Віденські прем’єри Case IH

Віденські прем’єри Case IH

/ Актуальні статті / Середа, 02 жовтня 2019 10:32

На початку вересня в австрійській столиці CNH Industrial провела міжнародні дні преси, під час яких представила свіжі доповнення пропозиції Case IH. У цьому матеріалі мова піде про найбільш актуальні для українського ринку прем’єри: нове покоління тракторів Magnum, а також рішення точного землеробства від Advanced Farming Systems.

Magnum: 7-ий виток еволюції

Ганс Вернер-Едер, продукт-маркетинг менеджер CNH Industrial, натискає на кнопку імобілайзера, і Magnum AFS Connect, що стоїть за його спиною, розблоковує двері та запалює фари, запрошуючи оператора до роботи. За якусь мить поворот ключа пробуджує 340 номінальних коней — під спалахами фотокамер перший у Європі представник нового покоління Magnum рушає у поле.

32 роки і 5 поколінь відділяють головну новинку Case IH від серії Magnum 7100 — першого спільного творіння об’єднаних компаній Case та International Harvester, яке дало початок усьому сімейству та, водночас, запровадило в світі нові стандарти для тракторів 100+ к.с. Сьогодні вже 7-ме покоління тракторів Magnum має шанси повторити успіх предка. І в цьому вирішальну роль відіграють рішення точного землеробства, розроблені Advanced Farming Systems (AFS), підрозділом CNH Industrial.

 

18 409 96 2

Презентація Magnum AFS Connect

 

Телематика нового рівня

Для власників сучасних ISOBUS-моніторів віддалений сервіс став звичним явищем: коли щось пішло не так, інженер компанії-постачальника через GSM-мережу отримує доступ до певного монітора і, або сам його налаштовує, або в телефонному режимі описує операторові потрібний алгоритм дій. AFS пішла далі. В новий Magnum інтегровано комплекс систем, які об’єднані назвою AFS Connect. Вони знімають дані з кількох інформаційних шарів (від місця дислокації та швидкості до робочих показників систем трактора, агрегатованого з ним ISOBUS-знаряддя та факту-виконання задачі) і передають їх на однойменний портал Case IH (детальніше нижче).

 

18 409 98 1

Крім колісної, є напівгусенична верісія Magnum AFS Connect: ширина гусениць 61 або 76 см

 

І тут варто звернути увагу на два моменти. По-перше, інформація передається мобільним Інтернетом у режимі реального часу. По-друге, технологія AFS Connect забезпечує двосторонній зв’язок. Це означає, що, наприклад, голова підприємства на своєму комп’ютері/планшеті/смартфоні бачить те саме, що у цей момент відображається на моніторі в кабіні трактора. І не просто бачить, а й може в будь-який момент змінити низку налаштувань (крім тих, що приводять трактор в рух: вимога безпеки). Іншою перевагою двосторонньої передачі даних є віддалений сервіс. Якщо власник дав згоду — сервісна служба отримує віддалений доступ до монітора зламаного трактора, який містить дані щодо роботи тракторних систем і поточні збої. На основі цієї інформації фахівці ідентифікують проблему та виявляють її причину. Тобто інженери приїжджають лише раз із чітким розумінням проблеми та потрібними запчастинами для її усунення. До речі, сервісна служба може віддалено оновити операційну систему монітора. Доступ до інформації про стан тракторних систем, знову ж таки з дозволу власника, отримують і дилери. Ця можливість передбачена для того, щоб вони могли відслідковувати рівень зношеності систем, виявити потенційні проблеми, і на основі цього формувати замовлення потрібних запасних частин.

 

18 409 97 1

Оптимізована кабіна

 

На рівні трактора роботу AFS Connect забезпечують три складові: антена AFS Vector Pro (поліпшені алгоритми корекції стільникового, супутникового та радіозв’язку на рівнях від базового WAAS та AFS 1 до RTK та RTK +, що дає змогу досягти повторюваності проходів щороку, містить компоненти компенсації рельєфу) та монітор AFS Pro 1200 (сенсорний, співвідношення сторін 16:10, роздільна здатність 1280*800 пікселів, антивідбиткове покриття) із новою операційною системою AFS Vision Pro, яка, зокрема, дозволяє оператору задавати потрібні функції кожній із 10-ти (4 на основному і 2 на додатковому джойстиках, 4 на підлокітнику,) ISOBUS-клавіш. До речі, AFS Pro 1200 працює за протоколом ISOBUS Class III, який, крім традиційних функцій, дозволяє агрегатованій техніці керувати поточними налаштуваннями трактора. Наприклад, у разі перевищення швидкості висіву комп’ютер сівалки автоматично знизить її до потрібного значення.

