Передпосівний обробіток із чеським акцентом

Передпосівний обробіток із чеським акцентом

/ Актуальні статті / Четвер, 07 березня 2019 10:52

Велика родина передпосівних знарядь Swifter здобула на українському ринку компакторів особливе місце. «Довге життя» завдяки значному запасу міцності конструкції, широкі можливості для пристосування агрегату під конкретні ґрунтово-кліматичні умови та найбільш виправдане співвідношення «ціна-якість» — це далеко не всі факти, якими компактори чеської компанії BEDNAR можуть зацікавити аграрну спільноту.

Велика родина Swifter

BEDNAR пропонує доволі широкий модельний ряд компакторів Swifter, який складається із навісної SN (3-5 м), напівпричіпної SO F (4-6-8 м), її вдосконаленої версії SO Profi (4-6 м), а також широкозахватних причіпних моделей SE (8,2-12,2 м) та SM (14,2-18,2 м). Важливо, що транспортна ширина більшості машин не перевищує 3 м (винятком є лише навісний SN 4000 R — 4 м).

04 395 104 1Swifter створені для передпосівної підготовки полів за один прохід, оброблених за традиційною чи мінімальною технологіями. Продуктивність тут доволі висока, адже виробник рекомендує працювати на швидкості 10-15+ км/год: це той випадок, коли чим швидше рухається агрегат, тим якісніший обробіток він забезпечує.

«Сімейство компакторів Swifter має високу репутацію на українському ринку. На це впливає багато факторів. Передусім це якість як самих агрегатів, так і підготовлених ними полів, а за словами наших клієнтів, Swifter працюють значно надійніше і довше аналогів інших компаній, що підтверджує­ться також мінімальною кількістю гарантійних звернень на завод.

«Дуже важливим є оптимальне співвідношення ціна-якість наших агрегатів, що дозволяє аграріям максимально ефективно інвестувати їхні кошти, — зазначає комерційний директор представництва BEDNAR в Україні Михайло Кришко. — Також важливим моментом є наша постійна робота над модернізацією і розширенням лінійки агрегатів та опцій. Практично щороку ми впроваджуємо у виробництво нові або вдосконалені моделі агрегатів, що дозволяє клієнту підібрати оптимальне рішення для його полів та кліматичних умов. Компанія BEDNAR робить все для того, щоб запропонувати сільгоспвиробнику такі технології і рішення, які дозволять отримувати максимальний результат та господарювати із задоволенням».

 

Арсенал для якісного обробітку

Глибина обробітку компакторів Swifter становить від 2 до 12 см (гідравлічне або механічне регулювання). Отримати якісний обробіток будь-яких типів ґрунтів в умовах різних погодних умовах (браку або надлишку вологи) дає можливість підібрати оптимальну комплектацію агрегату.

 

Особливості конструкції

Передусім варто відзначити декілька конструктивних особливостей компакторів BEDNAR, які додають зручності в експлуатації та забезпечують якісну роботу.

Напівпричіпний SWIFTER SO_F — простий та легкий компактор, який поєднує до семи робочих операцій для передпосівної підготовки ґрунту за один прохід. Агрегат використовується як для традиційного сільського господарства, так і для мінімального методу обробітку ґрунту.

04 395 105 1Конструкція його дозволяє легко замінювати внутрішні робочі секції, які кріпляться на С-подібних амортизаторах, що гасять усі коливання та вібрації під час роботи. Стійки лап мають S-подібну форму, що забезпечує 3D-ефект під час роботи. Ці рішення дозволяють працювати на максимальних швидкостях, не передаючи при цьому вібрації на раму та трактор.

Моделі ж SO Profi мають ще більше переваг, оскільки в них використовується ще сучасніше запатентоване рішення — система підпружинювання робочих секцій, яка дає можливість працювати на швидкостях до 15 км/год із максимальною якістю обробітку і продуктивністю.

Головними перевагами широкозахватних компакторів SWIFTER SE та SM є висока добова продуктивність, відмінна якість обробітку за один прохід, надійність та простота в експлуатації.

