agro business 160 160

Precision Planting® — точний висів «під ключ»

Precision Planting® — точний висів «під ключ»

/ Актуальні статті / Понеділок, 10 червня 2019 10:45

Уявімо: на полі сусіднього господарства вже місяць вегетує соняшник — розвиток, як кажуть, плече-в–плече, двійників/пропусків майже немає, одним словом — гарна картинка. Але, що б Ви сказали, коли б дізнались, що її намалювала «втомлена» сівалка, яка у свій …надцятий сезон раптом почала працювати на швидкості 12 км/год., розкладаючи насіння в рядках із точністю понад 99%!

Із площини фантастики ця ситуація вийшла після появи в Україні спеціалізованого обладнання Precision Planting® (США), яке є універсальним (монтується на пневматичні та механічні сівалки) і самодостатнім (відсутність пакетних пропозицій). Докладно про нього та ключові особливості агротюнінгу «по-американськи» нам розповів Дмитро Граца, керівник напряму «Точне землеробство» компанії «Бізон-Тех», яка займається встановленням рішень Precision Planting®.

Tochne zem 2019 68 1

 

  • Пане Дмитре, коли компанія «Бізон-Тех» почала встановлювати системи Precision Planting®?

— Ми стали партнерами Precision Planting взимку поточного року. Співпраця почалася з оснащення цими технологіями кількох сівалок у господарствах агрохолдингу «Landfort», що входить до складу BKW-Group. Це дозволить нам упродовж виробничого сезону самим наочно оцінити ефективність рішень Precision Planting® на різних культурах, отримати практичний досвід щодо їхнього впровадження та експлуатації в умовах українських господарств, а головне — поділитися цими результатами та знаннями з сільгоспвиробниками — клієнтами «Бізон-Тех».

 

  • Чим Precision Planting є цікавою для дистриб’ютора?

— Коли йдеться про додаткове устаткування для сівалок, на ринку виявляється не так багато варіантів. І, переважно, це поодинокі рішення від різних виробників: можна зробити або посекційне керування, або індивідуальний контроль кожного рядка, або гідравлічне притискання секцій… Чи не єдиним виробником усього переліку устаткування від висівного апарату до сенсорів виконуючого механізму є Precision Planting. До того ж тепер сівалки, дообладнані рішеннями цього виробника, забезпечують кращий результат, ніж переважна більшість оригінальних заводських сівалок. Свою роль зіграв і динамічний розвиток компанії. Більшість фермерів США багато експериментують, шукаючи шляхи збільшення прибутків. Таким було подружжя Ґреґґ і Сінді Саудер, яке 26 років тому заснувало Precision Planting. Принцип постійного пошуку нових способів збільшення маржі агровиробництва компанія зберігає і сьогодні. Отже, наповнена пропозиція, ефективні рішення, досвід, постійний розвиток — всі ці факти об’єдналися під одним брендом, завдяки чому робота з ним є цікавою для дистриб’ютора.

 

Tochne zem 2019 69 1

Висівний апарат vSet® — двигун vDrive®, виштовхувачі насіння, полімерний диск

 

  • Яке саме обладнання Precision Planting® пропонує «Бізон-Тех»?

— Під брендом Precision Planting® випускають доволі багато рішень, серед основних: дозувальний пристрій vSet®, електропривід висівної камери vDrive®, активний насіннєпровід SpeedTube, модуль із сенсорами для аналізу низки показників ґрунту SmartFirmer®, обладнання для регулювання положення (в т.ч. автоматичного) очисних зірочок CleanSweep®, інтелектуальна система притискання висівних секцій DeltaForce®, а також один із моніторів SeedSence® . Також є рішення для роботи з рідкими добривами, системи моніторингу врожаю, тощо.

 

  • Цим обладнанням можна оснастити будь-яку сівалку широкорядного висіву?

— Існують деякі обмеження, що їх вимагає, передусім, конструкція сівалки. Наприклад, майже всі американські сівалки конструктивно досить схожі між собою, і для них є можливість використати увесь перелік рішень від Precision Planting. Інша справа — сівалки країн ЄС, які мають більше відмінностей. Так, приміром, висівними апаратами vSet® можна обладнати більшість європейських сівалок, а ось можливість встановлення інших рішень залежить від конкретної моделі.

 

Tochne zem 2019 69 2

5-точковий відсікач vSet®

 

  • А чи є обмеження за способом дозування насіння?

