agro business 160 160

«Майстерня Аграрія»: в Україні відбулась низка конференцій під девізом «Загартовані природою»

«Майстерня Аграрія»: в Україні відбулась низка конференцій під девізом «Загартовані природою»

/ Актуальні статті / Четвер, 02 травня 2019 10:35

Природно-кліматичні виклики в різних своїх проявах щороку постають перед агровиробниками. А зміни клімату роблять їх ще більш жорсткими та непередбачуваними. Та для справжніх майстрів аграрної справи негода — це нагода проявити свої кращі технологічні можливості й управлінські якості. А компанія «Сингента» завжди готова підставити плече, надати аграріям ті рішення й продукти, які дозволять боротися за гідний урожай за будь-якої погоди.

Кропивницький, Київ, Харків, Дніпро, Херсон, Одеса, Львів, Вінниця — саме ці локації на початку аграрного сезону збирали кращих агровиробників країни. І кожен захід був напрочуд велелюдним та представницьким. Що й не дивно, адже саме тут демонстрували новітні продукти й комплексні рішення від компанії «Сингента», які дозволяють кращим господарствам впевнено протистояти різноманітним природним викликам і досягати добрих результатів. Цей досвід та можливості мають стати загальним аграрним надбанням, адже через несприятливі погодні умови в Україні недоотримують 28 млн т урожаю щорічно. І природні негаразди спонукають шукати та знаходити вивірені рішення, зокрема, серед лінійки гібридів і систем захисту від «Сингента».

 

Насінню — найкраще

Які рішення здатні забезпечити максимально потужний старт для отримання гарних результатів? Зрозуміло, що робота над майбутнім урожаєм починається із якісного насіння та його обробки. Учасники «Майстерні аграрія» ознайомилися з результатами фітосанітарної експертизи насіння сої діагностичними центрами «Сингента» за декілька років, проаналізували основні хвороби, які становлять небезпеку для виробництва культури в Україні. І новий протруйник Максим® Адванс, котрий містить три діючі речовини з різним механізмом дії, максимально враховує потреби агровиробників. Він забезпечує більш широкий та потужний захист від патогенів і, що не менш важливо, препарат лагідний до ризобактерій.

Зараз у захисті рослин справжня ера бакових сумішей, і Максим® Адванс є кращим баковим партнером для азотфіксувальних бактерій, він чудово поєднується із новим інокулянтом, представленим на «Майстерні аграрія». Світлана Чоні, менеджер із розвитку протруйників компанії «Сингента», наголошує: «Інокулянт Атува™ розроблений за новою технологією, яка забезпечує сумісне нанесення із протруйниками. Для агровиробника це дуже суттєво спрощує технологію». Цей продукт компанії «Ризобактер», розроблений за технологією «Тор», має найвищу концентрацію бактерій серед конкурентних продуктів, які найефективніше працюють у процесі вегетації. А завдяки технології ОSМО-протекшн потовщена стінка мембран забезпечує високий рівень виживання бактерії навіть у стресових умовах засухи, холоду, хімічних стресів тощо. Серед очевидних переваг продукту, який пропонує­ться у комплекті з протектором Премакс, слід відзначити: рідку формуляцію зі зменшеною нормою, зберігання обробленого насіння до 6 місяців, практичність у застосуванні.

Нові можливості у вирощуванні сої агровиробники належним чином оцінять вже цього сезону. А інноваційне рішення щодо максимального захисту насіння кукурудзи комбінацією протруйників Максим® XL, Форс® Зеа та Вайбранс™ 500 вже стало стандартом якісної обробки. Це, дійсно, захист преміум-класу для кращих гібридів «Сингента» та інших насіннєвих компаній. «Трикомпонентне протруювання кукурудзи стає усе більш запитуваним з однієї простої причини — проблеми комплексного захисту на визначальному для закладання урожаю етапі вегетації потрібно вирішувати, — говорить Світлана Чоні. — Цього року ми протруюємо таким чином всі наші нові гібриди, лінійку Артезіан™ та декілька інших продуктів із кукурудзяного портфоліо. Загалом планується вийти на стопроцентну преміальну обробку всіх наших гібридів». Фахівці, зокрема, підкреслили, що седаксан, який міститься у Вайбранс™ 500, добре контролює летючу сажку, що стала серйозною проблемою. Окрім того, він стимулює кореневу систему, дозволяє долати температурні стреси, коливання вологи, забезпечує стимулювальний ефект.

