agro business 160 160

Система протруєння «Зелена Фортеця»

Система протруєння «Зелена Фортеця»

/ Актуальні статті / Понеділок, 05 серпня 2019 10:31

Через щорічне погіршення фітосанітарного стану зернових культур в Україні масово поширюються грибкові хвороби, збудники яких передаються з насінням або через ґрунт. Окрім цього, коли сіють зараженим насінням, інфекція переходить на культуру протягом вегетації, створюючи небезпеку її розмноження з року в рік. Одним із найефективніших заходів, що знезаражує насіння від патогенів і забезпечує розвиток здорових проростків, є передпосівне протруювання насіннєвого матеріалу проти хвороб і шкідників.

Хімічні засоби захисту є стійкими у навколишньому середовищі. Потрапляючи в біоценози та сільськогосподарську продукцію, вони справляють виражену кумулятивну дію. Вони є надзвичайно сильними мутагенами: накопичуючись у навколишньому середовищі, призводять до появи мутантів — стійких форм патогенів. Це, своєю чергою, впливає на ефективність використання препаратів або ж взагалі зводить цей ефект нанівець, посилюючи інфекційний процес. Окрім того, хімікати можуть пригнічувати не лише патогенний склад, а й рослину, яку мають захищати.

Очевидно, що необхідно запроваджувати антирезистентні програми з використанням двох і більше компонентів із різними спектрами дії, регулювати активність патогенних організмів шляхом застосування допоміжних речовин, що здатні індукувати захисні реакції і стимулювати імунну систему рослин. Тобто застосовувати препарати комплексно: пестициди — мікроелементи — ростові речовини (натурального походження з високоякісних водоростей Ascophyllum nodosum).

У світі дедалі більше цікавляться препаратами, що містять фітогормони натурального походження, осмопротектори, олігопептиди, альгінати, маннітол, оліго- та полісахариди, бетаїни, поліаміни та вітаміни. Застосування таких препаратів позитивно впливає на рослинні речовини, стимулює проростання, покращує схожість насіння, зміцнює рослину, посилює її стійкість до стресових умов, допомагаючи досягти максимального продуктивного потенціалу.

Отже, все починається з насінини — її комплексного захисту як фунгіцидними, так і інсектицидними протруйниками, підсилення проростку рослини в перші етапи його розвитку стимуляторами й активаторами росту.

Є різні хвороби зернових колосових культур. Одні локалізуються в ґрунті, рослинних рештках та уражують насіння і кореневу систему. Це, насамперед, кореневі гнилі (звичайна або гельмінтоспоріозна, фузаріозна, церкоспорельозна, офіобольозна, ризоктоніозна і пітіозна) та сажкові хвороби (тверда, летюча, карликова, стеблова). Хвороби листкового апарату і колосу уражують культурні рослини переважно у післясходовий період вегетації. Це борошниста роса, іржасті хвороби (бура, стеблова, жовта, карликова), плямистості (септоріоз, темно-бура, смугаста, сітчаста, ринхоспоріоз), фузаріози, ріжки жита.

Найперший спосіб захистити зерно — вибрати якісний протруйник, який цілковито відповідатиме фітосанітарному стану кожної конкретної партії насіннєвого матеріалу, а також кожного конкретного агроценозу, строкам висіву культури, довгостроковому прогнозу погодних умов.

Компанія «Украгроком» має 20-річну практику технологічних рішень для збереження і підвищення потенціалу врожаю, усунення всіх негативних факторів, що можуть призвести до зниження врожайності культури. Вона пропонує аграріям на перший погляд прості, але ефективні та надійні засоби. Компанія має у своїй лінійці препаратів ТМ «Грінфорт» низку протруйників від європейського лідера з виробництва антистресантів і мікродобрив — іспанської компанії Даймса. Це, зокрема. Грінфорт КТ170 і Грінфорт Стар (фунгіцидний захист), Грінфорт Конфі (інсектицидний), Райза (стимулятор та антистресант із комплексом фітогормонів і вітамінів).

Грінфорт КТ170 (карбоксин, 170 г/л + тирам, 170 г/л), 2,5 — 3,0 л/т — комбінований рідкий протруйник насіння з контактною і системною фунгіцидною дією проти широкого спектра хвороб на багатьох культурах. Дві діючі речовини забезпечують конт­роль багатьох захворювань, що передаються насінням і через ґрунт: Карбоксин — системний фунгіцид із групи SDHI, що абсорбується у тканини зернини і проростка, захищаючи їх від патогенів на поверхні зернини, а також від патогенів, що можуть бути всередині. Дія карбоксину стимулює проростання, сприяє подовженню колеоптиле, забезпечує покращене формування стеблостою і здоровий розвиток. Запатентований у США як регулятор росту рослин.

