Полтавські будні HORSCH Maestro 24 SW — досвід ТОВ «Карлівське «СГП «Лос»

Полтавські будні HORSCH Maestro 24 SW — досвід ТОВ «Карлівське «СГП «Лос»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 31 травня 2019 10:44

До придбання широкозахватних сівалок господарства підштовхують дедалі більше факторів, насамперед, час (відсіятись якомога скорше, щоб насінина потрапила у вологий ґрунт) та гроші (витрати на експлуатацію, логістику, обслуговування, залучений персонал, ефект від якості висіву тощо). На початку 2017 року потребу в такій техніці відчули й у ТОВ «Карлівське «СГП «Лос» (Машівський р-н, Полтавська обл.) і зробили вибір на користь 24-рядної сівалки Maestro SW з міжряддям 70 см від компанії Horsch. Про роботу, її результати та окупність цієї інвестиції нам розповів голова наглядової ради підприємства, заслужений працівник сільського господарства з 43-річним досвідом роботи в аграрній сфері Олександр Прокопенко.

Відмінна риса

Kukurudza 2019 132 1«У нас працювали (і зараз працюють) сівалки широкорядного висіву від багатьох виробників, у різних рядних виконаннях і способах висіву. Тож, позаминулого року нам було з чим порівняти якість роботи Maestro SW, — згадує Олександр Прокопенко. — Одним із факторів, що привабив у сівалці HORSCH і відрізняє її від усіх інших наших сівалок — бункер великої ємності для насіння та добрив. Під час експлуатації ми відчули, наскільки це ефективно: заповнили, пломби поставили — і, якщо норма 125 кг/га, — 24-рядна сівалка HORSCH без дозаправки сіє 70 га».

Maestro SW оснащують сталевим бункером. У виконанні сівалки, що працює в ТОВ «Карлівське «СГП «Лос», його загальний об’єм розділений на дві секції: 2000 л — для насіння та 7000 л — для добрив. Для такої комплектації доступні два варіанти завантажувальних люків: обидва 170*66 см, або 88*66 см — для насіння та 245*66 — для добрив. В іншому виконанні монтують не розділений секціями бак об’ємом 8500 л із завантажувальним люком 170*66 см. Об’єм баків є однаковим на всіх SW: від 12- до 36-секційної машини.

 

Одна за одною

«У свій перший сезон Maestro SW сіяла на швидкості 9 км/год., — каже Олександр Іванович. — І на кукурудзі, і на соняшнику якість розкладання насіння в рядку не падала нижче 90%. Неточність розміщення зерен кукурудзи незначна і, за нашими підрахунками, на врожай не впливає. Щодо насіння соняшнику, то, хоч до якості калібрування є запитання, але Maestro SW розставила його в ряду з мінімальною кількістю пропусків і двійників: ці соняхи потім дали 40 ц/га на площі 3000 га».

У Maestro SW точність висіву починається з модуля пневматичної розподільної системи — Seed on Demand®: «Схематично її робота виглядає так: у дозувальному модулі є спеціальні отвори. Коли отвори в приймальній камері дозувального модуля «відкриваються» (рівень насінин в камері падає), порція насіння подається повітрям із розподільного модуля (центрального бункера) — отвори приймальної камери закриваються зерном, і подача повітрям припиняється. Щойно рівень насінин падає в дозувальному, йде наступна подача порції через відкриття отворів. У насіннєпроводах система підтримує такі тиск та поток повітря, за яких зернини рухаються чітко одна за одною, майже не зачіпаючи стінок. Є низка клієнтів, у яких Maestro SW відпрацював 5 сезонів, а його заводські насіннєпроводи не зачовгані й навіть не «зафарбовані» залишками протруйників», — пояснює регіональний представник «Хорш Україна» у північно-східному бізнес-регіоні Сергій Осадчий.

 

Kukurudza 2019 133 1

Висівна секція Maestro 24SW

 

Починаючи з 1990-х років, дозатори на сівалках HORSCH мають електричний привід. Нині німецький виробник розвинув цю технологію до рівня, коли всі потреби в електричному струмі навіть 36-рядної сівалки (привід висівних дисків, дозаторів для добрив і мікродобрив) закриває генератор трактора без застосування додаткових акумуляторів чи інших подібних елементів. Обертову швидкість задає і дотримує комп’ютер на основі норми висіву та поточної швидкості руху сівалки.

