Ексклюзив для АСТ, або поліський практикум Bednar Ferti-Cart+TerraStrip

Ексклюзив для АСТ, або поліський практикум Bednar Ferti-Cart+TerraStrip

/ Актуальні статті / Вівторок, 24 вересня 2019 10:37

Близько трьох років тому компанія Bednar FMT поставила до ТОВ «Аграрні системні технології» ексклюзивні комплекси для глибокого обробітку ґрунту з одночасним закладанням добрив. Особливими їх робило два фактори: глибокорозпушувачі TerraStrip ZN мали на той час унікальне 9-рядне виконання із міжряддям 51 см, а причіпний бункер-дозатор Ferti-Cart 3500 аграрний світ взагалі вперше побачив на Agritechnica-2017. Але час випробувань залишився далеко позаду, тож як сьогодні господарство оцінює комбінації Bednar?

 

 

Вагомий елемент технології

Земельний банк ТОВ «Аграрні системні технології» (АСТ) переважно зосереджений у Житомирській та Рівненській областях. Поля базуються на суглинистих, чорноземних, а найбільше на піщаних землях, тож зрозуміло, чому проблемі ущільнення ґрунту АСТ приділяє особливу увагу. Як відомо, суглинки та чорноземи схильні до ущільнення під механічним навантаженням: це «підош­ви» від багаторічного обробітку на однакову глибину або й цілі горизонти, ущільнені важкою технікою. Тому суттєву частину зусиль АСТ спрямовує на превентивний удар.

Чого варте тільки використання одно- і навіть тривісних бункерів-перевантажувачів, які в парі з тракторами на широкій гумі/гусеницях курсують від комбайнів до вантажівок?! Піщані ґрунти менше схильні до ущільнення під навантаженням, але, водночас, вода може перетворити нижні шари цих земель на «бетон». У відновленні структури ґрунту невідʼємним елементом технології АСТ є глибоке розпушення, яке в господарстві проводять раз на 2-3 роки. З появою комбінацій Bednar значення такого обробітку подвоїлося, адже одночасно з розпушенням закладаються добрива: потрібна кількість у потрібне місце у потрібний шар.

 

18 409 90 1

Комбінація Bednar Terrastrip 9R 51+Ferti-Cart 3500 працює на полі АСТ

 

Будні чеської комбінації

«Ці комбінації TerraStrip ZN + Ferti-Cart 3500 завод Bednar виготовив спеціально під замовлення нашого підприємства, — розповідає інженер із ремонту причіпної техніки АСТ Сергій Фішер. — Відстань між лапами на TerraStrip ZN становить 51 см. Це зроблено для того, щоб навесні наші сівалки з міжряддям 51 см могли посіяти чітко в зону із внесеними добривами».

 

18 409 91 4

Комбінація Bednar Terrastrip ZN 9R/51+Ferti-Cart 3500 працює на полі АСТ

 

З міжряддям 50,8 см АСТ сіє кукурудзу, соняшник і сою.

 

Bednar Ferti-Cart 3500

Першим елементом комбінації є причіпний дозувальний бункер Ferti-Cart 3500. Ємність для добрив об’ємом 3500 л має форму перевернутого трикутника, нижня вершина якого закінчується на дозувальному пристрої. Завдяки цьому переважна частина ваги матеріалу концентрується в одній точці, що сприяє якісному дозуванню. Коли бункер майже спустошений, примусову подачу добрив на дозувальний пристрій забезпечує надлишковий тиск, який підтримується всередині. До речі, очікується, що з 2020 року в Україні стане доступним Ferti-Cart із 5-кубовим бункером. До речі, очікується, що з 2020 року в Україні стане доступним Ferti-Cart з розділеним бункером на 2 частини, а також 5-кубовий варіант бункеру.

Завдяки формі та розміщенню на рамі, маса його рівномірно розподіляється між задніми рушіями трактора та широкими колесами (шини 550/60 R22.5) Ferti-Cart. Задня частина конструкції, що тримає ємність, кріпиться до опорних балок через систему тензометричних датчиків, що фіксує поточний рівень заповнення.

