agro business 160 160

Інноваційне рішення проти шкідника каштанів від Syngenta

Інноваційне рішення проти шкідника каштанів від Syngenta

/ Актуальні статті / П'ятниця, 18 жовтня 2019 10:35

В умовах глобальної урбанізації охорона навколишнього середовища набуває першочергового значення. Шалений розвиток та розширення міських територій неминуче призводить до збільшення навантаження на природу та на всі її компоненти. Зростання міст супроводжується скороченням чистого повітря, води, зелених насаджень і тиші, внаслідок чого урбанізований простір перетворюється в зону антропогенного порушення природного середовища. Ця вкрай негативна тенденція спостерігається в усьому світі та спонукає до рішучих дій.

13 вересня 2019 року компанія Syngenta, Управління екології та природних ресурсів КМДА, Школа професійного садівника і Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАНУ провели захід, під час якого обговорили проблематику захисту каштанів та шляхи її ефективного вирішення.

 

Каштани Києва на межі вимирання

Протягом останніх років «голі» каштани на Хрещатику стали справжнім болем для всіх небайдужих громадян. У столиці неодноразово пересаджували дерева, проте це не допомогло. Виявилось молодим саджанцям та й старим мешканцям центру Києва досить складно адаптуватись до кліматичних змін, засолених ґрунтів та агресивного зовнішнього середовища. Тож пропонують замінити їх на більш адаптовані до нинішніх умов декоративні рослини. Зважаючи на ці обставини, Київ ризикує втратити свій символ, який понад століття прикрашав місто та встиг полюбитись як місцевому населенню, так і гостям столиці. Шукаючи альтернативу каштану, навіть проводили опитування серед містян за програмою «Обери дерево для Хрещатика». Переважну більшість голосів отримали платани. Однак наразі питання лишається відкритим. Окрім того, представлений препарат дарує надію на одужання дерев.

 

Долаючи перешкоди

Рішення проблем охорони і поліпшення навколишнього середовища значною мірою ускладнюється відсутністю повної інформації про складний комплекс взаємозвʼязків природних і антропогенних факторів.

Україна не єдина потерпає від втрати зелених насаджень, які впродовж тривалого часу були невідʼємним атрибутом певної кліматичної зони.

Зважаючи на виклики сьогодення, Syngenta, за власною ініціативою, запровадила програму TreeCare®, спрямовану на ревіталізацію соціально-екологічного фону великих міст, та запропонувала новітній інсектицид Ривайв™, спрямований на оздоровлення і захист зелених насаджень.

Програма профілактики захисту і збереження рослин від Syngenta вже працює у низці європейських країн, як-от: Іспанія, Франція, Велика Британія, Швейцарія та Хорватія, де препарат Ривайв™ застосовували на пальмі, дубі, каштанах, платанах, хвойних та інших видах дерев.

На теренах України у 2018-2019 роках були проведені необхідні дослідження і заміри показників ефективності та безпечності препарату Ривайв™. Досліди проводили разом із Інститутом захисту рослин НААН України та Національним медичним університетом ім. О. О. Богомольця. Наразі препарат перебуває на етапі реєстрації, а вже з наступного року (2020) технологія буде доступною для комерційного продажу в Україні.

Перші результати тестового застосування препарату було презентовано на території національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАНУ, де в травні 2018 році були проведені перші демонстраційні роботи з використання технології TreeCare® на каштанах. Оброблені дерева мають листя красивого зеленого кольору у той час, як не оброблені майже втратили листяний покрив.

 

Що ж спричинило такі зміни

Життєдіяльність міста викликає процеси і явища, що відбуваються не тільки в повітрі чи на землі, а й під землею, де нагромадження комунікацій, трубопроводів та інженерних споруд призводять до забруднення та переміщення землі, тим самим впливаючи на рослинний і ґрунтовий покрив, підземну гідросферу, геологічну будову.

