Осінній захист озимої пшениці від компанії ФМС

Осінній захист озимої пшениці від компанії ФМС

/ Актуальні статті / Понеділок, 01 жовтня 2018 10:42

Осінь — особлива пора для сільськогосподарських виробників. Адже вона поєднує жнива ярих культур (кукурудза, соняшник, соя, цукрові буряки) і посів озимих (пшениця, ячмінь та ріпак). Стосовно ярих — рахуємо підсумки роботи у вигляді врожаю, а з озимих — закладаємо фундамент для урожаю наступного. У цьому матеріалі звертаємо Вашу увагу на осінній захист озимої пшениці від компанії FMC. Тут є і протруйники, і гербіциди, і фунгіциди, й інсектициди, тобто усі категорії ЗЗР.

Протруйники — «спринтерський старт марафону» за урожай 2019

У вересні в господарствах відбувається посів озимої пшениці. Для цього необхідно забезпечити захист насіння від хвороб та шкідників. Компанія FMC для комплексного захисту насіння озимої пшениці рекомендує суміш фунгіцидного протруйника Вінцит® Форте та інсектицидного Пікус®. Ця суміш є повноцінним рішенням для захисту озимої пшениці протягом щонайменш трьох тижнів після посіву. Пікус® забезпечує захист від шкідників сходів — злакових мух та попелиць.

Вінцит® Форте контролює повний спектр хвороб насінини та сходів незалежно від способу поширення інфекції (насіннєва, грунтова та аерогенна). Синергетичне поєднання трьох діючих речовин у протруйнику Вінцит® Форте захищає рослину від наступних патогенів: види сажки, кореневі гнилі (гельмінтоспоріозна, фузаріозна), септоріоз проростків тощо. Особливо варто відзначити високий рівень контролю пітійної та тифульозної кореневих гнилей.

Кожен компонент протруйника, окрім контролю найпоширеніших патогенів, виконує свої завдання. Так, флутріафол забезпечує персистентність (тривала захисна дія) та мобільність (швидке переміщення і рівномірний розподіл по насінині) препарату, тіабендазол надає тривалий захист кореневої системи (низька рухливість), згубно діє на такі патогени, як пліснявіння насіння і снігова пліснява, окрім того, має певні нематоцидні властивості, а імазаліл суттєво підвищує ефективність дії на пітійну кореневу гниль і позитивно впливає на фізіологічні показники рослини — забезпечує економію витрати вологи та гальмує видовженя міжвузлів.

 

18 385 36

 

Фунгіцидно-інсектицидний фундамент майбутнього врожаю

Протруївши насіння фунгіцидним Вінцит® Форте, виробник може «спати спокійно» до фази кущення, а тоді вже дивитись по ситуації. У період осіннього кущення озима пшениця може уражуватись іржастими хворобами, септоріозом та борошнистою росою. Фунгіцидна обробка її восени (Т0) більш доцільна у Західних, Центральних та Північних областях України. Найбільш шкодочинним та поширеним патогеном під час осінньої вегетації є борошниста роса.

Фунгіцид Імпакт® К компанії FMC відмінно контролює види іржі та септоріоз, є економічно вигідним та дієвим рішенням для осіннього фунгіцидного захисту озимої пшениці. Що стосується борошнистої роси, то за низького та середнього ступеню поширення/ураження рослин хворобою, Імпакт® К у нормі 0,7 л/га — чудовий варіант. За умови високого поширення хвороби, до нього рекомендовано додати фунгіцид-партнер зі спеціалізованою дією проти борошнистої роси (так званий мільдюцид). Зазвичай це препарати на основі діючої речовини проквіназид, а також морфоліни.

В усіх інших випадках (окрім високої шкодочинності борошнистої роси), Імпакт® К — ефективний та самодостатній продукт, у якому співвідношення якість-спектр-ціна відповідає високим вимогам вибагливого виробника. Тим не менш, господарю потрібно враховувати регіональну специфіку та історію поширення/ураження рослин озимої пшениці на його полях для того, щоб прийняти рішення. Для Півночі та Центру України Імпакт® К без партнеру — виграшний варіант.

Що стосується інсектицидного захисту, то тут треба моніторити раніше, ніж у випадку фунгіцидного, обробляти за фактом наявності шкідника (може з’явитись і у фазі 5-6 листків). Фунгіцидом працюємо профілактично, а інсектицидом — по ситуації.

Для осіннього захисту озимої пшениці компанія FMC рекомендує Данадим® Стабільний. Ми маємо широкий інсектицидний портфель (піретроїди Ф’юрі® та Вантекс®, а також фосфорорганічні Данадим® Мікс та Фуфанон®), проте саме Данадим® Стабільний оптимально «вписується» у технологію захисту озимої пшениці з осені. Зазвичай восени достатньо меншої норми препарату 1,0-1,2 л/га.

Застосувавши протруйники Вінцит® Форте + Пікус®, фунгіцид Імпакт® К та інсектицид Данадим® Стабільний, Ви повністю вирішуєте питання осіннього захисту фунгіцидами та інсектицидами на озимій пшениці. Залишається тільки гербіцидний захист.