18 409 91 3

Bednar Ferti-Cart оснащені тензометричною системою, що вимірює поточний рівень заповнення бункера

 

У задній частині Ferti-Cart розташована 3-точкова навіска категорії III або IV.

«Крім Terrastrip ZN, бункери-дозатори Ferti-Cart агрегатуються з усіма глибокорозпушувачами Terraland TN, а також з усіма іншими навісними знаряддями, такими як дискові лущильники SwifterDisk XN (захват 3-5 м) і універсальним глибокорозпушувачем Fenix FN (3-4 м, глибина 3-35 см)», — звертає увагу бренд-менеджер Bednar в Україні Володимир Олексієнко.

Залежно від обраного знаряддя, передня частина Ferti-Cart врівноважується баластами вагою 0,6 або 1,2 т.

Робоча зона дозувальних котушок виготовлена з нержавіючої сталі. Їхній набір із різними розмірами комірок, а також робочий діапазон електродвигуна дозувального пристрою забезпечують порційну подачу матеріалу в нормі 50-450 кг/га. Під час роботи компʼютер тримає задану оператором норму відповідно до поточної швидкості руху, яка вимірює­ться радаром, розташованим у передній частині машини.

 

18 409 92 2

Комірки дозувальної котушки виготовлені з нержавіючої сталі

 

«Точність дозування доволі висока: різниця між фактичною і заданою нормою у межах 5%», — звертає увагу Сергій Фішер.

 

Bednar TerraStrip ZN 9R/51

«Родзинкою» описуваних комбінацій є долотоподібний плуг TerraStrip ZN 9R/51. 2017 року маркування «9R/51» означало, що перед вами знаряддя в ексклюзивній комплектації, створеній спеціально для АСТ. Сьогодні ця 9-лапова модель із міжряддям 51 см поповнила лінійку TerraStrip ZN, до якої входять ще дві 8-рядні машини з міжряддям 45 та 75 см.

TerraStrip ZN створений для виконання двох функцій: глибокого розпушування та локального (стрічкового) закладання добрив.

 

розпушення ґрунту

Основа знаряддя — потужна рама з квадратним перерізом 150*150 мм та кліренсом 79 см. На ній у два ряди розміщені 9 лап із проміжком між проходами 51 см. В АСТ TerraStrip ZN оснащені лапами Active-Mix, які забезпечують глибоке рихлення з інтенсивним перемішуванням ґрунту: долото (ширина 40/80 мм) пробиває ущільнений шар(и); крила підрізають суцільний пласт землі та скеровують його вгору; форма лапи і гострий виступ у її верхній частині закручують земляний потік.

 

18 409 92 3

На Bednar TerraStrip ZN господарства АСТ стоять лапи Active-Mix, які забезпечують глибоке рихлення з інтенсивним перемішуванням грунту

 

«Оригінальні долота, якщо не зловили в ґрунті каміння чи якийсь метал, працюють до 1000 га — достатній ресурс у наших умовах, — оцінює пан Сергій. — Пробували використовувати копії — день-два і їх немає (продуктивність за 12 год у середньому становить 45 га), а оригінальні працюють по кілька тижнів, тож на таких речах немає сенсу економити. Під час роботи на максимальну глибину 55 см комбінація TerraStrip ZN+ Ferti-Cart 3500 потребує 50 к.с. на одну лапу. Лишаємо запас потужності, тому з ними у нас працюють гусеничні 500-сильні трактори. Переважно наші TerraStrip ZN обробляють ґрунт на глибину до 35 см, при цьому середня витрата становить 18 л/га».

Альтернативним варіантом є лапи Zero-Mix, які не перемішують ґрунт: підрізають і підіймають цілісний шар, що потім опускається котком. Цей процес розпушує пласт, створюючи в ньому тріщини й порожнини.

