140 центнерів у сухому заліку

140 центнерів у сухому заліку

/ Актуальні статті / Вівторок, 11 грудня 2018 10:45

На полях ФГ «Агрофірма «Базис» новий гібрид кукурудзи СИ Фотон із лінійки «Сингента» продемонстрував дивовижну врожайність за достатньо бюджетної технології вирощування.

Розташоване в Уманському районі ФГ «Агрофірма «Базис» та його керівник Володимир Осадчий відомі не лише на Черкащині, але й у сусідніх регіонах. Передові методи сільгоспвиробництва тут поєднують­ся зі справжньою турботою про соціальну інфраструктуру, а футбольний клуб господарства став справдешньою візитівкою аматорського футболу загалом. Втім, про футбол ми із Володимиром Олексійовичем спілкувалися лише побіжно, бо головна тема розмови — рекордні врожаї кукурудзи — напрошувалася сама собою…

23 390 22— У виборі посівного матеріалу та засобів захисту рослин ми віддаємо перевагу винятково перевіреним брендам. Відповідно, більша частина площ під кукурудзою та соняшником у нас відведена під гібриди «Сингенти». Так само як і арсенал захисту цих та інших культур. Також чудово себе показав сингентівський озимий ріпак Мартен і Технік, — стверджує керівник ФГ «Агрофірма «Базис». — Однак ми щороку випробовуємо нові гібриди, покладаючись на поради консультантів, менеджерів «Сингенти». І мушу признатися, жодного разу не прогадали: цього року гібрид СИ Фотон забезпечив по 140 ц/га кукурудзи в сухому заліку, — продовжує він.

Слід розуміти, що майже відразу на південь за Уманським районом починається щирий Степ. Тому тамтешні аграрії намагаються обирати гібриди, орієнтуючись першочергово на показники посухостійкості. Як відомо, ця особливість гібридів далеко не завжди поєднує­ть­ся із високим потенціалом урожайності, однак не у випадку із Фотоном та іншими гібридами «Сингента». Його перевагою є поєднання оптимальних характеристик рентабельного вирощування кукурудзи: високої урожайності, посухо- і стресо­стійкості, а також швидкої вологовіддачі.

Фотон — це середньоранній (ФАО 260) універсальний гібрид інтенсивного типу зі швидкою вологовіддачею. Разом із тим, він є стійким не лише до посушливих умов вегетації, але й до гельмінтоспоріозу, стеблових і кореневих гнилей. Рекомендована густота висіву у зоні Степу для Фотону становить 45-55 тис. насінин, а у Лісостепу — 60-75 тис. Хоча у ФГ «Агрофірма «Базис» висіяли по 80 тис./га насінин і, як бачимо, не прогадали.

— Якість є якість! Цей рік кукурудза, в принципі, вродила майже скрізь, однак такого високого результату ми не чекали, тим паче, що закладаємо міндобрива у розрахунку на 10 т/га зерна. Аналогічно чудово показали себе й інші гібриди «Сингенти», скажімо Кобальт 128 ц/га. Ми добираємо гібриди кукурудзи у межах ФАО 260-350, аби потім не мати мороки зі збиранням по снігу та пізніми строками достигання. Разом із тим, провадимо своєрідний внутрішній відбір: добуваємо у сусідів залишки насіння різних гібридів, висіваємо на невеличких ділянках, і дивимося, як вони себе показують, — пояснює Володимир Осадчий.

Технологія вирощування кукурудзи в господарстві базується на чіткому дотриманні сівозміни та елементарних агрономічних вимог. У структурі посівних площ ФГ «Агрофірма «Базис» «королева полів» посідає близько 20%. Серед трохи більш ніж 3000 га щороку виділяється до 500 га кукурудзи на зерно та 200 га силосної.

— Намагаємося, аби попередником були ранні зернові. Якщо ні, то головне, щоб не буряк, який суттєво виснажує землю. Навіть соняшник — і то краще. У крайньому разі висіваємо по соняшнику силосну кукурудзу, — розповідає Володимир Олексійович.

Як основна технологія обробітку грунту використовується класична оранка, під яку восени вноситься 100-150 кг карбаміду, з метою швидшої мінералізації пожнивних решток культури-попередника, враховуючи, що в полі лишається до 5 т пожнивних решток.

— Так само з осені вирівнюємо посівні площі і вносимо по 2 ц/га NPK 10:26:30. Навесні даємо ще 2 ц карбаміду та 1 ц NPK 16:16:16. Надалі ж провадимо одне позакореневе підживлення комплексними добривами, що містять фосфор, бор, цинк та деякі інші мікроелементи. Крім того, щороку вносимо на поля по 7-8 тис. т гною, і це позитивно відображається на врожайності як за мінеральним, так і механічним складом грунту, — розповідає Володимир Осадчий.