Великі промислові центри й міста стають джерелами помутніння атмосфери. Суттєві термічні контрасти, зумовлені неоднорідністю підстильної поверхні, призводять до розвитку хмарності і, як наслідок, порушення сонячної радіації, що визначає термічні умови існування рослинних організмів.

Боротися з цим можна шляхом збільшення коефіцієнта відбивання та поглинання радіації земною поверхнею (альбедо) за рахунок висадки дерев та декоративних чагарників, скорочення викидів в атмосферу, оптимального підходу до благоустрою території міста.

Втрата дерев через хвороби, шкідників та кліматичні зміни прогресує щосезону. «У великих містах, де зосереджена значна частина промислових підприємств країни, нестача зелених насаджень є однією з основних проблем. Рослини поглинають вуглекислий газ і збагачують повітря киснем. Дерева помʼякшують дію сильних вітрів і сприяють переміщенню повітряних мас, значною мірою впливають на вологість повітря та допомагають зберегти прохолоду у спекотні дні. Зелені насадження зменшують кількість пилу у повітрі та захищають від шуму. Зелені насадження поглинають вуглекислий газ та інші шкідливі речовини з повітря, натомість збагачують його киснем. Відтак, головною функцією зелених насаджень є підтримання екологічної рівноваги в урбоекосистемі та створення комфортного середовища для населення.

З року в рік комунальні підприємства з утримання зелених насаджень столиці висаджують все більше дерев. Сьогодні на балансових територіях КО «Київзеленбуд» перебуває більше 1 млн 800 тис. дерев. Влада міста та небайдужі громадяни турбуються про навколишнє середо­вище і докладають максимум зусиль, щоби покращити наявну ситуацію з озелененням. Так, у 2017 році висадили 13 997 дерев, у 2018 — 10470, за перше півріччя 2019 — 7 477. Кількість висаджених кущів за 2017 — 118 788, 2018 — 102 227, за перше півріччя 2019 р. — 8 991», — коментує свою презентацію Андрій Мальований, начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА.

Для покращення екологічної ситуації у міському середовищі необхідно відтворювати природні умови та зменшувати навантаження на прилеглі території, тим самим збільшуючи простір для нормального існування громадян.

 

Як саме відбувається обробка об’єкта?

Компанія Syngenta розробила ексклюзивну технологію внесення препарату Tree Micro Injection (Мікроін’єкція Дерева), який вводиться безпосередньо у стовбур дерева і транспортується його судинною системою. Обробка передбачає використання спеціального обладнання для буріння серії невеликих 10-міліметрових отворів у стовбурі, які заповнюються речовиною і гігієнічно пломбуються захисними втулками, здатними до біологічного розкладання протягом року.

Біологічна ефективність однієї ін’єкції розрахована на період до 3 років. Дерево, оброблене за цією технологією, не становить загрози здоров’ю міської громади, тварин та інших живих організмів, включаючи тих мікроорганізмів, які живуть на поверхні листя і кори, адже суттєва перевага такої обробки полягає у «прицільному» введенні препарату, що унеможливлює розпилення у навколишнє середовище, витікання препарату з дерева, контактування зі шкірою спеціаліста, який проводить обробку.

«Новий метод обробки, на відміну від попередніх і альтернативних, легко переноситься деревами і забезпечує ефективну профілактику і надійний захист дерев, який не викликає вегетаційних порушень, а навпаки — зміцнює захисний барʼєр рослин проти хвороб, не завдає шкоди для навколишнього середовища і здоровʼя населення», — коментує Саймон Ватсон, менеджер з розвитку бізнесу напряму «Професійні рішення» компанії Syngenta в регіоні Європа, Африка, Близький Схід.

Подальший розвиток людської цивілізації неможливий без раціональної взаємодії з природою. Команда фахівців підрозділу «Професійні рішення» компанії Syngenta впевнена: ця ініціатива допоможе досягнути максимально стійких результатів у догляді за деревами та захисті зелених насаджень в Україні.

 

Анна ГОРОБЧУК, спеціально для "Агробізнесу Сьогодні"

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.