agro business 160 160

Точний «постріл» LEMKEN

Точний «постріл» LEMKEN

/ Актуальні статті / Субота, 11 травня 2019 10:55

Минулого року до України завезли перші одиниці Azurit 9 — сівалки для просапних культур, яка після Agritechnica–2017 доповнила пропозицію компанії LEMKEN і розпочала боротьбу за першість на ринку рішень для дворядного висіву культур. Про характерні особливості Azurit, її технічний потенціал, а також перші результати роботи в українських господарствах — докладно.

 

292 см² простору для життя

Технологія висіву культур подвійними рядами добре відома в Україні. Ключовий ефект від її застосування — значний життєвий простір для кожної окремої рослини. Звідси й інші наслідки: рослини краще забезпечуються поживними елементами і вологою, менше затінюють одна одну, сходи дружно розвиваються (завдяки рівним умовам і відсутності конкуренції на перших стадіях розвитку), швидше закриваються міжряддя (на відміну від однорядного висіву). Утім, ця технологія не дуже прижилася в нас. І не в останню чергу — через конструкційну складність таких сівалок.

Kukurudza 2019 144 2

Технологія висівання подвійними рядами існує у кількох різних варіантах. Адже ключову роль відіграє відстань між насінинами, на якій вони розміщуватимуться в рядках. Якщо за певної норми відстань завелика — менше рослин на гектарі, менший ефект технології або його немає. Якщо замала — різниця з однорядним висівом мінімальна (відсутня).

 

Сходи кукурудзи, посіяної за Delta Row

Kukurudza 2019 144 3

 

Кожен виробник шукає оптимальний варіант. «Золота середина» LEMKEN знана на ринку під назвою DeltaRow®. За неї за норми висіву 80 тис. шт./га зернини розміщуються майже рівнобічним трикутником: відстань між вершинами сусідніх рядків становить 19,3 см, а між вершинами одного рядка — 29,6 см. Це забезпечує кожній рослині життєвий простір площею 292 см² (172 см² — за однорядного висіву аналогічної норми висіву).

 

…на практиці

В умовах Італії, Угорщини, Румунії, Франції і Чехії це забезпечило до 10% більшу врожайність зерна кукурудзи і до 15% — силосу (результати досліджень LEMKEN). В Україні DeltaRow® дала від 2% до 12% надбавки врожайності кукурудзи зернового напряму використання. Зокрема, у грудні 2018 року низка підприємств оцінила технологію так:

Василь Нещенко, головний агроном ТДВ «Терезине» (Білоцерківський р-н, Київська обл.): 25 вересня ми зібрали її (кукурудзу на контролі та досліді, однаковий гібрид. — Ред.) з вологістю 14,3%. Кукурудза на контролі забезпечила 90 ц/га, на досліді — 92,07 ц/га (+2,3%). Загалом DeltaRow® — непогана технологія. У майбутньому за нею було б цікаво провести досліди з різними нормами висіву кукурудзи, а також оцінити роботу Azurit 9 у комплектації з причіпним бункером та ґрунтообробним знаряддям.

Kukurudza 2019 147 2

Олександр Гапонюк, головний агроном Житомирського відділення «Сігнет-Центр» (Попільнянський р-н, Житомирська обл.): На дослідній ділянці й на контролі ми вирощували один і той самий гібрид. Під час вегетації візуальної різниці між ними помітно не було. Після збирання кукурудза на досліді забезпечила 127,5 ц/га, на контролі –122,5 ц/га (+3,2%). Загалом сівалка Azurit 9 добре сіє і дає результат, тож у перспективі є цікавою для нас.

Володимир Ломанюк, директор ФГ «Ломанюк В. М.» (Немирівський р-н, Вінницька обл.): Я спочатку махнув рукою на цей дослід, але змінив своє ставлення, коли у поле зайшов комбайн. Якщо ми збирали кукурудзу на швидкості 4,9 км/год, то на дослідній ділянці одразу пішло навантаження, і швидше 2,5 км/год ми йти не могли. Причина: на 3,8 т/га вища врожайність, ніж на контролі. Звісно, більше азотне живлення (контроль: разом із сівбою — КАС та N50P8K8; дослід — карбамід N69. — Ред.) вплинуло на цей результат, але технологія висіву теж відіграла не останню роль.

