agro business 160 160

Внесення міндобрив: як проконтролювати кожну гранулу

Внесення міндобрив: як проконтролювати кожну гранулу

/ Актуальні статті / Вівторок, 02 липня 2019 10:42

Розкидачі мінеральних добрив KUHN AXIS спеціально призначені для точного внесення мінеральних добрив на високій робочій швидкості.

Давно вже минули часи, коли агроном мав змогу висипати на кожен гектар таку кількість добрив, яка йому заманеться, особливо не переймаючись їх перевитратою чи нерівномірністю розкидання. На сьогодні вартість мінерального живлення у структурі витрат на вирощування сільгоспкультур вже перевищує показник 50%. Нині фактично кожен заощаджений або раціонально внесений кілограм гранул суттєво впливає на рентабельність виробництва. Відповідно, зростають вимоги до конструкції розкидачів міндобрив і до ефективності роботи їх електронного оснащення.

Усі провідні виробники агрегатів для розкидання гранульованих міндобрив нині орієнтуються на якомога точніше їх внесення. Ключовою вимогою залишається підвищена продуктивність роботи такої техніки. Особливо це важливо ранньої весни, коли по мерзлоталому ґрунту техніка може працювати обмежений період часу. Так само небажано затримувати заробляння у ґрунт таких видів твердих гранульованих добрив, як карбамід, який на поверхні ґрунту стрімко втрачає азот.

Tochne zem 2019 114 1

Проблема посилюється через постійне зростання вартості міндобрив, надто із настанням сезону їх внесення. Це виявляється у низці традиційно слабких місць класичного розкидання гранул поверхнею поля: забивання вихідних отворів на розподільчих дисках, що призводить до нерівномірного покриття площі; неякісне дозування норми гранул унаслідок збоїв електроніки та інших чинників; знесення гранул через високу швидкість роботи чи вплив погодних факторів, зокрема сильного вітру. Не забуваймо і про такий поширений прикрий нюанс, як низька якість добрив: злежаність, грудкуватість і різні форма та вага гранул.

До чого це призводить? Ясна річ, до нерівномірності живлення посівів, його недостатності на окремих ділянках.

Зрештою це виливається у нера­ціональне використання добрив через перекриття, коли на ділянках завширшки до 4 метрів гранули вносяться двічі.

Унаслідок нехтування даними аналізу ґрунтів елементи живлення часто вносять виходячи з теоретичних розрахунків, а не реальних даних. Ці та інші фактори можуть зумовити істотні фінансові витрати. Це вражаючі показники намарно витрачених коштів — від 3000 до 9000 грн/га.

Технології точного землеробства, застосовані для основного внесення міндобрив на посівних площах, дають змогу мінімізувати перелічені вище ризики, як агрономічні, так і фінансові. Як працюють ці технології, ми пояснимо на прикладі еталонних в цьому та інших аспектах агрегатів одного з найбільших світових виробників сільгосптехніки — компанії KUHN.

Tochne zem 2019 114 5

Створення і якісне вдосконалення розкидачів мінеральних добрив KUHN AXIS покоління за поколінням орієнтували саме на поєднання двох, на перший погляд, непоєднуваних понять: високої продуктивності роботи і високої точності внесення мінеральних добрив.

Річ у тім, що висока продуктивність передбачає, що агрегат рухається на максимально можливій швидкості й якомога широко розкидає гранули. Звісно, за таких умов проконтролювати точність розподілення міндобрив поверхнею поля надзвичайно складно. Саме тому концепція KUHN AXIS передбачає застосування цілої низки спеціалізованих технологій.

Передусім йдеться про технологію електронного дозування EMC, яку застосовують на розкидачах KUHN AXIS. ЕМС вимірює крутний момент кожного розподільного диска і визначає кількість і вагу добрив, що розкидає конкретний диск. Незалежно від норми внесення ризик забивання отворів мінімальний, тому що навіть за низького потоку добрив, що подаються на диск, електроніка автоматично відкриває дозувальну заслінку, при цьому контролюючи швидкість спорожнення кожної секції бункера.

