agro business 160 160

Інтегрований захист винограду

Інтегрований захист винограду

/ Актуальні статті / П'ятниця, 21 вересня 2018 17:50

Виноградарство в нетрадиційних зонах, зокрема в Північній Україні, — це завжди високі ризики. І ключовою проблемою вирощування навіть спеціально виведених сортів є хвороби, які процвітають за ряснішої роси та більшої кількості опадів, ніж у регіонах зі сприятливішим для винограду кліматом. Цьогоріч саме в таких умовах на базі садового центру «Північне виноградарство» (Вишгородський р-н, Київська обл.) випробовувалась інтегрована технологія захисту, яка, крім хімічних продуктів, включає біологічні препарати «БТУ-Центр».

 

Інтегрований захист

«Північне виноградарство» сфокусоване на вивченні та розмноженні столових і технічних сортів винограду, які здатні забезпечувати стабільні врожаї в умовах Північної України. За понад 20 років діяльності вив­чено їх 65.

«У разі вирощування винограду в цій зоні головною проблемою є не стільки теплозабезпеченість, скільки хвороби, — зазначає керівник садового центру «Північне виноградарство», аспірант кафедри садівництва ім. В.Л. Симиренка НУБіП В’ячеслав Оніщенко. — Через різкі перепади денних і нічних температур на листках утворюється конденсат, який сприяє розвитку основних хвороб винограду, зокрема мілдью, оїдіум, антракноз, гнилі ягід тощо». 

Виробнича ділянка садового центру Північне виноградарство

Виробнича ділянка садового центру «Північне виноградарство»

«Раніше з цими хворобами в садовому центрі боролись традиційними хімічними препаратами, проте цьогоріч для зменшення пестицидного навантаження ми вирішили випробувати інтегровану технологію. За неї було здійснено лише одну фунгіцидну обробку ранньою весною — впродовж решти сезону захист винограду було цілковито покладено на біо­препарати», — каже В’ячеслав Оніщенко.

Дослід закладено на виробничих ділянках садового центру, а також на частині шкілки навчально-дослідного поля «Плодово-овочевий сад» кафедри садівництва НУБіП. Програми захисту біопрепаратами на обох локаціях відрізнялись одна від одної, проте було дотримано головного принципу. «Обробка біопрепаратами — це робота на упередження, — наголошує агроном «БТУ-Центр», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Сіленко. — Ключовим завданням є заселити та постійно збагачувати біоценоз тими мікроорганізмами, які знищують патогени, суттєво зменшуючи їхню популяцію. Саме тому ефект від внесення біофунгіциду спостерігається на другий день, біоінсектициду — на третій. При цьому варто проводити постійний моніторинг санітарного стану поля і, за потреби, робити повторне обприскування через 7-10 днів. Звичайно, для досягнення максимального ефекту потрібно системно застосовувати комплекс біопрепаратів для захисту та живлення відповідно до технологічної карти».

 

 

Природні фунгіциди

Садовий центр

На цій локації біологічний захист винограду утворювало «тріо» фунгіцидів: Фітоцид-р® (норма 2-3 л/га), ФітоХелп® (1-2 л/га), МікоХелп® (1-2 л/га), та, які застосовувались разом із біо­прилипачем Липосам® у баковій суміші (1-1,5 л/га). Варто відзначити, що рекомендації щодо норми внесення стандартно подаються у «л/га», але «БТУ-Центр» надає садоводам,  за потребою, таблиці для зручного перерахунку для обприскувачів різного об’єму.