— Ні, переобладнати можна і механічні, і пневматичні (з висівним апаратом вакуумного типу — Ред.) сівалки. Просто в першому варіанті ми встановлюємо вентилятор Precision Planting® із гідроприводом, а в другому — використовуємо «рідний» агрегат сівалки.

 

  • Пане Дмитре, розкажіть детальніше про висівний апарат vSet®.

— Це один із найпростіших за конструкцією, але, водночас, найбільш ефективних вакуумних висівних апаратів на ринку. Однією з перших відмінностей є полімерний висівний диск невеликого діаметру з зубчастими краями. Останнє зумовлено тим, що енергія від механічного приводу або електромотора vDrive®, передається на диск через невелику шестерню, що забезпечує значний обертовий момент. Завдяки спеціальній конструкції отворів диск є менш чутливим до форми та калібру насіння. Precision Planting® виробляють у штаті Іллінойс, де провідною культурою є кукурудза, тому для неї пропонують 4 висівних диски, стільки ж — для соняшнику, а загалом є варіанти для широкого переліку культур: сої, сорго, нуту, арахісу, бавовни, дрібнонасіннєвих культур… — усіх, що потрібні аграрію. З мого досвіду, диски мають непоганий ресурс: заміна на 4-ий сезон із навантаженням по 1500 га за посівну кампанію. Приблизно стільки ж живуть гумові ущільнювачі.

 

Tochne zem 2019 69 3

SpeedTube — захватні колеса, транспротер, електродвигун

 

  • Які елементи vSet® перешкоджають появі двійників і пропусків?

— Відсікач складається з двох частин, що притиснуті до диска пружинами, і сукупно контролюють правильне розміщення насіння в отворах у 5-ти точках (верхній — у трьох, нижній — у двох). Це найсучасніший, але не єдиний варіант. Я не можу сказати, що він потрібен завжди і всюди, але, наприклад, для погано відкаліброваного насіння соняшнику цей варіант буде оптимальним. При цьому зменшення ризиків появи пропусків забезпечує роликовий виштовхувач — це палець, розташований у нижній частині висівної камери, який перериває дію вакууму і таким чином примусово подає зерно до висівної трубки. Цей елемент добирають відповідно до висівних дисків, але буває, що один і той самий виштовхувач використовують з дисками для різних культур.

 

  • Як щодо налаштовування vSet®?

— Якщо в сезон сівалка з vSet® сіятиме одну культуру, то висівні апарати можна відкалібрувати лише раз, на стенді — під культуру та калібр насіння добирають диск, а налаштування залишають сталими до наступного сезону.

 

  • Що собою являє активний насіннєпровід SpeedTube™ і для яких культур він призначений?

— SpeedTube — технологія, яка зберігає високу точність висіву кукурудзи і сої за робочої швидкості до 16 км/год., при цьому мінімально травмуючи насінини. По суті SpeedTube — це норія, головними елементами якої є захватні колеса, гумовий транспортер, електродвигун і контрольний датчик. Спочатку виштовхувач висівної камери подає зернини до захватних коліс. Вони мають різний діаметр і оснащені лопатями, виконаними під кутом до напряму обертання. Завдяки цим елементам колеса захоплюють насінини і по-одній розміщують їх на лопатках гумової стрічки транспортера. SpeedTube має привід від окремого електродвигуна, оберти якого синхронізовані з обертами двигуна висівного апарату та радаром сівалки. Завдяки цьому, незалежно від швидкості зберігається норма висіву та забезпечується якісне розкладання . Цьому сприяє і те, що гумовий транспортер має прямий привід, отже, ризики проковзування — мінімальні. SpeedTube подає насіння в ґрунт з висоти до 3 см. Обслуговування нескладне: чищення від залишків протруйника раз на сезон.

 

Tochne zem 2019 69 4

SpeedTube загальний вигляд

 

  • Розкажіть, будь ласка, про головну «родзинку» асортименту Precision Planting — технологію SmartFirmer®.

— Це модуль увігнутої форми з прямокутним перетином, який розміщується за дводисковими сошниками для насіння перед колесами, що закривають борозну. В тій частині, що контактує з ґрунтом (посилена металевим корпусом — Ред.), розташовано 4 датчики, які вимірюють: температуру, вологість, вміст гумусу та механічну складову, наприклад, обсяг залишків культури-попередника.

 

Tochne zem 2019 70

Модуль SmartFirmer®

 

  • Що відбувається на основі цих даних?