 

18 409 97 3

Новий монітор AFS Pro1200

 

Поза трактором основу системи становить її тезка, портал AFS Connect. Це управлінська онлайн-платформа, доступ до якої можливий через сайт mycaseih.com. Умовно функціонал порталу можна розділити на блоки телематики та агрономії. Перший, окрім вище згаданих функцій, дозволяє контролювати розташування машин, їхні робочі показники, зокрема, з візуалізацією даних із двох машин в одному полі, налаштовувати та визначати потрібні робочі діапазони для параметрів CAN, надає посібники з експлуатації техніки тощо. Агрономічний блок дозволяє: збирати, зберігати і систематизувати всі польові дані (карти урожайності, внесення, висіву тощо), а також планувати майбутні операції, крім того, можна синхронізувати по API з поширеними в Україні сервісами як Trimble, Cropio та FarmersEdge.

 

Докладно про комфорт

Від попередньої генерації новий Magnum відрізняється не тільки точними системами, а й підвищеним комфортом, який починає відчуватися ще поза кабіною.

Все починається з іммобілайзера, яким на початку нашої статті Ганс Вернер-Едер дистанційно розблокував замки дверей Magnum AFS Connect. Головна функція цього пристрою — захист. Навіть якщо зловмисник потрапить до кабіни й заведе двигун, далеко заїхати йому не вдасться: без сигналу від прив’язаного до машини іммобілайзера двигун працює лише 10 сек.

Не менш важливою функцією є комфорт. Так, наприклад, якщо іммобілайзер знаходиться у кишені оператора — той може розблокувати замок дверцят лише дотиком до дверної ручки. А, поруч із цим, може дистанційно керувати освітленням. Що тут казати? Дрібничка, але варта уваги.

 

18 409 98 3

Дверцята нового Magnum закріплені на основній стійці кабіни

 

Тільки сівши у крісло оператора, усвідомлюєш, що взагалі не звернув уваги на процес входу в кабіну. Річ у тім, що на машинах попереднього покоління двері кріпились на додатковій стійці кабіни, розташованій над заднім крилом. У Magnum AFS Connect цей елемент було прибрано, а дверцята закріпили на задній основній стійці кабіни, що суттєво збільшило простір для входу, а також поліпшило оглядовість, адже нові дверцята — майже суцільне скло. Втім, як і вся зовнішня частина кабіни: площа скління 6,2 м².

Але ж не тільки це працює на гарний огляд. Якісному візуальному контролю сприяють новий вузький капот із заниженим «носом», вужча, ніж на попередньому поколінні, рульова колонка, тонші лінії керма та стійки кабіни, а також великі дзеркала заднього виду, які регулюються у горизонтальній (висуваються на «телескопі») та вертикальній (кут нахилу) площинах. Сидіння оператора добре підтримує спину та є обертовим: місця для ніг (навіть за зросту 190 см) вистачає для повороту на 40˚.

18 409 99 2

Та не на часі роздивлятись інтер’єр: двигун, що працює, кличе до роботи.

Всі параметри задаються на новому AFS Pro 1200. Це великий монітор зі зручним для ока інтерфейсом: м’які лінії, темний фон, добре виділені назви налаштувань, які проілюстровані відповідними знаками. AFS Pro 1200 має 7 віртуальних моніторів — 7 робочих столів із різними групами налаштувань. Переходи між ними — дотик пальця у нижній частині монітору.

Наш демонстраційний трактор оснащений безступеневою трансмісією CVXDrive, тому інструктор вводить на моніторі діапазон швидкості — і можна рушати.

Якщо не брати до уваги кермо, органи управління помітно змінилися. Так, основний джойстик став більш пласким, адже тепер, крім перемикання напрямку ходу, режиму їзди, управління навіскою та однією парою гідравліки, він уміщує клавішу ввімкнення автопілоту, 4 ISOBUS-клавіші зі змінними функціями, а також другу пару клавіш управління виносними клапанами гідравліки.

 

18 409 97 2

Органи управління

 

Ми їдемо 20,5 км/год:бачу цей показник, як і низку інших основних процесів, на компактному моніторі, що прийшов на заміну інтегрованій у стійку інформаційній панелі. Цей демо-трактор тестується на транспортних операціях, тож тривісний причіп трясеться слідом за нами ґрунтовою дорогою.

Багатофункціональний підлокітник змінився до непізнаваності: більшість функціоналу численних кнопок на передній панелі тепер перемістилась у два енкодери. Натискання на один із них відкриє на AFS Pro 1200 налаштування гідравлічної системи, двигуна, ВВП, 3-точкових з’єднань, опалення, кондиціонера тощо. За клавішами лишився контроль бліц-функцій, наприклад дзвінок та вибір налаштувань гідравліки. Крім них, є 4 сірі клавіші, функціонал яких оператор вибирає сам із понад 100 варіантів: від відображення камери (максимум 4) до підвищення гучності програвача. На задній панелі (під кришкою підлокітника) налаштування навіски, продуктивність гідравліки та інші завдання регулюються 4-ма енкодерами.

