agro business 160 160

LEMKEN: вагомі рішення для нових часів

LEMKEN: вагомі рішення для нових часів

/ Актуальні статті / Середа, 24 жовтня 2018 10:41

Наприкінці серпня у м. Буаньї-Сюр-Біон (Центр-Долина Луари, Франція) компанія LEMKEN провела міжнародні Дні преси, під час яких представила широку низку впроваджень на вже відомих агрегатах, багатообіцяючі новинки, цікаві технологічні розробки, одним словом, рішення, що покликані скоротити витрати та загалом полегшити ведення агробізнесу в сьогоднішніх непростих умовах.

Інвестиції та виклики

$360 млн — ця сума обороту LEMKEN у 2017 році чітко засвідчила зростання валового доходу компанії на 11% у порівнянні з попереднім. Показники доволі непогані, тим паче, що вони означають зростання інвестицій у подальший розвиток.

19 386 92 3«Світ постійно змінюється. І сьогодні продуктивність сільськогосподарської галузі має збільшуватись відповідно до темпів зростання чисельності населення у світі. Завдяки новим технологіям цього можливо досягти, — зазначає генеральний директор LEMKEN GmbH & Co. KG Ентоні ван дер Лей. — Ми постійно інвестуємо в оновлення нашої техніки, роблячи її більш надійною та дієвою. І при цьому не забуваємо про технології точного землеробства — галузі, у якій LEMKEN має всі шанси стати важливим партнером. Ми сфокусовані на створенні ефективних рішень для аграріїв і прагнемо, аби завдяки нашим виробам вони досягали найкращих результатів».

Яскравим підтвердженням цих слів є експортні показники. Так, торік 77% техніки LEMKEN (+3% до 2016 р — ред.) постачалось до 55 країн. Серед них третім за експортом і четвертим за обсягом збуту ринком стала Україна: загальна сума ввезеної техніки та запчастин становила близько €30 млн.

Однак більші обсяги експорту, суттєвіші валові доходи, конкурентні переваги, зростання чисельності населення — все це не є ключовими причинами інвестицій у підвищення ефективності продукції. Фон, на якому відбувається уся людська діяльність, сьогодні виходить на перший план — це клімат, що стрімко змінюється.

«Цей рік несподівано став найбільшим викликом і для нас, і для фермерів, — каже власниця LEMKEN GmbH & Co. KG Нікола Лемкен. — Протягом тижнів у багатьох частинах Європи стояла надзвичайно спекотна й суха погода, яка принесла збитків приблизно на €2 млрд. Це найвищий рівень за останні 26 років, і це недобре, але ми здатні впоратись із такими викликами». Принаймні, зменшити негативний вплив на економічну складову шляхом оптимізації ланок виробничого ланцюгу.

 

Агробізнес IV покоління

Ключову роль у цьому відіграє концепція Farming 4.0, яка сьогодні активно обговорюється у світі. Вона передбачає масове залучення технологій точного землеробства (систем управління господарством, технологій GPS, карт полів, датчиків вимірювання вологості й температури тощо) та роботизованих систем із тим, аби аграрій, використовуючи мінімально потрібні для конкретної ділянки ресурси, отримував із неї максимальний ефект за екологічністю, урожайністю та рентабельністю.

В рамках цієї концепції LEMKEN разом із низкою інших виробників техніки та рішень точного землеробства розробила два потужних продукти.

Першим є AgriRouter — це відзначена срібною медаллю на Agritechnica-2017 Інтернет-платформа для захищеного обміну даних між технікою, мобільними додатками, системами управління господарством від різних виробників, а також аграрієм і особами, задіяними в виробничому ланцюгу. Просто кажучи, дані з різних джерел передаються через один ресурс на потрібний носій, наприклад: термінал трактора — AR — ПК-господаря.

Через AR працює друга система — Next Machine Managment, яка дозволяє швидко та зручно аналізувати виконані операції та планувати нові. Під час роботи будь-якої ISOBUS-техніки всі показники (геопозиціювання, швидкість, норми обприскування/висіву/внесення добрив, дані трактора тощо) передаються через AR та записуються на ПК аграрія. Таким чином, видно, де і як саме працювала кожна окрема одиниця техніки. Також NMM дозволяє планувати подальшу роботу, наприклад, для сівби потрібно вибрати певну сівалку, обвести контури потрібного поля та задати норми під окремі ділянки.

 

19 386 93 1

 

В кабіні ж трактора зручнішому керуванню технікою значно посприяє новий сенсорний ISOBUS-термінал LEMKEN ССІ-1200 із діагоналлю 12,1-дюймів. Його ключовою перевагою є інформативний, але при цьому лаконічний і зрозумілий інтерфейс. Так, на моніторі одночасно відображається до шести різних функцій: дві, потрібні оператору в певний момент, — у великих вікнах; і чотири менш нагальні — в менших. Так, наприклад, у першому основному вікні можуть відображатись показники роботи сівалки, а в другому — бункера-дозатора для добрив, або дані роботи обприскувача в одному великому вікні, а геопозиціонування та карта поля — в іншому. Потрібна функція подається до головного вікна одним дотиком пальця.

