Коли потрібна якість, або потужна 4-ка Väderstad

Коли потрібна якість, або потужна 4-ка Väderstad

/ Актуальні статті / П'ятниця, 30 листопада 2018 10:40

Співпраця ТОВ «Журавське» (Городищенський р-н, Черкаська обл.) та компанії Väderstad триває не перший рік: 2010-го господарство придбало посівний комплекс Rapid, трохи згодом – комбінований культиватор Top Down, а в наступні 8 років – сівалку точного висіву Tempo F8 та дисковий культиватор Carrier. Чим зацікавили ці машини, і як окупаються інвестиції у них?

Rapid 400С: у полі сіє, а не ремонтується

«Із перших днів діяльності нас цікавила якість виконання операцій, яку ми точно не знаходили на старих, радянських СЗ, — розповідає директор ТОВ «Журавське» Володимир Іващенко. — Треба було їх замінювати на кращу техніку, і десь 2010 року серед інших пропозицій ми вибрали Rapid 400С».

22 389 68 1Це машина, що за один прохід виконує передпосівний обробіток, внесення добрив, висів культури та прикочування із мольчуванням розпушеним ґрунтом на останок. Перша операція покладена на систему ґрунтообробних дисків, у якій втілені головні можливості культиватора Carrier: два ряди індивідуально закріплених дисків Ø410 мм (висока обертова швидкість створює «ефект фрези») твердістю 55 одиниць за Роквеллом (значний ресурс) конічної форми (легке проникнення у ґрунт, інтенсивне подрібнення грудки та розпушення, а також сталий кут атаки незалежно від робочої глибини чи зношення), які розміщені на рамі Х-подібно (половина дисків у ряду направлена праворуч, половина — ліворуч, задній ряд дзеркально відображає перший. Це унеможливлює зміщення машини щодо траєкторії руху трактора під час роботи).

Сталевий бункер Rapid 400C об’ємом 4350 л має пересувну перегородку для зміни пропорції між добривами й насінням. Посівний матеріал подається на сошники дозувальною системою із механічним приводом, що працює відповідно до заданої норми висіву. Спіралевидні висівні котушки, дозуючи насіння, подають рівномірним потоком у коротку висівну трубку, де воно під власною вагою переміщується до насіннєвого ложа.

Важливою перевагою Rapid є диско-анкерні сошники, які дозволяють сіяти культуру (міжряддя 12,5 см) та вносити добрива (25 см) саме у вологий ґрунт: вирізний диск створює вузьку борозну, трохи глибшу за оброблений шар, анкер розширює її, очищає від можливої сміттєвої домішки, ущільнює дно, притягаючи капілярну вологу, та укладає в це середовище висівний матеріал. Глибина при цьому витримується завдяки гумовим амортизаторам, притискному зусиллю кожного сошника 125-150 кг, а також спеціальному механізму, завдяки якому кожне прикочувальне колесо контролює глибину двох сошників висіву насіння.

Далі кожне прикочувальне колесо, розміщене offset у шаховій послідовності, оптимально прикочує два рядки з насінням та один із добривом. На останній припадає найбільше навантаження (центр колеса), що сприяє розчиненню добрив і запобігає переущільненню ґрунту над посівним матеріалом (по краях колеса). На завершення розпушувальна борона вирівнює, замульчовує поверхню розпушеним ґрунтом, запобігаючи випаровуванню вологи, а після опадів на поверхні не формується тверда ґрунтова кірка.

