agro business 160 160

Посіємо «на-ура» — хмельницькі будні Compact-Solitair 9

Посіємо «на-ура» — хмельницькі будні Compact-Solitair 9

/ Актуальні статті / Понеділок, 19 серпня 2019 10:35

На початку цього року ПСП «Ковпак» (Полонський р-н, Хмельницька обл.), маючи невеликий відносно українських реалій земельний банк, придбало посівний комплекс Compact-Solitair 9 із захватом 4 м від компанії LEMKEN. На перших 200 га, що засіяв комплекс, вже повним ходом вегетує соя — настав час робити перші висновки. Як Compact-Solitair 9 розкриває свій потенціал у ПСП «Ковпак» і чи виправдав він очікування господарства?

Хмельницькі будні

ПСП «Ковпак» обробляє 400 га, на яких вирощує сою, кукурудзу, а також озимі ріпак і пшеницю. З ґрунтів переважають суглинки, але трапляються ділянки з пісками та чорноземами.

Ozimi zernovi ripak 2019 26 2«Я до Compact-Solitair 9 приглядався ще 5 років тому, коли і мріяти не міг про таку машину, — розповідає директор ПСП «Ковпак» Роман Ковпак. — До цього ми сіяли механічною сівалкою на кшталт СЗ із захватом 6 м, яка для своїх можливостей працювала непогано, але не забезпечувала ту якість висіву, що була нам потрібна. А головне — з нею треба було залучати додаткових людей, яких сьогодні просто ніде знайти. За першої нагоди почали обирати посівний комплекс. Крім ціни, для мене були важливими наявність кількох розподільних башт для насіння, а також міжряддя 12,5 см. Після аналізу ринку придбали у дистрибʼютора техніки LEMKEN, компанії «Агротерра», 4-метровий Compact-Solitair 9».

 

Завантаження та дозування

Свіже доповнення технічного парку ПСП «Ковпак» оснащене сталевим бункером обʼємом 3500 л. В даному випадку бункер односекційний, але Lemken також пропонує Compact-Solitair 9/400 та /600 у виконанні HD: з можливістю одночасного внесення добрив. Посівний матеріал розбивається на порції чо­тир­ма дозувальними пристроями з електроприводом і незалежним керуванням, які працюють у діапазоні від 1,5 до 300 кг/га.

«Ми завантажували бункер і крізь шнековий завантажувач, і, за допомогою «телескопа», «з біг-бегів» — доволі зручно, — каже очільник підприємства. — У бункер вміщається понад 2 т насіння сої, тож за норми 160 кг/га на одному завантаженні ми спокійно сіяли 13 га. Дозатори норму тримають чітко: похибка — в межах 5 кг».

 

Ozimi zernovi ripak 2019 27 1

На Compact-Solitair 9 ПСП «Ковпак» кожен метр захвату обслуговує одна розподільна башта

 

За рівномірне розподілення матеріалу шириною захвату в Compact-Solitair 9 відповідає одразу декілька «грибів-розподільників», розташованих кожні 1,5-2 м захвату, залежно від моделі. А от на Compact-Solitair у ПСП «Ковпак» їх аж 4.

«Одна розподільна башта на всю ширину захвату мене зовсім не влаштовує, — зазначає Роман Ковпак. — Один «гриб» розподілив матеріал на всі 4 метри — і незрозуміло, куди те насіння летить: один рядок може вийти загущеним, інший прорідженим… Я спершу думав, що на посівному комплексі буде дві розподільні башти, але, оскільки через нестачу персоналу я відмовився від можливості одночасного внесення добрив, — з заводу поставили 4. Це те, що треба, і очікування ця система цілком виправдала».

Compact-Solitair 9 на заводі оснащують датчиками, які контролюють потік насіннєвого матеріалу від дозаторів до розподільних башт. У ПСП «Ковпак» пішли далі, одразу встановивши комплект датчиків на кожен насіннєпровід.

 

Ozimi zernovi ripak 2019 27 2

Посівний комплекс оснащений 4-ма дозувальними пристроями (1,5 — 300 кг/га)

 

«Ми встановили це для власного спокою: сієш і чітко бачиш як саме, — пояснює пан Роман. — Як, наприклад, коли ми сіяли сою, вони спрацьовували кожного разу, як стручки, що траплялись у посівних одиницях, забивали насіннєпровід».

Посівний комплекс ПСП «Ковпак» не має функції створення технологічної колії, але загалом для Compact-Solitair 9 така можливість існує. Обирається вона під час замовлення агрегату із заводу. Для цього потрібно знати ширину колії техніки, яка працюватиме по техколії, та ширину її коліс. Під час виготовлення висівного брусу на насіннєпроводи сошників, які мають перекриватися, встановлюють електроклапани, що відсікатимуть потік зерна, а його кількість відповідно буде знижена на кількість перекритих висівних органів.

 

Підготовка ґрунту

Compact-Solitair 9/400 у пана Ковпака готує ґрунт до висіву дисковою бороною Heliodor. Це два ряди зубчастих напівсферичних дисків Ø465 мм, індивідуально закріплених на рамі крізь пружинні стійкі. Ці елементи амортизації забезпечують стабільне ведення робочих органів, одночасно зберігаючи їх під час пікових навантажень. Диски базуються на аксіальних кулькопідшипниках, які не потребують обслуговування. Крім того, форма корпусу підшипників є додатковим захистом дисків від скручування. Глибина обробітку борони налаштовується гідравлікою в межах 2 — 12 см, а диски по краях додатково регулюються за висотою, що сприяє досягненню рівномірного змикання проходів.