 

Точний «постріл» LEMKEN

Спосіб DeltaRow® цікавий і тим, що частково знімає проблему конструкційної складності машин, які сіють культуру подвійним рядком. Вони, зазвичай, кожен рядок засівають окремою секцією, тоді як в Azurit секція висіває один подвійний ряд.

 

Шлях насіння

Azurit оснащений одним насіннєвим баком об’ємом 600 л, що виготовлений зі зносостійкого полімеру. З нього під дією надлишкового тиску (до 55–60 мілібар), що нагнітає турбіна з гідроприводом (макс. 5000 об/хв), насіння проходить гнучкими трубопроводами однакової довжини до висівних камер. Насіння подається у міру спустошення вакуумних камер, у яких постійно перебуває не більше ніж 1 л насіння. Процес регулює бортовий комп’ютер за допомогою контрольних датчиків у камерах та насіннєпроводах.

 

Висівна камер

Kukurudza 2019 145 1

 

У вакуумній камері встановлено висівний барабан — полімерний порожній всередині циліндр з отворами обабіч, що його обертає електродвигун. Всередині нього підтримується нижчий, ніж у камері, тиск, завдяки чому зернини прикріплюються до отворів механізму. До речі, отвори барабану з одного боку розташовані зі зміщенням відносно отворів на другому, завдяки чому зерно висівається у шаховому порядку. У верхній частині вакуумної камери обабіч встановлено по три відсікачі з індивідуальним регулюванням, у нижній — спеціальні бігунки, що закривають отвори барабана. Різниця тиску між камерою і зовнішнім середовищем спрямовує зернини у симетрично розташовані висівні трубки, а з них — на передню частину м’якого захватного ролика, який гасить енергію, спрямовує зерно в борозну і прикочує його. Замість барабанів відповідні секції оснащують двома висівними дисками, щоб створити технологічні колії. Борозни створюють два дводискових сошники, закріплені на рамі через паралелограм та оснащені гідравлічними амортизаторами.

 

Висівний барабан

Kukurudza 2019 145 2

 

Весь процес контролюють датчики. Коли вони фіксують збої в роботі висівного апарата, комп’ютер змушує його зробити кілька обертів назад, щоб позбутися засмічення. Якщо це не допомогло, на терміналі відображається попередження: жовте — можна усунути на ходу, або червоне — потрібно зупинитися. Датчики контролюють і обсяг сміття в камері: дійшло до певного рівня — вилітає патрубком назовні.

 

Герметичний бункер об’ємом 160 л

Kukurudza 2019 145 3

 

Шлях добрив

Kukurudza 2019 146Тут усе залежить від технічної бази. Просапну сівалку LEMKEN можна агрегатувати з посівним комплексом Compact-Solitair 9 (його встановлюють замість вузькорядної шини OptiDisc). У такому разі вся ємність його сталевого бункера (3500–5000 л) нестиме добрива, а норму регулюватимуть два /чотири дозатори в межах 50–600 кг/га.

Інший варіант — бункери Solitair. Їх виготовляють у двох виконаннях:

 

  • навісному — Solitair 23: бак — 1900 л, норма — до 250/500 кг/га;
  • причіпному — Solitair 25: 3000 л, до 500 кг/га; Solitair 12 SW: 5800 л, до 500 кг/га.

 

Як і Compact-Solitair 9, усі вони оснащені дозаторами з електроприводом. Тобто норму і подачу добрив загалом регулюють незалежно для обох секцій сівалки. Програмне забезпечення бункерів оснащене системою, яка на основі заданих параметрів (маси матеріалу, бажаної норми та робочої швидкості) автоматично витримує норму відповідно до поточної швидкості руху машини.