22 389 68 2

«Результат ми побачили наступного року: сходи були набагато дружніми, рівномірними, міжряддя 12,5 см, за однакової норми більший інтервал між рослинами, сходи швидко закривали міжряддя, зберігаючи вологу, пригнічуючи бур’яни, в порівнянні з сівалками СЗ, і, що важливо, — прискорились темпи, — наголошує Володимир Іващенко. — Раніше треба було набір техніки підбирати, а тут один Rapid все робить, навіть якщо ґрунт на полі вироблений 2-3 тижні тому. Замість проблем із сівбою прийшла система: техніка поїхала в поле і там працює. Питання у швидкості в мене не стоїть — земельний банк невеликий, а тому Rapid у нас працює 8-10 км/год, покриваючи за добу 45-50 га. Звичайно, за 8 років ми повністю замінили всі котушки, сошники, диски… — потребує вкладень, але ці інвестиції виправдовують себе: ти знаєш, що сівалка в полі буде сіяти, а не ремонтуватись».

 

Top Down: резервний, але незамінний

У рік придбання Rapid 400C у ТОВ «Журавське» з’явився ще один представник лінійки Väderstad. «Ми робимо ставку на кукурудзу, а тому обов’язково проводимо оранку. Але в той рік була дуже волога осінь — ми не змогли зорати площі, й навесні треба було якось виходити з положення. Для наявних тоді культиваторів це було дуже складне завдання, тож придбали Top Down 400», — згадує директор сільгосппідприємства.

Працювати на таких непростих площах, в один прохід готуючи їх під посів, Top Down може завдяки одній із найбільших у класі кількості робочих зон на одному агрегаті. Арсенал машини розділений на 4 зони.

Подрібнення рослинних решток і подальше перемішування із верхнім шаром ґрунту робить два ряди дисків. Останні мають індивідуальне кріплення на окремій стійці з інтервалом проходу між кожним 12,5 см, можуть бути діаметром 450 (інтенсивне перемішування) або 470 мм (для великої кількості рослинних решток).

За ними працюють три ряди лап, розташовані з інтервалом проходу 27 см (!) одна від одної. Під час роботи таке розміщення у поєднанні з формою доліт утворює в оброблюваному шарі дрібногрудкувату, добре перемішену з рослинними рештками ґрунтову масу.

22 389 68 3

Унікальною особливістю куль­­тиваторів Top Down є і верхні відвали доліт MixIn. Ефект їхньої роботи можна порівняти з хвилею, що накочується на берег: маса підіймається вгору, спрямовується у простір перед лапою, потім вдаряється об поверхню і ще раз обробляється робочим органами. Це подвоює ефект перемішування і подрібнення, а також покращує розподіл соломи в оброблювальному шарі. Широкий вибір доліт дозволяє працювати на глибині до 30 см. Витримка заданої глибини відбувається завдяки гідрокомпенсаторам, які продукують регульоване притискне зусилля у межах до 700 кг на кожну стійку розпушувальної лапи.

Оброблена поверхня вирівнюється зіркоподібними дисками, які розміщені на паралелограмі, — це забезпечує оптимальний кут у всьому діапазоні глибин. Крім того, їхнє положення точно регулюється гідравлікою із кабіни трактора.

Тop Down здатний працювати взагалі без котка або в одному з режимів: коток може бути піднятий або працювати під власною вагою, або на нього може бути перенесена вага культиватора.

«У нас Тop Down є резервною машиною, але коли вона задіює­ться, то альтернативи немає, — звертає увагу пан Володимир. — Навесні будь-який культиватор «танцюватиме» у полі, але після того сіятись буде непросто. Тop Down — геть інша справа: 5 операцій за1 прохід зробив — і можна пускати сівалку. Він інколи використовується у нас для обробітку ґрунту під озимі колосові і добре готує ґрунт під ріпак, наробіток не дуже великий — ще нічого не доводилось на ньому міняти».

 

Tempo F8: до 96% точності на соняшнику

Приблизно 4 року тому парк господарства доповнився сівалкою точного висіву Tempo F8 — одним із найбільш популярних представників лінійки Väderstad в Україні.

«Потреба в такій машині постала через те, що наша стара сівалка, навіть після встановлення систем для поліпшення якості висіву, не забезпечувала потрібну точність і мала відносно невелику продуктивність», — каже директор господарства.

