agro business 160 160

Safecross™-гібриди ріпаку озимого компанії «Сингента»

Safecross™-гібриди ріпаку озимого компанії «Сингента»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 17 травня 2019 10:42

Ріпак озимий — дуже високоінтенсивна культура, яка за максимальних вкладень демонструє найбільшу віддачу. Попит на нього зумовлений зростанням потреби в рослинних жирах.

Ріпакову олію можна порівняти з оливковою, вона має тривалий термін зберігання, придатна для виробництва маргарину та майонезу. Наявність у ній жирних кислот Омега-3 і низький вміст насичених жирних кислот роблять цей продукт просто незамінним для харчових цілей. Перспективним напрямом використання ріпакової олії є також виробництво біодизелю, мастил і пластику. Для українських сільгоспвиробників ріпак озимий — чи не найрентабельніша культура, тому її вирощування досить актуальне, а добрі ґрунти й сприятливі кліматичні умови дозволяють отримувати високі врожаї.

Проте можна перерахувати низку чинників, які можуть стати причиною зниження урожайності: погана структура ґрунту, його ущільнення, що може призвести до 30 % втрат; недостатня забезпеченість поживними речовинами (15 %); пошкодження хворобами та шкідниками (12 %); висока забур’яненість (8 %) тощо.

Першим кроком на шляху до отримання високих урожаїв є вибір гібрида, що дає можливість бути впевненим у його потенціалі. Обираючи насіння озимого ріпаку, слід звертати увагу на наступні чинники:

Інтенсивність (потенціал урожайності) — за умов високого агрофону доцільніше віддавати перевагу саме інтенсивним гібридам, оскільки вони мають вищий потенціал урожайності з кращими показниками якості.

Адаптивність — кожен гібрид має певний рівень адаптивності до конкретних умов вирощування. Саме тому під час його вибору слід насамперед враховувати умови, в яких він буде вирощуватися. Деякі з них краще реалізують свій потенціал в умовах дефіциту вологи в період весняно-літньої вегетації, що характерно для багатьох регіонів України, особливо південних, тоді як інші потребують більшої кількості вологи для формування високих урожаїв.

8 399 46

Посухостійкість — у посушливих умовах найбільший потенціал мають ранні та середньоранні гібриди й сорти, які формують урожай до початку періоду ґрунтової та повітряної посухи.

Інтенсивність розвитку восени — для запобігання переростанню рослин ріпаку і, як наслідок, зниження їх зимостійкості не слід висівати в надто ранні строки гібриди зі швидким осіннім розвитком. За вирощування гібридів з інтенсивним розвитком восени потрібно обов’язково планувати осіннє внесення регуляторів росту.

Селекціонери компанії «Сингента» активно працюють над створенням нових високопродуктивних гібридів ріпаку озимого зі значним рівнем адаптації до різноманітних умов вирощування.

Основним завданням при цьому є забезпечення їх високої продуктивності (врожайності та олійності), стабільності (поліпшення показників зимо-, стійкості до хвороб і несприятливих факторів у період вирощування) та покращення якісних показників олії. Особлива увага приділяється поліпшенню рівня адаптації генетичного матеріалу до умов вирощування. Завдяки вдалому розташуванню мережі селекційних станцій в основних кліматичних зонах Європи гібриди «Сингента» мають високий рівень адаптації до різноманітних умов вирощування.

У процесі наукової діяльності вчені компанії роблять значний внесок у розвиток селекції озимого ріпаку, вдосконалюючи методи створення нових гібридів. Саме селекціонерами «Сингента» було розроблено поліпшену технологію виведення нових гібридів під назвою Safecross.

Safecross™ — інноваційна технологія у селекції гібридів ріпаку озимого, яка дозволяє значно підвищити ефективність створення нових гібридів із необхідним комплексом господарсько-цінних ознак шляхом більш точної їх передачі від батьківських форм.

Система Safecross™ від­різ­няє­ться від інших тим, що базується на використанні ядерного типу успадкування чоловічої стерильності. За рахунок цього ефективніше успадковуються і краще проявляються бажані агрономічні характеристики.

Зокрема, ця технологія передбачає виведення нових гібридів озимого ріпаку з дуже високим і стабільним рівнем урожайності, які вирізняються відмінною адаптивністю до різноманітних умов вирощування, стійкістю до хвороб та таких стресових чинників, як мороз, посуха та пізня сівба. Усі Safecrossтм-гібриди відзначаються дуже низьким вмістом глюкозинолатів, що дає можливість значно підвищити якісні показники насіння, отриманого з урожаю.

 

Характеристика гібридів ріпаку озимого компанії «Сингента»

8 399 47

 

Покращені характеристики Safecrossтм-гібридів передусім покликані підвищити прибуток господарств від їх вирощування. Наприклад, завдяки цій системі вдалося створити гібриди з дуже високим рівнем зимостійкості (НК Технік, СИ Анабелла, СИ Мартен); стійкості до фомозу (СИ Анабелла), циліндроспоріозу (СИ Харнас); поліпшити стабільність урожайності в умовах посухи (Торес, СИ Харнас), покращити вміст олії (СИ Савео). Інший приклад вдалого використання системи Safecrossтм — створення гібридів із покращеним амінокислотним складом олії, так званих високоолеїнових.

