agro business 160 160

Допрем’єрний показ: 8 ТОП-новинок від Bednar FMT

Допрем’єрний показ: 8 ТОП-новинок від Bednar FMT

/ Актуальні статті / П'ятниця, 08 листопада 2019 10:30

В середині жовтня Bednar FMT провела в Чехії масштабний VIP-захід, на який завітали близько 150 представників із 12 країн — найбільші компанії-клієнти чеського виробника сільгосптехніки. У рамках події Bednar трохи підняв завісу над новинками, зокрема і тими, що підготовлені для премʼєри на Agritechnica-2019, представивши загалу 8 моделей, які доповнять асортимент заводу. Досі інформації в ЗМІ про них було небагато, тож ми розкажемо про ключові особливості новинок, зокрема 12-метрової зірки допрем’єрного ТОПу Bednar.

16 жовтня в ангарі господарства Ростєнніце (Rostěnice a.s. — чес.), що за 40 км на схід від Брно, сталось нечуване: раптом зʼявились столи з апетитними наїдками чеської кухні, а за столами зручно вмостились гравці європейського агробізнесу, які є провідними господарями понад 3 млн гектарів угідь в цілому. Майже половина такої площі належала українській групі, яка складалась із представників великих підприємств, агрохолдингів і офіційних дистрибʼюторів «жовтої техніки». Всі вони прибули на запрошення Bednar FMT — компанії, що, судячи з динаміки виробничих обсягів, розміру продуктового портфелю і потенціалу заводських потужностей (докладніше читайте у нашому матеріалі), зараз набирає висоту. І тут 16 жовтня на базі Ростєнніце, одного з господарств-партнерів Bednar FMT, де створюються та випробовуються нові знаряддя, ми стали свідками чергового ривка компанії — прем’єрної презентації нових машин, які очолять наявну лінійку.

 

 

Флагмани дискування

Висока продуктивність та якість обробітку впродовж останніх років — це головний лейтмотив розвитку продуктового портфелю Bednar FMT. Він і зумовив появу нових флагманів. Так, спочатку з’явилися широкозахватні компактори Swifter SM з шириною 14, 16 і навіть 18 м. Та на цьому інженери не зупинились і взялись за створення потужних широкозахватних дискових борін, що, враховуючи специфіку конструкції знарядь, значно важче. Результатом їхньої успішної роботи стали лущильник Swifterdisk XE 12400 Profi (захват 12,4 м, від 33 к.с/ метр захвату), концепт якого був уперше презентований на цьогорічній Sima, та дискова борона Atlas AE Profi (10 та 12 м, від 46 к.с/ метр захвату).

 

21 412 58 2

Широкий захват — головний тренд розвитку лінійки. На фото — Swifter SM із захватом 18,2 м

 

Машини розроблялись для виконання різних завдань, про що свідчать їхні основні характеристики. Swifterdisk — для швидкісного лущення стерні: близько 0,9 т/метр захвату, вирізні чи А-диски Ø520 мм, встановлені парами в шаховому порядку на кожній стійці, які, у свою чергу, мають гумові еластомери. Atlas — для дискування полів із великою масою рослинних решток — близько 1,38 т/м, має два ряди вирізних дисків Ø620 мм, індивідуально встановлених на рамі з проміжком 25 см через індивідуальні пружинні амортизатори, сила спрацювання яких понад 200 кг. Але при цьому вони мають багато спільних рис. Так, наприклад, спереду на краях секцій встановлені тандемні опорні колеса, що повертаються. Це, зокрема, під час проходження повороту зняло частину навантаження з конструкції, адже знаряддя розвертаються на котках, транспортних і опорних колесах. Друга характерна риса — еталонні 3 метри в складеному стані. Робочі органи і Swifterdisk, і Atlas змонтовані на рамі X-подібно, що унеможливлює «дрифтування» під час роботи. Втім, ключовою спільною рисою стало ISOBUS-керування, яке відкрило широку низку корисних функцій. Так, усі робочі параметри задаються через термінал і реалізовуються гідравлічними циліндрами на знарядді. Також з’явилась можливість встановлення робочої глибини відповідно до карти-завдання та створення карти-факту, коли завдання виконано. Функції складання/розкладання та алгоритм дій на поворотній смузі — автоматизовані. Крім того, функція Section Control автоматично регулює робочу глибину з рельєфом поля, а Loadsensing забезпечує оптимальну роботу гідронасоса трактора.