 

7 398 23 1

 

Класика та інновації

Не хотілося б наврочити, але можна стверджувати, що погода на початку сезону повернулася обличчям до аграріїв. На думку фахівців, є передумови для того, щоб цей рік видався урожайним для зернових культур. В більшості регіонів є запаси вологи в ґрунті, значна частина озимих посівів у доброму стані. Отже, їх треба правильно доглянути та захистити, зокрема, від хвороб.

А ризики поширення хвороб на ранньому етапі вегатації високі. Загрозу становлять борошниста роса, септоріоз пшениці, сітчаста плямистість на ячмені, снігова пліснява тощо. «Для різних регіонів пропонуються відповідні схеми захисту, що включають, зокрема, потужні фунгіциди компанії «Сингента», — говорить менеджер із технічної підтримки фунгіцидів Валерій Дубровін. — Для лісостепової зони зазвичай достатньо буде трьох обробок, а для степової вистачить і двох, а то й навіть однієї — за середньо-інтенсивної технології». І під час заходів фахівці продемонстрували простий метод визначення необхідної кількості фунгіцидних обробок за п’ять кроків.

До уваги учасників конференції «Майстерня аграрія» були представлені схеми захисту озимої пшениці, ячменю ярого та озимого в різних регіонах за різного рівня інтенсивності вирощування. Зокрема, в рамках Амістар-технології у класичних схемах рекомендується відомий продукт Амістар® Екстра, який за 20 років здобув довіру аграріїв. Ним було захищено понад 500 млн га посівів різних культур в усьому світі. В Україні цим продуктом обробляють 1 млн га щороку, а сума вартості збереженого врожаю становить понад 100 млн дол. у сезон. І на «Майстерні аграрія» проаналізували переваги препарату, який містить азоксистробін, над іншими струбілуринами. Доведена ефективність Амістар® Екстра, його тривала дія дозволяє забезпечити надійний захист зернових. Загалом це оптимальне рішення для агровиробників, до того ж більш доступне наразі в ціновому плані.

Щодо інноваційних рішень у фунгіцидному захисті, то минулого року зірковий препарат Елатус™ Ріа продемонстрував видатні результати на більш ніж 20 тис. га посівів різних зернових культур по всій Україні.

«Ця новинка — справжня революція у стандартах контролю хвороб листя, — наголосив Валерій Дубровін. — Препарат ефективно контролює широкий спектр хвороб, має дуже тривалу дію, безпечний для культури, а також у бакових сумішах із гербіцидами та інсектицидами». До його складу входить нова діюча речовина Солатенол™, яка має чудові біокінетичні властивості: вивчення дії розчину під час обробки підтвердило, що препарат діє навіть там, куди безпосередньо не потрапив. Слід відзначити, що Елатус™ Ріа, окрім захисту зернових, ще й підвищує вміст білка в зерні. Як підкреслюють фахівці, продукт економічно вигідний, адже замінює, фактично, два фунгіциди. Як приклад приводили досвід господарства з Тернопільщини, де лише дві фунгіцидні обробки дозволили зібрати 11,3 т/га зерна чудової якості.

7 398 18

 

Потужна сила захисту

Звичайно, велика увага була надана оптимальним схемам застосування гербіцидів на польових культурах. Технічний менеджер із підтримки гербіцидів на польових культурах Володимир Максимович наголосив, що на наших полях спостерігається величезний видовий склад бур’янів — понад 200 видів. І в боротьбі з основними загрозами, наприклад зернових культур, рекомендується робити заявку на два продукти.

Так, добре відомий Дербі™ чудово працює на посівах, де переважають зимуючі види, перерослі та слабкочутливі до сульфонілмочевини бур’яни. Препарат має широке вікно застосування включно до прапорцевого листка.

А Пріма™ Форте вже три роки демонструє високу ефективність на посівах зернових, де попередником був соняшник. Завдяки ґрунтовій дії він контролює навіть падалицю, яка зійде після внесення. За рахунок синергії та довершеної формуляції менші норми діючих речовин справляють потужніший ефект. Пріма™ Форте вважає­ться одним із найбезпечніших гербіцидів, чудово підходить для бакових сумішей. Загалом ці два препарати дозволяють господарству отримати не лише чисті поля до збирання, а надають можливість зробити маневри щодо фази внесення і сівозміни.

