В ТОВ «Журавське» точні технології TRIMBLE застосовують вже восьмий рік поспіль

В ТОВ «Журавське» точні технології TRIMBLE застосовують вже восьмий рік поспіль

/ Актуальні статті / Четвер, 15 серпня 2019 10:34

На перший погляд розташоване у Городищенському районі Черкаської області ТОВ «Журавське» не відрізняється від аналогічних господарств регіону. 1500 гектарів чорноземів, на яких вирощують традиційний для Лісостепу набір культур. Минулого сезону тут зібрали по 125 ц/га кукурудзи, 47 ц/га соняшнику, 32-34 ц/га — сої, під 90 ц/га озимої пшениці та понад 40 ц/га озимого ріпаку. Такі без перебільшення чудові показники врожайності стали можливими, зокрема, завдяки продуманому впровадженню точних рішень. І в цьому плані ТОВ «Журавське» посідає провідні позиції не лише в регіональному, але й у національному вимірі.

Зазвичай, коли заходить мова про економічні переваги точного землеробства, більшість співрозмовників-аграріїв висловлюються так, мовляв, вклали ми у цей напрямок доволі значні кошти, щось там потихеньку «відбивається», однак ми працюємо на перспективу. Натомість директор ТОВ «Журавське» Володимир Іващенко разом з фахівцем із впровадження точного землеробства Андрієм Іващенком не приховують, що, за правильного підходу до справи, точні рішення відразу ж позитивно відбиваються на рентабельності вирощування сільгоспкультур.

Ми давно вже шукали шляхи оптимізації витрат і підвищення рентабельності виробництва. Передусім у напрямку зростання ефективності мінерального живлення. Запрошували консультантів — і наших, і іноземців. Коротше кажучи, порекомендували нам обов’язково підвищити вміст магнію в ґрунті. І ми декілька років поспіль вносили сукупно по два вагони сульфату магнію на поля. Після того як ми почали створювати карти врожайності й робити детальні аналізи ґрунту, виявилося, що максимальна потреба на ці площі разом не перевищувала 7 тон… Себто, як ми невесело жартуємо, точне землеробство відбило себе на одному магнії, — посміхається Володимир Лукович.

 

Tochne zem 2019 117

Керівник ТОВ «Журавське» Володимир Іващенко та керівник напрямку точного землеробства господарства Андрій Іващенко

 

Перші кроки із впровадження точних технологій у ТОВ «Журавське» були здійснені ще у 2011 році. Коли постало питання про придбання нового зернозбирального комбайна, було вирішено взяти машину, котра могла б працювати за точними координатами і була оснащена необхідними датчиками. Поступово розпочалося оснащення і тракторів.

Розпочинали із найпростішого — паралельного водіння. Ми придбали тоді «тисячні» монітори від Trimble (Trimble® FmX® дисплеї), які стали нам у великій пригоді. Вже не потрібно було чіпляти на гілках в лісосмугах білі ганчірки, аби бачити увечері закінчення гонів. Разом з тим ми постійно вчилися. Скажімо, дійшли висновку, що необхідно встановлювати не одну, а дві антени: одну на трактор, а другу — на причіпний агрегат. Річ у тім, що на наших схилах була потрібна точність руху і трактора, і агрегату. Відповідно, зросла продуктивність роботи завдяки точності та меншій втомлюваності механізаторів. І, звісно, зросла точність виконання усіх польових операцій. Людина в кабіні трактора отримала змогу нормально слідкувати за якістю своєї роботи, — наголошує Володимир Іващенко.

Перші позитивні результати по точному землеробству спонукали керівників ТОВ «Журавське» до активізації на цьому напрямку. Були придбані відповідний пакет обладнання Trimble, включаючи оптимальні з будь-якого погляду монітори TMX-2050, та CFX-750. Також було започатковано стабільний відбір проб для детальних аналізів ґрунтів.

Сьогодні ми замовляємо у німецькій лабораторії повноцінний аналіз наших ґрунтів за 10 різними параметрами, починаючи від показників кислотності й закінчуючи вмістом окремих мікроелементів. Паралельно наші поля ми поділили за 3-гектарною сіткою і придбали сучасний розкидач, спроможний провадити диференційоване розподілення гранульованих міндобрив, — розповідає Андрій Іващенко.

Мої співрозмовники акцентують увагу на тому, що якісний аналіз ґрунтів на полях господарства — це основа основ, опираючись на яку можна розвивати інші напрямки.

 

Tochne zem 2019 118

Навігаційний контролер NAV-900 містить найсучасніший GNSS-приймач та є частиною найновішої дисплейної системи Trimble® GFX-750™

 

Я вже розповідав про заощаджені два вагони сульфату магнію. Схожих нюансів у цій справі повно. Лише в тому разі, коли ви знаєте, що у вас відбувається із ґрунтами, ви зможете нормально працювати, а не запакувати якимись елементами площу наосліп, не знаючи до ладу, потрібні вони там чи ні, засвоються чи ні, — стверджує Володимир Лукович.

Іншою, не менш важливою запорукою ефективного впровадження систем точного землеробства в господарстві мої співрозмовники називають вибір компанії-партнера з виробництва та експлуатації обладнання.

