І в полі, і в коморі

І в полі, і в коморі

/ Актуальні статті / П'ятниця, 26 жовтня 2018 10:40

Як у ТОВ «Горностаївський райагрохім» обрали ефективну стратегію розвитку виробництва, давши відповідь на цілу низку технологічних викликів.

Горностаївський район Херсонської області справедливо вважається одним із найпосушливіших регіонів півдня України. Для того аби дати раду, в принципі, родючим ґрунтам, тут доводиться на повну використовувати сучасні інноваційні технології. І передусім, звичайно ж, зрошувальні установки. Адже саме поняття «зрошення» ще не гарантує успішної роботи — важливо правильно обрати обладнання та використовувати його максимально ефективно. Це ж стосується і тракторів та причіпного обладнання, які повинні забезпечувати безперебійну роботу. Відповідно декілька років тому ТОВ «Горностаївський райагрохім» здійснив якісне переоснащення технічного парку, придбавши у свого давнього партнера — компанії АМАКО — спочатку два трактори Challenger, а потім новий 370-сильний трактор Massey Ferguson 8737 разом із механічною зерновою сівалкою Challenger 9531.

 

 

19 386 91 1— На сьогодні у нас працює вже чотири зрошувальні установки Western, які експлуатуються впродовж трьох років. Вони використовуються для поливання практично усього спектра культур, що вирощуються у господарстві: кукурудзи, сої, соняшнику, озимої пшениці, ріпаку тощо. Норми виливу на сої досягають 500-600 кубометрів на 1 га, на соняшнику і кукурудзі — 400 кубометрів води, — розповідає інженер-гідротехнік ТОВ «Горностаївський райагрохім» Дмитро Павлик під час огляду полів.

Він проводить нас поближче до «вестернів». На відміну від традиційних зрошувальних установок, машини Western приводяться у рух за допомогою електричного струму. Відповідно, їх експлуатація є більш зручною та економічною.

— Впродовж усього часу, що я тут працюю, у нас не трапилося жодного ремонтного випадку. Усі необхідні технологічні операції ми провадимо самотужки. Водночас фахівці АМАКО надають у разі потреби консультації, а також регулярно приїжджають інспектувати стан обладнання, — розповідає фахівець.

У господарстві обробляють приблизно 3200 га землі. 2500 га із них перебуває під зрошенням. Вирощують 620 га кукурудзи, 860 га сої, 1200 га соняшнику, половина якого зрошується. Тому не дивно, що у самому серці спекотної Херсонщини отримують такі врожаї, які не дають підстав засумніватися у рентабельності зрошувального обладнання.

— Декілька років тому ми зрозуміли, що подальша робота на богарі є безперспективною. У регіоні періодично настають тривалі посухи, і про жоден розвиток не може бути й мови. У 2016 році ми суттєво вдосконалили нашу зрошувальну систему, інвестувавши понад 50 млн грн у розширення мережі та спорудження насосної станції. Звичайно ж, це великі гроші, однак завдяки цьому ми змогли досягти суттєвого розвитку господарства. Хоч кажуть, що хліб потрібно рахувати в коморі, але цього року ми маємо 130 ц/га кукурудзи, 40 ц/га сої, близько 60 ц/га пшениці і 50 ц/га соняшнику. Більш ніж удвічі вищі показники, у порівнянні з тим, що мали б на богарі, — розповідає керівник ТОВ «Горностаївський райагрохім» Юрій Васильєв.

19 386 90 1Юрій Михайлович належить до тієї когорти керівників господарств, котрі вбачають свою місію не просто у підвищенні рентабельності виробництва, але й у створенні фундаментальної виробничої інфраструктури у тих населених пунктах, де вони працюють.

Нещодавно ми заклали 86 га садів і виноградників. На черзі — вдосконалення відповідної інфраструктури зі зберігання і переробки продукції. Однак серед наших найближчих планів — повне переведення оброблюваних площ під зрошення. З цією метою ми розглядаємо придбання ще восьми фронтальних установок довжиною понад 400 м. До слова скажу, що ті установки, які ми придбали у компанії АМАКО — обладнання Western — показали себе найкращим чином, тому вони під час вибору перебуватимуть у статусі фаворитів, — стверджує керівник ТОВ «Горностаївський райагрохім».

Технічне переоснащення господарства торкнулося і парку машин та агрегатів. Спочатку було придбано один трактор Challenger, тоді другий, далі ще один іноземного виробництва, і нарешті півтора роки тому — новенький Massey Ferguson 8737.

