agro business 160 160

Граундфікс® — ґрунтове біодобриво для високих урожаїв

Граундфікс® — ґрунтове біодобриво для високих урожаїв

/ Актуальні статті / П'ятниця, 12 квітня 2019 10:47

Останніми роками в Україні відбувається інтенсифікація рослинництва. Це призводить до використання великої кількості мінеральних добрив та пестицидів. Від інтенсивної хімізації страждає корисна біота ґрунту, яка відповідає за ґрунтотворчі процеси. В результаті мінералізація гумусу переважає над гуміфікацією, збільшується кількість патогенних мікроорганізмів у землі, підвищуються деградаційні процеси та знижується її родючість.

В управлінні природної родючості ґрунтів особливе значення відіграють мікробні угрупування кореневої зони рослин. Для корекції їх складу і функцій та збільшення урожайності рослин застосовують мікробні препарати. З цією метою спеціалісти компанії БТУ-ЦЕНТР створили біопрепарат Граундфікс®, який підвищує ефективність використання внесених мінеральних добрив, проводить мобілізацію недоступних форм фосфору та калію у легкодоступні, покращує розвиток кореневої системи та процеси засвоєння поживних елементів, накопичення цукрів у вузлі кущення тощо. Біопрепарат поліпшує адаптивні та імунні властивості рослин, оздоровлює грунт (пригнічує розвиток фітопатогенів), сприяє відтворенню його родючості та запобігає деградації. До його складу входять такі мікроорганізми: Bacillus subtilis, Bacillus megaterium var. phosphaticum, Azotobacter chroococcum, Enterobacter, Paenibacillus polymyxa, загальне число життєздатних клітин (0,5-1,5) х 109 КУО/см³, а також інша корисна мікрофлора (молочнокислі бактерії, продуценти ферментів).

Одним із механізмів впливу мікроорганізмів на ріст і розвиток рослин є виділення ними біологічно активних речовин. Бактерії здатні продукувати білки, вітаміни, інсектициди, ауксини, гібереліни, цитокініни, а також органічні й амінокислоти.

Ауксини відповідають за поділ та диференціацію рослинних клітин і тканин, стимулюють проростання насіння і бульб, прискорюють процеси коренеутворення, координують вегетативний ріст, тропізм, плодоутворення.

06 397 24 1

Гібереліни впливають на поділ і елонгацію клітин, які входять до складу інтеркалярних меристем, стимулювання цвітіння, активацію синтезу мембран і амілолітичних ферментів.

Цитокініни регулюють різні фізіологічні процеси: активізують синтез РНК і білка в клітинах шляхом активізації РНК-полімерази, стимулюють поділ рослинних клітин, сприяють розгалуженню, провокують проростання насіння, регулюють формування хлоропластів, підвищують стабільність фотосинтетичного апарату за водного стресу, сприяють стійкості клітин до несприятливих умов навколишнього середовища.

Амінокислоти є будівельним матеріалом для формування (розвитку і росту) клітин та виконують багато інших важливих функцій у рослинних організмах. Вони беруть участь у білковому і вуглецевому обмінах, включаються у процеси синтезу вітамінів, ферментів, входять до складу алкалоїдів, токсинів і багатьох інших метаболітів, а також впливають на процес проростання насіння і розвиток рослин. З амінокислот синтезуються білки, які, своєю чергою, утворюють прості ферменти і ферментативні комплекси. Саме від них та їх якісного і кількісного складу в рослинах залежить стійкість останніх до стресових умов та подолання їх наслідків.

06 397 24 2Дослідження із використання Граундфіксу® проводилися у наукових установах та на виробництві. У Сквирській дослідній станції органічного виробництва Інституту агроекології та природокористування НААНУ торік досліджували вплив ґрунтового біодобрива Граундфікс®, внесеного під основну культивацію на урожайність сої, кукурудзи та соняшнику.

Грунт на дослідних ділянках — чорнозем типовий, легкосуглинковий. Вміст гумусу в орному шарі — 3,3 %, елементів живлення: азоту — 109 мг/кг, фосфору — 212 мг/кг, калію — 103 мг/кг. Обмінна кислотність, рН (сольовий) — 6,2.

