Критерії вибору гібридів кукурудзи для різних агрокліматичних зон

Критерії вибору гібридів кукурудзи для різних агрокліматичних зон

/ Актуальні статті / П'ятниця, 19 квітня 2019 10:37

Кукурудза — одна з найпопулярніших культур в Україні. Загальна площа під цією культурою коливається в межах 4,5–4,7 млн га.

Щороку наші сільськогосподарські товаровиробники стоять перед вибором: які обрати гібриди. Пропозицій безліч. Вибір дійсно непростий. Адже на сьогодні на нашому ринку свою продукцію пропонує надзвичайно велика кількість компаній — виробників насіння. А погодно-кліматичні умови щороку непередбачувані.

Як отримати запланований рівень урожайності, як мінімізувати ризик недоотримати врожай?

Кукурудзу в нашій країні вирощують практично в усіх областях, які надзвичайно різняться за ґрунтовими та кліматичними умовами. Тому правильний вибір залежить, насамперед, від особливостей власне гібрида.

Генетика гібридів кукурудзи від «Лімагрейн» відрізняється холодостійкістю, надзвичайно високою швидкістю стартового росту, ранніми строками початку вегетації і, відповідно, строками збирання. Вони мають високу толерантність до посухи, хвороб, вилягання, перестою, хорошу вологовіддачу, зрештою — надзвичайно високий потенціал продуктивності.

 

Рекомендовані співвідношення гібридів кукурудзи різних груп стиглості для різних агрокліматичних зон вирощування

Kukurudza 2019 34

Співвідношення є орієнтовним і може змінюватись залежно від економіки господарств та їх маркетингової спрямованості

 

Критичним для кукурудзи є забезпечення вологою і теплом. У західних областях (Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська), зазвичай, опадів вистачає, тож обмежувальним фактором для кукурудзи стає тепло. Хоча і тут ґрунти періодично потерпають від сильних посух. На нашу думку, для цього регіону варто використовувати холодостійкі на початкових етапах гібриди з ФАО 210–290, яким потрібна сума ефективних температур вище за 6°С від 1680 до 1750. Господарствам, для яких вирішальною є швидкість вологовіддачі, підійдуть ранні та середньоранні гібриди
кременистого, зубовидного, кременисто-зубовидного підвидів — ЛГ30189, ЛГ30215, ЛГ30254, ЛГ3258, ЛГ30273, ЛГ30315 та Адевей. Адевей за багато років підтвердив свою стабільність і надійність у різних ґрунтово-кліматичних умовах і багатьом аграріям у посушливі роки допоміг отримати прибуткові врожаї. Для виробництва круп кращими будуть ЛГ30215, ЛГ3255, ЛГ30273. Розпочинати сіяти потрібно з Адевею як із найбільш холодостійкого, потім — ЛГ30189 і далі — у порядку зростання ФАО, завершуючи гібридом ЛГ30315. У будь-якому випадку ліпше висівати декілька гібридів, щоб зменшити ризики.

У Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Київській, Черкаській, Полтавській областях, вважаємо, можливо використовувати практично всю лінійку гібридів «Лімагрейн» із ФАО від 190 до 400.

Для цієї зони важливо мати у виробництві гібриди різних груп стиглості. Хоча доволі часто агроном приймає рішення, базуючись лише на результатах одного року, й обирає групу стиглості чи гібриди, які поточного сезону показали максимальний урожай. На нашу думку, таке рішення не є оптимальним. Наприклад, цього року найвищу врожайність показали середньостиглі та середньопізні гібриди. Й агроном обирає на наступний сезон лише гібриди цих груп стиглості, забуваючи, що ці продукти можуть бути дуже уразливими через можливі аномально високі температури в період цвітіння та, особливо, у серпні, в період наливання зерна. Окрім того, гібриди цієї групи стиглості потребують певної суми ефективних температур, аби вчасно дозріти із достатньо низькою збиральною вологістю зерна.

Надзвичайно важливим є той факт, що зерно кукурудзи, в основному, експортують, а якість зерна (це ні для кого не таємниця), що зібрали після приморозків, часто не відповідає вимогам експортерів. Тож виробники можуть втратити гроші. Найгірше, це коли за використання гібридів із високим ФАО взагалі можна не отримати врожай через відсутність качана.

Kukurudza 2019 35

Вибір гібридів залежить від того, яке місце господарство забезпечить йому у сівозміні, яким висівним комплексом сіятиме, як забезпечить добривами, ЗЗР, яку запланувало врожайність, наскільки воно інноваційне і для чого призначає врожай — на зерно, крупу чи силос. Ми рекомендуємо брати гібриди з таким співвідношенням груп стиглості: 10–20% — ранні (ЛГ30189, ЛГ30215), 30–40% — середньоранні (ЛГ30254, ЛГ3258, ЛГ30273, Адевей), 30–40% — середньостиглі (ЛГ3350, ЛГ30352, ЛГ31377 (реєстрація — початок березня 2019 р. - ред.)), 10–20% — середньопізні (Джоді на зерно). Ранній зубовидний гібрид ЛГ30189 буде добрим попередником під озимі зернові.

