BLU-JET™+AgLeader® — наступний щабель точного підживлення

BLU-JET™+AgLeader® — наступний щабель точного підживлення

/ Актуальні статті / Середа, 05 червня 2019 10:41

АТ®-серія, LandRunner 3 LF®, StripTill Systems® та LandTracker Tillage Systems®… — цікавість ринку до моделей культиваторів-підживлювачів BLU-JET™ (як і до всього класу таких агрегатів) зростає. І не дарма. Адже ці машини суттєво спрощують шлях добрива від баку до потрібного шару ґрунту, завдяки чому обсяг втраченого потенціалу живлення є незначним (якщо порівнювати з розкиданням, або виливом добрива на поверхню ґрунту, в міжряддя). Власне культиватори-підживлювачі є доволі точними інструментами, але ефект від них можна посилити, залучивши сучасні технології. Один із варіантів реалізації цього нам окреслили в ПП «Агро-Спец-Запчастина» (Київ), що є офіційним постачальником продукції BLU-JET™ та AgLeader™ в Україну.

Індивідуальний пакет рішень

Tochne zem 2019 102 1З погляду процесу внесення добрив поняття «точність» має 3 основні складові: доставка на потрібну глибину, забезпечення оптимальної норми у кожній конкретній ділянці поля і, звісно, дотримання чіткої траекторії руху техніки міжряддям. Виконання першої складової забезпечує культиватор-підживлювач, а для реалізації інших: «Ми пропонуємо продукцію компанії AgLeader™ — американського виробника технологій точного землеробства, — каже керівник відділу продажів сільськогосподарської техніки ПП «Агро-Спец-Запчастина» Максим Павленко. — Так, для диференційованого внесення гранульованих і рідких добрив основними рішеннями є контролер DirectCommand® та антена GPS 6000, або 7500, а цьогоріч пропонуємо ще й оптичні датчики OptRx®, які дають змогу вносити добрива не за картою-завданням, а за рівнем поточного вмісту азоту в рослині. Для автопілотування ми рекомендуємо систему SteerCommand®. А керуванням всіма функціями — це завдання ISOBUS/CAN-моніторів InCommand® 800/1200. Пакет рішень ми формуємо індивідуально для кожного клієнта, відповідно до завдань, які ці технології мають виконувати, польових умов та технічного оснащення: більшість продуктів AgLeader® можна під’єднати до наявної на техніці системи точного землеробства від інших виробників без шкоди для неї».

 

Tochne zem 2019 102 2

Cенсорні ISOBUS/CAN-монітори InCommand® 1200, InCommand® 800 та курсовказівник Compass

 

Монітори

Залежно від потреб господарства, ПП «Агро-Спец-Запчастина» пропонує такі варіанти: Compass — курсовказівник, який забезпечує автоматичне водіння (механічне) й може створювати технологічні колії; та сенсорні ISOBUS/CAN -монітори InCommand® 800 (діагональ 21,3 см, 1 USB-порт, одночасний контроль до 3-ох продуктів), або InCommand®1200 (30,7 см, 2 USB-порти, до 8-ми продуктів).

У сегменті контролю внесення продуктів вони не надто відрізняються за функціоналом. Обидва здійснюють індивідуальний контроль за 10-ма фактичними секціями на підживлювачі (до 36 віртуальних секцій загалом) і забезпечують диференційоване внесення рідких і сухих добрив, зокрема на полях, оброблених за технологією strip-till. Головні відмінності починаються з того, що InCommand®1200 може створювати Smart Reports® (звіти про виконану роботу в форматі PDF, які містять дані щодо типу та обсягу внесеного продукту, карти фактичного внесення, площі і межі полів тощо), автоматично керувати вивантаженням ємностей із різними продуктами (типами добрив), а також підтримує роботу датчиків OptRx® (детально — нижче).

 

Tochne zem 2019 103 1

Датчик OptRx®

 

«Обидва термінали мають комфортний інтерфейс і меню, в якому легко розібратися, — розповідає Максим Павленко. — При цьому на InCommand®1200 можна розділити екран на два вікна, у яких відображатимуться актуальні показники (наприклад: геолокація та дані щодо роботи техніки), а також використовувати супутникові знімки поля під час роботи, оцінювати якість виконаних операцій у масштабі ряду тощо. Монітори InCommand® оснащені функцією DisplayCast®, яка пов’язує між собою до 3-х терміналів, тобто, координує роботу кількох одиниць техніки на великому полі, запобігаючи подвійному внесенню продукту та аваріям у нічний час. І до того ж дозволяє переносити дані з одного монітора на інший. InCommand® індивідуально налаштовують під певний трактор і знаряддя. Кліренс задньої осі трактора, відстань до знаряддя, захват, міжряддя, тип продукту, що вноситься, — всі дані прописують одним протоколом під конкретну машину і зберігають у пам’яті монітора. Коли використовують інше знаряддя/трактор — ці дані вносять знову, але, в разі повернення до попереднього тандему — застосовують вже збережені налаштування».

Інформацію з моніторів можна передати за допомогою USB-накопичувача на ПК або мобільним інтернетом планшету — в онлайн-сервіс Agfiniti®, який дає змогу отримувати інформацію про роботу техніки в режимі реального часу, вести історію, передавати дані одразу на всі монітори тощо.