Також на «Майстерні аграрія» акцентували увагу на перевагах застосування високоефективного гербіциду Елюміс® на кукурудзі. Препарат характеризується пролонгованою дією, ґрунтовим ефектом, м’якістю та безпечністю для культури, відмінним контролем ваточника сірійського. Щодо алгоритму вибору гербіцидів для соняшнику, то в портфоліо «Сингента» є високоякісні продукти Каптора® і Каптора® Плюс для систем Clearfield® та Clearfield® Plus, низка препаратів для класичного сегменту, зокрема Примекстра® TZ Голд, Дуал® Голд, Гезагард®, Фюзілад® Форте. Залежно від ситуації на полі, можна обрати найбільш оптимальне рішення, наприклад, застосування Фюзілад® Форте доречне за наявності значної кількісті злакових бур’янів у посівах.

У контролі шкідників на зернових перевіреним рішенням є використання інсектицидів Енжіо® та Карате® Зеон. Менеджер із технічної підтримки інсектицидів Микола Дем’янюк довів, що препарати компанії «Сингента» забезпечують високу ефективність проти широкого спектра шкідників, нокдаун-ефект та безпечні в бакових сумішах із будь-якими гербіцидами і фунгіцидами. Окрім цього, Енжіо має ще й виражену та тривалу системну дію, що дає можливість ефективно контролювати навіть прихованоживучих фітофагів. Слід відзначити, шо обидва препарати розроблені відповідно до ЗЕОН-технології, яка за рахунок мікрокапсуляції вдвічі збільшує термін дії перетроїдів, їх стабільність навіть за складних погодних умов.

На кукурудзі ефективним рішенням є Ампліго®, який добре бореться із бавовниковою совкою і стебловим метеликом. Препарат справляє миттєвий ефект на цих шкідників, контролює усі їхні важливі стадії розвитку, має овіцидну дію. Інноваційна формуляція Ампліго® забезпечує стабільну ефективність протягом тривалого часу, високу термостабільність.

У захисті ріпаку з’явилося унікальне рішення — інсектицид Пленум®. Препарат забезпечує контроль та попереджає повторне заселення вкрай небезпечного шкідника — ріпакового квіткоїда, що може знищити більше половини врожаю. Діюча речовина піметрозин із нового хімічного класу піридинкарбоксаміди має контактно-кишковий та системний механізми дії, забезпечує стабільну ефективність навіть за високих денних температур, нокдаун-ефект, попереджає виникнення резистентності у шкідника.

7 398 23 2

 

Сонячні новації

«Сингента» — компанія №1 у селекції соняшнику та досвідчений експерт у тонкощах його вирощування. І на «Майстерні аграрія» менеджер із технічної підтримки олійних культур Геннадій Малина не лише презентував чудові новинки, а й зупинився на міфах щодо цієї культури. Зокрема, були розглянуті такі дискусійні питання, як оптимальний термін посіву, твердження, що крупне насіння проростає краще, ніж дрібне. Також агровиробники ознайомилися, яким чином густота посіву та розміщення рослин можуть позначитися на продуктивності. Було відзначено, що, наприклад, втрата густоти на початку вегетації внаслідок відсутності сходів на 10-20 % не вплине пропорційно на втрату врожайності — для гібридів «Сингента» це не критично, вони здатні компенсувати зріджені сходи.

Щодо втрати листків, то найбільш критичною вважається фаза від цвітіння до наливу, і тут зарадить вивірене застосування фунгіцидів та інсектицидів. Скажімо, Амістар® Голд, спеціально розроблений для захисту соняшнику, гарантує тривалий захисний період, надійний контроль усіх основних хвороб, придатний для обробки авіаметодом. Виробники ознайомилися із підходами до вибору гібридів, залежно від чотирьох рівнів поширення вовчка, та найбільш оптимальним рішенням — комплексним контролем цього паразиту згідно з програмою Solguard.

