«АГРО ОНЛАЙН»: аналітика для керівника

«АГРО ОНЛАЙН»: аналітика для керівника

/ Актуальні статті / Вівторок, 18 червня 2019 10:45

Сучасні алгоритми ведення сільськогосподарського виробництва дають аграріям змогу суттєво збільшити рентабельність підприємства і кожну копійку використовувати за призначенням.

Точне землеробство сьогодні — це про гроші. Як правильно і з максимальною користю використати кожну гривню, знайти вузькі місця, статті перевитрат коштів і спрямувати їх у потрібний сектор господарства. Це — сучасне точне землеробство. Компанія «АГРО ОНЛАЙН» розглядає саме такий підхід до ведення бізнесу, пропонуючи аграріям шляхи зменшення непродуктивних витрат. Наші співрозмовники — старший партнер компанії Максим Єлісєєв та її співзасновник Віктор Боровик — ґрунтовно розповіли про принципи, особливості та нюанси співпраці з аграріями.

 

Tochne zem 2019 144

Старший партнер компанії "АГРО ОНЛАЙН" Максим Єлісєєв та співзасновник компанії Віктор Боровик

 

  • Чим цікаві ваші аналітичні продукти для керівників вітчизняних аграрних господарств або фермерів, чому їм варто співпрацювати з компанією «АГРО ОНЛАЙН»? Можливо простіше залишити все як є?

— Дійсно, більшість українських аграріїв є консервативними і не надто схильні до змін. Вони ведуть облік власної діяльності, аналіз ефективності виробництва за тими методами, що працювали за радянських часів: «рік відпрацювали — є гроші на рахунку, той добре!» Але поступово ситуація змінюється, приходять молоді менеджери, які розуміють важливість сучасних методик. Відповідно «АГРО ОНЛАЙН» нині пропонує комплекс аналітичних рішень, розрахований відповідно до потреб конкретної агрокомпанії: від невеликого фермера до холдингу. Завдяки отриманій від компанії аналітиці, аграрії зможуть гнучко й ефективно використовувати кожну копійку власних коштів, зменшувати непродуктивні витрати.

Ось як виглядає процес із технічного погляду. На першому етапі потрібно виявити кількість і якість наявних у компанії ресурсів. Усі активи (сільськогосподарська та автомобільна техніка, добрива, насіння, інші матеріали) мають бути на обліку. Практика свідчить, що часом у господарствах чи кластерах холдингів керівники мають вельми приблизне уявлення про те, які саме матеріальні ресурси має господарство та в якому вони стані, зокрема, ґрунти, їх склад та забезпеченість поживними речовинами тощо. У такій ситуації про точне землеробство й мови немає, польові операції відбуваються нераціонально, а отже зрозуміти ефективність цих технологічних процесів неможливо.

Для проведення детального аудиту всіх ресурсів агрокомпанії потрібно від тижня до двох місяців. Іноді навіть більше. Цю проблему вирішують спеціалісти «АГРО ОНЛАЙН», які виїздять безпосередньо в господарства, налагоджують облік відповідно до сучасних стандартів. Результати такого аудиту часом бувають сюрпризом для власника підприємства. Наприклад, одного разу фермер з’ясував, що роками сплачував за один з паїв, який насправді обробляло сусіднє господарство і, відповідно, отримувало прибуток.

 

  • Завершили облік ресурсів у господарстві. Які наступні кроки щодо бізнес-планування пропонують фахівці «АГРО ОНЛАЙН»?

— Другий етап — планування подальших технологічних процесів за оптимальним, а не ідеальним сценарієм. Звісно кожному хотілося б отримати все і просто зараз — і точне землеробство, і великі прибутки. Але є визначений бюджет на модернізацію та розвиток, відповідно, мусимо правильно витрачати наявні кошти, вирішуючи завдання почергово. Виходячи з власних активів, у тому числі, технічного парку, треба правильно спланувати послідовність дій. Якщо немає сівалки з можливістю диференційованого внесення добрив і точної сівби, можна зосередитися на інших можливостях, а пізніше вже братися за дифсівбу. Тут якраз і стануть у пригоді фахівці «АГРО ОНЛАЙН», досвід та знання нашого персоналу, операторів і спеціалістів. Вони, зокрема, приділяють максимальну увагу навчанню працівників господарства практичній роботі з елементами точного землеробства.