«Від пікових навантажень лапи TerraStrip ZN захищають гідроциліндри, які підключені до одного гідроакумулятора, — пояснює інженер АСТ. — Тобто під сильним навантаженням лапа підіймається вгору, це підвищує тиск у системі, який і повертає її назад. Робочий тиск у гідроакумуляторі (силу спрацювання захисту — ред.) задаємо відповідно до польових умов. Додатковим захистом є зрізний болт: якщо агрегат зловив великий камінь — гідроциліндр не допоможе, тож болт зрізується, і лапа вивертається назад. По суті, гідравлічний захист не дає зайвий раз розриватися болту».

 

закладання добрив

Добриво пропорційно транспортується потоком повітря, яке подається вентилятором із гідроприводом до розподільчої башти, після чого рухається тукопроводами до робочих органів. Одразу за місцем з’єднання із «грибом» на кожному тукопроводі встановлений датчик, який фіксує забивання. На рівні робочих органів шланги з’єднуються із металевою трубкою, розташованою за лапою.

«Кінець трубки — відрізок 20 см — зйомний: ним регулюється горизонт закладання добрив, — зазначає Сергій Фішер. — Тобто якщо ми працюємо на 20 см вглиб, то цей елемент стоїть, і добрива вносяться на повну глибину обробітку. Якщо на 35 см, як зараз, ця «доставка» знімається, і добрива закладаються на 20 см вище заданої глибини».

 

18 409 92 1

У комірках сталевої сітки затримуються завеликі для дозувального пристрою шматки добрив, що злиплись

 

TerraStrip ZN закладає добриво рядками, а не всім захватом — це його визначальна риса. Адже той самий Terraland TN із відповідною системою може вносити добрива виключно всією робочою шириною. Як би там не було, а такий спосіб внесення мінерального живлення є одним із найбільш ефективних (зокрема карбаміду: коли він почне виділяти N у газовій формі — більшість обсягу залишиться у верхніх шарах ґрунту).

TerraStrip ZN працює у парі з зубчастим тандемним котком Ø245 мм. Зуби на валах розташовані в протилежних напрямках одне до одного, що створює ефект самоочищення. Гідроциліндри регулюють положення котка щодо лап, змінюючи робочу глибину в діапазоні 20-55 см. Задній вал котка може оснащуватись по боках одинарними зубчастими роликами для усунення валків. На машинах АСТ цієї опції немає, але таку функцію частково виконують бічні заслони.

 

18 409 92 4

Шахматне розташування кольчато-шпорових зубів тандемного котка Ø245 мм забезпечує якісну роботу та самоочищення

 

«Тільки потужніший трактор і більші площі для обробітку»

«Комбінації Bednar працюють у нас третій рік. За сезон вони обробляли не менше 2000 га, — каже інженер із ремонту причіпної техніки АСТ. — За весь період проблем не було ані з гідравлікою, ані з електрикою — тільки заміна витратних матеріалів, зокрема підшипників котка, яких вистачає на сезон. Єдине, що на початку експлуатації завод замінив 3-точкову навіску на потужнішу: перша не витримувала наших ґрунтів, а більше питань не було. Для щоденного обслуговування досить 30 хв. — і можна далі працювати».

Управління комбінацією здійснюється через ISOBUS-монітор. Як і калібрування: на комп’ютері задається бажана робоча швидкість і норма, а той, відповідно до цих значень, підбирає оберти електродвигуна. Якщо поточна котушка не може витримати задану норму — компʼютер подає сигнал.

«Для механізатора складностей у керуванні немає: на моніторі відбувається сповіщення у разі забиття тукопроводів, малих обертів турбіни тощо, до того ж на Ferti-Cart 3500 є камера заднього виду — видно зчеплення/розчеплення зі знаряддям та якість обробітку…, — резюмує Сергій Фішер. — Щоб я додав до цієї комбінації? Тільки потужніший трактор і більші площі для обробітку».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні" 

 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.