І звичайно, сонячний кошик компанії «Сингента» поповнився новими перлинами, які стануть у нагоді агровиробникам різних регіонів. Середньоранній гібрид Алькантара має один із найвищих рівнів стійкості до несправжньої борошнистої роси, високі посухостійкість та потенціал урожайності у своїй групі стиглості. Його основна зона вирощування — Степ та Південний Лісостеп. Середньостиглий СИ Едісон зі стійкістю до семи рас вовчка відмінно розкриває потенціал на високому агрофоні, відзначається стабільністю та високою олійністю, гарною стійкістю до несправжньої борошнистої роси. Він рекомендований для Центрального та Північного Степу, Лісостепу.

У лінійці високоолеїнових гібридів лідерські позиції компанії «Сингента» підсилює СИ Арко. Цей ранньо­стиглий, стійкий до вовчка рас A-G гібрид має високу посухо- та жаростійкість, максимальну стійкість до іржі. Серед новинок у сегменті HTS-гібридів під технологію із використанням гербіциду Експрес™ слід відзначити Сузука HTS, який характеризується пластичністю, високою урожайністю та олійністю в умовах посухи. А найбільш ранній у цьому сегменті Суматра HTS відзначається високою урожайністю у своєму класі, забезпечує продуктивність у стресових умовах

Лінійка стійких до гербіцидів імідазолінової групи поповнилась СИ Барбаті під систему Clearfield®. Цей гібрид, генетично стійкий до раси A-F, є оптимальним рішенням для посушливих умов та низького агрофону. Прихильників системи Clearfield® Plus порадує СИ Розетта КЛП екстенсивного типу, котрий відмінно розкриває потенціал у посушливих умовах. Лідером за врожайністю та генетичною стійкістю до нових рас вовчка в своєму сегменті є і новий гібрид СИ Катана КЛП, він вирізняє­ться високою толерантністю до хвороб, здатністю реалізувати свій потенціал у різних умовах вирощування. Фахівці наголосили на перевагах виробничої системи Clearfield® Plus у порівнянні з Clearfield® та необхідності відрізняти ці технології і продукти під них. Загалом на конференціях «Майстерні аграрія» предметно зупинились на виборі гібридів залежно від напряму конкретних ґрунтово-кліматичних умов, вирощування, стиглості, інтенсивності, посухо-, стійкості до загущення та вовчка, пестицидів, які вносилися на попереднику тощо. Потужний портфель продуктів і технологічних рішень компанії «Сингента» дозволяє зробити кожному агровиробнику найбільш оптимальний вибір і досягти найкращих результатів.

7 398 23 3

 

Царська справа

Реалії свідчать, що кукурудза — справжня цариця полів, заміни їй фактично немає. І, звичайно, на зимових конференціях розглянули критерії вибору гібридів для підвищення прибутковості вирощування цієї культури. Як наголосив менеджер із технічної підтримки насіння кукурудзи та зернових культур Ігор Ковальчук, класичний вибір за ФАО із кожним роком втрачає актуальність, адже є ще й інші важливі фактори. Слід врахувати, до якої групи адаптивної здатності належать гібриди, попередники під них, видовий склад бур’янів на полі, обробіток ґрунту, живлення, обробка насіння, захист від шкідників тощо.

Загальний фон кліматичних змін теж вносить свої корективи, адже рівень вологозабезпечення неухильно зменшується. І тут все більш актуальним стає використання скоростиглих гібридів, які ефективніше поглинають вологу, ранній посів дозволяє мінімізувати вплив високих температур у розпал вегетації. «Сингента» є лідером у цьому сегменті, і щосезону демонструє гібриди, котрі відповідають викликам часу.

Якщо взяти найбільш скоростиглу з новинок СИ Пандорас (ФАО 250), то вона може використовуватися як на зерно, так і на силос, цей гібрид середньопластичний, стабільний, достатньо універсальний. Він буде цікавий насамперед у північних та центральних регіонах, де можна застосувати більш інтенсивні технології.

Фахівці говорять, що іншу новинку — СИ Енермакс (ФАО 330) можна розглядати як чудову заміну добре відомому гібриду НК Термо. Він також інтенсивного типу, здатний потужно нарощувати урожайність на високих агрофонах, середньопластичний і достатньо посухостійкий, подібний, скажімо, до НК Кобальт.