 

Tochne zem 2019 145

Технологічні карти. Планування та економіка агро операцій

 

Наша компанія теж розвивалася поступово. Спочатку спеціалісти «АГРО ОНЛАЙН» використовували старі агротехнологічні карти з переліком польових робіт, а потім адаптували їх до сучасних умов. З широкого списку операцій, що був у цих картах, визначили і почали використовувати лише сучасні й ефективні. В конкретному господарстві додаємо саме ті агротехнічні заходи, що доцільні в місцевих умовах. Технологічні карти пройшли шлях модернізації. Документи в аналітичних продуктах «АГРО ОНЛАЙН» є зручними і зрозумілими. Сьогодні карти враховують трактори, зернозбиральні комбайни та іншу самохідну техніку, що працює в полі. До комплексу входять також операції, пов’язані з логістикою: рух спеціалістів, машин і обладнання, матеріально-технічних ресурсів тощо. Серед важливих пріоритетів — правильне планування сівозміни, системи живлення посівів сільгоспкультур, ґрунтообробітку, а також меліорації. Сівозміна для багатьох господарств є непростим питанням: з одного боку економіка спонукає до вирощування найприбутковіших культур, з іншого — земля потребує захисту, відновлення потенціалу родючості, а це, передусім, — науково обґрунтоване чергування культур. Використання монокультури можливе, і досвід такий в Україні є, але його ефективність сумнівна, особливо з погляду перспективи розвитку. Звісно можна сіяти лише соняшник або кукурудзу, але не варто. Тому спеціалісти шукають компромісні рішення, економічно вигідні господарству й не на шкоду земельному ресурсу. Агроном або керівник підприємства може спочатку в електронному вигляді все спланувати, оцінити різні варіанти сівозміни і технології вирощування сільгоспкультур і обрати найдоцільніший варіант. Господар може спланувати роботу навіть на кілька років наперед.

 

Tochne zem 2019 146

Земельний банк. Облік стану земельних активів: контури, терміни та виплати

 

  • З початком сезонних робіт керівнику господарства важливо розуміти розвиток поточної ситуації, щоб мати змогу оперативно вирішувати нагальні питання.

— Так, наступний модуль аналітиків від «АГРО ОНЛАЙН» з практичним результатом розділений на три послідовні кроки.

ПЕРШЕ ЗАВДАННЯ. Контролюємо якість проведення польових робіт, щоби зменшити сукупні ризики. Нині польові агрегати після завершення робіт можуть точно відзвітувати про кількість насіння, що покладено в грунт, або внесення міндобрив на певній площі. Але цього замало. Спеціалісти від «АГРО ОНЛАЙН» збирають дані, обліковують їх, аналізують і надають рекомендації щодо оптимального використання ресурсів. Решту операцій — так зване «залізо» — беруть на себе компанії-партнери. Це — синергія, чітка взаємодія різних учасників ринку, що надають повний спектр послуг для збільшення ефективності агрокомпаній. Тут важливою є доступність спеціалістів у кожному регіоні. «АГРО ОНЛАЙН» має низку партнерів у різних областях, які оперативно виконують сервісні послуги. Зокрема, надають датчики, дрони, точні сигнали тощо. Є можливість працювати з супутниковими знімками як платними, так і безкоштовними. Аграрії можуть використати те, що їм потрібно і тоді, коли це потрібно. Наприклад, клієнт-аграрій купує точний сигнал лише на 2 місяці посівної кампанії, але має чітко розуміти для чого він це робить і як буде ним користуватися. «АГРО ОНЛАЙН» перевіряє якість роботи сигналів, надає консультації агровиробникові щодо застосування новітніх технологій. А в основі співпраці — ефективність використання кожної гривні господарства.