Ми на цьому, можна сказати, зуби свого часу з’їли! Починали працювати із різними «конторами» і обпікалися, бо на словах обіцяють одне, а на ділі… Головне, щоб ви придбали у них обладнання, а там могло трапитися, що завгодно: то сигналу немає, то вони приїхати не можуть, то ще щось. Відтоді як ми почали співпрацювати із Trimble, усі проблеми відпали. Ми використовуємо якісне обладнання, ми отримуємо чіткий гарантований RTK-сигнал із точністю позиціонування машини до 2,5 см і ми маємо без перебільшення цілодобову підтримку як з боку виробника, так і його партнерів. Зокрема, велику допомогу нам надає Віктор «Штурман» , якому ми дуже вдячні, так само як і Вячеславу Третяку, які постійно тримають руку на пульсі нашої роботи. Навіть якщо виникають якісь проблеми, Віктор Васильович віддає тимчасово власний монітор, аби ми могли працювати, — розповідає Володимир Лукович.

По-перше, Trimble — це виробник універсального обладнання, яке підходить до техніки усіх відомих світових брендів. Натомість більшість інших моніторів підходять лише до техніки конкретного бренду або ж до машин обмеженої кількості виробників. Із Trimble у нас не виникає жодних запитань щодо сумісності обладнання.

По-друге, ця компанія має чи не найбільше у світі покриття супутниковим сигналом (здається, сигнал корекції транслюють до десятка геостаціонарних супутників! А монітори на разі працюють з чотирма супутниковими системами — GPS, Glonass, Galileo та BeiDou що забезпечують одночасний прийом навігаційних сигналів від більше ніж 30 супутників), тобто можна працювати у будь-якій точці землі, не турбуючись про наявність та чіткість сигналу. І, нарешті, Trimble — це якісний сервісний супровід, що для нас є визначальним, — додає фахівець із впровадження точного землеробства ТОВ «Журавське» Андрій Іващенко.

 

Tochne zem 2019 119 1

В ТОВ «Журавське» навчилися ефективно використовувати практично усі моделі моніторів Trimble

 

Позитивні агрономічні та фінансові результати із впровадження точних технологій в господарстві отримують не лише завдяки диференційованому внесенню мінеральних добрив.

У нас є поле, площею 124 га, на якому ми традиційно висівали десь 136-137 посівних одиниць кукурудзи. Сьогодні завдяки змінним нормам висіву та точній роботі на обсівах нам вистачає 116 (!) посівних одиниць. Скажу більше: ми підрахували, що заощаджуємо не багато не мало, а цілий мільйон гривень на посівному матеріалі! Це найкраща відповідь на запитання, чи варто впроваджувати точні технології. При цьому ми оптимізуємо інвестиції в кожен гектар шляхом врахування потенціалу тієї чи іншої ділянки. Там, де накопичується волога в ґрунті, ми збільшуємо норму висіву й отримуємо максимальний результат. Якщо ж за своїми особливостями ділянка в принципі не може дати високий врожай, там ми спрацьовуємо по мінімуму. Втім, якщо є сенс, намагаємося вирівняти за потенціалом родючості кожен гектар, — розповідає директор ТОВ «Журавське».

Мої співрозмовники наголошують на тому, що точне землеробство — це поняття комплексне і включає в себе цілу низку додаткових, здавалося б, не дуже суттєвих чинників. Це і особливості рельєфу ділянки поля, і напрямок сівби, оберненість посівів до сонця.

Нам є ще багато над чим працювати і що вивчати. Я не можу сказати, що ми в цій галузі все знаємо — навпаки. Потрібно багато чого навчитися і хотілося б, аби в Україні зорганізувався якийсь клуб, в рамках якого можна було б обмінюватися досвідом поміж різними господарствами. Ми ж своєю чергою провадимо власні досліди, заклавши поле, площею 50 гектарів, і поділивши його на 6 різних ділянок із різними типами мінерального живлення, — каже Володимир Іващенко.

Володимир Лукович радить усім колегам не боятися впроваджувати точні технології, однак наголошує на тому, що починати роботу потрібно із трьох ключових речей. Перше — наявність якісних аналізів ґрунту. Друге — забезпеченість точним сигналом корегування RTK чи RTX. Третє — вибір надійного виробника та дилера обладнання для точного землеробства.

Ми й надалі плануємо розвивати точні рішення. Це стосується не лише агрономічних, але й суто організаційних питань. Скажімо, ми відійшли від застарілої практики оплати праці механізаторів залежно від кількості оброблених гектарів. Умови роботи бувають різними: десь за зміну можна виорати 10 гектарів, а десь — усі 20. Людина ж має не поспішати, а якісно виконати задану роботу, провівши ту саму оранку на задану глибину. Кожен механізатор має картку, яка активується одразу як він сів до кабіни трактора і машина почала рух. В результаті робітникові на картку приходить оплата з урахуванням реального робочого часу. Цим нововведенням задоволені і ми як роботодавці, і наші працівники. Із впровадженням власне автоводіння зросла якість виконання робочих завдань, і водночас знизилася втомлюваність механізаторів. Людина має прийти додому після роботи в нормальному стані, а не цілковито виснаженою, — резюмує керівник ТОВ «Журавське» Володимир Іващенко.

