TracControl WEB — новий рівень операційного контролю

TracControl WEB — новий рівень операційного контролю

/ Актуальні статті / Середа, 17 липня 2019 10:31

Польові операції, логістика (особливо перевезення врожаю) та пальне — ні для кого не секрет, що ці сегменти агробізнесу є найбільш ризикованими з огляду на можливість розкрадання МТР. Але і за утопічної картини з чесними та добре вмотивованими працівниками лишаються питання недостатньо точного/якісного контролю над виконанням операцій та щонайменше незручна (паперова) фіксація даних для бухгалтерії.

Цифрові рішення, сфокусовані на економіці, здатні якщо не повністю розв’язати, то суттєво зменшити вплив перелічених проблем. Протягом минулих років одним із небагатьох таких «софтів» на вітчизняному ринку був TrackControl від українського виробника RCS (Radio Communication System). Сьогодні на ринок вийшло нове покоління цього програмного забезпечення.

 

Головне питання

«TrackControl WEB — це система, що спеціалізується на контролі за об›єктами: в агробізнесі вона є відповіддю на запитання: як саме була виконана/виконується та чи інша операція, — зазначає директор RCS Олександр Киричок. — Тобто, вся важлива виробнича інформація, яку раніше отримували винятково зі слів працівників, тепер збирається системами датчиків, аналізується й відображається у вигляді звітів, які інтегруються в 1С та інші подібні платформи. Набагато швидший доступ до економічної інформації (порівняно з паперовою звітністю — Ред.) і незаангажовані дані щодо якості виконаних операцій та витрат — це ключовий ефект, який керівник господарства отримує від TrackControl WEB».

Від попереднього програмного забезпечення нове рішення RCS відрізняється, перш за все, іншим ядром: TrackControl WEB є онлайн-сервісом. Це означає, що доступ до нього можна отримати з будь-якого комп’ютера з сучасним інтернет-браузером чи мобільного пристрою. В останньому разі навіть не потрібно інсталювати додаток.

Друга важлива відмінність полягає у вдосконаленій системі аналізу даних. «TrackControl WEB фіксує всю інформацію з датчиків на техніці : час, кількість проходів, оброблені площі, витрачені ресурси, тощо з прив’язкою до GPS-координат, — звертає увагу Олександр Киричок. — На практиці це означає, що з кожної одиниці техніки в програму за один день надходить від 2 до 20 тис. точок, які містять інформацію про координати, час та показання датчиків. Наприклад, від МХП, який є нашим клієнтом, генерується близько 10 млн записів на день. Традиційні системи моніторингу працюють із цими «сирими» даними, тому після певного рівня їм важко аналізувати інформацію, і тому вони скорочують кількість даних, які використовують для обробки. Наші підходи до обробки даних дають можливість уникнути цієї проблеми й забезпечують аналітику будь-якого рівня: від конкретного трактора за день до всіх машин у парку за місяць».

 

Tochne zem 2019 23 2

TrackControl WEB працює з картами полів складної конфігурації

 

Іншою характерною рисою TrackControl WEB є зручний обмін інформацією з іншим програмним забезпеченням. Наприклад, можна синхронізувати довідники між різними програмними продуктами, імпортувати документи (оперативні завдання) із спеціалізованої агрономічно-орієнтованої платформи, якою користуються фахівці-агрономи на підприємстві, в TrackControl WEB для проведення аналізу «план-факт», або перенести інформацію з TrackControl WEB в основну облікову платформу господарства. Цей принцип стосується і карт полів: у новому рішенні від RCS можна як самостійно створювати карти полів, так і переносити їх із спеціалізованих ГІС-програм. При цьому важливо, що TrackControl WEB підтримує роботу з мультиполігонами — картами поля складної форми з урахуванням ділянок, що не обробляються, на кшталт стовпів, ярів, курганів тощо.

TrackControl WEB — це гнучка система, функціонал якої можна налаштувати під потреби кожного окремого господарства. Але, якщо подивитись, на програму-максимум — контроль над операціями матиме такий вигляд.

