Що HORSCH покаже українським фермерам на цьогорічній Agritechnica?

Що HORSCH покаже українським фермерам на цьогорічній Agritechnica?

/ Актуальні статті / П'ятниця, 13 вересня 2019 10:51

Як уже повелося, напередодні міжнародного бієнале в Ганновері компанія HORSCH збирає у своєму головному офісі, який знаходиться у місті Швандорф (Німеччина, Баварія), журналістів з усього світу. Обов’язковою традицією є персональна зустріч із власниками компанії та міцні рукостискання із Міхаелем Хоршем. Це викликає повагу та ще раз нагадує: за свій продукт відповідає безпосередньо власник та розробник. 

«2018 року у нас обіг коштів сягав понад 402 млн євро, цьогоріч вирішили залишити план на рівні минулорічного бюджету, але за фактом ми вже минули цю цифру, а це означає, що у нас відбувається зростання. Для нас, звісно, добре. Коли примножуються прибутки, ми розширюємо філіали, це дозволяє нам бути гнучкими», — зазначає під час презентації співвласниця компанії HORSCH Корнелія Хорш.

 

Найбільшу частку обігу становлять продажі грунтообробної, посівної техніки. Збільшуються основні ринки — Франція, Великобританія. Але номером один з експорту є Україна. «Ми себе запитуємо: звідки такий успіх? У цьому величезну роль відіграє присутність компанії на ринках багатьох країн і, звісно, те, що ми розробляємо модифікації своїх машин спеціально для ринків, де вони працюватимуть, — продовжує далі розповідь пані Хорш. — Для забезпечення розвитку нових лінійок техніки ми побудували в Швандорфі ще одне приміщення для 50 конструкторів. Також розширюємо виробничі потужності, разом це становить близько 23 млн євро інвестицій. Ми щойно переїхали в нові виробничі цехи на заводі в Ландау, потужність яких збільшена втричі. В Україні починаємо будівництво нового офісу зі складом запасних частин та навчальним центром. Ця інвестиція сягатиме близько 4,5 млн євро. Загалом протягом останніх трьох років компанія збільшилася удесятеро».

За вечерею Міхаель Хорш поділився своїми думками: «Наша компанія постійно розвивається, відбуваються зміни. Я щодня роблю щось нове, і це мені подобає­ться. Звісно, зміни відбуваються, коли є цілі. А наша мета — не тільки заробляти гроші. Я постійно подорожую, реагуючи на запити ринків; моя команда — завжди в полі, це дає підґрунтя для нових розробок та вдосконалень. (У рік може створюватись до 10 прототипів машин, але в серію йдуть одиниці). Сьогодні компанія зростає швидше, ніж можуть наші конкуренти, але хочу відмітити, що керувати наразі легше, ніж, скажімо, 14 років назад. Нині, крім машин для традиційного, ми розробляємо лінійку для екологічного землеробства. Від цієї роботи я отримую особливе задоволення».

 

Новинки для просапних культур

Лінійка сівалок Maestro отримала дві нові моделі: 8-12-рядні HORSCH Maestro CV та RV. Головна особливість CV — це можливість комплектації її центральним бункером для добрив та посівного матеріалу або ж індивідуальними бункерами для насіння на кожен сошник та односекційним 3000-літровим центральним бункером для добрив. Це стало можливим завдяки новій посиленій рамі.  Maestro RV — триточкова навісна сівалка, яка також отримала вдосконалену раму, але добрива завантажуються у навісний модуль попереду трактора HORSCH Partner 2000 FT, насіннєвий матеріал — в індивідуальні ящики. Важливим удосконаленням є частина рам, на яку навішуються сошники в формі паралелограма, що дає можливість переставляти висівні секції на різну ширину міжрядь, тобто абсолютно без проблем із 12-рядної машини можна зробити 8-рядну і навпаки, власне, це і було основною задачею під час розробки нових машин. 

15 16 406 407 111

Обидві сівалки отримали можливість вносити  добрива туковим однодисковим сошником, який чудово працює у важких умовах. Також були посилені конструкції висівних сошників, збільшена їх жорсткість з метою підвищення довговічності, оскільки працюють вони під навантаженням індивідуального гідравлічного регулювання тиску. Машини оснащені новим пневматичним дозатором AirVac, у якому відсутній відсікач насіння, що, як правило, потребує досить точного налаштування. У цьому випадку необхідно лише правильно підібрати дозувальний диск, це робить можливим висів не тільки класичних просапних культур, але й ріпаку, гороху та інших бобових. Дозатор має електричний привід, що забезпечує роботу таких електронних систем, як SectionControl або VariableRate.

Декілька слів про HORSCH Partner 2000 FT. Це двосекційний бункер, що постачається у двох варіаціях. Перший варіант має можливість вносити два різні види добрив або проводити підсів та вносити добрива одночасно. Розподіл бункера — 60/40. Другий варіант має розподіл бункера 75/25. При цьому більша секція може використовуватись як для насіння чи добрив, а менша для мікрогранул. Також бак додатково можна обладнати колісним грунтоущільнювачем.