СИ Імпульс (ФАО 280) більш нішевий гібрид, цікавий саме для господарств, які займаються відгодівлею курей та виробництвом яєць завдяки підвищеному вмісту каротину.

Гібриди лінійки Артезіан™, починаючи з відомого СИ Феномен, уже встигли продемонструвати феноменальні результати щодо урожайності, оптимізованого волого­споживання та вологовіддачі. І цього сезону агровиробники можуть ознайомитися ще із двома дуже перспективними новинками зіркового бренду. «СИ Скорпіус (ФАО 290) чимось подібний до СИ Чорінтос із таким же ФАО, але має більшу посухостійкість, ареал його використання просувається на схід та південь, — пояснює Ігор Ковальчук. — А СИ Орфеус (ФАО 360) тяжіє до універсальності, як і всі гібриди лінійки Артезіан™, він гарно віддає вологу, тому може бути цікавим попри високе ФАО для більш північних та західних регіонів.

З огляду на новинки, що кожного року стають подією на ринку, компанія «Сингента» потужно нарощує свій кукурудзяний потенціал. А разом із ним зростають можливості та досягнення агровиробників, що плекають цю стратегічну культуру.

 

Успіх у комплексі

«Сингента» — це не лише високоякісне насіння та ЗЗР. Це цілий комплекс унікальних можливостей та переваг для сільгоспвиробників. На «Майстерні аграрія» зупинились на всебічному супроводі й аналітичній підтримці, унікальній лінійці спеціалізованих агротехнічних сервісів «АгроГід». А фінансові рішення компанії вже давно допомагають агровиробникам контролювати ризики, вирішувати питання із ресурсним забезпеченням, реалізувати продукцію за кращими цінами. Щороку широкий спектр фінансових програм поповнює­ться та відкриває нові горизонти для аграріїв.

Це ж стосується й унікальної програми «МетеоЗахист», потреба в якій на фоні глобальних змін клімату лише зростає. «Наші обсяги роботи минулого року серйозно виросли, програма «МетеоЗахист» покрила третину застрахованих в Украї­ні посівних площ. І що важливо, розміри виплат за страховими випадками загалом у декілька раз більші, вони значно оперативніші. Відшкодування насамперед стосувались південних регіонів, де в період цвітіння пшениці було дуже сутужно з опадами, — говорить Роман Хрипко, керівник підрозділу управління агрономічними ризиками. — Але є і протилежна проблема, яка стосується більше центральних та західних регіонів — надмірні опади під час збирання пшениці. І з цього року ми добавили в нашу програму новий індекс, який дозволяє агровиробникам застрахувати свої площі в такому випадку. Відшкодування буде становити 10-25$ на гектар згідно з обраними опціями».

Ще одним нововведенням цього сезону стала адаптація програми для дрібних агровиробників. Як правило, компаніям зручніше працювати з великими та середніми господарствами, а маленькі обділені увагою та сервісами. Новітня цифрова платформа, великий вибір опцій, відпрацьований механізм роботи дозволяють залучити до програми «МетеоЗахист» і цей сегмент сільгоспвиробників — від 20 га земельних площ. Пілотна програма запускається у Харківській та Луганській областях.

Також поточного сезону планується перехід від погодної сітки 30 х 30 км до 8 х 8 на основі супутникових технологій, що дозволяє ще точніше відстежувати індексні показники. Слід згадати й оновлену систему реєстрації, дуже прості та зручні умови участі, розширення спектра страхових культур, можливість відшкодування 30-60$/га, залежно від обраних опцій.

Погода як природний феномен завжди буде ставити виклики перед аграріями. Власне, і сама природа сільськогосподарського виробництва полягає у тому, що слабкість вона не пробачає, а сильних, навпаки, загартовує. І зимовий цикл «Майстерні аграрія» вкотре підтвердив, що з комплексними рішеннями та продуктами компанії «Сингента» українські агровиробники стають сильнішими.

 

Коментарі

7 398 19 1Юрій ОСТРІКОВголовний агроном МПП «Агротехсервіс», Харківська обл.