HORSCH пропонує чималу кількість висівних дисків: під культуру та фракцію насіння (лише для соняшнику 4 диски). Віднедавна став доступним новий тип диску для висіву ріпаку. Спеціальна форма дозувальних дисків для кукурудзи і соняшнику має істотно нижчий ризик забивання, ніж традиційний диск із отворами, а також мінімізує вплив відцентрової сили на зернину під час її подавання до висівної трубки. Відтак у поєднанні з новим 3-точковим відсікачем цей диск забезпечує високоточне розкладання зерна в діапазоні до 30 об/сек., що еквівалентно висіву кукурудзи в нормі 90 тис./га на швидкості 12 км/год. Більше того: «Завдяки конструкційним особливостям, на Maestro SW можна демонтувати вловлювальне колесо і сіяти в перезволожений ґрунт (коли трактор може зайти в поле, але більшість сівалок — ні). Так, зі швидкістю до 9 км/ год., але все-таки сіяти», — наголошує Сергій Осадчий.

Закривати борозну може інша новація від HORSCH. Це V-подібний елемент, що складається з традиційного прикочувального колеса та нового пальчикового. Перше витримує глибину, а друге — руйнує борозну, ховаючи насіння під шаром ґрунту. Такий тип оснащення особливо стане в нагоді під час раннього висіву та за умов роботи на важких ґрунтах.

 

Kukurudza 2019 133 2

Диск із вирізами для висіву кукурудзи та соняшнику з новим відсікачем

 

Як за командою

«Торік ми у два проходи посіяли Maestro SW 100 га сої з міжряддям 35 см у нормі 12-14 шт./1 метр — зійшла в один день, — зауважує Олександр Прокопенко. — І хоча через специфічні умови року врожай був не надто гарний (по 20 бобів у стручку, а я колись отримував по 140), але посівний матеріал, закладений чітко на потрібну глибину, тож сходи були фантастичні!»

Глибина висіву витримується на заданому рівні (1,5-9 см) завдяки синергії кількох рішень. Кожна секція кріпиться до рами через надійно виконану паралелограмну навіску. Водночас, кожна секція тільки своєю вагою продукує 150 кг притискного зусилля, яке може бути збільшене гідроциліндром до 350 кг.

«Якщо на колеса витримки глибини йде велике навантаження (не правильно встановлений тиск), — контактна площа переущільнюється і, після приходу тепла, стає твердою наче бетон. Для вирішення цієї проблеми спеціалісти HORSCH розробили систему AutoForce®. За неї в колеса витримки глибини інтегруються тензометричні датчики (вимірюють деформацію твердих тіл від механічного навантаження — Ред.), які фіксують поточний тиск коліс на поверхню. Коли дводисковий сошник легко заходить на потрібну глибину, навантаження незначне, — система зменшує притискне зусилля; важче — збільшує. AutoForce® в межах 75 — 150 кг забезпечує оптимальний тиск на кожній конкретній ділянці поля — глибина висіву витримана, а кількість переущільнених опорними колесами ділянок — незначна, що має позитивний вплив на врожайність культури», — відзначає Сергій Осадчий.

 

Kukurudza 2019 133 3

Прикочувальні колеса для важких грунтів

 

Наче куля пролетіла

Не менший вплив на якість висіву має технологія Section Control®, яку оцінили в «Карлівське «СГП «Лос»: «У нас всі трактори працюють за навігацією, тому ця технологія автоматичного посошникового вимкнення не потребувала додаткових інвестицій, — каже Олександр Прокопенко. — Section Control® чітко керує секціями: засівали навіть 10-кутне поле — жодного пересіву. Облітали сходи дроном, то рядки — наче куля пролетіла. Та й на економіку вплив відчутний: на засіві 100 га вона дає змогу зекономити від 7 до 10 мішків насіння залежно від конфігурації полів. Тобто, за ціни 5000 грн. за мішок ми економимо до 500 грн. на кожному гектарі — це серйозні суми. Минулого року на площі 3,2 тис. га ми заощадили 350 мішків насіння, а на цей рік під соняшник та кукурудзу в нас заплановано 8,5 тис. га».