 

19 386 93 3

 

19 386 93 2Окремо варто виділити систему моніторингу погоди, яку LEMKEN вивела на ринок разом із нідерландською компанією Appsforagri. Першою складовою її є модуль, який розміщується на полі. В нього вмонтовано датчики, що вимірюють вологість ґрунту на глибині 5 і 20 см, а також температуру та вологість повітря на висоті 25 см від ґрунту і 75 см від висоти рослинної маси. Зібрана інформація кожні 30 хв. передається низькочастотною мережею Sigfox на смартфон чи планшет, у якому встановлено додаток Smartfarming. Він на основі даних із датчиків вираховує вологість листової поверхні та точку роси, а також залучає додаткову інформацію з офіційних джерел щодо опадів, сили та напрямку вітру й притоку сонячної радіації за останні 3 та 24 години. Тобто, відкривши програму, аграрій бачить повну картину погодних умов на конкретному полі. Ці дані зберігаю­ться протягом року. Завдяки додатковому модулю система може робити прогноз поширення хвороб (понад 100 для більш ніж 40 культур) на 5 днів і прогноз погоди на два тижня.

Представлені технології, крім ССІ-1200, поки що недоступні в Україні, але найближчими роками ситуація має змінитись. Наскільки швидко — залежить від попиту.

 

Лінійка техніки: свіжі вдосконалення та перспективні новинки

Обробіток ґрунту

Головною новиною у цьому сегменті діяльності LEMKEN стало нещодавнє придбання нідерландського підприємства Steketee. Завдяки цьому пропозиція німців доповнилась агрегатами для механічного видалення бур'янів не тільки в міжрядді, а й навіть між рослинами в ряду. Такою, зокрема, є представлена на Днях преси IC-Weeder, оснащена системою керування IC-Light: на основі даних із камер, які виявляють бур'яни за відтінками кольорів, вона автоматично корегує похибки ходу трактора, направляючи гідроциліндрами робочі органи ліворуч чи праворуч. Вони представляють собою серповидні ножі, які, працюючи з точністю до 2 см, видаляють 3-4 бур'яни на секунду за швидкості руху 5 км/год.

Але, розширюючи пропозицію, LEMKEN не забуває оновлювати свої наявні агрегати. Так, із 2019 року стане доступною нова генерація компактних дискових борін Rubin 10. Від попереднього покоління вони передусім відрізняються розміщенням дисків: половина робочих органів у ряду направлена праворуч, половина — ліворуч. Це врівноважує бічні сили, чим забезпечує чіткий рух знаряддя за трактором, особливо під час роботи на максимальну глибину.

 

19 386 94 1

 

Змінились і робочі органи Rubin 10: вони стали не тільки більшими (Ø645 мм), а й міцнішими, адже тепер виготовлені зі сплаву DuraMaxx, що надає їм додаткові 30% ресурсу. Диски встановлені на нових стійках завтовшки 30 мм підвищеної міцності. В системі амортизації було прибрано декілька елементів, завдяки чому під час повернення стійки до робочого положення, після пікового навантаження, енергія від пружини направлена цілковито на диск. Разом із тим, замість «стрем’янок», які з’єднували робочі органи з рамою, на Rubin 10 використано зварний шов. В якості опції на Rubin 10 можна встановити штригельну борінку з гідравлічним регулюванням, яка дозовано подаватиме рослинні рештки на диски. Rubin 10 може мати захват від 2,5 до 7 м.

 

19 386 94 2

 

Одне з найбільш популярних в Україні (2017 року було поставлено близько 360 машин — ред.) сімейство плугів Diamant теж зробило новий виток розвитку — на ринок вийшов Diamant 16. Конструктивно від попереднього покоління він відрізняється радіальними підшипниками на місцях з'єднань (замість конічних), збільшеною відстанню між опорним колесом і рамою, гідравлічною зміною глибини (зокрема, з кабіни трактора), а також трьома цікавими технологіями.

Першою із них є OptiTrac, яка дозволяє під час роботи перенести навантаження із переднього мосту трактора на задній, що поліпшує передачу тягового зусилля, та оснащена додатковою функцією зниження навантаження на поворотній смузі.

 

19 386 94 3

 

Для роботи Diamant 16 без бокового зносу він оснащується відзначеною на Agritechnica-2015 системою OptiLine. По суті це гідроциліндр, який вирівнює лінію тяги точно по центру задньої вісі трактора. Таким чином, неминуче відхилення убік зводиться нанівець, завдяки чому досягає­ться оптимальна робоча траєкторія, отже, робочі органи зношуються рівномірно, трактор витрачає до 10% менше палива, та й робота оператора значно полегшується.

 

19 386 94 4

 

Diamant 16 у комплектації OnLand (робота «не в борозні») також було модернізовано, завдяки чому стало можливим використання плуга із тракторами шириною до 4 м.

Максимальне виконання Diamant 16 — 9 корпусів.