— Інформація з датчиків передається у кабіну трактора на термінал Precision Planting®, який на основі цих даних надає операторові рекомендації або самостійно змінює налаштування сівалки. Наприклад, якщо температура ґрунту занизька — зменшує глибину висіву, мало вологи — збільшує. Коли датчики виявляють низький рівень гумусу — зменшує норму висіву в межах, заданих оператором. За наявності великої кількості рослинних решток термінал попереджає оператора про необхідність зміни налаштувань очисних зірочок або, якщо є система CleanSweep®, самостійно регулює їхнє положення.

 

Tochne zem 2019 71

Система CleanSweep®, що регулює положення очисних зірочок

 

  • А на основі чого комп’ютер розуміє, що саме в цих умовах, за таких значень гумусу/механічної складової треба провести такі-то налаштування?

— Ці пункти аналізуються за допомогою інфрачервоного випромінювання, яке «малює» картинку для бортового терміналу. Датчик, що вимірює механічну складову відрізняє рослинні рештки від ґрунту за кольором та формою, а сенсор, що визначає рівень гумусу, аналізує ґрунт за кольором та структурою. Ці дані бортовий комп’ютер порівнює з базою даних характеристик ґрунтів, яку спеціалісти Precision Planting® розробили на основі понад 40 тис. зразків ґрунту, зібраних з усієї планети.

 

  • Скільки модулів SmartFirmer® потрібно встановити на сівалку для коректної роботи?

— Оптимально — 1 модуль на 4 секції.

 

  • Щодо DeltaForce®: з який елементів складається ця технологія і що вона забезпечує?

— DeltaForce® — це система, яка на основі поточних характеристик ґрунту автоматично додає або знімає навантаження з висівних секцій. За неї на кожній секції, над колесами витримки глибини, встановлено тензометр — датчик, що на мікроскопічному рівні вимірює ступінь деформації матеріалу під навантаженням. Цю інформацію він передає на контролер із частотою кілька разів на секунду. Себто, тензометр фіксує будь-які зміни щільності поверхні й передає ці дані на контролер. Він вираховує оптимальне значення та подає команду на гідроциліндр щодо збільшення або зменшення притискного зусилля на секцію в межах +/- 150 кг (гідроциліндр DeltaForce® встановлюють додатково до «рідної» системи довантаження секцій сівалки — Ред.).

 

Tochne zem 2019 72 1

Гідрошланги DeltaForce®

 

  • Чи є в арсеналі Precision Planting® рішення для диференційованого внесення сухих або рідких добрив?

— Я не буду акцентувати увагу на сухих добривах, тому що останні кілька років продемонстрували: настав час переходити в еру рідких. У нашому кліматі, з нашим забезпеченням вологою вони є ефективнішим рішенням. Я знаю господарство на Луганщині, в якому торік внесли сухі добрива розкидачем. До весни вологи не було. Перед початком посівної агроном пішов у поле і, трохи покопавшися в землі, знайшов гранули добрив. Після аналізу в лабораторії виявилося, що це те саме NPK, яке він вносив восени… Що стосується рідких добрив, то Precision Planting® має систему для їх точного внесення в ґрунт — FurrowJet. Вона складається з системи керування, резервуара, об’єм якого можна обрати під конкретні умови та потреби, витратоміра з керованими електрикою клапанами, розподільника, трубки та форсунки, що встановлюють поруч із висівним апаратом. Ця система цікава тим, що дає змогу лити добрива кількома різними способами: в рядок поруч із насіннєвою борозною; на насінину, в проміжки між насінинами, в 3 рядки (на зернину та обабіч), у 2 рядки (обабіч насіннєвої борозни) — варіантів доволі багато. Діапазон норми внесення становить 50-250 л/га.

 

  • Який термінал потрібен для керування цими рішеннями?

— Переважна більшість обладнання працює лише з сенсорним монітором Precision Planting® SeedSence® 20/20 другого чи третього покоління. Винятком є лише висівний пристрій vSet® Classic без електроприводу vDrive®. На SeedSence® 20/20 виводяться всі функції сівалки: контроль висівних рядів, робота DeltaForce®, відсоток пропусків-двійників… — все що сівалка може зробити, всі дані та налаштування, які у нас є, можуть одночасно знаходитися на екрані. Вся інформація про роботу, налаштування та якість виконаної роботи може передаватися на ПК господаря або диспетчерської служби у режимі реального часу. Це відбувається так: SeedSence® 20/20 передає дані на IPad®, а з нього мобільним інтернетом — на сервери Climate FieldView, і на ПК з відповідним програмним забезпеченням. Ланцюг передбачає і зворотній зв’язок: «ПК — сівалка». Зрозуміло, що всі дані зберігаються для ведення історії та створення карт-завдань.

