agro business 160 160

Ефективний захист сої від кліщів акарицидом Вертимек 018 ЕС, к. е.

Ефективний захист сої від кліщів акарицидом Вертимек 018 ЕС, к. е.

/ Актуальні статті / Середа, 22 серпня 2018 10:51

Починаючи з другої половини вегетації сої, а саме із середини літа, на її посівах відбуваються масові розмноження павутинного кліща. В останні роки пошкодження від нього є настільки значними, що недобір урожаю варіює від 10 до 30%. В абсолютних величинах такі втрати можуть сягати в середньому 3-8 ц/га, а на поливі — навіть до 12 ц/га. Зона високої шкодочинності фітофага відносно швидко розширилася із півдня на центр і захід України, і це відбулося зовсім недавно. У зв'язку з цим господарства Центрального й особливо Західного Лісостепу, які досі не приділяли особливої уваги захисту сої від кліщів, несподівано зіткнулися із масштабною проблемою.

Компанії-постачальники засобів захисту рослин також спочатку виявилися не готовими до такої ситуації, і у перші роки навали шкідника не змогли забезпечити агровиробництво ефективними акарицидами у достатній кількості. На сьогодні на ринку у певному асортименті вже з'явилися препарати для контролю кліща, що зареєстровані на цій культурі. Зокрема, компанія «Сингента» рекомендує найкраще рішення проти можливих спалахів чисельності цього шкідника — акарицид Вертимек 018 ЕС, к. е., який уже декілька років успішно застосовується на сої.

У соєвих агроценозах шкодять переважно два види павутинних кліщів — звичайний (Tetranychus urticae Koch.) і туркестанський (Tetranychus turkestany Ud. et. Nik.), цикл розвитку та біологічні особливості яких є дуже схожими. Обидва є поліфагами і здатні живитися багатьма видами дикоростучих і культурних рослин. Так, звичайний павутинний кліщ заселяє понад 200 їх видів, а із сільськогосподарських культур може сильно пошкоджувати яблуню, полуницю, бобові, гарбузові, інші овочеві відкритого та закритого грунту. В останні роки, у зв'язку з розширенням посівних площ сої, шкідник став масово розмножуватися на її посівах (рис. 1).

 

Рис. 1 Колонія павутинного кліща на листку сої

14 381 35 1

 

Ареал павутинного кліща є досить великим і охоплює практично всю територію України. Зимують діапаузуючі самиці під опалим листям та іншими рослинними рештками, в тріщинах грунту та конструкцій господарських споруд. Весняна реактивація розпочинається за температури 0…+10 ºС і може тривати 1,5-2 місяці. Спочатку кліщ розмножується на різноманітних бур'янах, де розвивається декілька його поколінь. Згодом заселяє сади і ягідники у міру відновлення їх вегетації, а також овочеві культури — після проростання із насіння і появи вегетативних органів або після висаджування розсади. На посівах сої кліщ з'являється ще з моменту утворення перших трійчастих листків, проте масово розмножується, починаючи із фази цвітіння. Тобто відчутної шкоди цій бобовій культурі шкідник завдає із середини літа, а найбільшої — у кінці липня та у серпні.

Яйця самиці відкладають переважно на нижній бік листків, у кількості від 30 до 160 екз. Ембріональний період триває від 3 до 6 днів, а розвиток однієї генерації — від 7 до 20 днів, залежно від температури повітря. Чим теплішими є умови середовища, тим коротший цикл розвитку. Так, за тривалої спеки (+30…+32 ºС) кожне наступне покоління може з'являтися усього за 7-8 діб. В результаті павутинний кліщ може розвиватися у 10-12 генераціях за один сезон. За даними деяких авторів (Бондаренко М.В., Персов М.П., Поспєлов С.М., 1983), оптимальними умовами для розвитку кліща є температура +29…+31 ºС та відносна вологість повітря 35-60%. Отже, саме висока температура і тривала посуха є сприятливими для масового розмноження цього шкідника. Якраз такі погодні умови й спостерігаються в Україні в останні роки, починаючи із середини липня і до кінця серпня (а іноді і до початку жовтня). Своєю чергою, вони й викликають постійні спалахи його чисельності та високу шкодочинність на сої не лише у південних регіонах, але й у центрі та на заході України (аж до Тернопільської області).