23 390 21На думку керівника господарства, сівба кукурудзи не повинна провадитися на «надзвуковій» швидкості — краще спокійно відсіятися на 8, щонайбільше 10 км/год. І звичайно ж, особливу увагу потрібно звертати на чистоту міжрядь.

— Скільки ми застосовуємо гербіцид Елюміс®, стільки він себе показує найкращим чином. Правильне і своєчасне внесення цього засобу дає змогу обме­житися однією гербіцидною обробкою кукурудзи, тобто заощадити чималі кошти. Фактично впродовж вегетації кукурудзи ми лише двічі заходимо в поле обприскувачем: один раз вносимо гербіциди, а потім здійснюємо позакореневе підживлення, — пояснює керівник фермерського господарства.

Дійсно, препарат Елюміс® вже декілька років підряд демонструє незмінну ефективність у різних регіонах України. Без перебільшення, для такої вологолюбної культури, як кукурудза — це просто порятунок, оскільки вона особливо гостро відчуває нестачу вологи, котру відбирають бур’яни. До складу цього гербіциду входить 30 г/л нікосульфурону та 75 г/л мезотріону. Широке вікно застосування — від 2 до 8, а іноді навіть до 10 листків забезпечує його високу універсальність. Це повний контроль однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур’янів, і зокрема, такого головного болю агрономів, як ваточник сирійський. Грунтова дія Елюмісу® дає змогу запобігти появі наступних хвиль бур’янів, що знову ж таки позитивно впливає на економіку вирощування кукурудзи.

— Загалом добрі слова я можу сказати практично про кожен сингентівський препарат, який ми застосовували незалежно від його призначення та культу­ри. Це і протруйник Селект® Макс, і фунгіциди Амістар® Екстра та Альто® Супер, гербіциди Каптора® Плюс і Примекстра® ТЗ Голд… Усі без винятку. Тому, ясна річ, ми дотримуємося принципу: хочеш мати врожай — використовуй відповідні препарати, — переконаний Володимир Осадчий.

Керівник ФГ «Агрофірма «Базис» планує структуру посівних площ на наступний рік. Звичайно, чільне місце в графі «кукурудза» там посідає і Фотон, і Кобальт, а також новий для господарства гібрид Батанга. На користь останнього свідчить як успішний досвід вирощування у сусідньому агроформуванні, так і рекомендації агрономів «Сингенти». СИ Батанга належить до середньостиглих гібридів кукурудзи із ФАО 340, і підходить для вирощування як на зерно, так і на силос.

Одна із ключових переваг СИ Батанга — стабільна врожайність за мінливих кліматичних умов. Це високоадаптивний гібрид зі швидким стартовим ростом та розвитком кореневої системи, який також характеризується швидкою вологовіддачею під час дозрівання. Додатковими його перевагами є стійкість до гнилей, пухирчастої сажки, гельмінтоспоріозу та вилягання.

— Є таке відчуття, що СИ Батанга покаже себе так само відмінно, як і СИ Фотон. Тут я схильний дослухатися також і до менеджерів «Сингенти», із якими у нас склалися чудові ділові та людські відносини. Ми довіряємо один одному і ніколи не підводимо, а це найважливіше, — стверджує Володимир Олексійович.

Аналогічним чином показує себе в господарстві і сингентівський соняшник. Це передусім гібриди Експерто, Суміко та Неома, які цьогоріч продемонстрували врожайність у межах 40 ц/га, а останній гібрид, будучи висіяним на дуже бідному агрофоні, забезпечив по 36 ц/га. Зі слів Володимира Олексійовича, сингентівський гібрид озимого ріпаку Мартен показав себе найкраще серед аналогів усіх інших виробників.

Безумовно, висока врожайність кукурудзи на полях господарства і вже згадувані 140 ц/га у сухому заліку були досягнуті завдяки поєднанню цілої низки сприятливих факторів. Це і технологія вирощування кукурудзи в господарстві, і вмілий агрономічний підхід, і якість ЗЗР, і, ясна річ, особливості самих гібридів, таких як Фотон чи Кобальт. Саме тому про по-справжньому високу врожайність та рентабельність вирощування цієї культури можна говорити тоді, коли ці фактори та інші агрономічні нюанси будуть поєднані в ефективній технології, котру кожне господарство може налагодити, прислухаючись до рекомендацій виробника насіння.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.