agro business 160 160

Bednar SwifterDisc: як правильно працювати зі стернею у Степу

Bednar SwifterDisc: як правильно працювати зі стернею у Степу

/ Актуальні статті / Четвер, 13 червня 2019 10:41

За допомогою чеського лущильника BEDNAR SwifterDisc XO 6000F у ФГ «Наталія» ефективно вирішують завдання збереження вологи, знищення бур’янів та падалиці, а також мінералізації соломи.

Мелітопольський район — це не лише славнозвісні черешні та кавуни. Тут, нехай навіть за дуже непростих ґрунтово-кліматичних умов, місцеві аграрії вирощують традиційний для півдня України набір сільгоспкультур. Озима пшениця, соняшник, іноді горох — культури немовби звичні та добре вивчені, однак фактично постійні посухи та важкі ґрунти часто додають головного болю агрономам та власникам господарств. Відповідно, завдання правильного вибору технології обробітку грунту та поводження із пожнивними рештками виходять на перший план. А для цього потрібно обрати підходящий і по-справжньому ефективний агрегат.

 

 

— Цей рік поки що виглядає нетиповим — декілька днів тому у нас випало 25 мм опадів. Це виняткова ситуація, яка може трапитися десь раз у п’ятиріччя. Традиційно у нас опадів фактично нема. Торік, скажімо, з початку року до липня випало сумарно лише 30 мм, — розповідає головний агроном ФГ «Наталія» Надія Вороніна.

Втім, що таке степова зона України в плані вирощування сільгоспкультур, мабуть, розуміють усі. Ми відвідали господарство на початку травня, та ще й після гарного дощу. За місяць-півтора, за влучним висловом регіонального менеджера компанії ТОВ «НФМ АГРО» Андрія Швеця, уся місцевість перетвориться на «пустелю Гобі»... І якщо агроном не зумів підібрати ефективну технологію обробітку грунту, то про якусь рентабельність виробництва годі й думати.

— Обробляємо ми приблизно 2 тис. га. Застосовуємо трипільну систему вирощування: пар-озима пшениця-соняшник. Критично важливо правильно організувати сівозміну і провадити обробіток ґрунту таким чином, аби максимально зберегти вологу та контролювати бур’яни. Ми періодично виконуємо глибоке розпушення грунту, поєднуючи його з мінімальним обробітком, — пояснює головний агроном ФГ «Наталія».

 

10 401 100 1

Головний агроном ФГ «Наталія» Надія Вороніна

 

Минулого року у господарстві з’явився агрегат виробництва Bednar — дисковий лущильник SwifterDisc із 6-метровою робочою шириною. У якості робочих органів тут використовую­ться 48 зубчастих агресивних А-дисків діаметром 520-мм, розташованих тандемно по два на одній стійці. Таке технологічне рішення має назву Twin-Disc та забезпечує високу пропускну здатність агрегату за одночасно високої надійності конструкції, чому сприяє і використання необслуговуваних підшипників.

Також можливим є встановлення так званих А-дисків, які мають ті ж характеристики (520 х 5 мм), однак більш агресивно працюють із ґрунтом та пожнивними рештками.

Конструктивно SwifterDisc може використовутися як для лущення від 5 до 12 см, так і як повноцінний передпосівний агрегат, спроможний виконати цілу низку операцій за один прохід.

 

10 401 99 1

Важкий сегментний сталевий коток відмінно показує себе у складних умовах

 

З цією метою передбачена наявність передньої гідравлічної вирівнювальної планки Crushbar, подрібнювального котка TRASH CUTTER та інших опцій, а також широкий вибір фінішних котків. На цьому аспекті варто зупинитися детальніше, оскільки, за словами Андрія Швеця, для ФГ «Наталія» довелося їх підбирати індивідуально з урахуванням особливостей ґрунтів. Зрештою, обрали важкий сегментний коток, який не просто розбиває грудки, але й заробляє глибокі тріщини, що утворюються у полі внаслідок дії палючого сонця. В результаті після проходу лишається рівненька прикочена поверхня із дрібногрудкуватою структурою. Земля буквально починає «дихати», оскільки знищується кірка, а через зароблені мікро- та макротріщини не втрачається волога.

Загалом модель може бути оснащена цілою низкою котків на вибір, залежно від потреб фермера та типу грунтів. Це подвійний коток для легких та середніх грунтів, сталевий Cutpack, призначений для важких грунтів та сильного подрібнення пожнивних решток, гумовий Roadpacker для грунтів із низьким коефіцієнтом прилипання тощо.

 

10 401 99 2

Після проходу агрегату залишається рівна дрібногрудкувата поверхня, вкрита подрібненими рослинними залишками

 

Важливо, що за потреби SwifterDisc може оснащуватися міні-сівалкою Alfa Drill для висівання сидератів, кормових трав або ж ріпаку методом суцільного висіву.

Зі слів головного інженера ФГ «Наталія» Віктора Буряка, потрібну модель для мілкого вологоощадного обробітку ґрунту обирали довго та ретельно. Річ у тім, що до майбутньої покупки висувався цілий перелік вимог.