 

21 412 59 6

Демонстрація дискової борони Atlas AE 124000

 

«Я приїхав у Чехію, щоб побачити роботу нового Atlas, — каже голова СФГ «Прогрес» (Балт­ський р-н Одеська обл.) Михайло Лазаренко. — У нас, на Одещині, від Подільська до Любашівки вже 150 днів немає дощу. Коли через це виникла проблема з обробітком ґрунту, я звернувся до компаній-постачальників сільгосптехніки за агрегатом, який може в цих умовах заробити рештки кукурудзи та підготувати ґрунт до посіву. Привезли 3 знаряддя від різних провідних європейських виробників, у тому числі Atlas. Спершу не хотів його й чіпати, бо навіть не знав про існування Bednar. Але після того, як перші дві машини не впорались із завданням, ми вирішили подивитись, що покаже «жовта борона». Скажу відверто, я навіть не очікував, що чеський агрегат буде настільки добре працювати: за перший прохід показав досить хорошу роботу. На 100% він нам не підійшов через відсутність у дилера комплектації копіювальних коліс попереду, а також через легкий коток, адже диски піднімали велику груду, яку легкий коток повністю подрібнити не міг. Дистриб’ютор Bednar запропонував приїхати в Чехію, оцінити потужнішу комплектацію цієї борони. Після побаченого можу сказати, що борону Atlas із важким котком ми гарантовано візьмемо. У структурі посівних площ у нас цього року понад 1200 га кукурудзи. А для обробітку ґрунту після неї Atlas — гарний агрегат, який однозначно працюватиме в наших умовах. У цілому, лінійка Bednar — добра. Якщо у нас не відіжмуть землю й дозволять працювати й жити в наших умовах, то 3-4 знаряддя з представлених працюватимуть на Одещині. Думаю, що не тільки в мене».

 

21 412 59 2

Михайло Лазаренко, голова СФГ «Прогрес», заслужений працівник сільського господарства

 

Новий стерньовий

Європа ще не встигла роздивитись у всіх деталях стерньовий культиватор Versatill VO Profi із робочою шириною 6 і 7,5 м, що вперше був показаний на Sima-2019, як Bednar FMT презентувала нову флагманську версію Versatill VO 12400 із захватом 12,4 м. Від менших братів вона відрізняється більшою кількістю опорних коліс: по два одинарних і одному поворотному тандемному на кожній секції. За рештою основних характеристик, знаряддя аналогічні. Спеціалізація Versatill VO Profi — забезпечити за один прохід стерньовий обробіток на глибину до 15 см, а також передпосівна підготовка ґрунту. Ці завдання реалізовуються долотами (шириною 40 мм, стандартними чи з подовженим ресурсом), або стрілчастими лапами (200 мм), які через пружинні амортизатори закріплені на рамі в 5 рядів із проміжком між проходами 17 см. При цьому забиванню перешкоджає кліренс рами 60 см та відстань 70 см між лапами в ряду. Фінішний обробіток можуть здійснювати тандемні V- чи U-подібні котки або V-подібний одинарний. Versatill VO Profi потребує близько 40 к.с. / метр захвату.

 

21 412 59 5

Новий стерньовий культиватор Versatill TO 12400

 

Комбінований підхід — глибоке розпушення + закладання добрив

З усієї лінійки Bednar після Swifter, мабуть, однією з найбільш популярних є комбінація причіпного дозувального бункера для добрив Ferti-Cart та глибокорозпушувачів Terrastrip ZN, які обробляють ґрунт «смугами» з проміжком 70/51/45 см (докладніше), або Terraland TN для суцільного обробітку. Для них, до речі, презентували новий сегментний коток із суцільним або з вирізним ребром.

«Небагато виробників готові запропонувати таке рішення, яке дозволяє з осені внести добрива в ґрунт точно в рядки, і потім точно в ті самі рядки навесні посіяти, наприклад, цукровий буряк, соняшник або кукурудзу. Тому технологія від Bednar — стрічкове внесення добрив на глибину 35 см за допомогою Ferti-Cart+Terrastrip ZN, або + глибокорозпушувач Terraland — дуже цікава», — відзначає керівник відділу продажу техніки ТОВ «Лан» Назарій Вонц.