Шкодять у павутинного кліща всі рухомі стадії. Відроджуючись із яєць, личинки (а згодом і німфи та дорослі особини) зосереджуються переважно на нижньому боці листків. Характерною ознакою заселення рослин є обплутування листя, квіток та молодих бобів павутиною. Живляться фітофаги соком рослини, проколюючи покривну тканину листкової пластинки та висмоктуючи з неї сік. При цьому порушується обмін речовин та фотосинтез. Спочатку це призводить до знебарвлення (посвітління), плямистості (мармуровості) та деформації ушкоджених листків, а згодом — до їх пожовтіння, побуріння, і в результаті — до засихання та опадання (особливо під час спеки). Сильно пошкоджені боби передчасно достигають і розтріскуються, насіння утворюється щупле.

Отже, за масового розмноження павутинного кліща на посівах сої навіть у Центральному Лісостепу України недобір врожаю на богарі становитиме щонайменше 3-5 ц/га. Багато це чи мало? Враховуючи сучасні ціни на врожай культури, втрати вартуватимуть від 4000 до 6500 грн/га. Стає зрозуміло, що немало… І контролювати кліща вкрай необхідно... Відтак, в агровиробників справедливо постає ряд гострих питань: чим же захищати сою, коли і як це робити, яким чином можна здешевити захист?

Після перших спалахів чисельності кліща спочатку використовували все, що було під руками: фосфорорганічні інсектициди (ФОС), їх суміші з піретроїдами, і навіть специфічні контактні акарициди. Однак усі вони проблему ефективно не вирішували, а якщо й вирішували, то тимчасово: через 1-1,5 тижні кліщі знову з'являлися на посівах і продовжували далі живитися на вже ушкоджених рослинах. Вочевидь, причинами, що зумовили таку «складну» ситуацію, стали декілька чинників: по-перше, швидкий розвиток наступного покоління фітофага за спекотної і сухої погоди; по-друге, короткий період захисної дії у вищевказаних інсекто-акарицидів.

Нинішнього року, як і в попередні, погода з початку літа є нестабільною: відбуваються різкі перепади температур від +13 ºС — до +30 ºС, ясні сонячні дні чергуються із короткочасними опадами. Проте, за середньостроковими прогнозами, в кінці липня та у серпні, як зазвичай знову очікується тривала посуха зі спекою. Отже, навчені набутим досвідом, агровиробники змушені заздалегідь підготуватися і завчасно придбати необхідні препарати для захисту сої від павутинного кліща.

Щоб відповісти на питання, як успішно боротися із цим шкідником, варто згадати його деякі біологічні особливості, зокрема спосіб та характер живлення. Передусім слід знати, що кліщі належать до павукоподібних (клас: Arachnida) і своєю морфологічною та анатомічною будовою, а також фізіологією значно відрізняються від комах (клас: Insecta). У зв'язку з цим на них майже не діють більшість відомих інсектицидів та їх сумішей. По-друге, кліщ веде так зване «пасовищне харчування». Тобто, наносячи уколи в листок своїм ротовим апаратом, лише декілька секунд висисає із нього сік, а далі відразу переходить на іншу ділянку листкової пластинки, де робить такі самі уколи. Це означає, що у діючих речовин акарицидів має бути хоч якась «системність», щоб вони більш-менш рівномірно та у достатній концентрації проникали у паренхіму листка після нанесення на рослини, і відповідно, у достатній кількості потрапляли всередину організмів цього фітофага, проявляючи свою летальну токсичність. З іншого боку, потрібно зважати й на те, що павутинні кліщі на рослинах зосереджуються переважно з нижнього боку листків; отже, необхідно, щоб акарицид якимось чином досягав саме до цих місць концентрації особин шкідника.

На відміну від інших специфічних акарицидів, які є переважно лише контактними, препарат Вертимек 018 ЕС, КЕ від компанії «Сингента» володіє також і вираженою трансламінарною дією. Абамектин (його діюча речовина) здатний легко проникати через верхній епідерміс і переміщуватися у міжклітинному просторі від верхньої сторони листка до його нижнього боку, зовні якого й зосереджені кліщі. Разом з тим, ця активна сполука накопичується у мезофілі листків у вигляді спеціальних резервуарів, з яких потім поступово вивільняється упродовж тривалого часу (рис. 2). Це означає, що Вертимек має подовжений період захисної дії — 2 тижні і більше.