Подавання необхідного обсягу добрив на Maestro SW здійснюється дозувальним пристроєм із електроприводом та 3-ма (під норму) котушками з нержавіючої сталі в нормі від 30 до 300 кг/га. Порції гранульованого живлення подаються насіннєпроводами до розподільчої башти, а звідти — на сошник, дво- або однодисковий. Останній варіант спеціалісти HORSCH пропонують частіше, адже він створює якіснішу борозну та менше схильний до забивання у вологих умовах, ніж дводисковий.

«За нашими підрахунками, різниця між заданою та фактичною нормою внесення добрив сівалкою Maestro SW становила 2 кг. Аналогічно й за насінням: якщо ми поставили норму 64 тис./га, то 64 тис./га вона й засіяла», — наголошує Олександр Іванович.

 

Kukurudza 2019 134 1

Кукурудза на полях «Карлівське «СГП «Лос», висіяна Maestro 24SW (1)

 

1 + 2

На перший погляд, із Maestro 24 SW може працювати винятково сучасний трактор із гідравлічною системою високої продуктивності. Але це не зовсім так. На цьому рівні Maestro SW мають 2 варіанти виконання: прямий привід від трактора (4 пари гідровиходів (+1 для шнека), 120 л/хв. безперервного потоку мастила) і привід через ВВП. «Для агрегатування зі старими тракторами є варіант виконання, коли Maestro SW оснащують автономною гідравлічною системою, яка отримує привід від ВВП трактора та замінює 2 пари гідровиходів», — звертає увагу Сергій Осадчий. Maestro 24SW агрегатуються з тракторами потужністю від 200/270 кВт/к.с.

«В середньому за добу ми засівали нею близько 200 га, але були дні, коли встигали більше, зокрема, як засіяли 247 га соняшником, — підкреслює голова наглядової ради «Карлівське «СГП «Лос». — Одразу розказую: трактористам, які сіяли Maestro 24SW, ми платили 20 грн./га, тобто, 4000 грн./добу, а було й 5000 грн. Механізатори задоволені, на таку зарплату можна підібрати гарних спеціалістів, а якби сіяли 8-рядними, то і ми б платили більше за гектар, і хлопці отримали б копійки, бо за добу наші 8-рядні більше 60 га не можуть посіяти. 2017 року Maestro 24SW без поламок засіяла 2000 га, ми на 5-6 днів раніше закінчили весняну посівну і минулого року придбали ще дві такі сівалки».

 

Kukurudza 2019 135

Соняшник на полях «Карлівське «СГП «Лос», висіяний Maestro 24SW (2)

 

3 замість 13-ти

Як бачимо, Maestro 24 SW підійшли «Карлівське «СГП «Лос» за багатьма параметрами. Але, якщо зібрати всі докупи — що принесла господарству ця інвестиція?

Kukurudza 2019 134 2

«Тільки за рахунок економії насіння через автоматичне вимкнення секцій ця Maestro 24 SW окупається за 4 роки, — підбиває підсумки Олександр Прокопенко. — А ще ж є збільшення врожайності культур завдяки якісному висіву, зменшення затрат на гектар на заробітній платні, логістиці: завдяки великому бункеру вантажівка та телескопічний навантажувач можуть обслуговувати дві сівалки, навіть коли вони в різних полях, та й в цілому на операції, бо три Maestro 24 SW замінили десять 8-рядних сівалок і три 16-рядні. Цьогоріч сівалки HORSCH сіятимуть 90% площ просапних культур. Тож тепер усе господарство потроху пристосовуватиметься під них: і борони з захватом 21 м, і жниварки кукурудзяні 12-рядні, — переходитимемо на широкозахватну техніку, щоб у нас в полі робило не 20 людей, — яких ще спробуй знайди, та ще й досвідчених ,– а 12 професіоналів, які мають гарну зарплату і, відповідно, зацікавлені працювати й берегти техніку. Три Maestro 24 SW — значна інвестиція, але, думаю, вона швидко окупиться. Відверто кажучи, ці сівалки працюють так, що я вже й забув, що придбав їх».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.