agro business 160 160

Carrier 650 і Tempo F8 — досвід на черкаському mini-till

Carrier 650 і Tempo F8 — досвід на черкаському mini-till

/ Актуальні статті / Понеділок, 24 вересня 2018 10:44

Економія за рахунок підвищення якості виконання операцій – ця тенденція сьогодні стає ключовою. І тут не обійтись без новітньої техніки, яка дозволить перетворити вчорашні втрати на додатковий прибуток. Цим шляхом пішло СПОП «Відродження» (Шполянський р-н, Черкаська обл.), яке цьогоріч зробило ставку на двох популярних в Україні представників лінійки компанії Väderstad: 6-метровий лущильник Carrier та 8-рядну сівалку Tempo F.

Три операції — один Carrier

Складніші умови виробництва зумовлюють і появу в агроформуваннях нового типу техніки, в якому колись не було потреби. Так сталось і в СПОП «Відродження», яке обробляє близько 8000 га чорноземних ґрунтів, розташованих здебільшого на рівнині. На переважній частині площ господарство вирощує культури за технологією mini-till, і лише поля під багаторічні трави та озимий ріпак підпадають під оранку.

«Цьогоріч постала потреба в лущильнику, який зміг би якісно виконати два завдання, — каже заступник директора СПОП «Відродження» Олександр Смолянюк. — По-перше, забезпечити якісне лущення стерні зернових на глибину до 5 см. Наша дискова борона працює від 7-8 см, а це втрата вологи. По друге, агрегат має робити якісний передпосівний обробіток під озимий ріпак. Пропозицій було багато, але на виставці в Черкасах побачили Carrier 650, який здатний працювати на глибині від 3 см. Після детальнішого ознайомлення ми придбали його».

 

17 384 98 1

 

Диски

«Візитною карткою» Carrier є два ряди вирізних дисків Ø450 мм. Вони цікаві передусім конічною формою, яка забезпечує мінімальну площу опори на ґрунт, а, отже, диски легко проникають у ґрунт. Крім того, завдяки цьому кут атаки не змінюється у міру зношення. Невеликий діаметр дисків на практиці означає високу радіальну швидкість, що сприяє відмінній якості подрібнення й перемішування рослинних решток із ґрунтом та водночас забезпечує «ефект фрези» — інтенсивне подрібнення і кришіння грудки.

17 384 98 2Підшипники робочих органів не потребують обслуговування. Диски закріплені на рамі індивідуально через гумові амортизатори на відстані 250 мм один від одного, що перешкоджає забиванню. Рівномірність обробітку при цьому досягається за рахунок зміщення заднього ряду дисків — інтервал між проходами 125 мм. Робочі органи на одному ряду розташовані Х-подібно: на передньому ряду є стійки дисків із лівосторонім та правостороннім кріпленням. Другий ряд дисків дзеркально відображає перший. Це рішення врівноважує бічні сили, які діють на лущильник під час роботи, завдяки чому Carrier рухається точно за трактором.

«До сьогодні Carrier обробив близько 1500 га, на яких вирощувались зернові колосові — якість роботи на рівні. Спочатку ми внесли КАС, а потім Carrier подрібнив стерню, перемішав рештки з ґрунтом і прикотив оброблену площу — процес деструкції соломи пішов, — оцінює Олександр Смолянюк. — Більше того, цьогоріч ми посіяли жито на зелений корм, після нього планували соняшник. Один із наших дискових агрегатів, обробляючи ці поля у два сліди, не зміг дати потрібної якості. Carrier в цих умовах також за два проходи зробив ідеальну підготовку ґрунту під соняшник. Готуючи ґрунт під ріпак, Carrier працював безпосередньо перед посівом, після оранки, культивації та прикочування. На полях, які ми орали перший рік, а також на ущільнених ділянках він забезпечував потрібну структуру грудки за два проходи, а на решті площ та й загалом спрацював на відмінно».

 

Прикочування

Цьому посприяв і сталевий коток Steel-Runner, призначений для середніх і важких ґрунтів. Кільця його розташовані на невеликій відстані одне від одного, що забезпечує якісніше кришіння грудки. Крім того, під час роботи він ущільнює верхній шар, підтягує туди вологу і вирівнює поверхню поля. Важливо, що підвіска Steel-Runner оснащена сайлентблоками, які поглинають вібрацію, подовжуючи ресурс підшипників.

«Директору сподобалась те, що на Carrier можна підняти диски і працювати виключно котком. Так ми прикочували краї одного поля з уже посіяним ріпаком. Steel-Runner добре виконує свою роботу», — відзначає заступник директора «Відродження».

 

Витримка глибини

Зрозуміло, що якісне лущення і тим більше передпосівна підготовка були б неможливими, якби агрегат не забезпечував стабільну витримку заданої глибини. В Carrier це завдання покладено на 3 гідроциліндри, які почергово з’єднані між собою і працюють за принципом «ведучий-ведений». Пасивно на витримку глибини впливає і вага: Carrier — один із найважчих лущильників на ринку. Так, під вагою рами на кожен диск припадає 125 кг навантаження.