22 389 69 1

Точний висів утворюється із багатьох факторів, і першим з них є системи дозування та подачі насіння у ґрунт. У сівалках Tempo ця функція покладена на висівний пристрій Gilstring Seed Meter, у якому зернини, по одній закріпившись на висівному диску, подаються у ґрунт під дією повітряного тиску зі швидкістю 17 м/с. Весь цей шлях висівний апарат контролює рух насіння, подаючи задану кількість зернин, із необхідним інтервалом у потрібне місце. Робота Gilstring Seed Meter мінімізує вплив парусності насіння та низку інших негативних факторів, але тільки його роботи недостатньо. Тому завдяки спеціальному кріпленню коліс контролю глибини висіву, які тягнуться, а не штовхаються, мінімізується вплив вібрацій та зменшується енергоспоживання. Маятникова підвіска цих коліс м’яко пристосовуються до змін мікрорельєфу. Постійна витримка заданої глибини забезпечується комплексом рішень. Так, встановлена на паралелограмній навісці потужна висівна секція створює 175 кг навантаження, крім того, завдяки вмонтованій торсіонній пружині в конструкцію або гідравлічного циліндра це навантаження підвищується до 325 кг.

«Якість розподілу зернин у рядку чудова: пропусків і двійників стало набагато менше на робочій швидкості 13-15 км/год, точність висіву кукурудзи в нас становить 98-99%, а соняшнику, залежно від фракції — 94-96%. Норму висіву й внесення добрив Tempo F8 витримує відмінно. З урахуванням складності конфігурацій та схилів полів у середньому за добу ми нею засівали 80 га — в 1,5, а інколи й удвічі більше, ніж старим агрегатом. Загалом Tempo засіяла у нас вже 2500 га — серйозних поломок та зауважень не було», — підсумовує Володимир Іващенко.

 

Carrier: якісний обробіток у складних умовах

А нещодавно арсенал господарства доповнився і дисковим культиватором Carrier 650. Крім вище згаданих особливостей, варто відзначити, що Carrier є одним із найважчих лущильників на ринку: на 1 м робочої ширини захвату припадає 930 кг маси агрегату. Ефект від цього посилюється трьома гідроциліндрами, які працюють за принципом ведучий і ведений, рівномірно розподіляють зусилля на секції. Нагадаємо, що з 2014 року сімейство дискових культиваторів Carrier розширились завдяки появі дисків Ø610 мм із можливістю роботи на глибину до 16 см, а також CrossCutterDisc з 2018 року, що працюють у сталому діапазоні 2-3 см і використовуються для провокування та знищення падалиці, передпосівного обробітку зораних полів і подрібнення рослинних решток у технології no-till.

22 389 69 2

«Carrier робить не тільки лущення. Торік стояла посуха, і наші культиватори не змогли б підготувати ґрунт під посів. У цих умовах Carrier забезпечив якісну передпосівну підготовку, та й із функціями лущильника він добре справляється. Він працює на швидкості 11-12 км/год і робить за зміну 40-50 га. Дисковий культиватор Carrier практично новий, а тому ми взагалі нічого ще на ньому не міняли», — ділиться директор ТОВ «Журавське».

 

Висновки

«Свої технологічні процеси ми закрили технікою Väderstad. Вона не буває дешевою, але вартість виправдана: знаю, що надійна, виконає поставлене завдання за будь яких умов, — резюмує Володимир Іващенко. — Це не означає, що після цього про неї можна забути. Техніці потрібен догляд, і ми його забезпечуємо. До сервісу Väderstad жодних претензій: спрацьовують швидко. Їхнє ставлення та підходи до навчань, на які ми посилаємо хлопців, на високому рівні. Кілька разів я був на заводі Väderstad, бачив випробовування техніки, зрозумів їхні підходи до виробництва. Поєднавши всі ці фактори, впевнений, що техніка Väderstad — вигідне придбання».

 

Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.