micro Injection (Мікроін’єкція Дерева). Revive вводиться безпосередньо у стовбур дерева і транспортується його судинною системою. Така обробка передбачає використання спеціального обладнання для буріння серії невеликих 10-міліметрових отворів у стовбурі, які потім заповнюються речовиною і гігієнічно пломбуються захисними втулками, здатними до біологічного розкладання протягом року.

Біологічна ефективність однієї ін’єкції розрахована на період до 3 років. Дерево, оброблене за цією технологією, не становить загрози здоров’ю людини, тварин та інших живих організмів, включаючи тих мікроорганізмів, які живуть на поверхні листя і кори дерева, адже суттєва перевага такої обробки полягає у «прицільному» введені препарату, що унеможливлює розпилення у навколишнє середовище, витікання препарату з дерева, контактування зі шкірою спеціаліста, який проводить обробку. «Результати випробування підтверджують, що допустимі залишки препарату у листку, на гіллі та плодах дерева настільки низькі, що вони безпечні для людей і тварин. Жодний собака, що раптом підбере гілку обробленого каштана з землі, або дитина, яка бавиться із каштановими горіхами такого дерева, не піддаються ризику», — підкреслює Ларс Грюхель, керівник напряму «Захист городу, саду, газону» в Центральній та Східній Європі, Східній Африці компанії «Сингента».

12 379 39 1

Вартість одноразової обробки буде включати в себе використання спеціально сертифікованого обладнання, навчання і сертифікацію спеціалістів, котрі проводитимуть обробки, та сам препарат. Обробка здійснюється тільки тими фахівцями, які пройшли відповідне навчання з роботи з обладнанням і отримали сертифікацію від компанії «Сингента».

Як зазначають експерти, результати використання Revive будуть помітні вже у перший рік обробки. Якщо мікроін'єкції вводилися у рекомендованому вікні застосування до чи після цвітіння, то найперший видимий ефект — це здорове, зелене листя, що суттєво контрастує із необробленими зараженими деревами, які досить швидко набувають інвазійних ознак у червні, а в подальші літні місяці листя стає коричневим і змертвілим.

 

Грає море зелене

«Ми переконані, що українські міста зацікавляться технологією мікроін’єкцій і матимуть можливість якісно захистити каштани від шкідника, — розповідає Світлана Ромашко. — Надійний догляд за деревами необхідний, адже вони виконують важливу роль в урбаністичному просторі й довкіллі:

 

  • покращують естетику і привабливість міського середовища;
  • допомагають регулювати мікроклімат місцевості, перехоплювати вітри і контролювати температуру;
  • зменшують забруднення повітря і рівень шуму, виконують роль пиловловлювачів;
  • підвищують якість життя мешканців міста».


Загалом комплексна пропозиція TreeCare від компанії «Сингента» має низку переваг:

 

  • одноразова обробка, що гарантує спокій і впевненість у результаті;
  • економія часу, і менше зусиль потрібно на підтримку здоров’я дерев;
  • залучення сертифікованого спеціаліста для проведення обробки;
  • цільове лікування — точкова мікроін’єкція, що не становить загрози здоров’ю людей, тваринам та довкіллю;
  • економія коштів — фінансово вигідне рішення для органів влади щодо управління бюджетом і планування захисту дерев у майбутньому.


Наразі виконуються необхідні тести і заміри показників ефективності та безпечності препарату Revive разом з Інститутом захисту рослин НААН України і Національним медичним університетом ім. О. О. Богомольця в Україні, аби протягом 2018-2019 років успішно провести процес реєстрації та з 2020 року зробити технологію доступною для комерційного продажу в нашій країні.

Команда фахівців підрозділу «Захист городу, саду, газону» компанії «Сингента» впевнена, що ця ініціатива допоможе досягнути максимально стійких результатів у догляді за деревами та захисті зелених насаджень в Україні.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.