 

Рис. 2. Механізм проникнення та накопичення діючої речовини препарату Вертимек 018 ЕС, КЕ у мезофілі листка сої

14 381 35 2

 

Враховуючи тривалість розвитку однієї генерації фітофага в межах 7-8 днів (за спекотної і сухої погоди), обприскування рослин препаратом спроможне забезпечити контроль аж двох послідовних його поколінь: того, що потрапило під обробку, а також наступного (в тому випадку, коли якась частина особин кліща випадково виживе і продовжить розмножуватися). Таким чином, навіть одна обробка посівів сої акарицидом Вертимек під час масового спалаху чисельності павутинного кліща може повністю зупинити його розвиток на конкретному посіві і «закрити проблему».

Ще одна перевага акарициду Вертимек — ефективна дія на всі рухомі стадії кліща. Павутинні кліщі, на відміну від більшості комах, розвиваються із неповним перетворенням: у них немає стадії лялечки, а личинки й німфи відрізняються від імаго лише розмірами й іноді кольором. Отже, і личинки, і дорослі особини є активними та живляться на одних і тих же рослинах досить інтенсивно. Тож абамектин може успішно виявляти свою токсичну дію на них: спочатку контактно (протягом доби), а згодом, трансламінарно проникаючи всередину і накопичуючись у мезофілі листка, продовжує діяти упродовж двох тижнів і більше на всі рухомі стадії, що живляться. Таким чином, Вертимек справді не залишає жодних шансів кліщам (рис. 3)!

 

Рис. 3. Способи дії препарату Вертимек 018 ЕС, КЕ на шкідників

14 381 36 1

 

Зазвичай під час масової появи павутинного кліща на посівах сої часто присутні й інші фітофаги — ентомокомплекс попелиць й трипсів. Більшість контактних специфічних акарицидів є недостатньо токсичними для цих сисних комах, оскільки їх діючі речовини спрямовані на контроль виключно кліщів. І, навпаки, інсектициди, які ефективно застосовуються проти вказаних шкідників, при цьому ніяк не діють на кліщів. Вертимек, окрім потужної акарицидної дії, має ще й виражену (побічну) інсектицидну на багатьох сисних комах — трипсів, попелиць, мінерів. Тому однією обробкою цим препаратом можна поборотися із широким спектром шкідників у соєвому агроценозі.

 

Рис. 4. Схема застосування акарициду Вертимек 018 ЕС, КЕ на сої

14 381 36 2

 

Рис. 5. Порівняльна ефективність дії акарицидів на посівах сої. Чисельність рухомих особин кліща, екз./рослину на 3, 7, 14 дні після обробки

14 381 36 4

 

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) павутинних кліщів на посівах сої — 3-5 особин на трійчастий листок. Згідно з офіційними регламентами застосування та рекомендаціями компанії «Сингента», акарицид Вертимек необхідно застосовувати за перевищення ЕПШ цих фітофагів із нормою витрати 0,6-1,0 л/га (рис. 4). Як правило, масові розмноження кліщів на сої відбуваються із середини літа, тобто у фази цвітіння-утворення і росту її генеративних органів. У той час їх чисельність нерідко перевищує ЕПШ в сотні разів. Така ситуація склалася і в 2015 р., проте Вертимек показав найкращу ефективність дії серед багатьох інших акарицидів, які були у виробничому досліді (рис. 5). Разом з тим, застосування цього препарату в умовах посухи і високої температури забезпечувало найвищий рівень збереженого врожаю, порівняно з контролем та іншими акарицидами, за рахунок подовження вегетації рослин, що були захищені від павутинного кліща (рис. 6, 7).

 

Рис. 6. Захисний ефект від застосування акарициду Вертимек 018 ЕС, КЕ на сої (16 днів після обробки: рослини продовжують вегетацію)

14 381 36 3

 

Рис. 7. Господарська ефективність застосування акарицидів. Вплив на продуктивність, т/га

14 381 36 5

 

Підсумовуючи вищевикладене, хочемо ще раз акцентувати увагу на низку цінних властивостей та конкурентних переваг акарициду Вертимек:

 

  • ефективна дія на всі рухомі стадії рослиноїдних кліщів;
  • потужна трансламінарна дія — проникає до нижньої сторони листків;
  • тривалий період захисту (понад 2 тижні) — за рахунок накопичення діючої речовини у мезофілі листка;
  • широкий спектр дії — працює не тільки проти кліщів, але й здатний контролювати інших сисних шкідників, таких як трипси, попелиці та мінери;
  • безпечність для корисної ентомофауни.

 

 

М.М. ДЕМ'ЯНЮК, В.О. МАКСИМОВИЧ
менеджери з технічної підтримки ТОВ «Сингента»

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.