У нас раніше працювало 11 (!) тракторів Т-150. Відповідно була купа проблем як із технічним обслуговуванням, так і з добром механізаторів. Одна з найбільших дилем у нас сьогодні — кадри. Люди масово виїжджають чи у Польщу, чи ще кудись… Завдяки цим новим тракторам виробництва AGCO ми змогли налагодити двозмінну роботу та виконувати той самий обсяг завдань, залучаючи обмежену кількість працівників. Щодо Massey Ferguson 8737 скажу, що трактор добротний і дуже комфортабельний. Мені механізатори «скаржаться», що бояться у ньому заснути — наскільки зручно у цій машині працювати, — посміхається Юрій Михайлович.

Аналогічним чином висловлюється і оператор Massey Ferguson 8737, із яким ми поспілкувалися у полі під час боронування після збирання соняшнику. Механізатор акцентував увагу на амортизованому передньому мості, завдяки якому трактор не «кидає» під час руху, як це відбувалося із попередньою машиною відомого виробника.

19 386 90 2Дійсно, окрім надійності та економічності, ця модель вирізняється винятковими характеристиками, які можна по-справжньому оцінити вже безпосередньо в ході багатогодинної польової стради. Тут встановлена амортизована підвіска переднього мосту QuadLink, яка забезпечує чудові тягово-зчіпні властивості під час роботи в полі. Також у налаштуваннях рульового управління тут наявна функція SpeedSteer, яка дає змога операторові регулювати передаточне число рульового управління і вибирати число поворотів керма, необхідне для передніх коліс.

Справдешньою родзинкою конструкції Massey Ferguson 8737 є система управління потужністю, яка автоматично регулює частоту обертання двигуна для підтримки заданої швидкості руху за мінімально можливих обертів у всьому діапазоні робочих швидкостей. Оператор може вручну встановити верхню і нижню межі частоти обертання двигуна, в яких працюватиме ця система. Відповідно, потужний 8,4-літровий двигун AGCO Power автоматично працює у тому режимі, в якому від видаватиме максимум потужності за мінімального споживання пального.

Тому не дивно, що придбаний в АМАКО новий трактор на полях ТОВ «Горностаївський райагрохім» використовується на усіх видах робіт, починаючи із сівби і закінчуючи оборотною оранкою.

— Цього року ми також придбали 9-метрову зернову механічну сівалку Challenger 9531. На цій моделі ми зупинили свій вибір із двох причин. Перша — у нас склалися чудові відносини з компанією АМАКО і, я вважаю, що той рівень сервісу, який вона пропонує на сьогодні, є одним із найкращим. До того ж краще по можливості купувати техніку одного виробника і в одного дилера — це суттєво спрощує експлуатацію та технічне обслуговування машин та агрегатів. Друга — це, дійсно, класна сівалка, котра забезпечує рівномірний висів на задану глибину, — переконаний Юрій Васильєв.

19 386 91 2Ми мали змогу ознайомитися з роботою Challenger 9531 безпосередньо в полі. Трисекційний агрегат має важку посилену раму, зерновий бункер розміром 3500 кг та універсальні дводискові сошники Heads-up із нітропокриттям, які мають паралелограмне кріплення, забезпечують точне і якісне розміщення насіння у борозні, витримуючи задану глибину посіву, і характеризуються великим терміном експлуатації підшипників та дисків. При цьому модель оснащена функцією одночасного внесення добрив.

Головний агроном господарства Анатолій Ткалич попри заклопотаність знайшов час, аби поділитися своїми враженнями щодо роботи Challenger 9531. З його слів, серед головних переваг агрегату слід виділити рівномірність розподілення насіння і витримування заданої глибини висіву, незважаючи на нерівності рельєфу. «При цьому сама конструкція сівалки є дуже добротною, вона дуже проста в експлуатації, що значно полегшує нашу роботу в полі та економить час», — наголосив головний агроном ТОВ «Горностаївський райагрохім».

Наприкінці відзначимо ту продуманість та, без перебільшення, майстерність, із якою у господарстві, що працює у не найсприятливіших умовах для ведення сільського господарства, вирішили цілу низку проблем, котрі заважали розвитку. Сьогодні ТОВ «Горностаївський райагрохім» належить до провідних господарств не лише Херсонської області, а й усього півдня України. І судячи з усього, не збирається зупинятися на досягнутому.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.