agro business 160 160

Архітект™ займає чільне місце в технології високих урожаїв соняшнику

Архітект™ займає чільне місце в технології високих урожаїв соняшнику

/ Актуальні статті / Понеділок, 13 травня 2019 10:45

Наші виробники прагнуть працювати на вістрі агротехнологічного прогресу. Більше того, вони це люблять та вміють. І результати застосування першого в світі для соняшнику морфорегулятора-фунгіциду Архітект™ від компанії BASF є цьому яскравим свідченням. Як інноваційний продукт стає звичним інструментом високоврожайного вирощування соняшнику — у відгуках агровиробників зі всієї України.

Георгій Михайлович КОРЧМАРЬ, директор ПСП «Колос», Одеська обл., Болградський р-н, с. Виноградівка

— Загальна площа оброблюваних земель у нашому господарстві становить 2 600 га. Чималий відсоток у структурі посів посідає соняшник. І застосування морфорегулятора-фунгіциду Архітект™ для нас є гарним інструментом підвищення урожайності цієї культури. Ми вже другий рік його вносимо — і результатами дуже задоволені. По-перше, Архітект™ гарно проявив себе як фунгіцид. Так, навколишні посіви соняшнику страждали від альтернаріозу, а в нашому господарстві, дякуючи цьому продукту, такої проблеми не було. Він добре контролює хвороби. І, звичайно, як морфорегулятор Архітект™ себе виправдовує. Загалом на бідних ґрунтах ми отримали 3 ц прибавки до врожаю, а на кращих мали додатково 5 ц соняшнику. Так що цього року навіть питань немає: у технології вирощування соняшнику Архітект™ обов’язковий. Ми працюємо з сучасними препаратами BASF і на інших культурах, зокрема на зернових, та отримуємо від того гарний результат. Скажу, що, окрім якості самих продуктів, велике значення має робота регіональних представників компанії — ми нею дуже задоволені.

sonyashnik 2

Вадим Васильович ГОРБАТЕНКО, головний агроном СФГ «Віталія», Сумська обл., Буринський р-н, с. Чернеча Слобода

— Ми обробляємо 4 000 га землі. Вирощуємо ярий ячмінь пивоварного напряму, соняшник, кукурудзу, трішки ріпаку та сої, люцерну… Господарство досягає гарних результатів, ставлячи за мету високу маржинальність вирощування. А соняшник є однією із найбільш рентабельних культур. Архітект™ ми використовували на більшій частині його площ — приблизно 300 га на гібриді СИ Неостар КЛП. Вносили в нормі 1,5 л/га у фазі 8 листків. Соняшник обробляли Євро-Лайтнінг® Плюс і по краях поля трішки попалили. Вирішили морфорегулятор тут не давати, адже культура і так пригнічена. Та під час другої фунгіцидної обробки побачили, що на необроблених ділянках гібрид так вверх вимахав, що обприскувач не проходить. А там, де внесли Архітект™ — десь під 130 см. Рістрегулююча дія препарату, краща будова рослини, стійкість до вилягання, можливість нормально зайти обприскувачем у поле в фазі цвітіння — дуже великі плюси. Архітект™ — це два в одному: морфорегулятор і фунгіцид. Загалом ми отримали 2 ц/га прибавки, і нинішнього року будемо використовувати його на всіх площах. У BASF якісні продукти й гарні менеджери, вони поганого не порадять та завжди допоможуть.

 

В’ячеслав Юрійович МИСЕНКО, головний агроном «Енселко Агро», Хмельницька обл., Старокостянтинівський р-н, с. Сахнівці

— У нас загальна площа землі в обробітку становить 62 тис. га, з них 25% відведені під соняшник. В середньому ми збираємо по 38 ц/га. А там, де вирішили спробувати Архітект™, отримали ще 3 ц/га прибавки. Щодо технології внесення, то цей продукт ми використали на другу фунгіцидну обробку гібриду НК Конді на площі 1 000 га. Вносили у фазі 4-5 пар листків у нормі 1,2 л/га. Ми робили контроль, порівнювали поле з обробкою та без неї. Можу відзначити, що внесення Архітект™ забезпечило нам меншу висоту стебла за оптимізації будови рослини та відповідну прибавку врожаю й прибутку. Так що цьогоріч плануємо внести Архітект™ на площі 1 500 га.

Загалом ми використовуємо дуже багато продуктів BASF. Ледь чи не весь каталог ЗЗР компанії, за винятком препаратів для садових культур. Нас передусім приваблює співвідношення ціна-якість продукції.

sonyashnik 4

 

Віталій Михайлович ПАВЛЮК, заступник директора ТОВ «Олімп Агро», Житомирська обл., Попільнянський р-н, смт. Попільня

— В обробітку у нас 10 200 га землі. Вирощуємо кукурудзу, сою, а під соняшник відведено 1 600 га. Досягаємо гарних результатів — на круг торік отримали 37 ц/га, а де вносили Архітект™ — то й 42 ц. Обробляли препаратом у фазі 6-8 листків у мінімальній нормі на гібриді НК Неома, який розрахований під виробничу систему Clearfield®, але ми його сіємо за звичайною технологією. На той час нам не потрібно було збільшувати норму. Якби соняшник переріс, тоді довелося б це робити.

Крім рістрегуюючої дії (приблизно 20 см становить різниця у рості рослини, міцніше стебло, розлогий листовий апарат, краща коренева система), Архітект™ забезпечив ще й якісну фунгіцидну дію. Ми перевірили препарат, і поточного року будемо вносити його на всю площу, адже прибавка сягала 6-7 ц/га. Гадаю, Архітект™ виправдовує себе за будь-яких умов, очевидно, що він економічно вигідний. Я ним задоволений. Загалом із BASF працюю з самого початку діяльності компанії в Україні. Препарати прекрасно себе показують, при тому, що ціни помірні, на відміну від деяких інших компаній.