 

Tochne zem 2019 114 2

Технологія електронного дозування EMC

 

Тобто, технологія EMC розраховує норму розкидання добрив на основі співвідношення крутного моменту диска-розкидача і швидкості витрати добрив, вимірюючи його в одиниці маси на одиницю часу. Важливою особливістю ЕМС є те, що цей параметр не залежить від типу добрив, розміру і щільності гранул. Із самого початку роботи система електронного дозування EMC безперервно контролює і коригує ступінь відкривання чи звуження отвору для забезпечення максимальної точності. Залежно від запрограмованої норми внесення система ЕМС точно розраховує належні витрати добрив і крутний момент.

Спеціальний датчик у безперервному режимі вимірює показник крутного моменту. Якщо потік добрив на одному із дисків стає менш чи більш потужним, технологія автоматично регулює ступінь відкриття вихідного отвору. Водночас безперервно контролюється дозування на обох «тарілках» агрегата, що унеможливлює ризик забивання отворів.

Систему ЕМС, інтегровану в агрегатах французького виробника, можна без перебільшення назвати унікальною. Адже переважна більшість моделей інших виробників контролює дозування мінеральних добрив лише на основі маси гранул. Себто, якщо один отвір забивається, просто посилюється потік гранул з інших отворів. Тоді про жодну точність не йдеться.

Це та інші електронні рішення в конструкції KUHN AXIS дають змогу досягти виняткової точності внесення гранульованих мінеральних добрив за дотримання вражаючих експлуатаційних показників.

Скажімо, діапазон дозування добрив становить від 3 до 500 кг/га за ширини розкидання до 50 м. При цьому робоча швидкість агрегатів може сягати 20 км/год, а обсяг бункера — 4000 кг і більше.

Мозковим центром розкидачів мінеральних добрив KUHN AXIS є ISOBUS-термінал CCI 200, розрахований на агрегатування з тракторами і додатковим обладнанням усіх відомих світових виробників. У системі управління розкидачем застосовані, насамперед, унікальні рішення французького виробника, що відповідають за автоматизоване відключення/включення секцій на краях полів і на розворотах. Це відомі системи OPTIPOINT і VARISPREAD.

 

Tochne zem 2019 114 3

ISOBUS-термінал CCI 200

 

Система OPTIPOINT розраховує ступінь відкриття і моменти закриття кожного вихідного отвору залежно від робочої ширини для будь-якого типу добрива, незалежно від форми, розміру і щільності гранул. Система VARISPREAD відповідає за такі завдання:

  • автоматичне регулювання робочої ширини розкидання на ділянках неправильної форми;
  • підтримка оптимальної ефективності розкидання;
  • забезпечення заданої витрати добрив шляхом регулювання ступеня відкривання вихідного отвору.

 

Tochne zem 2019 115 2

Система OPTIPOINT

 

На крайніх ділянках поля система VARISPREAD автоматично відкриває і закриває вихідні отвори у найсприятливіший момент, розрахований системою OPTIPOINT.

Максимальна ефективність ССІ 200 із розкидачем KUHN AXIS досягається у разі використання карт диференційованого внесення мінеральних добрив. Спеціальний додаток CCI CONTROL на моніторі ССІ 200 за цими картами керує безпосередньо нормою внесення добрив. Оператор машини лише вводить дані в систему з USB-накопичувача.

 

Tochne zem 2019 114 4

Система VARISPREAD

 

Питання створення карт для диференційованого внесення мінеральних добрив потребує окремого обговорення.

Лише зазначимо, що в разі правильного визначення даних за окремими елементами живлення господарство може одночасно заощадити значні кошти завдяки зниженню норм внесення окремих елементів (зокрема фосфору чи калію) і підвищити врожайність майбутніх посівів шляхом внесення потрібних елементів живлення у потрібній кількості.

При цьому економія коштів може становити 5–10% загальної вартості добрив і більше.

Однак при цьому наголосимо, що диференційоване розподілення добрив фактично є елементом «вищого пілотажу» в точному землеробстві, тому потребує дотримання двох обов’язкових умов. Перша — технічна і технологічна підтримка з боку виробника і дилерської компанії, які мають вагомі напрацювання в галузі точного землеробства. Друга — потрібно використовувати ті моделі техніки, які відповідають наведеним вище умовам: одночасна висока продуктивність роботи й орієнтування на точне внесення.

Усім цим умовам чітко відповідають розкидачі нової ери точного землеробства — KUHN AXIS.

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.