 

Tochne zem 2019 23 1

Звіт про паливо в наряді

 

Польові операції

Все починається з того, що в системі створюють оперативне завдання, в якому міститься інформація про: поле, оператора, одиниці техніки та тип завдання. Тобто, можна заздалегідь розпланувати роботи на певний період, суттєво заощадивши час на ранкових зборах. Водночас, оперативні завдання можна отримувати з іншої цифрової системи.

 

…хто працював

Оператор (водій), визначається за допомогою індивідуальної картки. Послідовність дій така: картку вставляють у зчитувач і він передає в систему ПІБ оператора, час та місце початку зміни, а потім — інформацію щодо періоду, обсягу та якості виконаних ним робіт, витрату палива тощо. Під час перезміни фіксується місце та час, а далі процес повторюється. Цією карткою оператор користується і під час отримання палива.

«Одна з переваг TrackControl WEB — здатність вираховувати наробіток кількох операторів, що працювали на одному полі. — відзначає директор RCS. — Багатьом системам у разі, якщо декілька одиниць техніки обробляло одне поле, або обробіток тривав декілька днів, через наявність перекриттів доволі складно порахувати точну продуктивність окремої одиниці. Алгоритми TrackControl WEB дозволяють це зробити: якщо цей трактор обробляв учора — йому зараховуємо все, що він зробив, а другому, що працює сьогодні, — все, крім того, що виконав перший. Розрахунок відбувається як на основі черговості проїзду ділянкою з перекриттям, так і з урахуванням відсотка перекриття операторам, які проходять обробленою ділянкою».

Коли в господарстві працює наймана техніка — ідентифікація в системі відбувається не за водієм, а за транспортом, прив’язаним до певного власника.

 

Tochne zem 2019 24 2

Наряд — мапа і звіт, з глибини обробітку

 

…на чому

Кожну одиницю самохідної техніки оснащують трекером, який зчитує з приєднаних датчиків усі дані про роботу машини та її GPS-координати й передає їх на платформу RCS. При цьому важливо, що TrackControl WEB веде спостереження не за трекером, а за самою машиною. Завдяки чому можна переставляти трекер із однієї техніки на іншу без втрати її історії у системі. Знаряддя і причіпне обладнання оснащуються індивідуальними мітками (провідні та безпровідні), які передають сигнал зчитувачу на тракторі, а з нього — до трекера, який надсилає їх до системи. Таким чином вона розпізнає яка техніка, яку саме виконала операцію, з яким інструментом.

 

…як

І головне — як. TrackControl WEB здатний фіксувати перекриття, необроблені ділянки, витримку швидкісного діапазону (перевищення — сповіщення на e-mail, або на екран диспетчера) і навіть глибини обробітку.

«Всі показники фіксуються в системі не просто у вигляді традиційних табличних звітів — вони відображаються на карті з прив’язкою до GPS-координат, а показники датчиків — на графіках, — наголошує Олександр Киричок. — Це практично корисна інформація, що дає змогу агроному вчасно виявити причину порушення технології, а технічним спеціалістам проаналізувати роботу обладнання та виявити причини відхилень, якщо вони мали місце. Так, під час тестування наших датчиків для фіксування робочої глибини знаряддя (вимірюють відстань між рамою та поверхнею ґрунту — Ред.) в одному з агрохолдингів система показала обробіток на глибину 30 см, тоді як завданням оператора було обробити на 35 см. Після того, як традиційними методи підтвердили точність нашої системи, агрохолдинг купив кількасот комплектів цього обладнання».

Зрозуміло, що фіксується і виконання логістичних операцій, наприклад, підвезення добрив. В такому випадку система фіксує відстань трактора до поля, біля якого йому потрібно розвантажитись. Наприклад, якщо системою задано 100 м — і трактор опиняється в цих межах, то система вважає завдання виконаним, про що буде вказано в звіті.

До речі, вся інформація передається через GSM-мережу, коли зв’язок зникає, дані накопичуються в трекерах. Щойно зв’язок відновлюється — вся інформація надсилається до TrackControl WEB.

