Секрети рентабельної картоплі

Секрети рентабельної картоплі

/ Актуальні статті / Середа, 08 серпня 2018 10:44

Система захисту бульби від «Сингенти», продемонстрована на «Картопляній майстерні», дала змогу отримати на 20% більший урожай високоякісної продукції.

5 липня на полях ТОВ «Біотех ЛТД» у Бориспільському районі, що на Київщині, відбувся уже традиційний семінар «Картопляна майстерня», яку організовує компанія «Сингента» разом із партнерами. Час проведення заходу було обрано невипадково, адже в ТОВ «Біотех ЛТД» почали викопувати перший урожай ранніх бульб. Картоплю в господарстві вирощувати вміють і люблять, а тому учасники «Картопляної майстерні» мали змогу детально ознайомитися із професійними секретами його невтомного керівника — професора Анатолія Бикіна. Адже сьогодні важливо не просто виростити картоплю, а зібрати здоровий насіннєвий матеріал та високоякісну сировину для переробки. Себто отримати максимальну рентабельність вирощування цієї стратегічної культури.

Мабуть, кожен українець вважає, що він уміє вирощувати бульбу. Лопату до рук, обприскувач на плечі, і сякий-такий урожай маємо. В тому то й річ, що спрощений підхід до картоплярства, окрім мозолів та розчарувань, нічого не принесе. Для того щоб отримати добру рентабельність від цієї, як виявляється, доволі примхливої культури, потрібна система. Ціла комплексна технологія, і якщо хочете — навіть картопляна філософія.

 

14 381 84 3

 

Чому так? Передусім тому, що хоча мільйони українців і досі вирощують бульбу у значних обсягах, та нормального насіннєвого матеріалу мало. Так само як і бракує якісної сировини для переробників, які виготовляють продукцію найвищого ґатунку: чіпси, картоплю-фрі тощо. Не випадково семінарська частина «Картопляної майстерні» розпочалася саме із виступів представників переробної галузі, які наголосили на тому, що прийомка картоплі передбачає цілу низку ретельних перевірок, тестувань і аналізів. Вміст нітратів, залишки пестицидів, колір, наявність плям, збудників захворювань і багато інших факторів, що можуть негативно вплинути на споживчі якості готової продукції.

Ясна річ, що такі підвищені вимоги здатне виконати лише те господарство, для якого поняття «ефективна технологія вирощування картоплі» — не порожній звук. Винагородою у такому разі стане висока рентабельність вирощування бульб, до якої додасться спеціальна премія (до 15%) з боку виробника за якість продукції.

 

14 381 84 5

 

Цивілізований ринок картоплі в Україні сьогодні розвивається. Картоплярів не так багато, і вони чудово знають один одного. Однак навіть досвідчені фахівці із цікавістю придивляються до досвіду таких господарств, як ТОВ «Біотех ЛТД». Скажімо, керівник ТОВ «Родючість-Агро» Володимир Шегедин подолав понад 500 км, аби ознайомитися з технологією вирощування картоплі, що застосовується у господарстві. На його думку, сучасне картоплярство в Україні повинно орієнтуватися на зрошення, з огляду на сучасні кліматичні умови.

Господар місця проведення заходу Анатолій Бикін категорично переконаний, що без зрошення про високі врожаї якісної продукції годі й мовити. Саме тому на полях ТОВ «Біотех ЛТД» стоять пересувні зрошувальні установки, що є елементом комплексної технології господарства. Адже різниця з урожайності зі зрошенням та без нього сягає у 2-2,5 разів: 25 проти 50-60 т/га. Гарантоване забезпечення посадок картоплі у ранніх фазах вегетації, зокрема, дає змогу отримати по-справжньому якісний посадковий матеріал.

 

14 381 84 7

 

По-перше, тут напрацьована власна система обробітку ґрунту, що передбачає вирощування сидератів із подальшим щілюванням. Це, зі слів Анатолія Бикіна, дає змогу зберігати до 50% вологи в грунті. Безпосередньо перед посадкою бульб у верхніх шарах грунту за допомогою культиваторів утворюється органо-мінеральна «суміш» на глибину 15-20 см. Із цього родючого середовища формуються гребені, у яких в подальшому розвиваються бульби.

По-друге, тут доведено до досконалості кожен елемент виробництва, починаючи від внесення унікальних рідких добрив до використання найсучасніших картоплезбиральних комбайнів. І, звичайно ж, на полях ТОВ «Біотех ЛТД» виняткова увага звертається на систему захисту картоплі як ключовий елемент рентабельності вирощування цієї культури.