 

Ozimi zernovi ripak 2019 28 1

Напівсферичні диски Ø465 мм, закріплені на листових пружинних стійках

 

«Цього року на площах під сою ми провели оранку, потім культивацію, а після неї працював Compact-Solitair 9/400, — згадує Роман Ковпак. — На окремих площах між культивацією і сівбою минув місяць — бурʼяни нормально повиростали, але дискова борона добре їх подрібнила і перемішала з ґрунтом. Невеликі площі нам довелося сіяти просто по оранці — деякі рядки можуть просаджуватись і висів буде недостатньо рівномірним. Тому бажано після оранки робити хоч-яку примітивну культивацію».

Compact-Solitair 9 можуть оснащувати роторною бороною Zirkon (ротор 330-440 об/хв., режими захвату та ковзання, маятникова навіска секцій).

Оброблений ґрунт ущільнює шинний коток, елементи якого розміщені в шаховому порядку, що суттєво зменшує потребу в тяговому зусиллі. Кожне колесо (Ø1064 мм, шини 420/65 R20, внутрішній тиск 0,8 бар за повного завантаження) створює однакову робочу площу для 4-х (міжряддя 12,5 см), або 3-х (16,7 см), сошників. За котком може бути встановлена зубова борінка або ж важкий трапецієподібний коток, профіль якого ущільнює точно те місце, де буде проходити сошник. За рахунок цього маємо краще підтягування вологи до насіннєвого матеріалу.

 

Ozimi zernovi ripak 2019 28 3

Підготовка грунту, ущільнення, висів — три операції за один прохід

 

«Раніше ми робили дві культивації перед сівбою, але вони разом такого ефекту не забезпечували, — відзначає голова ПСП «Ковпак». — Compact-Solitair 9 пройде, подрібнить грудку, зріже бурʼян, перемішає ґрунт, цю поверхню котком ущільнить — поле рівне, як треба. Цьогоріч дощі лляли, то комплекс навіть у болоті добре спрацював. Бажано, хіба що, борінку додати для додаткового розрівнювання. Як буде час — вчепимо».

 

Висів

Compact-Solitair 9 у ПСП «Ковпак» має дводискові сошники OptiDisc, притискне зусилля яких регулюється механічно до 45 кг на кожен орган. При цьому глибина висіву не залежить від притискного зусилля — параметри регулюються окремо. Сошники базуються на паралелограмній підвісці й оснащені закритими підшипниками, що не потребують обслуговування. Широкі прогумовані колеса одночасно контролюють глибину, притискають насіння до дна борозни і закривають борозну.

 

Ozimi zernovi ripak 2019 28 2

Притискне зусилля регулюється механічно до 45 кг на кожен сошник

 

«Підвіска сошників добре зроблена: паралелограм тримає глибину, а коліщата добре прикочують — соя рівномірно посходила», — оцінює Роман Ковпак.

 

Експлуатація

Господарський комплекс працює разом із системами паралельного водіння (точність сигналу 15 см) і керується за допомогою терміналу Solitronic (фіксація робочих показників, ведення історії, керування на розворотах, регулювання тиску сошників, створення технологічної колії тощо). Загалом же керувати Compact-Solitair 9 також можна й за допомогою ISOBUS-терміналу CCI 200.

 

Ozimi zernovi ripak 2019 29 1

Керування здійснюється системою Solitronic за допомогою терміналу LVT-50

 

«Більшість наших полів мають площу 60 га, а декілька — по 40 га, — каже директор господарства. — Ми працювали на швидкості 12- 15 км/год., і в цих умовах за 12 годин встигали засіяти +/- 40 га, майже, як попередня механічна сівалка з захватом 6 м. Умови, звісно, різні, але 3-4 га/год. — це гарантована продуктивність комплексу. Він працює з трактором номінальною потужністю 157/213 к.с. — витрата палива близько 10 л/га. Транспортувати Compact-Solitair 9/400 набагато зручніше, ніж попередню сівалку: ту треба було відчепити, заїхати збоку, підняти за колесо й тільки потім їхати, а тут тільки сошники підняв — і рушай. Секундна справа».

За словами Романа Ковпака, Compact-Solitair 9/400 засіяв 200 га соєю (суцільний висів), не маючи поламок. Але чи виправдала ця комбінація очікування господарства?

 

Ozimi zernovi ripak 2019 29 2

У посівного комплексу господарства немає маркерів: використовують підкермовувач (точність сигналу 15 см)

 

Підсумки

«Перше, що ми виграли — час, — резюмує Роман Ковпак. — Один тракторист вийшов у поле і за день 40 га засіяв, а раніше був потрібен сівач, а як перевозити — ще один працівник, щоб допоміг скласти сівалку. Перевага й у тому, що можна зробити культивацію на полі, а потім за місяць пустити Compact-Solitair 9/400, яка поріже бурʼяни та змішає їх із землею. Вже не треба другої культивації, після якої ми мали для сівби сухий ґрунт. А головний ефект — за нею: видно, що посіяно по-людськи, на сталу глибину й у вологий шар. Compact-Solitair 9/400 коштує вкладених грошей. Цьогоріч ним посіємо озимий ріпак. Раніше з сівбою олійної доводилося помучитись, а цим комплексом посіємо на-ура».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.