 

Tochne zem 2019 147

Телематика. Контроль якості проведення польових робіт

 

«АГРО ОНЛАЙН» та наші партнери також практикують аутсорсинг: якщо господарству потрібні певні види чи функції точного землеробства, компанія може надати відповідні послуги за угодою. Зокрема, одним з таких партерів є компанія «Систем солюшн», що надає послуги з точних сигналів. Якість покриття та самі сигнали відповідають усім вимогам для роботи польових агрегатів. Завдяки сигналу їхнього комплексу AgroRTK польові агрегати вносять насіння й добрива з точністю ±2 см і лише на тих ділянках поля, де вони дійсно необхідні. А оператори, які працюють у полі, менше втомлюються. Використовуючи мережу РТК-сигналу, господарство гарантовано матиме повторюваність із року в рік, тобто збереження точних координат траєкторії руху сільськогосподарської техніки. Робота на кожному полі буде проходити за встановленим технологічними лініям з певними встановленими відстанями, наприклад, 6 або 12 метрів. За використання GNSS-обладнання з корекцією глобального супутникового сигналу транспортні засоби працюватимуть із точністю в межах 0,5 — 1,5 м.

Серед інших прикладів аутсорсингу відзначимо можливість роботи з провідними виробниками навігаційного обладнання (Trimble, Raven або AgLider), повну адаптацію відповідно до протоколів кан-шин ISOBAS тощо.

ДРУГЕ ЗАВДАННЯ. Контроль за відхиленнями стану посівів. Наступним кроком в аналітичній роботі фахівців «АГРО ОНЛАЙН» є контроль за виконанням робіт. Часто-густо трапляються відхилення у розвитку посівів сільгоспкультур від запланованих показників. Часом і агроном робить невірний висновок щодо походження затримок у розвитку чи появи хвороб, бур’янів абощо. Завдання цього блоку — якнайшвидше встановити проблемні ділянки на полях або ґрунтах і дати рекомендації, як ліпше вирішити ці проблеми. В основі аналізу лежить супутниковий моніторинг, використання дронів, але водночас є низка інструментів, які доповнюють і оптимізують діяльність агрокомпаній. Застосовуючи ці рішення, спеціалісти «АГРО ОНЛАЙН» створюють алгоритми конкретних дій в господарстві, а агрономи та інші спеціалісти отримують покрокові настанови, що і як виконувати на певній ділянці роботи. Компанія створила спеціальний мобільний додаток, тож оперативні дані, завдання і чіткий маршрут для агронома можна отримати безпосередньо на мобільні телефони.

 

Tochne zem 2019 148

Сівозміна. Карти посівів: поточні, минулі та заплановані

 

ТРЕТЄ ЗАВДАННЯ. Зібрати максимум даних безпосередньо під час польових робіт. Спираючись на широкий діапазон отриманої інформації та постійне відслідковування змін, аналітики «АГРО ОНЛАЙН» роблять глибокий аналіз проведених польових робіт, виявляють причини виникнення проблем та прорахунків і дають комплексні рекомендації щодо оптимізації подальших дій. Їхні рішення враховують усі тонкощі технологій вирощування сільськогосподарських культур. Наприклад, для прогнозування погодних умов аналітики використовують метеодані, отримані у співпраці з компанією «Метеофарм». У цієї компанії сьогодні вже працюють понад 500 метеостанцій. Тож спеціалісти можуть реагувати на зміни погодних умов і заздалегідь визначати, приміром, коли дія певного препарату буде неефективною. Зібрана база даних дає змогу повноцінно аналізувати проблеми і виділяти фактори, що призвели до успіху.

 

  • Після завершення сезону польових робіт кожен господар потребує системного аналізу, що і як було виконано, які були сильні й слабкі місця в роботі різних складових бізнесу.

— Звісно, маючи базу даних і розуміючи проблеми на конкретних полях, спеціалісти «АГРО ОНЛАЙН» з’ясовують, що потрібно зробити аби поліпшити результат. Мета блоку — скоригувати роботу, базуючись на зібраних даних. Сюди входять: економічна та агрономічна ефективність, якість роботи техніки, логістичні схеми та інші фактори, що вплинули на результат. Оперуючи широким спектром даних, можна отримати висновки за певним напрямком діяльності, сільгоспкультурі чи агрегату. Не варто забувати і про загальний аналіз ефективності інвестицій, зокрема, непродуктивні витрати протягом конкретного року. В компанії «АГРО ОНЛАЙН» усвідомлюють: сучасний агробізнес стикається з проблемами щодня, тож спеціалісти постійно займаються пошуком рішень, модифікують і вдосконалюють їх, для того щоб якнайчіткіше відповідати на всі виклики, що постають перед сільськогосподарськими підприємствами.

 

Олександр ГОРДА, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.