Секрети інтелектуальної оранки: Від чого залежить ефективність експлуатації відвальних плугів

Секрети інтелектуальної оранки: Від чого залежить ефективність експлуатації відвальних плугів

/ Актуальні статті / Вівторок, 08 жовтня 2019 10:28

Класичний відвальний плуг не втрачає позицій, незважаючи на потужну інформаційну кампанію, розгорнуту адептами альтернативних технологій обробітку грунту.

Нічого дивного — у багатьох регіонах України люди оратимуть доти, доки це даватиме економічну віддачу. Звісно, багато залежить від грунтово-кліматичних умов у конкретній місцевості. Нещодавно довелося почути від керівника потужного господарства під Уманню просте пояснення того, чому там досі практикують глибоку оранку. «Як же мені і не орати, коли я навіть по рослинах і врожайності бачу неозброєним оком різницю поміж зораними і незораними площами…», — пояснює сільгоспвиробник.

Інакше кажучи, плуги завжди будуть актуальними. Фактично у кожному господарстві вони є, навіть там де вже давно працюють за мінімальною технологією. Тому не дивно, що ринок плугів розвивається, так само як і світова конструкторська думка. Сучасний плуг зорієнтований на, без перебільшення, інтелектуальну оранку, котра передбачає подолання традиційних проблем із їхніми налаштуваннями.

У виборі моделі плуга орієнтуватися слід спочатку на потужність трактора. Середні за важкістю і важкі грунти вимагають по 35-40 к.с. потужності у розрахунку на один корпус, а на легких потрібно орієнтуватися на показник 30 к.с. Це надзвичайно важливий фактор, який краще не прикидати «на пальцях». Відомі випадки, коли люди «запрягали» новий плуг у новий трактор і виявляли, що бракує ще 40-50 к.с. Себто ліпше перевіряти їхню сумісність до моменту придбання техніки.

Коли ми використовуємо класичний оборотний плуг, то маємо враховувати, що якісний оборот пласта дорівнює класичним 180 градусам. При цьому пласт повинен впасти на дно борозни верхньою стороною. Лемеші можуть мати різну форму. Дуже важливо, щоб їхня робоча поверхня мала твердосплавну різальну кромку, в такому випадку ефективність їх використання буде в рази вища.

 

18 409 83 1

Інтелектуальна оранка передбачає чітке дотримання глибини обробітку кожним корпусом плуга

 

Так само уважно потрібно підійти до вибору відвалів (поверхонь корпусів). Якщо мова йде, скажімо, про повернення занедбаних земель у сівозміну, то перевага тут на боці у гвинтових і напівгвинтових відвалів, які здійснюють повний примусовий оборот пласта. Їх рекомендується застосовувати разом із передплужником, який знімає верхній шар грунту. На важких чорноземах краще використовувати смугові відвали, а на піщаних грунтах — суцільні. Якщо ж мова йде про роботу на грунтах із підвищеною вологістю, можливе використання спеціальних циліндричних відвалів, здатних справлятися із в’язкою «кашею».

Слід зазначити, що на наших чорноземах, а також на глинистих і суглинкових грунтах завдяки своїй універсальності нерідко застосовуються напівгвинтові відвали. Однак ми тут порадимо не гадати, а порадитися безпосередньо із виробниками плугів. У тих мають бути багаторічні результати випробувань різних модифікацій техніки за різних грунтово-кліматичних умов.

І, зрештою, сучасні агрегати повинні нормально працювати як у борозні, так і поза нею. Рівномірність ходу плуга борозною залежить багато в чому від збалансованого розташування точок опори плуга. Бажано, щоб була наявна функція автоматичного регулювання гідравлічної навіски безпосередньо із кабіни або ж було передбачене якісне механічне регулювання.

 

18 409 83 3

Міцність робочих органів плуга повинна перевірятися за найскладніших умов

 

Потрібно враховувати і наступний фактор. Відстань між корпусами плуга повинна дозволяти провадити нормальну роботу у випадку встановлення передплужників. Інакше агрегат регулярно забиватиметься. Конструкція плуга має передбачати і запас простору над корпусами для здійснення нормального обороту пласта.

