agro business 160 160

Ефективне застосування рідких добрив — запорука успіху!

Ефективне застосування рідких добрив — запорука успіху!

/ Актуальні статті / Середа, 28 листопада 2018 10:35

З року в рік аграрії України шукають ефективні підходи для збільшення врожайності за різних погодних умов, адже кількість вологи зменшується, за період вегетації дедалі збільшуються бездощові періоди, а старі, перевірені часом, технології стають менш продуктивними. Як втримати планку і підвищити свій урожай розглянемо на прикладі господарств Ічнянського кластеру «Росток-Холдингу» на Чернігівщині.

  • Сергію Миколайовичу, яку систему обробітку ґрунту Ви застосовуєте?

agronomiya 89— Ґрунти Ічнянщини різноманітні. Є багато піщаних та супіщаних ґрунтів, є сірі лісові, дерновопідзолисті, також є і опідзолені чорноземи. Кількість гумусу коливається від 0,9% до 3,6%. На різних ґрунтах різна система основного обробітку. На піщаних ґрунтах намагаємося застосовувати поверхневий обробіток та один раз на 3-4 роки проводимо глибоке рихлення. Сівозміна на таких ґрунтах коротка, переважно з двох культур: 3-4 роки поспіль сіємо кукурудзу на зерно, рік соняшник і знову кукурудза. На більш важких ґрунтах, в тому числі й на чорноземах, сівозміна довша, до 7-8 років. Окрім кукурудзи та соняшнику на таких полях розміщуємо ще сою та озиму пшеницю. На таких площах, крім поверхневого обробітку (переважно під пшеницю), застосовуємо також оранку та глибоке рихлення. В останні роки більший акцент під час обробки ґрунту робимо на комплексні знаряддя, якими можна за один прохід техніки восени провести декілька операцій: лущення, глибоке рихлення, вирівнювання та прикочування з одночасним внесенням мінеральних добрив. Це — економія і часу і витрат.

 

  • Який був попередник кукурудзи (культура, гібрид, виробник, ФАО)?

— На бідних піщаних ґрунтах застосовуємо гібриди кукурудзи з коротким вегетаційним періодом (ФАО 200 — 290), а на родючих ґрунтах — гібриди з високим потенціалом продуктивності (ФАО 300 — 360). На півночі України ризиковано сіяти кукурудзу з більш високим ФАО. Сівбу кукурудзи починаємо насамперед з легких піщаних та супіщаних ґрунтів, тому що волога на таких ґрунтах погано зберігається і не завжди можна отримати дружні сходи, якщо трошки запізнитися з сівбою. У ранні строки сівби, коли ґрунт на глибині розміщення насіння ще не достатньо прогрітий, використовуємо переважно гібриди кременистого або проміжного типу зерна, бо вони стійкіші до холоду, потім переходимо на зубовидні гібриди з більш високим ФАО. Загалом намагаємося закінчити сівбу кукурудзи за 2 тижні, але не пізніше 1 травня. Також звертаємо увагу на такі властивості гібридів кукурудзи, як посухостійкість, стійкість до основних хвороб, придатність до вирощування в умовах монокультури тощо.

 

  • На яких ґрунтах застосовуєте підживлення в період вегетації?

— Поки що ми застосовуємо підживлення КАСом на легких піщаних ґрунтах, але це пов’язано з відсутністю необхідної кількості техніки для внесення рідких добрив. У поточному році підживили приблизно 2 тисячі га, а в наступному році плануємо цей об’єм збільшити вдвічі.

 

  • Яка у Вас система живлення кукурудзи в цілому?

— Перед сівбою вносимо повну або часткову норму азотних добрив. Там, де азотні добрива внесені половинною нормою, другу частку додаємо в підживлення. Разом з висівом кукурудзи вносимо 100-150 кг комплексних добрив на 5 см у бік та на 8-10 см глибше від насіння, а також даємо в рядок з насінням по 15-20 кг водорозчинних мікродобрив з мікроелементами. Застосування мікродобрив зі вмістом цинку та фосфору забезпечує швидкий старт культури, особливо за ранніх строків сівби в прохолодну погоду.

 

  • У якій фазі вегетації ви живите кукурудзу?

— Підживлення проводимо спеціальними машинами локально в міжряддя кукурудзи у фазі 5-7 листків на глибину до 8-10 см. У більш пізні фази треба вносити обережніше, бо можна пошкодити кореневу систему рослини. Як відомо, основна частина азоту потрібна кукурудзі в більш пізні фази розвитку. А деякі форми азоту не стійкі в ґрунті, і в разі завчасного внесення можуть в силу різних причин втрачатися (денітрифікація, промивання тощо).