Агротехніка вирощування для культур загальноприйнята. Основне удобрення — N20P60K60. Підживлення соняшнику та кукурудзи проводилось аміачною селітрою і карбамідом у розрахунку N40. На третій день після посіву під сою, соняшник, кукурудзу внесено грунтовий гербіцид Примекстра TZ Голд 500SC у нормі 3-4 л/га. Під час вегетації на сої та соняшнику проти злакових бур’янів застосовувався Фюзілад Форте у нормі 1,5 л/га. На кукурудзі проти дводольних і злакових бур’янів використовувався Тітус — 50 г/га.

З результатів дослідження видно, що використання Граундфіксу® в посівах сої покращує мікологічний стан грунту. Спостерігає­ться зниження кількості патогенних грибів за обробки грунту біопрепаратом від 39,4 % на контролі до 10,3 % під час застосування Граундфіксу® (5 л/га), при цьому кількість сапрофітних грибів пропорційно зростала, що сприяло відтворенню родючості грунту та підвищувало забезпеченість рослин елементами живлення. Це, своєю чергою, впливало на ріст і розвиток рослин (надземна та коренева частини сої були більш потужні), що відобразилось у покращенні елементів структури врожаю (вага зерна зростала від 8,4 на контролі до 9,97 за використання Граундфікс® у нормі 5 л/га, відповідно, кількість зерен із рослини — 45,8–51,4, гілкування — 1,1–1,5) та підвищенні біо­логічної урожайності рослин. Так, продуктивність останніх збільшилася від 3,01 т/га (рис. 1) на контролі до 3,24 т/га з використанням Граундфікс® 3 л/га. Подальше підвищення норми застосування препарату до 5 л/га сприяло зростанню урожайності до 3,36 т/га, при цьому прибавка становила 0,35 т/га.

 

Рис. 1. Біологічна урожайність сої залежно від обробки грунту біопрепаратом Граундфікс®

06 397 25 1

 

Дослідження використання Граундфіксу® проводились також на кукурудзі. Аналіз даних показав аналогічні тенденції із попередньою культурою. Так, за результатами досліджень встановлено, що кількість патогенів знижувалась із 48,9 % на контро­лі до 23,0 % у випадку з Граундфіксом® у дозі 5 л/га. Кількість сапрофітних грибів збільшувалась, відповідно, з 51,1 % до 77,0 %. Це, своєю чергою, покращило структурні елементи врожайності кукурудзи.

Під час застосування біопрепарату кількість зерен у ряду варіювала від 37,2 шт. на контролі до 38 шт. за норми 5 л/га, відповідно, довжина качана від 18,45 до 19,86 та маса зерна з качана від 237,1 до 253,64 г. Покращення структурних елементів відобразилось на біологічній урожайності кукурудзи. Використовуючи Граундфікс® у нормі 3 л/га, продуктивність зростає на 0,9 т/га за рівня на контролі 8,62 т/га. Подальше збільшення норми витрати препарату до 5 л/га підвищує прибавку до 1,78 т/га (рис. 2).

 

Рис. 2. Біологічна урожайність кукурудзи залежно від обробки грунту біопрепаратом Граундфікс®

06 397 25 2

 

Проведені дослідження обробки грунту Граундфіксом® під першу культивацію на соняшнику підтверджують дані на попередніх культурах, що підсилення мікробіоти грунту за рахунок інтродукування корисних мікроорганізмів препарату сприяє кращому росту і розвитку рослин та підвищує урожайність культури. Так, застосування Граундфіксу® збільшує кількість сапрофітних організмів із 56,6 % на контролі до 91,6 % у нормі 5 л/га та знижує кількість патогенів із 43,4 до 8,4 %. За рахунок корисної біоти, яка поступила з препарату, підвищилась доступність елементів живлення рослин, що сприяло зростанню структурних показників та збільшувало врожайність культури. Використання біопрепарату сприяло приросту продуктивності соняшнику на 0,32 т/га за рівня на контролі 4,04 т/га та норми використання Граундфіксу® 3 л/га. За подальшого підвищення норми витрати препарату до 5 л/га урожайність зростає на 0,64 т/га до контролю (рис. 3).