 

Вдосконалення для поціновувачів strip-till

Ряд оновлень отримало сімейство Focus. Останнім часом лінійка набуває популярності в Україні, адже HORSCH Focus TD — це комбінований посівний агрегат, який проводить висів культур із попереднім смуговим обробітком грунту (технологія strip-till) та одночасним внесенням добрив. При чому останні можуть вноситись у три горизонти, що особливо цікаво під час вирощування ріпаку. Подібна технологія — це страховка у разі настання екстремальних погодних умов. 

15 16 406 407 110 2

З оновлень першими необхідно відмітити котки, встановлені позаду лап, які виконують смуговий обробіток грунту з одночасним внесенням добрив, та перед блоком із прикочувальними колесами. Найбільший ефект від котків помітно на важких грунтах, де вони залишають за собою дрібногрудкувату структуру грунту, що сприяє якісному закриттю насіннєвого ложа. Окрім того, вони чудово само­очищаються в умовах надмірної зволоженості.

Другим оновленням стала можливість вибору сошників між класичним TurboDisc, відомим у сівалках Pronto, які добре себе проявили в сприятливих умовах, та анкерним TurboEdge. Останній рекомендований для висіву ріпаку та бобових культур у складних умовах із міжряддям 30 см. Цей сошник прибирає пожнивні залишки, очищає посівне ложе від великих грудок та забезпечує ідеальну глибину висіву в 4-5 см. Крім того, накриває рядок додатковим 2-сантиметровим шаром грунту. В сумі це створює ідеальні умови для отримання рівномірних сходів.

Третє оновлення — додатковий 400-літровий бункер MiniDrill, що дозволяє машині одночасно дозувати три різні компоненти. Наприклад, під час висіву ріпаку бункер MiniDrill використовується для посівного матеріалу, а два відсіки основного — під добрива, що в сумі збільшує продуктивність машини на 40%. До речі, це вдосконалення відбулось завдяки побажанням саме українських фермерів. Крім висіву основних культур, бункер можна використовувати для підсіву сидератів чи адресного внесення, скажімо, гранульованих інсектицидів.

15 16 406 407 112 1

 

Техніка для захисту рослин 

Цьогоріч був показаний зовсім новий самохідний обприскувач HORSCH Leeb PT. Порівняно з попередниками лінійка зазнала змін майже в кожному елементі машини. На новинку встановлюються штанги шириною від 24 до 42 м. Залишилась доступною технологія BoomControl, яка дозволяє автоматично вести штангу на мінімальній висоті від рослин. Під час презентації серйозний акцент зробили на комфорт, який досягається не тільки завдяки абсолютно новій кабіні з інноваційною консоллю керування усіма функціями Leeb PT — ErgoControl, а й новою концепцією шасі ComfortDrive. На центральній рамі шасі розташована гідропневматична підвіска з активним керуванням усіх чотирьох коліс. Це забезпечує стабільність та комфорт управлінням машиною у дорозі, полі чи на ділянках зі складним рельєфом.

На вибір пропонуються два типи приводу, що включають безступеневе регулювання потужності на колесах, залежно від навантаження, або антипробуксовочну систему. На сьогодні максимальний кліренс становить 1,3 м, але з наступного року в Україні будуть доступні машини, здатні збільшувати його до 2 м та ширину колій у діапазоні 2,50-3,60 м. Регулювання останньої буде відбуватися у двох варіаціях — механічне, коли фізично фіксується певна ширина, необхідна для роботи, та гідравлічна, що забезпечує можливість зміни ширини автоматично. З метою підвищення стабільності машини розподілення ваги між осями становить 50/50.

Лінійка наразі представлена машинами з двома варіантами баків: 6000-літровим із полімеру та 8000-літровим із нержавіючої сталі. В обох варіантах встановлена автоматична система очистки та промивки, якою оператор має можливість керувати з кабіни. На обприскувач встановлений двигун потужністю 310 к.с., який відповідає найвищим нормам екологічності. Насос потужністю 1000 л/хв здатен доволі швидко заповнити бак робочим розчином.

 

Подрібнення рослинних решток

Наступна новинка — лінійка агрегатів HORSCH Cultro ТС. Це подвійний коток-подрібнювач шириною 3 або 12 м для подрібнення стерні ріпаку, кукурудзи, соняшнику чи сидератів. Відносно невеликий діаметр котків, як наслідок, висока швидкість їх обертання, у парі з різнонаправленими ножами забезпечують максимальне подрібнення рослинних решток. Навісна 3-метрова модель цікава тим, що може розміщуватись на передній навісці трактора і працювати в парі з дисковою бороною Joker CT, котра знаходиться позаду нього. Причіпна 12-метрова модель комплектується бороною. У разі, якщо машина використовується для передпосівного обробітку грунту по сидератах, на передню частину є можливість встановлення вирівнювальної планки Crossbar. Надзвичайно важливим моментом є стабільність машини на високій швидкості. Рекомендована робота 12-метрового котка в парі із 200-сильним трактором на швидкості від 15-20 км/год.