Однією ж з особливостей рам широкозахватних компакторів SE та SM є використання системи встановлення секцій Wave-Flex, яка дозволяє їм копіювати ґрунт незалежно одна від одної. Більше того, завдяки технічним рішенням, які використовує BEDNAR, компактори SWIFTER на розворотах у кінці полів можна не виглиблювати, що забезпечує збільшення продуктивності до 25%. А для розкладання/складання їх використовується система Bar-Lock, завдяки якій ця операція виконується всього за 2 хв.

 

Робочі органи

Вирівнювальні планки. З них починається робота, вони ж досить часто здійснюють і фінішний обробіток ґрунту (залежить від комплектації). Всі моделі Swifter оснащуються двома такими планками: одна розміщена перед всіма робочими органами, друга — за лапами. Передня вирівнювальна планка може бути з механічним регулюванням, або гідравлічна Crushbar — що здійснює агресивне розпушування, розбивання грудки та вирівнювання поверхні. За лапами ж використовується планка, яка розбиває грудку та гасить земляну хвилю від лап, що сприяє якіснішій роботі котків. Опційно для додаткового подрібнення грудок можна встановити ще дві вирівнювальні планки: після переднього та заднього котків.

04 395 105 2Котки. Під час роботи вага компакторів Swifter розподіляє­ться між передніми та фінішними котками, що сприяє ефективності цих елементів. Для замовлення доступні 9 варіантів котків, отже, є можливість підібрати оптимальну комплектацію для різних умов. Всі вони оснащенні закритими підшипниками з багаторівневим ущільненням, які не потребують обслуговування.

Спереду зазвичай встановлюється планчатий спіралеподібний коток, що здійснює подрібнення великої грудки, зокрема пересушеної. Позаду українські аграрії найчастіше обирають подвійні Crosskill-котки, які краще, ніж одинарні копіюють рельєф. Crosskill — це подвійний чавунний коток кільчасто-шпорового типу, який агресивно подрібнює грудку, залишає рівну консолідовану поверхню грунту під посів. Кільця його розміщені в шаховому порядку, завдяки чому він самоочищується під час роботи в вологих умовах. Це розширює можливості Swifter та дозволяє раніше вийти в поле навесні. Для обробітку легких ґрунтів на компактор встановлюється подвійний планчастий коток Ø270 або 370 мм. В разі потреби — ефект подвійних котків може бути підсилений додатковим одинарним фінішним котком планчатого типу або Crosskill (модель SO Profi), що монтується замість фінішної вирівнювальної планки.

04 395 106 1Лапи. Основні робочі органи компакторів Swifter можуть бути виконані в 3-ох варіантах. Найпопулярнішим в Україні є універсальне рішення, оснащення агрегату двома рядами стрілчастих лап шириною 270 мм, які підходять і для весняного, і для осіннього обробітку ґрунту. Вони встановлені на S-подібних пружинних стійках, які під час роботи працюють із 3D-ефектом. Завдяки цьому лапи ефективніше обробляють грунт та точно зберігають задану глибину. «Swifter у цій комплектації можна лишати заглибленим під час проходження розворотів на кінцях гону, але дотримуючись заданого технічними умовами експлуатації внутрішнього радіусу повороту. Такі конструктивні рішення вигідно відрізняють компактори Swifter від конкурентів», — наголошує продукт-менеджер BEDNAR в Україні Сергій Битяк.

Іншим варіантом оснащення є 4 ряди гамма-сошників, які під час роботи мають від’ємний кут нахилу. Вони використовуються для поліпшення аерації та збереження вологи. Це дуже вдале рішення для весняного обробітку, адже дозволяє проводити підготовку грунту без вивітрювання вологи, адже нижні вологі частки не піднімаються на поверхню.

Тим же хто займається вирощуванням цукрового буряку, найкраще підійде варіант Swifter із 4-ма рядами SB (англ. Sugar Beet — цукровий буряк) лапок шириною 150 мм, які закріплені на S-подібній стійці. Їхня конструкція дозволяє їм працювати з мінімальним виносом на поверхню вологого шару ґрунту.

У Swifter всі ці варіанти робочих органів можна швидко змінювати цілими секціями: вони фіксуються на рамі через болтові з’єднання.

 

Загалом

«Надійна конструкція Swifter дає можливість багато років використовувати цю машину з максимальною ефективністю. Звичайно, якщо дотримуватись технічних регламентів, — резюмує Сергій Битяк. — Обслуговування Swifter є простим і не забирає багато часу. Сервісну ж підтримку забезпечують інженери наших офіційних дистриб’юторів, які щороку підвищують свою кваліфікацію на технічних тренінгах».