Safecross™-гібриди успішно вирощуються та користуються попитом у фермерів усіх країн Європи. Пересвідчившись у перевагах цієї технології, починаючи ще з 2007 року селекціонери компанії «Сингента» застосовують її у створенні всіх нових гібридів. З 2012-го переконатися у перевагах технології Safecrossтм мали змогу й українські виробники сільгосппродукції на прикладі гібридів НК Технік та НК Петрол. Зокрема, в екстремальних умовах перезимівлі НК Технік продемонстрував один із найкращих показників зимостійкості серед усіх гібридів ріпаку озимого, що є на ринку України. Ефективність системи Safecrossтм для створення нових гібридів з адаптивністю до посушливих умов і високою урожайністю втілено у гібридах Торес та СИ Харнас.

Протягом 2017-2018 років компанія «Сингента» доповнила своє портфоліо новими високоврожайними гібридами ріпаку озимого — СИ Мартен, СИ Савео, СИ Анабелла та СИ Харнас, які є результатом успішного використання селекціонерами системи Safecrossтм.

За 5-річний період проведення польових досліджень, із метою вивчення рівня адаптивності цих гібридів до умов вирощування у різних регіонах, вони продемонстрували високу і стабільну врожайність та чудову зимостійкість. Приміром, СИ Мартен характеризується дуже високим рівнем пластичності, що дозволяє успішно його вирощувати як в умовах Центральних та Західних областей, так і посушливого Півдня. Окремо слід зазначити високий рівень його зимостійкості, що було підтверджено в тому числі в складних умовах перезимівлі. Також цей гібрид відзначається повільними темпами росту на початкових етапах розвитку, що робить його стійким до переростання. Його більш пізні строки дозрівання дозволяють оптимізувати використання збиральної техніки в період жнив.

Інша новинка — СИ Савео є гібридом інтенсивного типу, головною особливістю якого вважається надзвичайно висока і стабільна врожайність, підтверджена протягом багаторічних досліджень та першого року вирощування у товарних посівах в різних регіонах. Особливо успішно він реалізує свій потенціал в умовах Центральних та Західних областей. СИ Савео також характеризується середньоінтенсивними темпами росту восени, що робить його непридатним до дуже ранніх стоків висіву. Також слід зазначити, що СИ Савео відзначається підвищеною стійкістю до розтріскування стручків та найвищою олійністю серед лінійки гібридів компанії «Сингента».

СИ Анабелла — середньопізній високопродуктивний гібрид інтенсивного типу, який вирізняється чудовою зимо­стійкістю (рівень гібрида
НК Технік) та високим рівнем стійкості до фомозу. Також гібрид характеризується повільними темпами росту на початкових етапах органогенезу, що робить його стійким до переростання і придатним до оптимально ранніх термінів сівби. Рекомендований до вирощування в усіх ріпакосійних регіонах України.

СИ Харнас — середньопізній гібрид із дуже високим потенціалом урожайності, в тому числі у посушливих умовах. Середньоінтенсивні темпи росту на початкових етапах розвитку дозволяють висівати його в оптимально ранні терміни сівби. Відзначається високою зимостійкістю та швидким відновленням вегетації навесні, має високу стійкість до циліндроспоріозу. Рекомендований до вирощування в усіх ріпакосійних регіонах України.

 

Геннадій МАЛИНАканд. с.-г. наук, менеджер 
із технічної підтримки соняшнику й ріпаку

 19 березня 2024
Рентабельність виробництва свинини у січні 2024 року знизилася до 0,4 грн/кг порівняно із середнім за минулий рік показником у 0,62 грн/кг.
Рентабельність виробництва свинини у січні 2024 року знизилася до 0,4 грн/кг порівняно із середнім за минулий рік показником у 0,62 грн/кг.
19 березня 2024
 19 березня 2024
Український експорт цукру в лютому становив майже 75 тис. тонн. Всього з початку 2023/24 маркетингового року експортовано 350 тис. тонн.
Український експорт цукру в лютому становив майже 75 тис. тонн. Всього з початку 2023/24 маркетингового року експортовано 350 тис. тонн.
19 березня 2024
 19 березня 2024
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
15 березня на засіданні Уряду прийнято рішення про включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків два нових парка у Рівненській та Львівській областях.
19 березня 2024
 18 березня 2024
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
Цьогоріч аграрії Харківщини планують посіяти ярі культури на площі більш як 960 тис. га. Очікується збільшення посівних площ під яру пшеницю, горох, гречку, просо та соняшник.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
Від початку 2024 року 4 516 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 18 млрд грн. Минулого тижня такі кредити отримали 643 підприємця на 2,4 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 83,5 тисячі кредитів на 285,1 млрд гривень.
18 березня 2024
 18 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникової олії домінувало зростання цін на тлі аналогічних тенденцій на світовому ринку рослинних олій.
18 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.