 

14 381 84 8

 

Тут ми впритул підходимо до так званої Юніформ-технології, що довела свою ефективність на полях господарства, де було закладено масштабні досліди на різних сортах картоплі для об’єктивного дослідження дієвості препаратів «Сингента». Ключову роль у системі захисту картоплі провідного світового виробника посідає фунгіцид для грунтового застосування Юніформ, який отримав влучну назву «Універсальна вакцина».

«Ми рекомендуємо вносити Юніформпід час посадки бульб за допомогою спеціальних розпилювачів, встановлених на картоплесаджалці. До речі, компанія «Сингента» може забезпечити таким обладнанням кожне господарство. Препарат вноситься у нормі 1,5 л у поєднанні з інсекто-фунгіцидом Селест® Топ, 1 л. В результаті ми отримуємо середовище, цілковито вільне від збудників практично усіх поширених в Україні грунтових захворювань і гнилей картоплі — ризоктонії, атракнозу, фітофторозу, сріблястої парші, пітіуму тощо. До складу препарату входить поєднання діючої речовини азоксистробіну у нормі 322 г/л та металаксилу-М, 124 г/л», — розповідає технічний експерт компанії «Сингента» Володимир Борисенко.

 

14 381 85

 

Фактично Юніформ виступає як нездоланний бар’єр для ґрунтових захворювань картоплі, виконуючи роль ефективного стимулятора стартового розвитку бульб.

«Ми випробовуємо ґрунтовий фунгіцид Юніформ впродовж останніх років, передусім на посадках насіннєвої картоплі, яких у нас приблизно 200 га. Тому ми постійно займаємося пошуком ефективних препаратів захисту картоплі від хвороб, щоб отримати якісний посадковий матеріал. Маю сказати, що препарат показав себе із найкращого боку, і закриває досить широкий спектр хвороб та патогенів на початку росту й розвитку бульб картоплі. Внесення Юніформу забезпечило нам приріст урожаю у 20% та картоплю високої якості без ураження ризоктонією. Також було встановлено, що препарат покращує схожість бульб картоплі», — ділиться своїми враженнями головний агроном ТОВ «Біотех ЛТД» Сергій Жереб.

Дуже важливо, що відмінна робота препаратів Юніформ та Селест® Топ на старті підкріплюється доброю дією інших елементів технології захисту картоплі «Сингента». Це антирезистентні фунгіциди Ревус® та Ревус® Топ для захисту від фітофторозу та альтернаріозу, системний фунгіцид Ридоміл Голд, що поєднує у собі профілактичну та лікувальну дії, і, звичайно ж, незамінний системно-трансламінарний фунгіцид Квадріс® Топ. Останній містить 200 г/л азоксистробіну та 125 г/л дифеноконазолу та виявляє ефективну дію проти усіх видів альтернаріозу, фітофторозу. Його величезною перевагою є швидке засвоєння листовою поверхнею рослин, що дає змогу досягти результату навіть за несприятливих погодних умов. Втім, це стосується більшості препаратів «Сингенти».

 

14 381 84 9

 

У цьому плані вельми доречним є рекомендоване застосування в комплексній системі захисту картоплі біологічного добрива Ізабіон, яке забезпечує рослини амінокислотами та покращує проникнення і розподіл діючих речовин препаратів у тканинах рослин. Це дає змогу не лише підвищити врожайність та якість бульб, але й покращити стресостійкість рослин.

Як відомо, звести нанівець роботу картопляра здатен не лише сумновідомий колорадський жук, але й ціла низка ненажерливої гусені лускокрилих. Для захисту від них «Сингента» запропонувала в системі захисту інноваційний двокомпонентний інсектицид Ампліго®, що діє на гусінь усіх стадій розвитку, імаго і лялечки шкідників. До складу Ампліго® входить хлорантраніліпрол у нормі 100 г/л та лямбда-цигалотрин — 50 г/л. Перший препарат зберігається на поверхні рослин та потрапляє всередину листка, чинячи потужну контактну дію. Другий забезпечує високу початкову дію, так званий нокдаун-ефект проти всіх груп комах. Фактично у ньому збережені переваги технології Карате® Зеон, до яких додано цілу низку інноваційних посилювальних ефектів. Зеон-технологія дозволяє використовувати інсектицид Ампліго® навіть за умов високих температур під час внесення препарату. В будь-якому разі посадки картоплі, на яких було застосовано систему захисту від «Сингенти» на полях ТОВ «Біотех ЛТД», красномовно говорять самі за себе. Як і результати роботи самого господарства, яке невтомно розвиває технологію вирощування бульби впродовж майже 20 років. Картопля, може, і повинна бути високорентабельною культурою, багато в чому за умови вибору надійних партнерів. Це і є ключовою складовою тієї самої «Картопляної майстерності»!

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.