agro business 160 160

Потужний старт для отримання високих урожаїв сої

Потужний старт для отримання високих урожаїв сої

/ Актуальні статті / Понеділок, 04 березня 2019 10:48

В Україні спостерігається значне підвищення інтересу до сої. На сьогодні країна посіла перше місце в Європі за виробництвом цієї культури, має значні перспективи розширення її посівів. За 2001-2012 рр. площі під нею стабільно зростали, а в 2017-му становили близько 1,8-2 млн га.

Вже сформовано соєвий пояс, де тепер розміщені основні посіви сої. У зоні Лісостепу — 64,2%, найбільше в Полтавській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Харківській, Сумській, Хмельницькій, Чернівецькій та Тернопільській областях. У зоні Степу розміщено 24,2% її посівів, а саме в Кіровоградській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Запорізькій областях та АР Крим. На Поліссі та в Західному регіоні знаходиться 11,6% посівів, зокрема в Житомирській, Чернігівській, Рівненській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській областях.

Соя може сформувати високий і стабільний урожай там, де добре росте кукурудза на зерно. Ці культури мають близькі вимоги до умов вирощування — родючості ґрунту, гідротермічного режиму. Там, де вже вирощують по 80-120 ц/га зерна кукурудзи, можна одержувати урожай сої 28-30 ц/га і більше. Фактична ж урожайність сої у 2012-2018 р. становила 17-19 ц/га. Що стосується сортів вітчизняної селекції, вони забезпечують 38-50 ц/га, але й використовуються лише на 35-45%. Для повного розкриття продуктивного потенціалу сої важливе значення має розміщення її за ґрунтово-кліматичними зонами та в сівозміні, добір сортів, освоєння новітньої технології вирощування.

Із розширенням площ під посівами сої і зміною погодно-кліматичних умов змінилося і співвідношення фітопатогенних мікроорганізмів, які шкодять рослині на первинному етапі органогенезу. За даними діагностичних центрів компанії «Сингента», за останні чотири роки суттєво відрізняється відсоткове співвідношення фітопатогенів на насінні сої (табл. 1).

 

Таблиця 1. Результати фітосанітарної експертизи насіння сої за роками (дані діагностичних центрів компанії «Сингента»)

04 395 70

 

Основні проблеми для насіннєвого матеріалу на сьогодні пов‘язані з трьома хворобами: фузаріоз, аскохітоз і біла гниль. На посівах сої контроль їх полягає у використанні протруйників.

04 395 71 1Фузаріоз сої (Fusarium oxysporum (телеоморфа невідома), F. equiseti (= Gibberella intricans), F. culmorum (телеоморфа невідома), F. avenaceum (= Gibberella avenacea), F. hetero­sporum (= Gibberella cyanea), F. so­lani (= Haematonectria haemato­cocca), F. virguliforme (= F.solani f.sp. glycens), F. Tucumaniae) проявляється у вигляді загнивання насіння під час його проростання, кореневої гнилі, некрозу сім’ядоль, загибелі точки росту, в’янення рослин, плямистості листків, загнивання стебел і бобів.

На сходах проростки нерівно потовщуються і деформуються, а на сім’ядолях з’являються глибокі бурі виразки з рожевим нальотом і такого ж кольору подушечки. Уражені рослини, як правило, випадають. Нерідко уражене насіння не дає сходів, і на ньому з’являється білувато-рожевий наліт.

У період бутонізації та на початку утворення бобів фузаріоз призводить до пожовтіння, засихання й опадання листя. Стебло біля кореневої шийки набуває темно-коричневого забарвлення, і вся рослина в’яне.

У вологу погоду біля основи стебел з’являються оранжево-рожеві подушечки. Такий тип ураження, як правило, проявляється вогнищами.

Перед достиганням сої захворювання спричинює знебарвлення стулок бобів з утворенням на них оранжевого нальоту у вологу погоду. Зерно в уражених бобах щупле, зморшкувате, часто вкрите білуватим нальотом. Воно втрачає схожість або дає уражені сходи.

04 395 71 2Аскохітоз (Ascochyta sojaecola Abr.) проявляється у зниженні схожості насіння на 25-40%. Він може бути причиною випадіння сходів і дорослих рослин, зниження урожаю зерна і погіршення його якості. В окремі роки (за вологої погоди) недобір урожаю зерна сої від аскохітозу становить 15-20%. Проявляє­ться на всіх надземних органах рослин від появи сходів до збирання врожаю. Найбільш сильно уражує у фази цвітіння-плодоутворення та на початку дозрівання. За ураження сім’ядолей з’являються темно-коричневі вдавлені плями з концентричною зональністю або наскрізні виразки. На листі вони округлі, до 1 см у діаметрі, світло-коричневі, сірувато-білясті, обмежовані більш темною каймою, із помітною концентричністю, з великою кількістю добре помітних чорних крапок — пікнід, що розміщуються концентричними колами. Часто уражені тканини випадають, залишаються лише бурі облямівки плям.

На уражених стеблах з’яв­ляю­ться продовгуваті ділянки сіруватого кольору з розсіяними, спочатку заглибленими, а потім пікнідами, що виступають. Інколи покривні тканини молодих стебел руйнуються і розщеплюються на поздовжні смуги. На більш здерев’янілих стеблах плями чорні, витягнуті в довжину, з масою пікнід. Особливо багато їх у місцях прикріплення до стебел бічних пагонів та листя.