Потрібен був високопродуктивний агрегат із надміцною рамою та довговічними робочими органами, враховуючи ймовірну «закам’янілість» грунтів.

Окрім цього, необхідно, аби лущильник не просто «грабав» верхній шар грунту, а провадив вологозберігальний обробіток із подальшою провокацією сходів падалиці та бур’янів.

 

10 401 98 2

Заступник директора ФГ «Наталія» Станіслав Мельниця та головний інженер господарства Віктор Буряк

 

— Я як інженер можу сказати, що з точки зору співвідношення ціни та якості лущильник BEDNAR є оптимальним рішенням. Модель відмінно збалансована, що забезпечує стійкість під час руху. Хочу відзначити передні опорні колеса та інтегровану транспортну вісь, завдяки яким SwifterDisc впевнено рухається полем на швидкості 13-14 км/год, зберігаючи стабільне положення та рівномірний притиск усіма робочими органами. Агрегат має солідну масу (понад 6 т) виготовлений з високоякісного металу. Конструкція його міцна та надійна не просто на словах, а на ділі. Це стосується як рами (а у нашій місцевості в інших агрегатів вони ламалися не раз!), так і робочих органів. Агрегат із минулого сезону зробив уже понад 3000 га, і як бачите, диски у відмінному стані, — наголошує Віктор Буряк.

Головний агроном ФГ «Наталія» Надія Вороніна розповідає, що під час підготовки поля до сівби озимої пшениці агрегат застосовується двічі. Перший раз — на глибині 6 см, другий — 10-12 см.

— Робочі органи немовби підрізають стерню, забезпечуючи максимальне збереження вологи та провокацію сходів бур’янів і падалиці. Наступним проходом агрегату ми їх знищуємо, що суттєво впливає на подальшу вегетацію посівів. Особисто для мене визначальною є продуктивність SwifterDisc, який ми пускаємо відразу за комбайном у разі збирання врожаю, і робимо по 60 га за один день, — наголошує Надія Миколаївна.

— І при цьому ми чіпляємо 6-метровий лущильник BEDNAR до нашого трактора потужністю 213 к.с. У такій комбінації вони йдуть дуже легко, не відчувається якесь особливе навантаження на машину. При цьому витрачається лише 4 л/га пального, — відзначає головний інженер господарства.

Регіональний менеджер компанії ТОВ «НФМ АГРО» Андрій Швець особисто займався підбором оптимальної конструкції лущильника для агроформування, і врахував усі, навіть найдрібніші деталі.

 

10 401 100 2

Зубчасті диски діаметром 520 мм відпрацювали вже 3000 га без заміни

 

— Традиційно багато хто намагається перемішати пожнивні рештки із ґрунтом з метою їх швидшої мінералізації. Однак на Півдні, і не лише тут, такий підхід не працює. Якщо ми «закопаємо» всю цю солому в землю, то вона там так і залишиться. Немає достатньої кількості вологи, аби забезпечити повноцінне розкладання пожнивних решток. Натомість принцип роботи зубчатих вигнутих дисків SwifterDisc полягає у тому, аби раціонально повестися із рослинними залишками. Певна частина їх потрапляє у ґрунт на глибину обробітку, а решта акуратно розподіляється поверхнею поля і слугує як мульча для збереження вологи, — детально розповідає менеджер компанії.

Слід наголосити, що впродовж останніх сезонів саме така технологія обробітку грунту в посушливих регіонах України виглядає оптимальним рішенням задля збереження вологи в землі та розвитку біоти у верхньому її шарі. Неодноразово доводилося чути про реальну ефективність такого підходу у різних східних та південних областях країни.

Звісно, агрегати такого класу обов’язково супроводжуються високоякісною сервісною підтримкою. У цьому плані компанія ТОВ «НФМ АГРО» взагалі відзначається з найкращого боку. Крім того, чеський виробник BEDNAR ніколи не лишається осторонь потреб власних клієнтів, обов’язково здійснюючи контроль ефективного обслуговування та експлуатації своїх агрегатів.

— Для нас надзвичайно важливо, що придбання та експлуатація SwifterDisc супроводжується належним рівнем сервісу та консультаційною підтримкою. Коли до нас його привезли, прибув представник заводу, який впродовж дня здійснив усі необхідні налаштування, і ми відразу запустили його в роботу. При цьому і продавець, і представник прислухаються до наших побажань та запитів. У нас було там одне запитання щодо налаштувань, то сервісники, після того як ми зателефонували увечері, прибули рано-вранці, — розповідає головний інженер ФГ «Наталія» Віктор Буряк.

У всякому разі очевидним є те, що дисковий лущильник BEDNAR SwifterDisc у ФГ «Наталія» став не просто одним з агрегатів для обробітку грунту, а дієвим рішенням для вдосконалення технології за складних грунтово-кліматичних умов. Себто тут використовують цю модель по-справжньому ефективно, що, поза сумнівами, невдовзі позитивно відобразиться і на рентабельності вирощування озимої пшениці та соняшнику.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

logo nfm agro

Отримати консультацію чи придбати техніку можна в офіційного дилера компанії Bednar — ТОВ «НФМ АГРО» 

0 800 40 78 87; 067 460 75 34

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.