Не менш популярна родина легких плугів LEMKEN доповнилось новою моделлю Juwel 7 із 6-ма корпусами. До особливостей цієї машини належить відомий механізм обороту UniTurn з гідроциліндром подвійної дії та автоматичним блокуванням нахилу плуга; можливість регулювання ширини захвату за допомогою гідравліки (модифікація V), коротка обертова вісь Ø120 мм, колеса без привідного ланцюга для точної витримки глибини тощо.

Diamant 16 та Juwel 7 можуть оснащуватись корпусами Dural чи DuraMaxx та надійдуть у продаж наступного року.

 

Висів

Зрозуміло, що «родзинкою» цієї частини презентації стала просапна сівалка Azurit, яка висіває насіння способом DeltaRow® (площа живлення +120 см² до традиційного). Обидві цьогоріч випробовуються в Україні.

Головною конструктивною особливістю Azurit є те, що кожна її секція сіє два рядки. Azurit працює за принципом надлишкового тиску — насіння не падає у ґрунт під своєю вагою, а вистрелюється у нього, що сприяє якісній розкладці. Серед ключових технічних особливостей машини вакуумна висівна камера, в якій постійно перебуває до 1 л насіння (головний бункер ємністю 600 л). В ній замість дисків працює висівний барабан — циліндрична пола всередині деталь з отворами по боках. Отвори на одному боці розташовані зі зміщенням відносно отворів на другому, завдяки чому насіння висівається у шаховому порядку.

 

19 386 95 3

 

Загалом весь процес виглядає так: у центрі очищеного «їжачками» простору дводисковий сошник на пружинному амортизаторі закладає добрива на 3 см глибше посівного горизонту. Вони подаються із бункера-дозатора (фронтального Solitair 23/причіпного Solitair 25) чи з головної ємності комбінації Compact-Solitair 9. Борозна з добривами закривається парою трапецієподібних котків, які одночасно ущільнюють ґрунт по лінії ходу насіннєвих сошників. Останні створюють борозни для висіву, водночас, розташований між ними гумовий коток, яким регулюється глибина, ущільнює зону з внесеними добривами. Завершують роботу V-подібні колеса, які накривають всю робочу зону ґрунтом.

 

Дозування

Під час Днів преси LEMKEN також представила 3 бункери для транспортування, дозування та подачі до висівної шини насіння й добрив: навісний Solitair 23 (ємність 1900 л), причіпний Solitair 25 (3000 л) і найбільший у лінійці Solitair 12 SW (5800 л).

 

19 386 95 1

 

Всі вони мають по 4 дозувальні пристрої, кожен з яких відповідає за 2 висівні секції сівалки. Дозатори мають електропривід, що дозволяє змінювати норму висіву/внесення добрив на окремих секціях і вимикати їх. Ці функції, зокрема, часто використовує нова система LEMKEN, яка автоматично змінює норму, відповідно до робочої швид­кості.

Solitair 23 може оснащуватись системою дозування інжекторного (до 250 кг/га) або нагнітального (до 500 кг/га) типу й вимагає від трактора передню навіску вантажопідйомністю від 3 т. Цей бункер можна доукомплектувати шинним котком, який забере на себе більшість навантаження й ущільнить міжколісний простір трактора, що посприяє одночасності та якості сходів. Вертикально розташовані дозатори Solitair 25 забезпечують норму до 500 кг/га. Він оснащується герметичним полімерним бункером, вага якого розподіляється площею великих коліс Ø710 мм. Дозатори найбільшого Solitair 12 SW розташовані парами по боках машини і подають насіння та добрива в нормі до 500 кг/га. Для зменшення негативного впливу суттєвої робочої ваги флагмана на його дишлі встановлено гідроциліндр, який унеможливлює нерівномірне розподілення навантаження на трактор. Вплив на ґрунт мінімізується завдяки великій площі коліс Ø1230 мм та шириною 500/570/700 мм.

 

19 386 95 4

 

Всі бункери можуть стати частинами комбінацій із ґрунтообробних і висівних знарядь LEMKEN.

 

Обприскування

Обприскувачі Primus та Albatros не лишились осторонь загальної модернізації. Ключові впровадження — багатша стандартна комплектація, а також нове електронне начиння від Muller Electronik. Саме воно дозволило оснастити нове покоління цих машин системою постійної рециркуляції робочого розчину в штанзі, завдяки якій на старті вилив відбувається одночасно зі всіх форсунок. Разом із тим, було максимально спрощено панелі управління й загалом підвищено їхню ергономіку.

 

19 386 95 2

 

Серед інших новацій: продуктивніший насос Altec, можливість активації промивки штанг із кабіни трактора й оборотне дишло для зручного агрегатування як із вітчизняними (нижнє з'єднання), так і з іноземними (верхнє) тракторами.

Primus 10 та Albatros 10 у базовій комплектації оснащені терміналом ССІ-50, в який закладено софт і ПЗ систем паралельного водіння та автоматичного керування секціями. Тобто не потрібно купляти системи — варто лише витратитись на ключ активації та DGPS-приймач.

 

Підсумки

Від глобальних систем передачі даних і метеостанцій до цікавих доповнень лінійки і свіжих облич знайомих агрегатів — саме такою є вона — нова пропозиція LEMKEN.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.