На бобах плями сірі, часто перетворюються на заглиблені бурі виразки з численними пікнідами. У разі сильного ураження стулки бобів стають білуватими, з великою кількістю пікнід на поверхні. У них, як правило, насіння або не утворюється зовсім, або ж трухне чи загниває. Основне джерело інфекції — уражене насіння. Інфікування рослин аскохітозом може відбуватися як навесні, під час проростання ураженого насіння, так і в подальшому. Протягом вегетації ураження рослин відбувається спорами — конідіями, що формуються у плодових тілах гриба (пікнідах) та розносяться вітром і дощем. Оптимальними умовами для проростання конідій і зараження рослин є температура +18…+20°С та наявність крапельної вологи. Найбільш сильно аскохітоз уражує сою у фази сходів-початку вегетації і другий етап — цвітіння-плодоутворення.

Новий трикомпонентний протруйник компанії «Сингента» для сої розроблений з урахуванням змін фітопатологічної ситуації та антирезистентних програм. Максим® Адванс забезпечує надійний захист від розширеного спектра хвороб сої, а саме: фузаріозу, аскохітозу, білої гнилі тощо. Компоненти, які входять до складу препарату, доповнюють і посилюють дію один одного, створюючи надійний бар’єр для хвороб, що містяться як у насінні, так і в ґрунті. Максим® Адванс являє собою поєднання трьох діючих речовин: флудиоксоніл (25 г/л) + металаксил-М (20 г/л) + тіабендазол (150 г/л).

Розглянемо спектр дії продукту і кожної діючої речовини. Флудиоксоніл — європейський еталон контролю фузаріозу на всіх сільськогосподарських культурах. Крім того, він має ефективність проти Fusarium spp (F. gra­minearum), Ascochyta spp., Sclerotinia sclerotiorum, Cercospora spp, Colletotrichum spp, Penicillium spp, Aspergillus niger, Phomopsis spp, Rhizoctonia spp.(незначна дія).

 

Рис. 3. Дослід із використання Максим® Адванс 1 л/т + Атува™ 2 л/т+ Премакс™ 0,5 л/т у порівнянні з конкурентними схемами (Сумська обл., 2018 р.)

04 395 71 3

 

Металаксил-М — експерт із контролю грибів з класу Оомі­цетів, тобто пероносопрових грибів. Тіабендазол — системна діюча речовина з класу бензамідазолів. Він дає змогу контролювати велику кількість збудників внутрішньої інфекції: Cercospora spp, Colletotrichum sp, Fusarium spp (F. graminearum, F. moniliforme (subglutinans, ver­ti­cillioides, proliferatum), F. pallidoroseum (semitectum), F. nivale.), Ascochyta spp., Diplodia spp (Stenocarpella sp), Diaphorte spp, Phomopsis spp, Aspergillus spp, Septoria spp, Sclerotinia spp, Rhizoctonia spp.

Цікавий той факт, що бензамідазол володіє відмінною системною активністю без будь-якого ретардантного впливу на рослини.

Також новітня розробка компанії «Сингента» — формуляція під назвою Rhizobium friendly (дослівний переклад — «дружній до бактерій») дає змогу одночасного нанесення (4 секунди) на насіння сої як протруйника, так і інокулянту без будь-якого «конфлікту».

Компанія «Сингента» пропонує своїм клієнтам новий інокулянт Атува™.

Атува™ — це штами бульбочкових бактерій Bradyrhizobium japonicum (штам 5079 і штам 5080), титр життєздатності клітин бульбочкових бактерій на 1 мл препарату — не менше як 2 × 1010 КУО/мл. Атува™ виробляється із використанням новітніх технологій виробництва інокулянтів — ТОП та Хай Кепесіті.

 

Властивості технологій

 

  • Високі метаболічні і фізіологічні показники азотфіксувальних бактерій
  • Максимальна їхня кількість — 2 × 1010 КУО/мл
  • Покращена товщина стінки бактерій.

 

До переваг технологій слід також віднести:

 

— високоефективні штами бактерій максимізують засвоєння азоту:

 

  • покращена продуктивність порівняно зі стандартними інокулянтами;
  • висока кількість бактерій призводить до швидкого інфікування коріння й формування бульбочок.

 

— Покращене протистояння стресовим умовам:

 

  • краще виживання бактерій в упаковці перед використанням;
  • здатність переживати нанесення і сушіння на насінні;
  • покращений час життєздатності між нанесенням і висівом;
  • краща ефективність під час абіотичних стресів;
  • подовжена життєздатність на насінні разом із захистом насіння компанії «Сингента»;
  • більша гнучкість під час обробки насіння.

 

Головні переваги Атува™:

 

  • Більший титр бактерій на 1 мл препарату 2 × 1010 КУО/мл проти 2 × 109 КУО/мл у стандартних рішень дозволяє отримати більшу масу бульбочок на основному корені — покращена фіксація азоту.
  • Рідка формуляція разом зі зменшеною нормою (2 л Атува™ + 0,5 л Премакс™ на 1 т сої) дозволяє застосовувати інокулянт разом із протруйниками без злипання насіння.
  • Зберігання обробленого насіння — до 6-х місяців без втрати ефективності проти 10 днів в основних конкурентів (технологія Хай Кепесіті — тільки в Атува™).

 

Для продуктів Максим® Адванс та Атува™ розроблена технологія одночасного нанесення протруйника та інокулянта, що дає можливість значно спростити технологію протруєння насіння. А можливість зберігання обробленого посівного матеріалу допомагає суттєво спростити технологічні процеси господарства, виконавши обробку завчасно.

 

Світлана ЧОНІ, канд. с.-г. наук, технічний менеджер із підтримки 
й розвитку протруйників, ТОВ «Сингента»

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.