 

Tochne zem 2019 72 2

Тензометр DeltaForce®

 

  • Чим 2-ге покоління SeedSence® 20/20 відрізняється від 3-го?

— SeedSence® 20/20 gen 3 має зручніший інтерфейс і швидшу реакцію, ніж термінал попереднього покоління. Так, зокрема, на ньому можна замість кольорових доріжок використовувати під час сівби супутниковий знімок. За функціоналом вони однакові: на сьогодні все, що має Precision Planting®, може керуватися обома поколіннями терміналів. Скоріш за все, різниця стане відчутною з приходом нових технологій.

 

  • Які пакети рішень Precision Planting® пропонує «Бізон-Тех»?

— У нас немає пакетних пропозицій, адже кожну технологію добирають індивідуально, відповідно того, що клієнт хоче отримати на виході. Мінімальний варіант — заміна висівних апаратів на vSet®. Це вже дасть відчутний ефект, бо вони забезпечують сингуляцію до 99%, в той час, коли найкращі заводські сівалки — до 94-95%. Різниця на практиці — додаткові 4-5 ц/га (на кукурудзі). Решта технологій встановлюють для посилення цього ефекту та пристосування сівалки до конкретних умов: постійне дотримання глибини, індивідуальне керування секціями, диференційований висів і внесення рідких добрив, вища робоча швидкість, оптимальна густота сівби, відповідно умов на окремих ділянках поля тощо Стандартна ситуація на ринку виглядає так, що, зазвичай, продається не та сівалка, що потрібна клієнту, а та, яку має продати менеджер. Аграрій має вирішити низку завдань із сівбою, він купує сівалку, яка закриває більшість питань, — він задоволений. Але за рік — два сільгоспвиробник хоче розвиватися далі, а щойно куплена сівалка вже не дає змоги зробити цього через фіксовану конфігурацію. Він звертається до менеджера і той продає йому нову сівалку. І далі все повторюється. Ми робимо інакше. Мінімальний варіант комплектації від Precision Planting® — це основа, на яку сільгоспвиробник може додавати інші технології доти, поки не отримає бажаного результату.

 

Tochne zem 2019 73

Монітор SeedSence 20/20 3-го покоління

 

  • Як виглядає максимальна комплектація?

— Вентилятор, vSet®, привід vDrive®, система керування очисними зірочками CleanSweep®, SpeedTube®, система для внесення рідких добрив FurrowJet, датчики SmartFirmer®, DeltaForce®, термінал SeedSence® 20/20, антена, радари — все, що взагалі є на світовому ринку технологій точного висіву можна зробити на рамі старої сівалки.

 

  • Орієнтовно, скільки коштує встановлення всіх систем?

— Вартість установлення максимальної комплектації технологій Precision Planting® на механічну 8-рядну сівалку — практично вартість нової сівалки точного висіву; переобладнання 16-рядної — 50-60% вартості нової пневматичної сівалки; 24-рядної — до 50%. Це тому, що низку однакових елементів установлюють незалежно від кількості рядів.

 

  • А як щодо сервісу, який забезпечує «Бізон-Тех»?

— Нині наша мережа складається з сервісних центрів (комплекс: майстерня + склад запасних частин) у Тернополі, Полтаві та Білогородці (Київська обл.). Незабаром (дата розмови: 8.04.19 — Ред.) ми плануємо відкриття нових баз у Дніпрі та Львові. На сьогодні в кожному регіоні працюють 2 мобільних сервісних спеціаліста, оснащених необхідним інструментом, зокрема, діагностичним обладнанням та набором підмінного устаткування. Ми можемо прогнозувати, що в періоди найбільшого навантаження реакція на виклик відбуватиметься впродовж не 24, а 48 годин, але з часом кількість мобільних бригад в регіонах зростатиме.

 

  • Яка гарантія надається на обладнання Precision Planting®?

— 1 рік на всі згадані технології.

 

  • Щоб Ви можете порекомендувати аграріям, які зараз оцінюють доцільність роботи з Precision Planting®?

— Я б рекомендував подивитись у найближче майбутнє. Відштовхуватись не від того, що потрібно зараз, а від того, що буде потрібним завтра. І не відкладати впровадження новітніх технологій на потім: що раніше вони запрацюють у господарстві, то швидше інвестовані в них кошти повернуться з прибутками, які аграрій зможе далі інвестувати у розвиток свого підприємства.

 

Розмовляв Дмитро Радіонов

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.