— Ми з компанією «Сингента» працюємо вже давно у напрямі насіння і засобів захисту рослин. Що стосується посівного матеріалу, то це, в основному, соняшник та кукурудза. Скажімо, вже другий рік сіятимемо гібрид СИ Феномен, минулого сезону на момент збирання він мав вологість 11%. Це дуже класно. «Сингента» славиться високоолеїновим соняшником — і ми теж на нього перейшли. Велику лінійку цих гібридів посіємо, бо покупці товарного високо­олеїнового насіння віддають перевагу саме соняшнику цієї компанії. А щодо препаратів, то в господарстві використовується дуже широкий спектр продуктів, починаючи з протруйників, наприклад Селест® Макс. Все, що ми купуємо у «Сингента», нас влаштовує та радує.

 

7 398 19 2Олег БЄЛОУСголовний інженер МПП «Агротехсервіс», Харківська обл.

— Тут переважно присутні агрономи, та зараз у технологіях вирощування агрономічна і технічна складові невід’ємні одна від іншої. Агроном має знати, наприклад, характеристики й можливості агрегатів та обладнання, а я, своєю чергою, розумітись у ключових агрономічних питаннях. І мені на цій конференції цікаво практично все — особливості обробки препаратами, тонкощі вирощування гібридів тощо. Бо ж я маю забезпечити належним чином технічну сторону справи.

 

7 398 19 3Валерій ДУБРОВІНменеджер із технічної підтримки, напрям фунгіциди, компанія «Сингента»

— Грамотна система захисту може бути не настільки насиченою препаратами, як інколи вважають спеціалісти. Замість чотирьох фунгіцидів можна внести три в умовах Лісостепу, і вони збережуть ту ж саму врожайність, близько тонни й вище. А в Степу вистачить двох обробок, наприклад, такими потужними продуктами, як Амістар® Екстра, Елатус™ Ріа. В умовах недостатнього зволоження вони збережуть десь півтонни зерна, а за більш-менш нормального вологозабезпечення — і до тонни.

7 398 20 1Филимон АНТОНЮКголовний агроном корпорації «Сварог Вест Груп»

— Ми маємо в обробітку близько 80 тис. га землі, працюємо в Хмельницькій, Чернівецькій та Житомирській областях. Вирощуємо зернові, цукровий буряк, кукурудзу, соняшник, сою, низку нішевих культур, займаємось органічним виробництвом, маємо сади. Попри природні негаразди працюємо доволі успішно: наприклад, минулого року зібрали по 108 ц/га кукурудзи в заліку. І на урожай цього сезону дивимось з оптимізмом, озимі нас радують.

Ми все перевіряємо на своїх демоділянках, і зважено обираємо найкраще для нас. Тому тісно співпрацюємо з «Сингента» як із насіння, так і ЗЗР. Так, у нас найбільший насіннєвий завод у західному регіоні, і ми успішно використовуємо протруйники компанії. Наш агроном за сприяння «Сингента» відвідав Аргентину, ознайомився із виробництвом інокулянту Атува®, і з цього року ми його застосовуємо. Препарат можна вносити разом із протруйником, на відміну від продуктів інших відомих компаній. Взагалі беремо чимало якісних продуктів компанії «Сингента». Насінням кукурудзи й соняшнику також задоволені. Зокрема, сіємо високоолеїнові гібриди. А з кукурудзи вирощуємо, наприклад, гібриди лінійки Артезіан™.

 

7 398 20 2Ігор КОВАЛЬЧУКменеджер із технічної підтримки, напрям насіння кукурудзи та зернових культур, компанія «Сингента»

— Компанія ««Сингента»» постійно виводить на наш ринок чудові кукурудзяні новинки. Ми маємо всі категорії гібридів різних груп адаптивної здатності, що будуть цікаві агровиробникам із різними технологіями вирощування.

Не можна не потішитися тим, що цього року такі гібриди, як СИ Фотон, який з’явився торік, чи той же СИ Фортаго показали дуже високі врожаї у регіонах з гарним вологозабезпеченням — 160-180 ц/га. Вони були кращими за результатами, ніж провідні гібриди конкурентів — і не дивно, що на них зараз такий величезний попит. Агровиробники ще раз наочно переконалися, що співвідношення ціна-якість у компанії «Сингента» на дуже високому рівні.