15 16 406 407 113 1

 

Машини для екологічного землеробства

Компанія HORSCH веде розробки техніки для органічного землеробства, яке стрімко набуває популярності в Європі через заборону гліфосатів. У найближчому майбутньому планує розвивати лінійки як для традиційних фермерів, так і органічного землеробства.

Надзвичайно цікавим видався навісний культиватор для роботи в міжряддях HORSCH Transformer VF для трактора від 200 к.с., який розкриває свій потенціал на швидкості від 12 км/год. Агрегат доступний шириною від 6 до 12 метрів. Висота рами становить 660 мм. Рама культиватора виконана у формі паралелограма з потужними зачепами, що дає можливість легко міняти робочі органи або змінювати міжряддя.

15 16 406 407 112 2

Важливий нюанс, що відрізняє агрегат від конкурентів, — він складається і має транспортну ширину 3 м, а щоб забезпечити стабільність цільної литої балки в робочому положенні, сегменти рами стягуються між собою гідравлічним циліндром, вмонтованим у раму. Під час розвороту краї культиватора піднімаються вгору, створюючи ефект галочки, що дає можливість без проблем маневрувати, не чіпаючи грунт або рослини. Окрім цього, гідравліка відповідає за підняття робочих органів під час роботи в посівах, висіяних із використанням технології SectionControl, та як захист від пошкоджень у разі наїзду на перешкоди.

Наразі агрегат тестується на можливість проводити підсів у міжряддя сидератів чи інших трав з одночасним знищенням бурʼянів. Для цього встановлюються висівні сошники між робочими органами культиватора та підвішується насіннєвий бункер на передню навіску трактора. Агрегат має гідравлічну систему, що допомагає під час руху утримувати робочі органи чітко в міжрядді. Рух контролюється за допомогою камер від компанії Claas, які забезпечують точність корекції до 1 см. Датчик прекрасно працює у темноті чи за поганих погодних умов. 

Наступна машина HORSCH Cura 15 ST — штригельна борона з робочою шириною 15 м. Вага становить 2300 кг, що забезпечує стабільність агрегату на високих швидкостях. За словами Міхаеля Хорша, в цьому сегменті важлива продуктивність, тож стабільність на швидкості та під час маневрів надзвичайно важлива. В цьому агрегаті, як і в попередньому, краї борони під час маневрів «вміють» припідніматися.

15 16 406 407 113 2

6-рядне розташування робочих органів дозволило встановити зуби борони з кроком у 2,5 см, що робить роботу агрегату максимально ефективною. Цікавим рішенням виявились амортизатори у вигляді пружин, обладнані на кожному робочому органі. Завдяки їм ми можемо регулювати притискне зусилля у діапазоні від 500 г до 5 кг, що забезпечує якісну роботу в різноманітних умовах. Висота рами становить 55 см.

HORSCH Finer LT — це культиватор шириною 6-12 м із кроком сліду лап 15 см за висоти рами 550 мм, він розрахований для поверхневої суцільної культивації з метою обробітку рослинних решток або механічного підрізання стерні чи біомаси. В традиційному землеробстві цим агрегатом можливо проводити передпосівний обробіток грунту. Важливий момент: для рівномірного підрізання залишків рослин лапа повинна знаходитися завжди паралельно до землі. У випадку відхилення її назад, як у класичного культиватора, він не зможе рівномірно підрізати рослини. Для цього в раму інтегрували металічну вісь, завдяки якій можна змінювати кут атаки лап, що дає можливість працювати цій техніці на різних грунтах. Закінчує обробіток дворядна штригельна борона, яка вирівнює землю та витягує звідти корені сидератів. Штригель можна налаштовувати на різний ступінь агресивності роботи.

 

Новини в електроніці

HORSCH створила новий термінал I-Manager, що поєднує ISOBUS-концепцію із ПЗ власної розробки. Термінали HORSCH відомі своєю простотою, у цьому разі ми отримуємо ще й можливість індивідуального налаштування під себе, що задовольняє потреби як найбільш вимогливих клієнтів, так і тих, кому потрібна мінімальна кількість налаштувань.

Також зʼявилася нова функція HORSCH MobileControl та SmartCan, завдяки чому стало можливим керувати функціями машини з мобільного телефону. SmartCan — це модуль, інтегрований в операційну систему машини, що в майбутньому буде основним каналом звʼязку; обмін даними відбувається через WiFi (WLAN).  Встановивши мобільний додаток MobileControl, фермер зможе отримувати всі дані з агрегату на телефон. Крім того, з його допомогою можна буде проводити калібрування норми висіву чи налаштування дозатора сівалки. В майбутньому функціонал буде розширений — з’явиться можливість отримувати повідомлення про помилки, віддалена сервісна діагностика та вивантаження усіх даних конкретного агрегату до системи керування Farm Management.

 

Георгій БІЛИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.