Ще один нюанс: баланс поміж міцністю агрегату і його масою. Чим більшою є маса плуга, тим потужніший трактор необхідний, і тим менше корпусів він зможе потягнути. Можна багато роздумувати про переваги тієї чи іншої конструкції плуга, однак незаперечним виглядає той факт, що левова частка експулатації таких агрегатів залежить від конкретних грунтово-кліматичних умов. В умовах України ми можемо виділити такі фактори: важкі грунти, перезволожені пізньої осені та весни, або ж навпаки незрідка сухі, немов, камінь; висока частка в сівозміні таких складних з точки зору післяжнивного обробітку культур як кукурудза чи соняшник; потреба у максимально точних налаштуваннях агрегатів з метою економії пального тощо. Саме тому на перший план за ефективністю виступають важкі плуги, що мають вдосконалену конструкцію, яка дає змогу забезпечити високу продуктивність, якість та економічність роботи. Саме важкий плуг найбільш успішно застосовується на важких українських грунтах.

У цьому сегменті грунтообробної техніки до безсумнівних лідерів належить французька компанія Kuhn. Зокрема, із конструктивними та експлуатаційними новаціями плугів Kuhn нам пощастило ознайомитися безпосередньо на французьких полях під час традиційних Summer Days.

 

18 409 83 2

Вдосконалена гідравліка оновленої моделі Kuhn Master L розрахована на миттєву підготовку плуга до роботи

 

Передусім мова йде про оновлений плуг Master L. Тут змінена конфігурація рами та передньої причіпної частини, а також вдосконалений вузол кріплення гідравліки. Набагато потужнішими стали всі кріплення. Змінені конструкції стійок передплужників, що дозволяє регулювати кут атаки в горизонтальному положенні. Завдяки цьому оптимізується навантаження на трактор і потреба у тяговому зусиллі. Відповідно, навіть під час виконання такої енергоємної операції, як глибока оранка, заощаджується пальне, що у розрахунку на сотні і тисячі гектарів полів становить солідну суму економії.

Назагал усі нові моделі плугів Kuhn розраховані на інтелектуальну експлуатацію. Зокрема, йдеться про систему Smart Ploughing, яка отримала срібну медаль останньої виставки «Агрітехніка» у Ганновері.

Технологія передбачає, що плуг завдяки використанню GPS забезпечує послідовне введення корпусів у дію. Контроль секцій дає змогу окремо підіймати кожен корпус в автоматичному режимі завдяки повністю інтегрованій у плуг системі. Підйом здійснюється через GPS. Геолокація його дозволяє автоматизувати точки введення і виведення корпусів, досягаючи при цьому однорідної оранки, незалежно від робочих умов і форми поля.

Таким чином, ми заощаджуємо час, пальне і при цьому гарантовано якісно провадимо оранку, чітко витримуючи глибину та рух плуга заданими координатами. При цьому знижується вплив людського фактору, і роботу можна виконувати на оптимальній, максимально можливій рекомендованій швидкості.

Останній фактор дуже актуальний, враховуючи насиченість сівозміни в Україні такими культурами, як кукурудза та соняшник. «Розправитися» із їхніми твердими стеблами й жорстким листям непросто, тим більше, що до перших приморозків лишається обмаль часу. Відповідно, подолати проблему у більшості випадків можна лише за допомогою доброго плуга, котрий якісно заробить пожнивні рештки в землю. Бажано з певною кількістю азотних добрив для прискореної їх мінералізації.

 

18 409 83 4

Продуктивність та якість роботи плуга багато в чому залежить від його маневреності

 

Звернімо увагу також і на добре відомий вітчизняним аграріям плуг Kuhn Multi-Leader, конструкція якого передбачає, що всі необхідні налаштування можуть здійснюватися як механічним, так і гідравлічним способом (35-40-45-50 см). При цьому всі плуги французького виробника є простими і дуже зручними в налаштуванні, та ще й регулюються без додаткових інструментів.

Передплужники закріплені в спеціальних пеналах і регулюються у трьох напрямках з метою кращого загортання пожнивних решток, себто плуги Kuhn Multi-Leader можуть сміливо застосовуватися за найскладніших умов роботи. Тут є декілька варіантів типів корпусу плуга на вибір, а також можливість зміни ширини захвату агрегату.

Наприкінці наголосимо, що плуг — це той грунтообробний агрегат, ефективна робота якого чи не найбільше залежить від правильності налаштувань. Саме тому такі відомі виробники, як Kuhn у створенні своїх нових моделей орієнтуються на підвищення інтелектуальної складової під час оранки, а також на зручність налаштувань. Втім, знаменита надійність їх нікуди не поділася.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.