 

Рис. 3. Біологічна урожайність соняшнику залежно від обробки грунту біопрепаратом Граундфікс®

06 397 25 3

 

Хмельницька область, Білогірський район, 2018 р. Проводились виробничі дослідження використання Граундфіксу® в нормі 5 л/га на площі 34,43 га у посівах сої сорту Кордоба. Грунт — чорнозем типовий, рН (сольове) — 7,1. Попередник — кукурудза на зерно.

Результати досліджень підтверджують наукові дані, що застосування Граундфіксу® в нормі 5 л/га під першу культивацію покращує мікологічну ситуацію та сприяє підвищенню доступності рослинам сої фосфору, калію та азоту як із грунту, так і з мінеральних добрив. Це, своєю чергою, підвищило продуктивність культури, прибавка в цьому досліді становила 0,21 т/га за рівня контрольного варіанту 3,19 т/га (рис. 4).

 

Рис. 4. Урожайність сої залежно від застосування Граундфіксу® (5 л/га)

06 397 26 1

 

Хмельницька область, Волочиський район, 2018 р. Граундфікс® застосовувався у нормі 3 л/га у посівах кукурудзи гібриду ЛГ 3350.

Аналізуючи результати досліджень, спостерігається тенденція покращення мінерального живлення рослин за рахунок азотфіксувальних, фосфор- та каліймобілізувальних мікроорганізмів, які сприяють збалансованому мінеральному живленню рослин. За рахунок бактерій, що входять до складу препарату, утворилося оптимальне співвідношення корисних мікроорганізмів у грунті, які підвищили доступність елементів живлення, що призвело до зростання урожайності. Так, продуктивність підвищується на 0,31 т/га (рис. 5) порівняно з контрольним варіантом (Екостерн 1,5 л/га, КАС 15 л/га) за рівня останнього 11,52 т/га. За сумісного застосування деструктора стерні Екостерн 1,5 л/га, грунтового біодобрива Граундфікс® у нормі 1,5 л/га та КАСу в дозі 15 л/га урожайність становила 11,83 т/га, приріст до чистого контролю сягав 0,73 т/га. Дослідження підтверджують ефективність біопрепаратів у рослинництві.

 

Рис. 5. Урожайність кукурудзи залежно від внесення Граундфіксу® (3 л/га)

06 397 26 2

 

Київська область, Богуславський район. Проводились виробничі дослідження застосування Граундфіксу® в нормі 5 л/га у посівах соняшнику гібриду Конді. Грунт — чорнозем типовий, рН (сольовий) — 5,3-6,2. Попередник — пшениця озима.

За результатами досліджень встановлено, що під час внесення Граундфіксу® (5 л/га) продуктивність культури зростає із 3,66 на контролі до 4,27 т/га, приріст становить 0,61 т/га, що свідчить про високу ефективність біопрепарату (рис. 6).

 

Рис. 6. Урожайність соняшнику залежно від внесення Граундфіксу® (5 л/га)

06 397 26 3

 

Отже, використання грунтового біодобрива Граундфікс® під основну культивацію сприяє збільшенню кількості корисних мікроорганізмів у грунті, які підвищують доступність фосфору, калію та азоту з нього та мінеральних добрив, забезпечують рослини регуляторами росту, підвищують стійкість до хвороб, що сприяє кращому росту і розвитку рослин та покращує структурні показники. Завдяки цьому зростає урожайність сільськогосподарських культур та знижується собівартість продукції. У наукових установах за використання грунтового біодобрива Граундфікс® (5 л/га) приріст урожайності сої становила 0,35 т/га за рівня на контролі 3,01 т/га, відповідно, кукурудзи — 1,78-8,62 т/га та соняшнику — 0,64-4,04 т/га. Перевірка наукових досліджень ефективності препарату підтверджується на виробництві, приріст врожаю на сої сягає 0,21 т/га за урожайності контрольного варіанту 3,19 т/га, відповідно на кукурудзі — 0,31-11,52 т/га та соняшнику — 0,66-3,66 т/га.

 

Андрій ДАЦЬКОагроном компанії «БТУ Центр», канд. с.-г. наук

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.