Вячеслав Онищенко

В’ячеслав Онищенко

Перелічені біофунгіциди схожі за ефектом, який вони чинять на рослину та ґрунт, проте відрізняються за складом, а також сферою і способом дії. Так, в основу  Фітоцид-р® покладено живі клітини та спори бактерії Bacillus subtilis у високому титрі: від 1х109 до 4х109 КУО/см3. Вони є ендофітами — живуть у тканинах рослини, не завдаючи їй жодної шкоди та не призводячи до фізичних змін. Всередині тканин виділяють фунгіцидні речовини, що знищують широкий спектр грибкових і бактеріальних хвороб, а, разом із тим, у процесі життєдіяльності виділяють ферменти та вітаміни і загалом позитивно впливають на формування сильного імунітету рослини.

 

За схожим принципом працює і ФітоХелп®, але, на відміну від попереднього препарату, до його складу входить одразу кілька видів бактерій роду Bacillus у титрі від 4х109 КУО/см3. За рахунок цього він особливо ефективно вбиває збудників  бактеріозів, але чинить фунгіцидний ефект і на грибкові патогени, зокрема на збудників фітофторозу, альтернарії, гнилей.

Якщо Фітоцид-р® та ФітоХелп® захищають рослину зсередини, то МікоХелп® створює комплексний захист і застосовується як по листі, так і в якості ґрунтового фунгіциду. Гриби-антагоністи у препараті пригнічують розвиток фітопатогенів, які викликають кореневу, стеблову та плодову гниль. Так, однією із його складових є Trichoderma — у процесі життєдіяльності ці сапрофітні гриби-антагоністи виділяють природні антибіотики, які пригнічують понад 60 видів фітопатогенних грибів. Крім того, до його складу входять бактерії Bacillus subtilis, а також певні види Enterococcus, які пригнічують шкідливі мікроорганізми. Позитивний ефект такого «компоту» підсилюється бактеріями Azotobacter, які насичують ґрунт біологічним азотом, і Enterobacter, котрі переводять недоступні рослинам форми калію та фосфору в ґрунті в легкозасвоювані.

Дію біофунгіцидів у «Північному виноградарстві» значно посилив Липосам® — цікавий препарат, який одночасно виконує функції: ад’юванту (розтягує краплю по поверхні листа), прилипача, антитранспіранту (зберігає вологу на листі, не перешкоджаючи фотосинтезу і диханню), сорбент-носія (віддає препарат, який ввібрав рослині), антидоту (за використання із пестицидами, зокрема ґрунтовими гербіцидами), плівкоутворювача (для склеювання стручків бобових) та структуроутворювача ґрунту (є живильним середовищем для бактерій).

Композиція препаратів непогана, але чи була виправданою?

«Ефект від біофунгіцидів відчутний, — оцінює В’ячеслав Оніщенко. — Особливо це було видно в період дозрівання ягід. Тоді випали рясні дощі, які сприяли розвитку гнилей, та було розтріскування плодів. У цей час обробляти хімічними препаратами не можна: термін очікування на їхній розпад дуже великий. Тож 2-3 ягоди тріснуло — і на контро­ль­них кущах пішла сіра гниль, яка забрала 90% грона. На досліді також є поодинокі тріснуті ягоди, однак гниль на них не розвивається — біопрепарати допомогли її стримати. Загалом на сьогодні прояви хвороб на листах та ягодах мінімальний».

 

Шкілка саджанців винограду НУБіП

На ділянці НУБіП інтегрована програма захисту дещо відрізнялась — тут під обробіток ґрунту було внесено два препарати: біофунгіциди МікоХелп® (2,0 л/га) та комплексний препарат Органік-Баланс® деструктор (1,5-2,0 л/га). Останній цікавий тим, що не тільки пригнічує патогени за допомогою Bacillus subtilis, а й істотно зменшує їхню популяцію шляхом знищення природного ареалу — рослинних решток. Це відбувається завдяки сапрофітним грибам у його складі, які, крім іншого, руйнують целюлозу, лігнін, клітковину, пектини та інші речовини рослинних решток, не впливаючи на живу тканину. Разом із тим, препарат містить азотфіксуючі, а також калій-фосформобілізувальні бактерії.