 

Tochne zem 2019 103 2

Онлайн-сервіс Agfiniti®

 

InCommand® 800 та 1200 підтримують функцію віддаленого сервісу.

 

Диференційоване внесення добрив

Це завдання реалізовують за допомогою універсального контролера DirectCommand®, який може керувати внесенням рідких продуктів (добрив і ЗЗР), безводного аміаку й гранульованих добрив. Контролер сумісний із більшістю ISOBUS-моніторів. Закладання добрив зі змінною нормою може відбуватися на основі карт-завдань або результатів аналізу даних, отриманих у поточний момент роботи агрегату з оптичних датчиків OptRx®.

Це відносно нова розробка AgLeader®, створена для підвищення точності підживлення рослин азотними добривами та обприскування їх ЗЗР. Від інших представників ринку OptRx® відрізняться тим, що його головним інструментом для аналізу біомаси є індекс NDRE (Normalized Difference Red Edge, нормалізована різниця наближеного до інфрачервоного та на межі червоного каналів — укр.). За ним рослинний покрив аналізують датчики, які випромінюють комбінацію хвиль інфрачервоного світла та світлових хвиль діапазону, що знаходиться між видимим людиною спектром червоного світла та інфрачервоним випромінюванням. Це поєднання світлових хвиль здатне проникати вглиб густого рослинного покриву до нижніх ярусів рослин, у тому числі високорослих (на відміну від NDVI), що дає змогу отримати точніші дані щодо вмісту хлорофілу та, відповідно, стану рослин. Застосування NDRE-аналізу не залежить від часу доби.

Ще однією відмінністю датчиків OptRx® є відсутність потреби в еталонній смузі з високим вмістом азоту: для визначення зразку, з яким буде порівнюватися все поле, оператору достатньо просканувати найбільш здорову ділянку поля.

 

Позиціонування та автопілотування

Самостійний і точний рух трактора та аплікатора заданою траєкторію забезпечує контролер SteerCommand®. Він цікавий, насамперед, тим, що підтримує широку низку технологій для поліпшення якості GPS-сигналу: GLIDE (запатентована технологія вирахування поправок GPS), WAAS та EGNOS (американська та європейська системи геостаціонарних супутників і наземних станцій, що їх використовують для поліпшення GPS-сигналу), TerraStar (сервіс корекції супутникового сигналу корпорації Hexagon) та RTK, зокрема технологію NTRIP (передавання даних через мережу GSM).

 

Tochne zem 2019 104 1

Контролер автопілоту SteerCommand®

 

По можливостях контролера — і антени: GPS 6000 та GPS 7500, які відрізняються між собою доступними способами корекції сигналу. Так, GPS 6000 використовує поправки від GLIDE, WAAS та EGNOS (точність сигналу 20-15 см), а GPS 7500 доступні також: TerraStar-L (20-15 см), TerraStar-С Pro (3-6 см) та RTK (від 2,5 см).

Крім того, SteerCommand® має функцію SmarthPath™, яка під час одного проходу техніки полем створює шаблон, за яким та рухатиметься рештою поля. Чіткий рух заданою траєкторією при цьому забезпечує гідравлічний або електричний підкермовувач OnTrac3™.

 

Tochne zem 2019 104 2

Приклад оснащення AgLeader™: підкермовувач OnTrac3™, контролер DirectCommand®, монітор InCommand® 1200

 

«Більшості клієнтів я рекомендую ставити гідравлічне підкермовування трактора, — наголошує Максим Павленко. — OnTrac3™ виконуватиме своє завдання, але тут можуть виникнути питання відносно системи керування трактором. Якщо його кермова колонка має люфт (вільний хід повороту керма) — відповідно зростає вірогідність швидкого виведення з ладу електродвигуна автопілота (електричного підкермовування). Тому гідравлічне підкермовування SteerCommand® ліпше, адже є надійнішим, точнішим і швидше реагує на завдання комп’ютера».

 

Tochne zem 2019 105 1

Антени: GPS 6000 та GPS 7500

 

Висновки

Певна річ, внесення добрив аплікатором — це лише одна з багатьох операцій, виконання яких контролюватимуть описані вище технічні рішення: є ж іще обробіток ґрунту, висів, обприскування, збирання врожаю… Але, якщо сфокусуватися на внесенні добрив — що можуть дати ці технічні рішення?

«Залучення цих рішень, зокрема, для диференційованого внесення добрив, дозволить аграрію вирівняти баланс хімічних елементів на конкретному полі і досягти на ньому однорідної врожайності з коливанням +/-5%, замість +/-20-30%, — резюмує Максим Павленко. — А, разом з тим, вийти на гарний результат, адже, за досвідом наших клієнтів, внесення добрив аплікатором дає від 1 до 2,5 т/га прибавки під час вирощування кукурудзи. Тому, за нашими підрахунками, максимальний пакет від AgLeader® (InCommand®1200 + DirectCommand® + OptRx® + SteerCommand® + GPS7500), без урахування витрат на амортизацію, МТР та зарплатню, окуповується після підживлення 700 га. Швидшій окупності сприяє і надійність обладнання: гарантія на всю продукцію AgLeader® становить 2 роки».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.