 

Оцінка

«Carrier працював у нас із тракторами John Deere 8430 та 8295R — оптимальний варіант для цього лущильника. Ми обробляли ним на глибину до 5 см, працюючи на швидкості близько 8-10 км/год., — за день покривали 75-80 га, витрачаючи в середньому 6 л/га, — підсумовує Олександр Смолянюк. — На сьогодні після понад 1500 га наробітку на Carrier ми не побачили жодного слабкого місця, тож тільки вдячні Väderstad. Колись ми обходились без лущильника і дуже багато втрачали через це. З року в рік переходимо з лісостепу в степ — опадів випадає менше, а температури вищі. Тож після збору зернових потрібно чимдуж підготувати ґрунт і закрити вологу. Carrier дає можливість зробити це якісно, крім того, він добре готує ґрунт під висів дрібнонасіннєвих культур, зокрема ріпаку та люцерни. Відтак, Carrier приніс нам подвійну вигоду».

 

17 384 99 1

 

Влучний постріл Tempo F

Цьогоріч технічний парк СПОП «Відродження» поповнився і сівалкою Tempo F8.

«Впродовж 5-6 років у нашому господарстві працювали 16-рядні аргентинські сівалки, якість висіву яких перестала нас влаштовувати. Ми порахували, що через нерівномірне розташування насіння у рядку втрачаємо до 5 ц/га врожайності соняшнику та до 1-1,5т/га кукурудзи, — згадує заступник директора «Відродження». — Почали шукати кращу альтернативу, але зробити це було непросто. Для більшості наших полів, які обробляються за mini-till, потрібна сівалка з високим тиском на кожну секцію, адже інакше вона просто не покладе насіння на потрібну глибину».

 

Витримка глибини

З його слів, це стало першим «плюсом» на користь Tempo F. Розміщена на паралелограмі висівна секція тільки своєю вагою продукує 175 кг навантаження. А за допомогою амортизатора — торсійної пружини чи гідравлічного циліндра — тиск на ґрунт кожного сошника зростає до 325 кг. Загалом у сівалці Tempo втілено багато рішень, які мінімізують вплив робочого середовища на якість висіву. Так, наприклад, колеса контролю глибини оснащені маятниковою підвіскою, завдяки чому секції м'яко пристосовуються до рельєфу. Крім того, вони не штовхаються під час роботи: завдяки спеціальному розміщенню секції тягнуться, отже, менше вібрують та потребують менше енергії.

 

17 384 99 2

 

Якість висіву

Проте зрозуміло, що ключовим фактором стала якість висіву.

«Аби пересвідчитись у можливостях Tempo F, ми зробили експеримент під час висіву силосної кукурудзи: на одному полі ділянку площею 50 га засіяла наша сівалка, а 20 га — Tempo F. Встановили однакову норму 6 насінин на 1 м і «заправили» сівалки однаковим посівним матеріалом, — підкреслює Олександр Смолянюк. — Tempo F розставила насіння із похибкою ±0,5 см, стара сівалка — ±5 см, що взагалі недопустимо. Вже за сходами оцінили витримку глибини: там, де сіяла Tempo F, вони з'явились на 5-6 днів раніше, ніж на контролі. А подальша вегетація культури продемонструвала вигоди, які приносить точний висів — посіяна Tempo F кукурудза була в середньому на 50 см вище, ніж на контролі. Загалом Tempo F, залежно від культури і калібру посівного матеріалу, сіє із похибкою 1-4%, тоді як похибка старої сівалки 20%».

Tempo неможливо уявити без висівного пристрою Gilstring Seed Meter, що працює за принципом надлишкового тиску. Його ключова особливість — постійний контроль над насінням до моменту, коли воно притискається у ґрунт м'яким колесом. По проходженню висівної камери зернина не падає у ґрунт під своєю вагою — Gilstring Seed Meter вистрелює нею зі швидкістю 17 м/с, що значною мірою забезпечує точну розкладку та нівелює впливи вібрацій, парусності насіння та інші фактори.

«Коли ми дізнались, що Tempo F може сіяти ріпак — замовили такий комплект. Після налаштування системи GPS спеціалістами Väderstad ми посіяли 200 га ріпаку з міжряддям 35 см: сіяли 70 см, а потім за допомогою GPS зайшли між цими рядками. Цікаво побачити результат, бо суцільний висів для ріпаку — трохи не те. Посуха докучає, але, думаю, сходи будуть нормальні», — додає Олександр Смолянюк.

Tempo F8 з'явилась у господарстві під кінець посівної кампанії, тож на сьогодні її наробіток становить 300 га.

 

17 384 99 3

 

Оцінка

«Якщо хочеш отримати врожай — купуєш якісне насіння, яке коштує немалих грошей. Допускати велику кількість пропусків і двійників — дороге задоволення. Ключова вигода, яку дала Tempo F8, економія посівного матеріалу: скільки задав норму, стільки вона посіє. Для цього, звичайно, важливо обирати якісні добрива та посівний матеріал, — резюмує Олександр Смолянюк. — Другою вигодою є якість сходів: силосна кукурудза, посіяна Tempo F8, сформувала на 50 ц/га кращу врожайність. Третя — продуктивність; вона працювала у нас на швидкості 10-12 км/год. за неякісно відкаліброваного насіння і до 15 км/год. — за якісного матеріалу. За день вона засівала 100-120 га — так само, як і попередня «16-рядка». Крім того, Tempo F будь-якому механізатору нескладно налаштувати та обслужити. Але другу 8-рядну купляти не будемо: ми одразу націлювались на Tempo L16, проте навесні її в наявності не було. Найближчими сезонами куплятимемо саме цю модель, адже в нас 5000 га ранніх соняшнику та кукурудзи. Весною вологи вже дуже мало, тому сьогодні як встигнув відсіятись — виграв, як запізнився — все».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.