agro business 160 160

BASF – цифрові інновації для сталого розвитку

BASF – цифрові інновації для сталого розвитку

/ Актуальні статті / П'ятниця, 01 березня 2019 10:38

На початку лютого учасники Клубу новаторів агробізнесу ознайомилися із цифровим продуктом xarvio™ FIELD MANAGER та провели тренінг з його використання. Відтепер у кожному з господарств мають змогу застосовувати найбільш сучасні інформаційні рішення в управлінні захистом полів. Агрономічний супровід від компанії BASF отримує інноваційний цифровий вимір, а точне землеробство в Україні імпульс для подальшого розвитку.

Цифрові рішення xarvio™ — Digital Farming Solutions покликані надати агровиробникам ґрунтовну та зручну у користуванні інформаційну платформу для точного планування й прийняття рішень. Впровадження xarvio™ FIELD MANAGER та хarvio™ SCOUTING сприяє оптимальному використанню земельних та інших ресурсів, допомагає мінімізувати ризики, покращує вирощування і захист рослин, підвищує ефективність господарювання в цілому.

У планах на 2019 рік заплановане надання цифрових рішень із 8 культур та створення 30+ моделей захисту від хвороб, бур'янів та шкідників у різних країнах по всьому світі. Як зазначив менеджер із роботи з ключовими клієнтами в країнах Європи та СНД xarvio™ Генріх Майєр, у Європі наші цифрові продукти для аграріїв вже успішно працюють у низці країн, зокрема в Німеччині, Франції, Австрії, Нідерландах, Чехії, Польщі, Угорщині. І в Україні також є певний важливий досвід.

 

На крок попереду

І саме для українських аграріїв компанія BASF запустила спеціальну, оновлену версію цифрового продукту для сільського господарства xarvio™ FIELD MANAGER. Він розроблений на основі 20-річного досвіду з управління ризиками хвороб та контролю шкідників. «Ключова відмінність цього продукту від інших продуктів полягає у тому, що він надає моделі прогнозів розвитку хвороб з урахуванням усіх впливаючих факторів — від погоди до сорту, застосованих агроприйомів тощо, — підкреслює фахівець із впровадження цифрових рішень компанії BASF Наталія Гаврилюк. — Це унікальні алгоритми, напрацювання та знання, які накопичувались та відточувались не один рік. Було докладено багато зусиль, які допоможуть спростити, покращити роботу кожного агронома чи керівника господарства».

stattya 01 03 2019 basf 1

Великою мірою цифрові продукти xarvio™ покликані надати відповіді та рекомендації на питання — яка ситуація на полі, що і як робити? І що дуже важливо, агроном за допомогою цифрового помічника може не лише працювати за фактом, а й прогнозувати вірогідність поширення тих же хвороб тощо та приймати рішення на упередження. Це дозволяє будувати систему захисту рослин більш ефективно та рентабельно. Успішність — це найнижча собівартість виробництва та маржа з гектару. І Генріх Майєр привів приклад вивіреної економії, коли минулого року на його фермі в Німеччині цифрова платформа xarvio™ порадила відмовитись від чергової обробки фунгіцидом, оскільки стояла суха погода, й ризик поширення захворювань був низьким. А в разі реальної загрози система надасть найбільш ефективні рекомендації з урахуванням усіх конкретних нюансів щодо захисту.

Залучити xarvio™ FIELD MANAGER до співпраці досить просто, в чому переконалися у ході тренінгу учасники Клубу новаторів агробізнесу, які отримали ваучери з ліцензією на продукт. Зареєструвавшись у мобільному додатку xarvio ™ FIELD MANAGER смартфонів чи планшетів або в веб-версії xarvio ™ FIELD MANAGER, користувач вносить дані щодо господарств та налаштування полів. Можна скористатись автоматичним визначенням меж поля або просто перетягнути свої файли в додаток. Визначившись із культурами, з якими буде працювати, агровиробник може оперувати всіма даними щодо поля, отримувати актуальну інформацію стосовно ризиків поширення хвороб та оновлення фаз росту.