Ґрунтова дорога різко тікає ліворуч, і я заводжу трактор у поворот. Виконувати цей маневр доволі зручно завдяки системі Adaptive-Steering Control™. Вона дозволяє оператору відрегулювати чутливість керма (діапазон обертів керма від упору до упору), відповідно до поточної операції та особливостей робочої місцевості. В пам’яті монітора може зберігатись декілька варіантів таких налаштувань. Якщо ASC більше працює на зручність управління, то наступна система Brake Assisted Steering прямо впливає на маневреність Magnum. Коли трактор із важким знаряддям на навісці розвертається, вона активує гальма задніх коліс (пригальмовує), що зменшує радіус повороту. Крім стандартного режиму, BAS може працювати aggressive, який приблизно на чверть зменшує радіус повороту. Режим можна вибирати вручну або перекласти це завдання на плечі системи.

 

18 409 97 4

Новий джойстик із розширеним функціоналом

 

На панелі управління добре помітні органи для керування парами дистанційних клапанів, які тепер підсвічуються кольором. Але зроблено це не для краси. Річ у тім, що оператор сам вирішує, який важіль, за яку саме пару клапанів відповідає. Тобто найближчим до оператора важелем може керуватись і 1-а, і 3-я, і 6-а пара гідравлічних клапанів, а підсвітка лише помічає, який саме яким важелем контролюється.

Ми щойно видерлись на гору. На прохання інструктора я не активую гальма й при цьому готуюсь до того, що ми покотимось назад. Але ні: трактор із причепом міцно стоять на пагорбі з доволі великим кутом. Причина цього дива функція Active Hold Control, яку мають трансмісії CVT та, як у цьому разі, CVXDrive. На схилах вона утримує трактор на місці без застосування гальм.

 

18 409 97 5

Оператор задає, який важель за яку пару дистанційних клапанів відповідає

 

Для керування віддаленими клапанами може використовуватись опційний джойстик, який, зокрема, здатний контролювати роботу одразу кількох клапанів. Загалом він виконує 22 функції, у тому числі перемикання «вперед/назад» на трансмісіях PowerDrive та зміну діапазону на CVXDrive. Більше того, він оснащений двома кнопками, функції яких задаю­ться оператором.

Я сиджу в кабіні другого Magnum AFS Connect, який у парі з універсальним культиватором дереться на пагорб, обробляючи світлий австрійський ґрунт. На AFS Pro 1200 в цей час відображається реалістична 3D-модель трактора, знаряддя, а також карта з гонами та обробленою площею. Дуже незвично, але красиво й в певних моментах практично. Поверхня поля нерівна, але ми не літаємо всім салоном: кабіна нового Magnum оснащена напівактивною підвіскою, яка гасить коливання з тією інтенсивністю, яку оператор задасть на моніторі.

 

18 409 97 6

Додатковий джойстик із двома клавішами, налаштовуваними оператором, та ще 20-ма функціями

 

На кінці гону натиском кнопки на джойстику підіймаю знаряддя, розвертаюсь, опускаю культиватор та активую автопілот. Можна, звичайно, і так, а можна і просто активувати нову систему AccuTurn Pro (для тракторів із AccuGuide), котра автоматизує процес проходження поворотної смуги з ґрунтообробним знаряддям.

Чи варто далі розповідати про автоматичну систему кондиціонування, яка подає повітря із 9 точок (8 регульовані), режими підігріву дзеркал заднього виду та заднього скла; про 5 USB-портів, 2 стандартні для регіону розетки на 230 V; про те, що 20 LED ламп перетворюють Magnum на новорічну ялинку, що ой як потрібно туманними весняними ночами?

 

Доповнена лінійка

Пропозиція для європейського ринку нараховує 5 моделей номінальною потужністю 280-400 к.с. (для України будуть доступними 6 моделей 250-400 к.с.). Саме так, лінійку Magnum AFS Connect закриває флагман, двигун якого максимально видає 435 к.с. (за 1850 об/хв.), а нова трансмісія PowerDrive якнайкраще передає цю потужність на рушії через 21 передню та 5 задніх передач. Перемикання між ними в польовому режимі здійснюється автоматично. Лінійка Magnum оснащується 6-циліндровими двигунами FTP Cursor 9. Всі моделі, крім флагмана, можуть на вибір комплектуватись трансмісіями PowerDrive (18*4*/19*4) або безступеневою CVXDrive. Залежно від потреби, Magnum AFS Connect має 4/5/6 пар дистанційних клапанів та додаткові під кабіною для підключення передньої навіски, і гідравлічну систему продуктивністю 166/225/282 л/хв. Гранична вантажопідйомність задньої навіски залежить від моделі і становить 10,9-11,7 т.

 

18 409 98 2

Magnum може мати задню навіску категорії III або IV вантажопідйомністю 10,9 або 11,7 т

 

Післямова

Ось таке покоління замінить старі добрі Magnum, які розміняли не одну тисячу мотогодин на полях Європи. Висока технологічність, проста конструкція, суттєва ергономіка — інженери CNH Industrial не зрадили традиції — і покоління AFS Connect розроблялось за тими самими принципами, що й усі генерації до нього. Але яким воно буде? Відповідь на це питання Magnum AFS Connect цієї осені даватимуть на Agritechnica-2019, а з другої половини 2020-го — на українських полях.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.