Шляхом такого розподілу мінімізують ризики впливу погодно-кліматичних умов і забезпечують більш стабільний високий рівень урожайності.

Північні області (Чернігівська і Сумська) також мають свої особливості. У цьому регіоні останніми роками з опадами все гаразд, але є проблеми із визріванням і вологовіддачею гібридів. Характерною рисою цієї зони є також наявність різних типів ґрунтів, доволі часто — навіть на одному полі.

«Лімагрейн» рекомендує висівати тут ранні та середньоранні гібриди зі швидким початковим ростом і високою вологовіддачею. На піщаних ґрунтах півночі за ранніх строків сівби (від 8 °С на глибині загортання) добре зарекомендували себе ЛГ30189, ЛГ30215, ЛГ2244, ЛГ3258. У центральній частині цих областей хороші результати показують ЛГ30273, ЛГ30254, ЛГ30315. А на півдні, на межі з Київщиною та Полтавщиною, крім названих, рекомендуємо також Адевей, ЛГ30360, ЛГ3350, ЛГ30352 і ЛГ31377 (реєстрація — початок березня 2019 р. - ред.).

На Південному Сході України (Харківська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська області) погодно-кліматичні умови малосприятливі для цієї культури. Кукурудзу вирощують там, де вона залишається рентабельною. Господарствам надзвичайно важливо зменшити собівартість вирощування. Потрібні гібриди з високою толерантністю до посухи, невибагливі до обробітку ґрунту, удобрення й інших елементів технології вирощування, з раннім цвітінням і достиганням зерна, а також можливістю формувати урожайність на запланованому рівні за сівби зрідженими нормами (45–65 тис./га). Цим критеріям відповідають Адевей, ЛГ30315, ЛГ3350. Починати сіяти потрібно з Адевею як з найбільш холодостійкого (від 7–8 °С на глибині загортання), потім — ЛГ3350, останнім, коли ґрунт прогріється до 9–10 °С, сіяти теплолюбний ЛГ30315.

Із розвитком точного землеробства з’являються нові можливості зменшити ризики впливу погодних умов, насамперед посухи, а також підвищити ефективність ведення агробізнесу.

Kukurudza 2019 36

Компанія «Лімагрейн» є однією з найбільш інноваційних на ринку. Вона пропонує товаровиробникам нові комплексні рішення — систему ГІДРАНЕО (HYDRANEO®) і систему ІЗІ ВІАР (EASY VR®).

Суть системи HYDRANEO® полягає у впровадженні гібридів, стійких до водних і температурних стресів, здатних максимально ефективно використовувати обмежені ресурси ґрунтової вологи. Це — ЛГ30215, ЛГ30273, ЛГ30315, Адевей, ЛГ31377 (реєстрація — початок березня 2019 р. - ред.). Вона також пропонує варіанти оптимізації всіх ланок технології вирощування кукурудзи, аби створити передумови для максимального накопичення ґрунтової вологи, зменшення її непродуктивних втрат і ощадливого, максимально ефективного використання. Програма Hydraneo Tool® передбачає врахування погодно-кліматичних умов конкретного поля, оптимізацію сівозміни, системи обробітку ґрунту і догляду за посівами і надає рекомендації для вирощування обраних гібридів з оптимальними строками сівби і густотою.

Ще один додатковий сервіс від «Лімагрейн» — система EASY VR®. Вона передбачає оптимізацію густоти стояння кукурудзи на конкретному полі, залежно від продуктивності окремих його ділянок. Ця система призначена для компаній, що використовують високотехнологічні висівні та збиральні комплекси, які дають змогу диференційовано сіяти певний гібрид «Лімагрейн» зі змінними нормами, а також обліковувати і створювати карти врожайності полів. Система створює припис зі змінними нормами, алгоритм якого базується на реакції гібрида на густоту, потенціалі поля (середня історична врожайність), не-однорідній родючості різних частин поля.

Отже, з огляду на все наведене, кожен із наших партнерів може дійти висновку, що, обираючи гібриди кукурудзи «Лімагрейн», він може бути впевнений, що робить правильний вибір на користь потужної генетики і належного сучасного технологічного супроводу.

 

Сергій БАСАНЕЦЬменеджер по роботі з ключовими партнерами ТОВ Лімагрейн Україна

 23 квітня 2024
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
23 квітня 2024
 22 квітня 2024
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
22 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.