 

Системні рішення — складова успіху

Система враховує ключові етапи вегетації: особливості сорту чи гібриду, погодно-кліматичні умови на певному полі, дату посіву, систему обробітку ґрунту, попередників тощо. Для прийняття зважених рішень агровиробник отримує:

 

  • сучасні карти біомаси польових зон на основі аналізу супутникових даних;
  • історичні зонові карти полів на основі супутникових даних, зібраних за останні 15 років;
  • можливість порівняти супутникові карти біомас із картами польових зон для врожайності, живлення, засобів захисту рослин, регуляторів росту, посіву та ґрунтів;
  • детальну інформацію про поточні погодні умови і погодинні прогнози для конкретних полів та зон.

 

За необхідності можна скорегувати вручну фази розвитку рослини та дані щодо фітосанітарного стану поля. В подальшому буде можливість підключення власної метеостанції. Супутникові дані, які надає система, можна використовувати не лише для захисту рослин, а й для інших аспектів вирощування і господарювання.

Відповідно, xarvio™ FIELD MANAGER надає можливість всебічно оцінити потенційні ризики на ранніх стадіях та надійно захистити рослини, його функціонал включає:

 

  • контроль за стадіями розвитку рослин і можливими ризиками;
  • попереджувальні оповіщення про хвороби та шкідників рослин у разі зміни статусу ризику;
  • можливість додавання власних спостережень за хворобами та шкідниками рослин для оптимізації прогнозів та рекомендацій.

 

У базі даних системи містяться всі оригінальні препарати, зареєстровані в Україні, з показником їх ефективності. І користувач отримує всебічні рекомендації щодо обробки, її параметрів.

Є можливість задіяння потенціалу xarvio™ FIELD MANAGER у двох варіантах. В першому з них система розраховує, який ефект справить продукт у тій чи іншій нормі, залежно від часу внесення — оптимальному чи ні, погодних умов, прогнозує терміни контролю, показує статус захисту конкретного поля.

Також цифровий помічник може сформувати карти для диференційного обприскування на кожному полі, розрахунок потрібної кількості фунгіцидів на конкретні місця для забезпечення максимальної урожайності в тій чи інші зоні поля. Для прикладу, карти зональних обробок пшениці доступні відтепер і в Україні Достатньо лише завантажити їх на USB-флеш-накопичувач та перенести на термінал обприскувача.

stattya 01 03 2019 basf 2

Загалом цифрові рішення BASF дозволяють більш повно задіяти потенціал точного землеробства. В рамках продуктів xarvio™ оптимізується платформа отримання та обміну даних, інтеграції з іншими платформами, технікою для обробки, використання алгоритмів та даних інших цифрових платформ. Фахівці в сфері цифрових рішень постійно працюють над тим, щоб агровиробникам працювати було ще зручніше та ефективніше.

У рамках знайомства з новими рішення BASF для успішного агроменеджменту керівник групи Агроцентрів BASF Сергій Кучеров представив результати інноваційних дослідів із застосування ЗЗР на різних рівнях біомаси пшениці та ячменю. Зокрема, було наочно продемонстровано, що існує взаємозв'язок між строками внесення фунгіцидів та отриманою урожайністю. І користуватись загальними схемами, виходити лише з фази розвитку рослини під час обробки не завжди ефективно, адже ті грибки орієнтуються не скільки на фази, скільки на умови, що склались. А системи моделювання, між іншим, надають змогу обрати найбільш оптимальний час внесення препаратів.

Цифрові рішення, елементи точного землеробства стають велінням часу. Фахівці констатують: Україна — одна із країн лідерів щодо впровадження цифрових продуктів xarvio™. Адже наш ринок потужно розвивається, а передові господарства зацікавлені у впровадженні ефективних інновацій. І робота Клубу новаторів агробізнесу є цьому яскравим доказом.