 

Tochne zem 2019 24 1

Наряд — звіт про роботу

 

Звіт

Тобто, всі показники з датчиків і антен фіксуються у факті-виконання завдання: хто працював, де, з якою технікою, на якій швидкості, з якою витратою палива, скільки було простоїв (перевищення ліміту стоянки на певному геофоні: на базі — без обмежень, поза — певний строк), скільки проходів і взагалі якою була якість виконання операцій. За останніми TrackControl WEB складає карти, які можна накладати одна на одну для виявлення фактору, що вплинув на врожайність.

 

Пальне

TrackControl WEB оснащене модулем «АЗС», який автоматизує фіксацію всього ланцюга заправки: від прийому пального до заправних станцій і кінцевого отримувача. Під час привезення палива в систему вносять інформацію з супутніх документів щодо типу, обсягу, характеристик пального тощо. Надалі TrackControl WEB фіксує дані зі стаціонарної чи мобільної станції: оператора АЗС, час і місце заправки, одиницю техніки, що заправляється, її оператора, об’єм відпущеного палива тощо. Всі ці дані система зберігає у вигляді розхідних документів, які в подальшому можуть бути передані в облікову систему підприємства. На самій техніці витрату палива визначають відповідні датчики проточного типу, або згідно з показниками кількості палива в баку, отриманими від датчиків рівня палива Epsilon, або Sigma. Також використання ДРП (датчиків рівня палива), дає змогу відстежувати несанкціоновані зливи палива, з визначенням місця де відбувся злив і кількості злитого палива. Своєю чергою ДВП (датчики витрати пального), дозволяють точно оцінити витрати пального на виконання тої чи іншої технологічної операції та уточнити відповідні норми.

 

Tochne zem 2019 25 1

Наряд — мапа і звіт, з виконання завдання, з перекриттями і пропусками

 

Контроль врожаю

Перевезення врожаю з поля на елеватор господарства можна контролювати за різними сценаріями: від найпростішого, коли водій відмічається в системі індивідуальною карткою на місці відправки та доставки для розуміння кількості ходок, до складної схеми з кількох систем бездротових радіодатчиків на комбайнах, перевантажувачах, зерновозах і елеваторі, які дають змогу визначити проблемну ланку, де губиться найбільше зерна, та вжити відповідних заходів. Бездротові датчики (мітки) функціонують за технологією Bluetooth і дозволяють виключити людський фактор з процесу. Ідентифікація об’єкта «свій/чужий» відбувається автоматично. До того ж система розуміє з якими об’єктами (мітками) дозволено з’єднуватися і відкидає ті об’єкти, що працюють поряд, але не відповідають правилам. Наприклад, комбайн не переплутає зерно-перевантажувач, з валкоутворювачем. До речі, TrackControl WEB має функцію контролю розташування мітки відносно комбайна: якщо вона виходить за вказані диспетчером межі — висока ймовірність, що її перечепили на інший, чужий об’єкт.

 

Логістика

Через оновлену програму RCS також можна контролювати магістральні вантажівки (поточне розташування, швидкість, заправка і витрата палива, кількість і період зупинок тощо), адже TrackControl WEB є рішенням, яке підходить для багатьох сфер.

 

Tochne zem 2019 25 2

Наряд — мапа і звіт, з швидкості виконання обробітку

 

Висновки

Сьогодні у сфері планування та контролю над виконанням операцій ті методи, які вчора здавалися залізобетонним фундаментом завтовшки кілька метрів, сьогодні дедалі більше нагадують звичайний пісок. Головна проблема — наявність на всіх рівнях високої частки необ’єктивної/брехливої/неточної/узагальненої інформації, яка в подальшому стає основою для прийняття важливих управлінських рішень. TrackControl WEB дозволяє змінити це, адже, по суті, єдиним продуктом, що він виробляє, є правдива та незаангажована інформація — основа ефективних управлінських систем.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "Агробізнес Сьогодні"

 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.