 

Людмила Олександрівна ГУРЖІЙ, головний агроном ТОВ «Ранок», Харківська обл., Червоноградський р-н, с. Хрестище

— Ми вирощуємо цілу низку культур: від основних до багаторічних трав і навіть коріандру. Соняшник займає вагому частку в структурі посівів. Звичайно, нам цікаво було спробувати новий продукт Архітект™. Ми його внесли на 40 га у нормі 1,3 л/га + 0,65 кг/га Турбо (сульфат амонію) на гібриді компанії Маїсадур під систему Clearfield®. Поруч на такій же площі внесли фунгіцид Ретенго®. Відмінності були помітні з самого початку й до кінця вегетації. Фунгіцидна дія Архітект™ проявлялась дуже добре, соняшник стояв зелений до моменту дозрівання. Ми не зважували окремо насіння із цих ділянок для порівняння. Але датчики врожайності комбайна показали 30-31 ц/га на площі, обробленій Архітект™. А де вносили Ретенго®, продуктивність була меншою — близько 27-28 ц/га.

Ми результатом задоволені. І цього року вже взяли Архітект™ на половину площ. Нас взагалі спонукає до співпраці надійність продуктів BASF. Ми їх чимало використовуємо і жодного разу не були розчаровані. А місцеві фахівці BASF завжди готові допомогти, роблять усе, що від них залежить.

sonyashnik 19

 

Олександр Миколайович ГОРБАТЕНКО, голова ФГ «Пролісок», Миколаївська обл., Веселинівський р-н, смт. Веселинове

— Соняшник у структурі посівів нашого господарства займає 40%, і технології його вирощування надається велика увага. Ми вже два роки застосовуємо морфорегулятор-фунгіцид Архітект™. Торік вносили його на площі 74 га. Зазначу, що він забезпечив більш рівномірний ріст рослин, ніж фунгіцид іншої відомої компанії, котрим обробляли сусіднє поле. Візуально різниця помітна, рослина виглядає міцнішою, кошики однакові. В Архітект™ також гарна фунгіцидна дія. Загалом ми отримали десь на центнер більше там, де обробили цим продуктом.

Нинішнього року також узяли Архітект™, із ним варто працювати. Ми до цього серйозно підходимо: спочатку проводимо досліди, а потім приймаємо рішення про застосування того чи іншого продукту. А продукція BASF нас влаштовує як на дослідних ділянках, так і в товарних посівах.

 

Юрій Борисович ТОМЕВ, заступник директора ВАТ «Альянс Агро», Одеська обл., Ізмаїльський р-н, с. Кам’янка

— Ми маємо досить стандартний набір культур для нашої зони, а соняшник займає вагому частку. Цього року під час його вирощування вирішили застосувати Архітект™ і ні трішечки не пожалкували. Продукт вносили в нормі 1,2 л/га спільно з сульфатом амонію. Загальна площа обробки становила десь 700 га. Результат був шикарний, у порівнянні з минулими роками. Так, було краще з вологою, але й соняшник після Архітект™ виглядав інакше: коренева система потужніша, потовщене стебло, ріст невисокий, а листя величезне, що забезпечує кращий фотосинтез. Як морфорегулятор продукт спрацював дуже добре, продемонстрував гарну фунгіцидну дію. Урожайність ми не заміряли, але результат кидався у вічі в порівнянні з контролем.

На цей рік, звичайно, замовили Архітект™. Він доцільний з агрономічної та економічної точок зору, не потрібний додатковий прохід обприскувача тощо. Загалом від генериків ми переходимо на продукти BASF. Тут тобі й якість, і лояльна до агровиробника цінова політика. То чому б не працювати? Також дуже важливий фаховий підхід представників компанії — із ними зручно та приємно мати справу.

 

Руслан Вікторович БОЛЬБОТ, головний агроном СФГ «Роксолана», Кіровоградська обл., Петрівський р-н, смт. Петрове

— СФГ «Роксолана» вирощує низку основних культур на площі близько 6 500 га. Соняшник займає 40-45% посівів. І ми минулого року вирішили спробувати Архітект™, адже про нього менеджери BASF розповідали, та й знайомі застосовували цей продукт. Внесли в дослідницьких цілях на площі 10 га у нормі 1,25 л/га у фазі 8-10 листків. Прибавка врожайності, якщо бути зовсім прискіпливим, становила 3,3 ц/га. Соняшник однозначно відрізнявся своїм виглядом: менший ростом, але масивніший, листя більше… Такий собі спортсмен-важкоатлет. І до фунгіцидної дії ніяких питань не було. Отже, цього року ми беремо Архітект™ на більші площі. Загалом продукти BASF відзначаються якістю та гарними результатами, які досягаються з їх допомогою. Оригінал є оригінал, а BASF є BASF.

 19 березня 2024
Рентабельність виробництва свинини у січні 2024 року знизилася до 0,4 грн/кг порівняно із середнім за минулий рік показником у 0,62 грн/кг.
Рентабельність виробництва свинини у січні 2024 року знизилася до 0,4 грн/кг порівняно із середнім за минулий рік показником у 0,62 грн/кг.
19 березня 2024
 19 березня 2024
Український експорт цукру в лютому становив майже 75 тис. тонн. Всього з початку 2023/24 маркетингового року експортовано 350 тис. тонн.
Український експорт цукру в лютому становив майже 75 тис. тонн. Всього з початку 2023/24 маркетингового року експортовано 350 тис. тонн.
19 березня 2024
 19 березня 2024
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
19 березня 2024
 18 березня 2024
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
18 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.