 

Коментарі

stattya 01 03 2019 basf mayerГенріх МАЙЄР, менеджер із роботи з ключовими клієнтами в країнах Європи та СНД xarvio™

— Дані, які ми збираємо та вносимо, всебічно аналізуються з агрономічної сторони, і надаються конкретні рекомендації, наприклад, щодо загрози поширення тих чи інших хвороб, обприскування з урахуванням усіх необхідних факторів. Ми можемо навіть розрахувати, скільки засобів захисту рослин нам потрібно в конкретному місці поля. В мобільному додатку це розраховується автоматично, надається користувачу в зручній формі — і може суттєво підвищити економічність та ефективність обробок. Наприклад, фермери вже оцінили перевагу автоматичних розрахунків витрат фунгіцидів. Вони надають змогу зменшити витрати, підвищити кількість та якість врожаю, стан ґрунту тощо.

Ми бачимо в Україні не лише потенціал для успішного застосування додатку xarvio™ FIELD MANAGER та хarvio™ SCOUTING. Ваша країна розглядається як перспективне місце для розробки та впровадження нових програм та рішень, адже тут дуже великий потенціал сільського господарства, багато професіоналів своєї справи, які відкриті до новацій.

 

stattya 01 03 2019 basf gavrilukНаталія ГАВРИЛЮКфахівець із цифрових рішень компанії BASF

— На ринку ми пропонуємо не лише нові продукти, а й інноваційні технології. І цей захід є унікальним в історії компанії BASF, адже ми вперше надаємо інструменти для точного землеробства нашим клієнтам. Ми презентували цифровий продукт xarvio™ FIELD MANAGER Клубу новаторів агробізнесу, і вони будуть першими активними користувачами нашої системи.

BASF хоче надавати найбільш якісну агрономічну підтримку нашим клієнтам та партнерам, і цифрові рішення також розробляються саме з цією метою. Ми недарма обрали для презентації цифрових продуктів саме Клуб новаторів агробізнесу, адже це наші інноваційні клієнти та партнери. Проведений тренінг спрямований на те, щоб залучити кращих фермерів до цього проекту.

 

Юрій БЕЛІНСЬКИЙзаступник директора ФГ «Альфа», Харківська обл., Золочівський р-н, с. Одноробівка

— Цифрове землеробство — це дуже цікаво, адже сільське господарство зараз семимильними кроками рухається вперед. Зараз подібних продуктів на ринку з’являється багато. Та із xarvio™ FIELD MANAGER ми отримуємо великий привілей — можливість з ним детально ознайомитися на спеціальному заході Клубу новаторів агробізнесу, вивчити теоретично й спробувати на власних полях.

Зазвичай аграрії не дуже ризикують із такого плану продуктами: візьмеш, заплатиш гроші, а воно не зрозуміло, як працює або працює зовсім не так, як тобі треба. А тут можна з’ясувати й належним чином застосувати. Сам продукт дуже цікавий, багато де у світі він використовується. Гадаю, як би не робота Клубу новаторів агробізнесу, ми б найближчим часом навряд чи ознайомилися з ним. Два роки тому я стикався з пілотним проектом від іншої компанії, але там все було спрощено, не зовсім те, чого хотілося би.

Як система діє практично, ми вже по вегетації побачимо. Дуже цікаво буде порівняти моє бачення та рекомендації програми. В кінці року можна вже буде зробити висновки, наскільки цей програмний продукт відповідає нашим реаліям. Гадаю, він стане добрим помічником у роботі, якщо зможе якісно надавати аналіз, прогнози розвитку хвороб тощо. Який би не був агроном, все одно можна щось проґавити, забути — а xarvio™ FIELD MANAGER тут може бути в нагоді.

 

Ігор БРАГІНЕЦЬ, директор ПСП «АЛЬФА-АГРО», Херсонська обл., Чаплинський р-н, смт Чаплинка

— Я бачу великі перспективи щодо впровадження технологій цифрового, точного землеробства. І таких інструментів уже чимало на ринку. Компанії, які займаються точним землеробством, пропонують аналізи ґрунтів, урожайності, диференційоване внесення добрив та змінні норми висіву, залежно від ділянки.