 

ВідКАЛІБРуйте свою технологію захисту для досягнення кращих результатів

Осінній гербіцидний захист має ряд переваг перед весняним:

— у посівах озимої пшениці присутні деякі види бур’янів, що зимують. Якщо їх не проконтро­лювати з осені, то весною вони будуть перерослими, а це вже проблема;

— інші види бур’янів не перезимовують, проте вони конкурують з озимою пшеницею за вологу та поживні речовини під час осінньої вегетації, знижуючи потенціал її урожайності;

— восени бур’яни знаходяться на ранніх фазах розвитку і значно більш сприйнятливі до гербіцидного контролю;

— норми внесення гербіцидів в осінній період зазвичай є нижчими;

— навесні, у розгар сезону, навантаження на техніку та людські ресурси вищі, ніж восени, а часу для обробки значно більше в осінній період;

— осінній обробіток більш ефективний через призму контролю проблемних бурянів: метлюг звичайний, підмаренник чіпкий та падалиця ріпаку;

— після осінньої обробки гербіцидом та перезимівлі навесні рослини озимої пшениці швидко стартують і закривають рядки, оскільки можуть вегетувати за нижчих температур, ніж ярі, теплолюбиві бур´яни.

Цієї осені ми рекомендуємо Вам зробити ставку на два продукти: Калібр® та Еллай® Супер. Чому? Тому що саме вони відмінно вирішують проблему чотирьох найбільш шкідливих видів бур’янів осіннього періоду: падалиці ріпаку та соняшнику, підмаренника чіпкого та метлюгу звичайного.

Метлюг звичайний — найбільш проблемний бур’ян для озимої пшениці у Північних та Західних областях. Має як осінні, так і весняні сходи. Якщо осінній метлюг не проконтролювати вчасно, то навесні потрібно буде працювати повними (або збільшеними) нормами грамініцидів, і можливо, не один раз. А осіння обробка ними — по-перше, сильний стрес для пшениці (достовірне зниження урожайності), по-друге, надто дорого. До того ж вони працюють від +10°С, і далеко не факт, що виробнику вдасться «попасти» у відповідний температурний режим. Тому можливості контролю метлюгу з осені доволі обмежені.

 

18 385 37 1

Метлюг звичайний у посівах озимої пшениці. 
Київська область, 2016 р.

 

Падалицю ріпаку необхідно контролювати восени, оскільки це зимуючий вид. Ріпак має швидкий весняний старт, і завдяки стрижневій кореневій системі дістає вологу там, де не може цього зробити пшениця. Він буде створювати проблеми протягом усієї вегетації, якщо його не проконтролювати восени.

 

18 385 37 2

Падалиця ріпаку у посівах озимої пшениці. 
Хмельницька обл., 2016 р.

 

Підмаренник чіпкий є зимуючим видом. Восени він знаходиться на ранніх фазах розвитку (до 3-4 кілець) і легко піддається контролю. Якщо його не проконтролювати, то навесні він буде не лише перерослим (8 і більше кілець), а також більш стійким до несприятливих погодних умов, до дії гербіцидів, та вже завдасть збитків майбутньому врожаю.

Падалиця соняшнику не перезимовує, але протягом вересня-листопада створює серйозну конкуренцію, виносить велику кількість поживних речовин і вологи з грунту, знижує потенціал урожайності пшениці.

Еллай® Супер — суто осінній продукт. Завдяки грунтовій дії метсульфурону він тримає посіви чистими від бур’янів протягом тривалого періоду часу. Це не кращий варіант для посушливих південних та східних регіонів, проте для півночі та заходу — дуже пристойно. Еллай® Супер є високоефективним проти багатьох видів бур’янів, проте основні цільові об’єкти — падалиця ріпаку і соняшнику, та підмаренник чіпкий. Норма застосування препарату — 15 г/га + ПАР Тренд 200 мл/га.

Калібр® застосовується як восени, так і навесні. Поширений по всій території України, у тому числі у Центрі, на Півдні та Сході. Це поєднання надзвичайно широкого спектра дії, ефективного контролю перерослих видів (4-6 і більше листків), відсутності післядії, обмежень у сівозміні та високої селективності до пшениці. За осіннього внесення Калібр®, так само як і Еллай® Супер, знищує падалицю соняшнику та ріпаку, підмаренник (до 4 кілець), але головна його «фішка» — це контроль метлюгу звичайного. Це дуже популярний продукт у Чернігівській, Сумській, Житомирській та Рівненській областях саме через призму метлюгу.

Щоб проконтролювати осінній метлюг, потрібно застосовувати Калібр® у нормі не менш як 52 г/га (бажано 55-60 г/га) + збільшену норму ад’юванту (обов’язково): ПАР Тренд мінімум 300 г/га (бажано 400-450 г/га). Оптимальна фаза метлюгу на момент обробки — 3 листки. Ефективність дії Калібр® — на рівні 80-90% (за умов дотримання норм внесення і фази бур’яну згідно з рекомендаціями, зазначеними вище).

Таким чином, виробник обирає Еллай® Супер або  Калібр® залежно від того, що для нього важливіше — грунтова дія чи вища ефективність контролю метлюгу. Еллай® Супер, до речі, теж гідно контролює цей бур’ян на рівні 60-70%. Якщо проблемою є метлюг — обирайте Калібр®.

У захисті озимої пшениці ми не фокусуємось на якомусь одному продукті, а пропонуємо Вам ПОВНОЦІННУ ТЕХНОЛОГІЮ захисту озимої пшениці в осінній період. Протруйники Вінцит® Форте та Пікус®, фунгіцид Імпакт® К, інсектицид Данадим® Стабільний, гербіциди  Калібр® та Еллай® Супер — все, що Вам потрібно для осінньої кампанії на озимій пшениці.

 

logo fmc

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.