 

Tochne zem 2019 119 2Вячеслав ТРЕТЯКрегіональний менеджер з продажів компанії Trimble

— Мені неодноразово доводилося бувати в ТОВ «Журавське» і спілкуватися з його керівниками. Декілька років тому Володимир Іващенко одним із перших в Україні розпочав шлях до максимально ефективного оволодіння елементами точного землеробства. Як ми бачимо, його наполегливість і намагання довести до досконалості кожен аспект дали чудові результати. Взагалі, за моїми спостереженнями, якщо в ТОВ «Журавське» за щось беруться, то обов’язково доводять справу до логічного завершення. І мені приємно, що компанія Trimble зі свого боку забезпечила нашим партнерам активну технічну та організаційну підтримку.

Впровадження точних технологій у ТОВ «Журавське» відбувалося за чітко продуманим планом і включало в себе декілька етапів. Гадаю, ці рекомендації стануть у пригоді тим керівникам господарств, які планують піти цим шляхом.

Традиційно точне землеробство розпочинається зі встановлення відносно простих дисплеїв для паралельного водіння. З цією метою оптимально використовувати «250» дисплей (EZ-Guide® 250). Він дуже простий і дає змогу зробити точнішим рух тракторів із агрегатами, підвищуючи при цьому продуктивність праці та обліковуючи обсяги оброблених площ. Скажімо, під час обприскування він фіксує також наявність пропусків і перекриттів.

Такий тип моніторів є настільки зручним і популярним, що, користуючись ним сезон чи два, аграрії починають замислюватися про поглиблення застосування точних технологій.

Зазвичай наступним етапом стає більш функціональний дисплей CFX 750, автопілот із RTK-сигналом, точністю до 2,5 см, і перехід від підкеровування до гідравлічного автоматичного водіння.

Наявність такого дисплею дає змогу вже працювати зі змінними нормами внесення матеріалів (насіння та міндобрив), а також забезпечити усі переваги, що їх дають системи контролю висіву.

На цьому етапі аграрій має змогу налагодити ощадливе застосування ресурсів, економлячи досить відчутні кошти.

Наступним кроком є вдосконалення роботи зі змінними нормами, відключенням секцій та іншими точними елементами. При цьому оснастити відповідним обладнанням можна як нові моделі техніки, так і старіші, встановлюючи в останні спеціальні пристрої.

Після цього можна переходити до систем контролю, що використовують ISOBUS-технології. З цією метою застосовують багатофункціональний дисплей TMX-2050, за допомогою якого можна контролювати широкий спектр причіпних агрегатів, що працюють за протоколами ISOBUS.

І вже опісля я рекомендую підходити до створення карт врожайності на полях, точних даних аналізів ґрунтів, використання вегетаційних індексів тощо, і на основі отриманих даних — виділення окремих ділянок родючості. Такий підхід дасть змогу налагодити максимально ефективне використання точних технологій, а також — здобути необхідні знання, навички та досвід безпосередньо фахівцям господарств.

Також слід зазначити, що точне землеробство — це безперервний перманентний процес, який не завершується після досягнення певного етапу. Ці технології постійно шліфуються і вдосконалюються, а разом з ними — зростають конкурентні переваги господарств, що їх упроваджують. Скажімо, на разі в ТОВ «Журавське» ефективно впровадили основні елементи точного землеробства і на часі постали нові завдання. Наприклад, це переведення системи контролю робочих процесів у хмарний сервіс з метою підвищення ефективності організації праці та контролю. Також це налагодження автоматичних розворотів усіх типів техніки наприкінці гонів з метою досягнення ідеальної точності виконання маневрів та економії робочого часу.

Хочу наголосити, що компанія Trimble завжди дослухається до потреб і запитів своїх клієнтів, намагаючись запропонувати індивідуальні рішення, що будуть ефективними в кожному конкретному господарстві на певному етапі розвитку точних технологій. Сьогодні ми працюємо над цілою низкою революційних рішень.

Це не лише суто польові технології, але й системи управління для керування процесами в господарстві, формування робочих завдань, визначення оплати праці персоналу тощо. Ці всі етапи можуть і мають бути оптимізовані з метою загального підвищення рентабельності роботи агрокомпаній.

Також це налагодження постійного зв’язку поміж технікою в полі та спеціалістами компанії для автоматичного видавання нарядів на роботу. Це дасть змогу здійснити речі, які видаються на перший погляд неймовірними. Скажімо, трактор в онлайн-режимі отримує конкретне завдання на обробіток конкретного поля з усіма необхідними налаштуваннями, і він просто не зможе займатися іншою роботою без санкції керівництва.

І нарешті це технології, які ведуть до максимальної автономності машин в полі з метою виключення впливу людського фактору, себто, втомлюваності, непрофесійності, помилкових дій тощо. Такі розробки поза сумнівами є найближчим майбутнім сільського господарства і наші продукти покликані оптимізувати більшість робочих та організаційних процесів у агробізнесі.

 

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.