А те, що пропонує нам для ознайомлення BASF, це вже наступний і важливий крок. Ми можемо прогнозувати і знати, де, що, в якій кількості та коли потрібно вносити. Фактично, вони дозволять нам більш ефективно використовувати препарати. Себто, не працюючи запасом, а точково, саме в тих місцях, де є проблема.

 

Валерій ЛІНЕВИЧ, голова правління СВК «Вівсяницький», Вінницька обл., Козятинський р-н, с. Вівсяники

— Це справжня інновація. І саме такі інновації володіють світом та рухають його вперед. Ми багато чого знаємо й уміємо, та ще більше повинні вчитися, маємо працювати, як уже зараз працюють у передових країнах Європи. Зараз успіх вимірюється не стільки в одиницях виробленої продукції, а в її собівартості та маржинальності. Хтось може мати 100 ц/га і бути в збитках, а хтось виростить 60 ц/га з ефективністю та прибутком. І без таких інструментів, які нам тут представили, ми не зможемо ефективно працювати в сучасних умовах. Так що я обов’язково спробую ці цифрові продукти, бо вони дуже на часі.

 

Євген НЕЧАЙ, керівник інформаційно-технічного відділу ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська»», Кіровоградська обл., Петрівський р-н, с. Володимирівка

— Хочу подякувати за такий чудовий семінар, мені як фахівцю у сфері інформаційних технологій в галузі сільського господарства все це потрібно. Я сьогодні чимало запитував, тому що хочу все предметно для себе з’ясувати і зрозуміти. Адже новітні технології — це дуже цікаво, а можливість диференційованого внесення пестицидів для нашого господарства надзвичайно приваблива. Тут є над чим працювати, щоби впевнено йти в ногу з часом. А ми будемо впроваджувати цей цифровий продукт, адже майбутнє саме за такими точними технологіями.

 

Роман ПАПРОЦЬКИЙ, директор ТОВ «Лугове», Львівська обл., Бродівський р-н, с. Лугове

— Для нас цей захід дуже цікавий, тому що ми оцінюємо наші перспективи на майбутнє. І хто не буде крокувати в ногу з часом, той відстане, а доганяти потім тяжко, якщо взагалі можливо. Наше господарство вже розвиває точне землеробство, придбали на 200 тис. євро сучасної техніки, загалом інвестуємо в такі речі.

Ми намагаємося тримати руку на пульсі сучасних технологій: вивчати, залучати, враховувати всі нюанси, та й свої помилки брати до уваги. Не гола врожайність, а саме рентабельність виробництва зараз стає критерієм для агровиробників. І цей цифровий інструмент може тут суттєво зарадити.

І звичайно, господарство активно впроваджує інноваційні продукти компанії BASF у технології вирощування. От минулого року ми зробили аналіз урожайності — і чухали потилицю. Втішено, звичайно, адже застосувавши АрхітектTM на 100 гектарах на трьох полях, отримали середню прибавку 11 ц соняшнику. Зараз будемо вносити цей препарат на всі посіви.

Можливо, так зірки зійшлись з АрхітектTM, рік виявився дуже вдалим саме для такого агроприйому. Гадаю, що той сервіс, який зараз BASF пропонує, якраз би міг допомогти нам у прогнозуванні. І в іншому сенсі, напевно, можна було б зекономити на обробках, якщо кліматичні умови не дуже сприятливі для розвитку хвороб. Скажімо, цього року ми просто перестрахувалися. Візуально оцінити ситуацію з розвитком захворювань неможливо, і такий польовий помічник xarvio™ FIELD MANAGER тут може стати у нагоді. Ми безкоштовно отримуємо ці важливі для успішної роботи сервіси, за що компанії BASF велика подяка.

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.