 

7 398 21 1Микола СТРУМІНСЬКИЙкерівник Західного бізнес-регіону компанії «Сингента»

— На українському ринку присутні понад 80 засобів захисту рослин компанії «Сингента», дуже широкий спектр насіння польових та овочевих культур. Зростає кількість сервісів та послуг, розширюється та зміцнює­ться команда. Крім того, що ще більш гнучкою та лояльною стає комерційна політика. Більшість виробників підняли ціни на свою продукцію, проте «Сингента» не лише змогла втримати їх на рівні 2018 року, а за деякими важливими позиціями навіть суттєво знизити.

 

7 398 21 2Василь ГЛУШКОагроном ТОВ «Жнива», Харківська обл.

— Нам, звичайно, цікаво почути на цій конференції щось нове та прогресивне, адже ми працюємо з гібридами та ЗЗР компанії «Сингента». І соняшник, і кукурудза у них чудові, без питань. Наш соняшник чистий завдяки Примекстра ТЗ Голд. Минулого року спробували гербіцид Елюміс® на кукурудзі, він гарно показав себе навіть за складних погодних умов. Взагалі в компанії «Сингента» гарні препарати, ми вже багато років їх використовуємо без жодних зауважень. І дуже добре, що є відповідний супровід та підтримка, завжди фахівці приїдуть та підкажуть за потреби. Також ми користувалися безкоштовно лабораторними сервісами компанії — це дуже зручно для господарства. Взагалі із «Сингента» добре та вигідно співпрацювати.

 

7 398 21 3Геннадій МАЛИНАменеджер із технічної підтримки, напрям насіння олійних культур, компанія «Сингента»

— Можна сказати, що наш портфель соняшнику напрочуд довершений, ми зросли та посилились у всіх сегментах. Як показують новинки, що вийшли на ринок, компанія розвиває класичний сегмент так званих сульфогібридів, запитуваний агровиробниками. І звичайно, велика увага надається популярним високоолеїновим та гібридам під виробничі системи Clearfield® та Clearfield®Plus. Нові напрями забезпечують сучасний рівень контролю бур’янів, вовчка від моменту проростання до самого кінця вегетації. Таким чином, ми працюємо над тим, щоб зберегти та максимально розкрити потенціал соняшнику.

 

7 398 22 1Світлана ЧОНІменеджер із розвитку протруйників компанії «Сингента»

— Основне правило компанії «Сингента» — надавати комплексні пакети захисту під конкретну культуру. Тому у нас з’явився, наприклад, розроблений за новою технологією інокулянт Атува®. Він придатний для сумісної обробки насіння із протруйниками, зокрема, з нашою новинкою Максим® Адванс.

Взагалі ведеться постійна потужна робота над новими унікальними рішеннями та продуктами. Очікуються інноваційні протруйники на сої, рішення для соняшнику, проводиться реєстрація нематицидного препарату. Також триває робота над продуктами й рішеннями в разі заборони неонікотиноїдів, із чим стикнулася Європа. Продовжуються досліди з використанням діючої речовини седаксан на кукурудзі. Він високоефективний не лише в контролі збудників, а й в умовах жорстких стресів, у які частіше попадає культура, додатково стимулює кореневу систему. А це переконливо позначається на ефективності вирощування та врожайності. В майбутньому седаксан планується до використання на інших культурах, зокрема, на сої та соняшнику.

 

7 398 22 2Валентин СУГАКзаступник директора ТОВ «АМГ Миронівське», Вінницька обл.

— На цій конференції багато цікавих для мене питань та моментів. Компанія «Сингента» завжди пропонує щось актуальне та корисне для агровиробників. Ми співпрацюємо з насіння соняшнику, кукурудзи, ЗЗР. Я постійно сію такі гібриди, як НК Рокі, НК Конді, СИ Ласкала, пробував сульфогібрид Субару — вони дають добрий урожай. Кукурудза відмінна, тішить нас. І препарати всі якісні, ніколи не підводять. А новий продукт Пріма™ Форте гарно себе проявив. Взагалі в компанії «Сингента» якісні продукти та досвідчені фахівці, тому з ними й варто працювати.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 19 березня 2024
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
19 березня 2024
 18 березня 2024
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
18 березня 2024
 18 березня 2024
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні стоїть в пріоритеті. Тому працювати, працювати – і ще раз працювати. І ні кроку назад!
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні ...
18 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.