 

21 412 59 4

Назарій Вонц, керівник відділу продажу техніки ТОВ «Компанія Лан»

 

Цьогоріч колекція Bednar доповнилась кількома новими елементами. Першим є Strip-Master EN8/70R — 8-рядний культиватор, робочі органи якого розташовані на відстані 70 см одна від одної. Рама знаряддя — зламна: 6 метрів захвату складаються гідроциліндрами в комфортні для перевезення 3 м. Секції робочих органів навішуються на раму через паралелограмну навіску з пружинним амортизатором. Обробіток ґрунту починається з дискового вирізного ножа, глибина роботи якого обмежується опорними колесами (3 положення за висотою). За ними — диски з агресивними «зубами» та гострим кутом атаки (на кшталт «їжачків» на сівалках) розчищають рядок від рослинних решток. І нарешті лапа, захищена пружинним або гідравлічним амортизатором, рихлить ґрунт на глибину до 35 см, одночасно закладаючи добрива у два горизонти. Серійно Strip-Master оснащений системою розподілення сипучих продуктів, але для внесення рідких добрив також є необхідне оснащення. Земляний потік, що спрямовується в боки від лапи, гаситься вирізними дисками. Завершує обробіток фінішний коток. Strip-Master EN8/70R потребує 47 к.с./ метр захвату.

 

21 412 58 7

Strip-Master EN870R з системою для внесення рідких орагнічних добрив

 

Розширилась і пропозиція бункерів-дозаторів. Під час заходу Bednar поруч із Ferti-Cart презентував ще дві нові моделі. Першим є Combo System CS 5000 — це двосекційний бункер для сипучих продуктів об’ємом 3000+2000 л. Машина має два дозувальних пристрої з електроприводом, а для агрегатування зі знаряддями оснащується 3-точковою навіскою чи сергою, завдяки чому можна агрегатувати з глибокорозпушувачами, зерновою сівалкою, міжрядними культиваторами та іншими знаряддями. Вага розподіляється площею широких коліс (шини 650/65-30,5).

 

21 412 60 2

Бункер-дозатор для рідких добрив Ferti Tank FT 4000 з міжрядним культиватором Row-Master

 

Очікуваним доповненням лінійки став Ferti Tank FT 4000 — дозувальний бункер для рідких продуктів обʼємом 3900 л, який має насос із гідроприводом, а також 3-точкову навіску для навішування знарядь. У даному випадку FT 4000 був агрегатований із міжрядним культиватором Row-Master, тож базувався на спарених вузьких колесах (шини 300/35R 42).

 

21 412 60 1

Бункер-дозатор для внесення двох сипучих продуктів Combo System CS 5000 з висівною шиною Corsa 9000

 

«Масштабний день поля: делегації з багатьох країн, топові позиції компанії для обробітку ґрунту та посіву, — ділиться враженнями директор із агрономії східного дивізіону агрохолдингу «Континент (МРІЯ)» Юрій Піцик. — Мені особливо цікаві комбінації знарядь для основного обробітку ґрунту та рядкового внесення добрив, що дозволяють підвищити коефіцієнт засвоєння добрив і, відповідно, зменшити витратну частину. Добре, що розпушувач агрегатується з бункерами через 3-точкову навіску. Ми працювали подібною системою, в якій культиватор кріпився в одній точці, на крюку, в такому разі під час роботи через різний опір ґрунту його кидало ліворуч-праворуч. Навішування на 3-точкову навіску забезпечує пряму траєкторію руху. З представлених бункерів потенційно цікавим є CS 5000, оскільки ми хочемо локально, на глибину 20 см, внести фосфор і калій для соняшнику та кукурудзи. У нас є ще компактори під назвою Strom (пізніше назва змінилась на Bednar). Ці машини працюють у нас із кінця 2000-х і зарекомендували себе як надійні не тільки в нашому, а й у сусідніх господарствах. Цього року придбали ще чотири 10-метрові Swifter SE, які ідеально готують ґрунт: набір робочих органів дозволяє отримати дрібногрудкувату структуру і зробити насіннєве ложе більш ущільненим на заданій глибині. А минулого тижня ми порівнювали роботу кількох дискових знарядь від різних виробників на полі після збирання соняшнику — борона Atlas Profi показала найкращий результат».