 

Оцінка практика

Технічний потенціал машини — непоганий, але як він розкривається на практиці?

Олег МЕЛЬНИЧУК, головний інженер СТОВ «Маяк» (Заліщи­цький р-н, Тернопільська обл.)

— Ми маємо Swifter SE із захватом 10 м, який відробив другий сезон. Компактор працював на чорноземних ґрунтах, в основному, на рівнинному рельєфі, обробляв ґрунт і на горбах — питань немає. Своє завдання виконує: розпушує, вирівнює, ущільнює ґрунт, дробить грудки — все, що потрібно для сучасних технологій. До того ж Swifter SE є мобільним: швидко розкладається та агрегатується із трактором. За сезон машина обробляла близько 1 500 га. Хочу відмітити, що вона зроблена з відповідним запасом міцності: правильний силовий розрахунок. Рама не тріскається, нічого не обривається — це велика перевага. За час її роботи серйозних поломок не було: лише пружинна стійка двічі обламувалась, — може, десь камінь зачепила. Ці запчастини швидко надав дистриб’ютор BEDNAR. У наших умовах ресурсу лап вистачає на один сезон. Ідеального немає нічого, але зі Swifter SE питань не виникає. Є побажання до виробника комплектувати машини для України звичайними болтами, а не 6-гранними, а так все гаразд. Swifter SE — дуже добра машина. Рекомендую всім, хто ще немає та може собі дозволити купити таку.

 

Михайло БОЙЧУК, головний агроном ПСП «Агрофірма «Конкорд Агро» (Васильківський р-н, Київська обл.)

— Приблизно 7 років тому в нас з’явився Swifter SO F із захватом 8 м, і перший рік працює 10-метровий Swifter SE. Мені імпонують ці культиватори тим, що, на відміну від інших подібних машин, вони дуже легко регулюються: на SO F у 4-ох точках гвинтами виставив потрібне положення робочих органів — і все.

Якщо порівнювати моделі SO F та SE, то останній зроблений трішки краще: на 8-метровому вирівнювач треба виставляти вручну, а на 10-метровому — гідравлікою. На моделі SO F встановлена суцільна вирівнювальна планка. На SE вирівнювальна планка не є суцільною (Crushbar — ред.) — ґрунт має добру прохідність. Обидві машини працюють із тракторами однакової потужності, то 8-метровий, за рахунок вищої робочої швидкості, дає кращий результат .

Компакторами Swifter ми працюємо на швидкості 7-8, максимум 10 км/год. Звичайно, найкращий результат вони дають в умовах оптимальної вологості, але й до якості роботи на складнішому фоні питань немає. Особливо на вологому ґрунті. Всьому є межа, але коли компактор ще одного популярного виробника забився, Swifter працює. Ці машини здійснювали передпосівний обробіток і в посушливих умовах. Зокрема, готували поле для сої: після культивації на 20 см вони якісно обробили шар на глибину 4-5 см: сходи отримали рівномірні. А по оранці результати роботи взагалі чудові: кращого годі й шукати.

За 10-годинну робочу зміну SO F обробляє до 50 га, SE — понад 70 га. За сезон наробіток кожного з них становить від 750 до 1500 га полів нашого земельного банку, а, крім того, ще й працюють по найму — ці компактори постійно в роботі. Зазвичай ресурсу лап на сезон вистачає (ґрунти: чорноземи опідзолені, суглинки — ред.), тільки на пісках дуже сильно зношуються. Все залежить від умов. От, наприклад, зараз на 8-метровому лапи, як нові, хоч він і обробив ними 900 га за осінь. Рама навантаження витримує: на SO F жодних деформацій за 7 років, при тому, що він працює у дві зміни, десь зачепить щось, десь корінця витягне біля лісосмуги…

Із транспортуванням також проблем немає. SE із захватом 10 м має 3 м транспортної ширини. Без проблем перевозимо його зі швидкістю 20-25 км/год. Це важливо, бо в нас поля розташовані на відстані 20 км і більше одне від одного.

Загалом, я думаю, що Swifter — це вигідне придбання.

04 395 106 2

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.