 

шкілка НУБіП

Шкілка НУБіП

 

Дія біофунгіцидів помітна й тут: прояви хвороб листя простежуються не на всіх кущах і є мінімальними , не перевищуючи порогу шкодочинності. 

Але в кінці одного ряду шкілки різниця у розвитку молодих кущів винограду помітна не­озброєним оком: відставання у рості на близько 20 см, а також більш бліде забарвлення листків у порівнянні з іншими рослинами ряду. І це не різні сорти, а контрольні кущі для перевірки ефективності третьої складової інтегрованої технології.

 

Сила мікоризи

Нею став Мікофренд® — біо­препарат, який в одних випадках забезпечує появу, а в інших посилює мікоризацію культурних рослин.

міцелії мікоризного гриба на коріні винограду під мікроскопом«Мікориза — це симбіоз грибів і кореневої системи, — пояснює Володимир Сіленко. — Вони використовують кореневу систему як «місце-квартиру» для проживання: гіфи проникають всередину, облітають коріння, отримуючи від рослини вуглеводи та кисень чи вуглекислий газ. Натомість гриб захищає рослину від патогенів, надає дозоване та збалансоване живлення, зокрема переводить недоступні форми фосфору та калію в доступні, та втримує вологу, особливо в верхніх шарах ґрунту. Більше того, розростаючись, гіфи гриба збільшують площу живлення рослини».

Це явище притаманне для багатьох культур, крім гречаних і лободових.

Основою Мікофренд® є два штами Glomus VS — мікоризного гриба для основних культурних рослин і комплекс бактерій, які сприяють утворенню мікоризи та ризосфери рослин (зокрема Streptomyces sp. і Pseudomonas fluorescens). Крім того, препарат містить мікроскопічний гриб Trichoderma harzianum, антагоніст збудників низки насіннєвих, кореневих, ґрунтових, плодових і листових інфекцій.

«Ми використовували Мікофренд® для стимуляції розвитку кореневої системи, адже не всі з 65-ти посаджених тут сортів мають високу вкоріненість. Та й ґрунти тут бідні — супіщані, — зазначає В’ячеслав Оніщенко. — Препарат допоміг: він посилив природну мікоризу, що посприяло розвитку коренів другого та третього порядку і позитивно вплинуло на якісні показники рослин: на досліді вихід саджанців вищого та першого сортів значно вищий, ніж на контролі».

 

Ефект мікоризації дослід і контроль ПРАВА МЕЖА ФОТО СЛАВА З КАМЕРОЮ

Ефект мікоризації — дослід і контроль

 

Але для отримання такого ефекту потрібне правильне внесення препарату. Зі слів Володимира Сіленка, в шкілці саджанців винограду НУБіП Мікофренд® вносився через краплинне зрошення: спочатку промивка водою (10-15% від поливної норми), далі препарат — через дозатор (75% від поливної норми), і знову промивання чистою водою. Такий спосіб мінімізує втрати мікроорганізмів, зокрема через ультрафіолет, одразу доставляючи їх у сприятливе середовище. 

Загалом в арсеналі компанії «БТУ-Центр» є 40 препаратів, сертифікованих для органічного землеробства, які повністю закривають технологічну карту низки культур, зокрема винограду. Всі вони можуть інтегруватись у хімічну систему вирощування без критичної втрати ефективності.

 

Підсумки

«Крім саджанців, ми вирощуємо товарну ягоду — хочеться, щоб продукція була безпечнішою, тому і звернули увагу на біопрепарати, — резюмує В’ячеслав  Оніщенко. — Результатами експериментів на винограді ми задоволені, тому плануємо використовувати комплекс препаратів для системного захисту та живлення рослин та проводити масштабніші дослідження ще й на саджанцях плодово-ягідних культур, зокрема на фундуку, який дуже позитивно реагує на мікоризні гриби… Тож, із компанією «БТУ-Центр» у нас багато планів».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.