 

КТ 170 та конкурент (тебуконазол)

Ozimi zernovi ripak 2019 63 1

 

Тирам — контактний фунгіцид широкого спектра дії, контролює патогени, що містяться на поверхні насіння та у ґрунті. Шляхом дифузії на коротку відстань навколо обробленої зернини тирам утворює у ґрунті захисну зону, що слугує бар’єром для грибкової інфекції і захищає насіння та проросток від кореневих гнилей. Завдяки широкому спектру дії та високій ефективності тирам є одним із найбільш застосовуваних у всьому світі контактних фунгіцидів для протруювання насіння.

Грінфорт Стар (флудіоксоніл, 18,7г/л + ципроконазол, 6,25г/л), 1,5 — 2,0л/т — препарат контактно-системної дії проти широкого спектра хвороб. Тривалий період захисної дії. Висока ефективність проти фузаріозів. Висока толерантність до культури. За даними Pesticides manual, період розпаду флудіоксонілу — 390 — 530 діб залежно від типу ґрунту. Це найтриваліший період для протруйників. Завдяки контактній дії і тривалому періоду напіврозпаду флудіоксоніл набагато ефективніше стримує розвиток комплексу мікроорганізмів, що називають сніговою пліснявою. Нині це діюча речовина номер 1 у світі для захисту від фузаріозів на початковому етапі розвитку рослин.

 

Виробнича оцінка ефективності Грінфорт СТАР, весна, початок відростання

Ozimi zernovi ripak 2019 62 1

 

Ципроконазол належить до групи триазолів. Системна діюча речовина із захисною, лікувальною та викорінювальною дією. Характеризується специфічною активністю проти іржастих грибів.

Застосування Грінфорт Стар дає змогу отримати рівномірні, здорові сходи з добре розвиненою кореневою системою, які швидко поновлюють вегетацію навесні наступного року, здатні чинити опір несприятливим погодним умовам.

Грінфорт Конфі (імідаклоприд, 500г/л), 0,5 — 0,8 л/т — системна діюча речовина всмоктується всередину насіння і з токами пластичних речовин транспортується до точок росту. При цьому всі частини проростків і сходів надійно захищені імідаклопридом строком до 35 днів. Діюча речовина впливає на центральну нервову систему комах, блокуючи передачу нервового імпульсу в організмах шкідників.

У процесі проростання і розвитку культури є безліч факторів, що можуть зменшити потенціал рослин. Це температура, вологість, шкідники, захворювання тощо. У результаті за недостатнього розвитку кореневої системи проростання насіння може бути повільним і нерівномірним, що негативно позначається на рості рослин і знижує врожайність культури. Саме за таких умов ключову роль відіграють стимулятори росту.

 

Спектр шкідників, які контролює Грінфорт Конфі

Ozimi zernovi ripak 2019 61 00

 

Райза (комплекс амінокислот, фітогормонів, полісахаридів), 1 — 2 л/т — добриво для передпосівної обробки насіння та позакореневого внесення з метою стимуляції розвитку кореневої системи рослин і протидії стресу. Передпосівна обробка насіння культур Райзою стимулює зростання і розвиток потужної кореневої системи з великою кількістю бічних корінців, посилює кущення зернових культур, забезпечує дружні сходи і їх швидкий ріст і розвиток на ранніх фазах.

Ozimi zernovi ripak 2019 63 2Оброблення Райзою зменшує ураження сходів кореневими гнилями, підвищує імунітет культур до хвороб, стійкість до низьких і високих температур, їх зимо- та посухостійкість, покращує доступність елементів мінерального живлення з ґрунту і їх поглинання кореневою системою.

Через зростання частки пізніх посівів, коли озимина йде у зиму у фазі «шильця», і років з подовженим періодом осінньої вегетації потрібно забезпечувати високий рівень захисту рослин упродовж тривалішого періоду. Сходи озимини, які довго перебувають у початкових фазах розвитку, характеризуються зниженим рівнем резистентності до хвороб і шкідників. Саме тому протруйники варто застосовувати у максимальних зареєстрованих дозах.

Основним показником ефективності протруювання, безумовно, є рентабельність і збережений урожай. Очевидно, що для максимального ефекту саме лише протруювання насіння не є панацеєю. Необхідно дуже чітко дотримуватися технології вирощування культур, у повному обсязі застосовуючи засоби захисту рослин під час їх вегетації, а також якісне мікроживлення.

Ozimi zernovi ripak 2019 62 2

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.