 

  • Яка була планова та фактична врожайність кукурудзи у цьому році?

agronomiya 90— На піщаних ґрунтах фізичні показники урожайності коливались у межах 95-120 ц/га, а планували отримати 80-85 ц/га. На чорноземах на окремих полях урожайність досягала 150-160 ц/га за планових 90-110 ц/га.

 

  • Яка була тенденція врожайності до практики внесення КАСу в міжряддя та після?

— У 2015-2016 роках на піщаних ґрунтах без підживлення КАСом в міжряддя кукурудзи ми отримували урожайність 6-8 т/га. В 2017 застосували найпростіші культиватори-підживлювачі (типу КРН) і отримали 7-9 т/га. В цьому, 2018 році, ми використали американські підживлювачі BLU-JET AT3015 13R70 і отримали приріст врожайності до 1,5-3,0 т/га порівняно з минулим роком. Заради справедливості треба сказати, що й рік для кукурудзи був більш сприятливим. Але результат є. І це підтверджує наші прогнози щодо внесення КАСу в ґрунт у період вегетації.

 

  • Які подальші плани щодо підживлення? Чи маєте намір застосовувати таку технологію на всіх полях господарства?

— З огляду на постійний приріст урожаю порівняно з минули роками, маємо в планах вносити азотні добрива у два прийоми з використанням техніки для підживлення рідкими добривами на всіх площах з посівами кукурудзи. На разі маємо два культиватора-підживлювача, які можуть ефективно підживити до 1500-2000 га за сезон, у перспективі хочемо закривати 6000-7000 га, відповідно докупивши 3-4 одиниці цієї техніки.

 

  • Чи є переваги прикореневого живлення порівняно із внесенням рідких добрив по листу на кукурудзі?

— Безумовно! Адже застосувавши міжрядне локальне внесення КАСу, ми перш за все вносимо азот безпосередньо в кореневу зону рослини. У нижчих шарах ґрунту, як правило, більше вологи, ніж на поверхні. Тому в разі позакореневого підживлення завжди є ризик, що добрива потраплять на сухий ґрунт. Отже коефіцієнт засвоювання азоту за локального внесення буде майже завжди вище порівняно з позакореневим внесенням.

 

  • Чи бачите Ви перспективу додавання інших хімічних елементів (залізо, фосфор, калій, сірка тощо) до КАСу в технології підживлення культур у Вашому господарстві?

— На наступний рік ми плануємо застосувати сірку під час підживлення кукурудзи разом з КАСом. Це збільшить відсоток засвоєного азоту кукурудзою. Але відповідно культиватор-підживлювач має бути оснащений мішалкою для підтримки однорідності робочої рідини. Саме тому ми замовили BLU-JET AT3015 13R70 з насосом від гідроприводу.

 

  • Чи плануєте Ви застосовувати в перспективі диференційоване внесення добрив?

agronomiya 91— У наших планах є перехід на точне землеробство. Більшість нашого тракторного парку вже переобладнано на системи точного керування, а платний RTK сигнал дає змогу тримати точність керування технікою до 2 см. Також ми хочемо завершити агрохімічний аналіз полів, щоб отримати карту-завдання для диференційованого внесення добрив, на сьогоднішній день отримано 60% від загальної площі. Це дозволить нам ефективніше й точніше виконувати внесення поживних елементів для досягнення високих врожаїв.

 

  • Ваше враження від використання культиваторів-підживлювачів торгової марки BLU-JET?

— Враження позитивні. Ми шукали надійну та професійну техніку для внесення рідких добрив як у передпосівний період, так і в період вегетації. Теоретично ми знали, що хочемо від використання цієї техніки, а отриманий практичний результат, цілком підтвердив наші сподівання.

 

  • Чому Ви обрали торгову марку BLU-JET? Чим Вас зацікавив саме цей виробник техніки?

— По-перше, простотою конструкції, по-друге, надійністю, по-третє — гарантія на раму становить 5 років (жоден з виробників не дає такої гарантії), по-четверте, кліренс BLU-JET AT3015 13R70 дорівнює 79 см (а це дає змогу виконати підживлення кукурудзи у фазі 8-10 листків), і нарешті — доступна ціні порівняно з іншими імпортними аналогами. Якщо говорити коротко, то технологічні рішення щодо внесення робочої рідини, реалізовані в цьому культиваторі-підживлювачі, цілком задовольнили наші вимоги.

 

  • Які Ваші пропозиції аграріям щодо застосування даної техніки?

— Пропоную застосовувати тільки системний підхід. Паралельно з проведенням агрохімічного аналізу ґрунту та оптимальним вибором правильного гібрида кукурудзи, добирати техніку, починаючи від ґрунтообробної, посівної до техніки для внесення добрив та зернозбиральних комбайнів. Якщо перевірена і правильно підібрана система буде працювати, тоді ви матимете змогу отримати високі врожаї.

 

Максим ПАВЛЕНКО, спеціально для журналу «Агрономія сьогодні»

 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.