 

21 412 59 3

Юрій Піцик, директор із агрономії східного дивізіону агрохолдингу «Континентал Фармерз Груп»

 

Посівне тріо: багатофункціональна, економна та загадкова

Цьогоріч доповнилась і лінійка висівної техніки Bednar. Так, під час міжнародних днів поля в Чехії, що відбулись у травні, презентували нове покоління посівних комплексів Omega ОО з захватом 3-4-6-8 м у варіанті виконання L — Light (висів тільки насіння, бункер 2500/3500/4000л) та 4 і 6 м для виконання FL — Ferti Light (висів насіння та добрив, бункер 2400+1600 та 3000+2000 л). Серед характерних рис свіжої генерації — полегшена конструкція в комплектації тільки з полімерними бункерами (дозувальний пристрій 0,6-350 кг/га), дискова борона з X-подібним розташуванням робочих органів (диски зубчасті/А-подібні Ø520 мм), диско-анкерні сошники для внесення добрив на моделях FL, нова підвіска дводискових сошників Ø380 мм PSP — 130 кг притискного зусилля на кожен сошник (міжряддя 12,5/16,7 см), а також можливість комбінації з мінісівалкою Alfa Drill (бункер 400/800 л, дозування — 0,6-350 кг/га) для одночасного внесення 3-х типів матеріалу: насіння та 2 видів добрива (один в рядок один в міжряддя), або насіння добрива та підсіву сидерату.

На допрем’єрному показі в жовтні компанія Bednar представила Corsa 9000 — нову навісну 9-метрову сівалку, а точніше висівний модуль із сошниками PSP, міжряддям 12,5 чи 16,5 см та бічними опорними колесами. Модуль агрегатується на 3-точковій навісці Combo System CS 5000, у комбінації з яким можна проводити висів зернових та одночасне внесення добрив. З особливостей машини — можливість відключення половини захвату та висів зі створенням технологічної колії.

Неочікувана, загадкова, феєрична… Для багатьох присутніх такою стала презентація головної зірки VIP-заходу Bednar — 12-метрової зернової сівалки Effecta CE 12000. Вона оснащена двосекційним сталевим бункером обʼємом 3800+2200 л, всередині якого (для більшої продуктивності та точності) розташовано 4 (!) дозувальні пристрої з електроприводом — по два для кожної ємності. Кожен висівний пристрій подає матеріал на свою розподільчу башту, завдяки чому стає можливим автоматичний посекційний контроль через ISOBUS-протокол. Істотна частина спорядженої маси сівалки в робочому положенні припадає на широкі колеса (шини 650/65 R30.5).

 

21 412 58 1

Презентація 12-метрової зернової сівалки Effecta CE 12000

 

Іншою характерною системою машини є лінія органів для легкого передпосівного обробітку ґрунту: турбодиски, розміщені в шаховому порядку, вирівнювальна планка Crushbar. Положення обох елементів керується гідравлікою. Висівні органи представлені вже добре відомими сошниками системи PSP. Чекаємо сівалки Effecta CE 12000 на полях вже наступного року!

 

21 412 59 1

Олег Гук, комерційний директор ТОВ «Амако Україна»

 

«Я приємно здивований тим, що Bednar має так багато якісних продуктів. І не просто знарядь захватом 3-5 м, які широко розповсюджені в ЄС, але й широкозахватну техніку, яка використовується більш потужними та професійними компаніями, — каже комерційний директор «Амако Україна» Олег Гук. — З побаченого найбільше здивувала Effecta CE 12000. Чекаємо на її офіційний реліз, щоб спробувати в полі, подивитись на витримку глибини та якість розкладки».

 

21 412 61 1

Effecta СE 12000 має двосекційний бункер 3800+2200 л

 

Аплодують 3 млн га

«Я вдячний усім, хто сьогодні приїхав, — звертається до присутніх засновник Bednar FMT Ладіслав Беднар. — Багато хто з вас мають досвід роботи з нашою технікою, є її власниками, і ми хочемо подякувати вам за співпрацю. Ми зібрали тут наших основних замовників і дистрибʼюторів, оскільки для нас дуже важливо мати зворотній звʼязок про роботу машин, що виробляємо, та ідеї, які реалізовуємо в них. Завдяки цьому ми зможемо максимально адаптувати нашу лінійку агротехніки до роботи в різних ґрунтово-кліматичних умовах так, щоб вони працювали максимально ефективно в кожному конкретному середовищі. Вважаємо, що пряма взаємодія з фермерами, розуміння ролі, слабких місць і переваг нашої техніки в роботі у конкретному господарстві є надважливими. Ми вдячні вам за ваші ідеї та завжди відкриті до діалогу, щоб зробити наші машини та нашу з вами спів­працю ще кращою».

 

21 412 61 2

Українська група на заводі Bednar FMT

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.