Порції добрив надходять на дводисковий сошник, розташований чітко у центрі висівної секції, що працює на 3 см глибше, ніж сошники для насіння. Він розміщений на паралелограмі й оснащений пружинним амортизатором. Стінки борозни руйнує пара трапецієподібних котків, які одночасно ущільнюють ґрунт за ходом насіннєвих сошників. Між сошниками розташований гумовий коток, який ущільнює зону зі внесеними добривами. Завершують операцію великі V-подібні колеса, які накривають ґрунтом усю робочу зону. До речі, на Azurit підшипники всіх робочих органів не потребують обслуговування.

 

Додаткові можливості

Щоб зберегти час на посівну кампанію, зекономити ресурси, а головне — висіяти насіння в оптимальний шар, у якому ще достатньо запасів вологи, інженери LEMKEN забезпечили Azurit можливість агрегатуватися з низкою ґрунтообробних знарядь: дисковими боронами Heliodor 9 (глибина обробітку — від 2 до 12 см) та Rubin (3–15 см), передпосівним агрегатом System-Kompaktor (3–12 см), лаповим культиватором Kristall 9 (5–25 см, залежно від встановлених робочих органів), а також ротаційною бороною Zirkon (до15 см).

 

Керування

Управляють Azurit через будь-який ISOBUS-термінал, наприклад, LEMKEN CCI-200, зі встановленим програмним забезпеченням MegaSeed, що його спеціально розробили для Azurit. Воно, зокрема, передбачає роботу з такими рішеннями LEMKEN, як:

 

  • HeadLand Command® (автоматичне керування секціями на клиноподібних ділянках; контроль вимкнення й активації висівних секцій під час проходження поворотних смуг. Працює на основі GPS-позиціонування трактора з точністю RTK);
  • VariableRateControl® (автоматичне коригування швидкості висіву на ділянках з неправильним/змінним/складним рельєфом на основі карт полів форматів ISO-XML та SHP, які імпортуються через GSM-модем або USB-накопичувач. На основі карт контролер завдань (зокрема TC-GEO) коригує швидкість висіву відповідно до поточної ділянки);
  • TramlineControl® (новинка, створення технологічних колій).

 

Cівалка, транспортне положення

Kukurudza 2019 147 1

 

Загалом

Посівна 2018 року викрила слабке місце новинки: «2018 року Azurit 9 в обмеженій кількості стала доступна на ринках Західної Європи, а також була спрямована для випробовувань у країни Центральної та Східної Європи, — зазначав наприкінці минулого року генеральний директор «Лемкен Україна» Артем Калашнік. — Досвід в Україні показав, що електроніка сівалки чутлива до високих температур: за 27–28 °С система давала збій. Після цього, хоч завод і планував 2019 року запустити машину в серію для всього світу, ухвалили рішення повністю замінити електронну систему і зробити повторний демо-тур у цих самих країнах Центральної та Східної Європи».

Тож 2019-го на полях України триватиме випробування Azurit зі зміцненим технічним потенціалом. Нагадаємо, що «обкатку» проходитимуть найбільш актуальні у нас восьмирядні моделі з міжряддям (відстань між центрами подвійних рядів) 70 см. Їх оптимальний швидкісний діапазон, як і всієї лінійки, становить 10–15 км/год. Для якісної роботи восьмирядна Azurit потребує від гідравлічної системи трактора потоку оливи об’ємом 80 л/хв.

 

Дмитро РАДІОНОВ

 18 березня 2024
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) допоможе розширити зрошення полів для органічного агровиробництва на Полтавщині, підтримавши модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани».
18 березня 2024
 18 березня 2024
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні стоїть в пріоритеті. Тому працювати, працювати – і ще раз працювати. І ні кроку назад!
Наразі всі українські аграрії намагаються оптимізувати свою діяльність (і технічний парк зокрема) для того, аби пережити складні воєнні часи для нашої держави. Адже сільське господарство не поставиш на паузу: продовольча безпека, зобов'язання перед пайовиками, банками, державою ніхто не відміняв, та й пряма підтримка ЗСУ для більшості сьогодні ...
18 березня 2024
 18 березня 2024
ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» створило послугу комплексного перевезення за єдиним тарифом для європейських річкових портів.
ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» створило послугу комплексного перевезення за єдиним тарифом для європейських річкових портів.
18 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.