Відповідальне партнерство — впевненість на полі

Відповідальне партнерство — впевненість на полі

/ Актуальні статті / Середа, 04 грудня 2019 10:45

Продукти Corteva Agriscience добре відомі агровиробникам поєднанням найкращих традицій і наукових досягнень у захисті рослин, що відповідають викликам сьогодення. Засоби захисту рослин і технологічні рішення від Corteva додають упевненості в досягненні результату — розповідає головний агроном ПП «АП «Благодатненський птахопром» (с. Благодатне, Арбузинський р-н, Миколаївська обл.) Олександр Олійник.

  • Чим займається ваше господарство, які досягнення можете відзначити?

— Основна спеціалізація нашого господарства — це вирощування зернових і технічних культур. Також ми займаємося птахівництвом. Я відповідаю за напрямок рослинництва, за отримання належних урожаїв. Наш земельний банк сягає близько 20 тис. гектарів, основні площі розташовані у Миколаївській області, також ми працюємо на Київщині та Житомирщині. Що стосується структури посівних площ, то пшениця останніми роками займає близько 5–6 тис. гектарів, приблизно 2–2,5 тис. га відводиться під соняшник, 1–1,5 тис. гектарів — під ріпак, а на всіх інших полях зазвичай вирощується кукурудза на зерно. Час від часу ми також включаємо у сівозміну горох.

Цей сезон був досить складним, але загалом ми задоволені результатами. Господарство отримало один із найкращих результатів середньої врожайності пшениці на гектар, попри несприятливі умови для вирощування. З кукурудзою теж добре, досить рентабельно спрацювали, отримали звичний для нас результат. З ріпаком, щоправда, виникли проблеми — на частині площ не зійшли сходи через нестачу вологи восени.

Також маємо один з найкращих показників урожайності соняшнику. Взагалі в останні три роки ця культура дуже добре себе показує. Ми вже думаємо про збільшення площі під цією культурою на 500–700 гектарів.

  

22 413 21

Олександр Олійник, головний агроном ПП «АП «Благодатненський птахопром»

 

  • Наскільки добре ви знайомі з продуктами Corteva? Чи часто їх використовуєте?

— Про продукти Corteva знаю дуже давно. Без перебільшення, це дуже якісні, перевірені часом продукти, відомі агровиробникам. Практика свідчить, що ці препарати не підведуть на полі, допоможуть досягти належних результатів.

Наприклад, фунгіцид Танос®. Скільки працюю агрономом — стільки його використовую, він для мене справжній еталон захисту соняшнику. Раніше пробував і дворазове внесення по 0,4 л/га, та в останні 5–6 років вносимо його одноразово в нормі 0,6 л/га в баковій суміші з інсектицидом та бором. Також на випадок, коли загрожуватиме іржа, додаємо до Танос® Аканто Плюс® — 0,3–0,4 л/га буде достатньо. Намагаємось обприскувати у пізню фазу, зазвичай по зірочці.

Цим продуктом ми, звичайно, задоволені. Серед його переваг відзначу стійкість до високих температур. Ми пробували відомі продукти інших виробників — і вони не витримують таких температурних умов, пригнічують рослину після обробки. А Танос® ми вносимо вночі і потім стресу для культур не спостерігаємо. Препарат працює ідеально, «м’яко» для рослини, ефективно контролює основні хвороби соняшнику — фомопсис, фомоз, альтернаріоз і навіть склеротиніоз. Продукт працює проти патогенів профілактично, а також має лікувальну дію. Після Танос® до моменту збирання листкова маса соняшника не пошкоджена, листки зелені десь до середнього ярусу, що, звісно, позначається на продуктивності соняшнику. А в деяких господарствах листки згорають, бо вони нехтують якісним фунгіцидним захистом. Загалом Танос® — це оптимальне рішення для наших погодно-кліматичних умов.

 

  • Ви сказали, що у вашому агрономічному портфелі є Аканто Плюс®. На яких культурах використовуєте цей універсальний фунгіцид преміум-якості?

— Так, фунгіцид на основі стробілурину допомагає вирішувати багато завдань. Наприклад, я в минулому сезоні успішно використовував Аканто Плюс® на ріпаку. Вносив його на початку цвітіння, бо обприскувачі були задіяні на кукурудзі. Ми ставили за мету проконтролювати такі основні хвороби, як альтернаріоз, склеротиніоз та циліндроспоріоз.

І продукт дуже якісно спрацював. Фунгіциди зазвичай використовуємо в баковій суміші, поєднуємо багато продуктів — і Аканто Плюс® показує чудову сумісність. Відзначу також дуже гарне покриття та проникнення в рослину. Цим, мабуть, можна завдячити якісним адьювантам, що містяться в його складі.

Варто згадати, що парова фаза дає змогу проникнути у важкодоступні місця в рослині. Це дуже важливо, адже продукт потрапляє туди, куди потрібно, — під низ листка, в нижній ярус рослини. І ми досягаємо не лише суцільного та рівномірного захисту оброблених частин, а й пролонгованої дії щодо нового приросту в процесі вегетації. Також скажу про фізіологічний ефект: рослина здорова та зелена, більш стійка до стресових факторів. Також дуже важливо, що Аканто Плюс® запобігає розтріскуванню стручків, адже після його застосування рослини чисті від хвороб. Це для нас особливо актуально, оскільки ми вирощуємо сортовий ріпак — і така проблема стоїть доволі гостро.

ripak 8

Загалом ефект від застосування Аканто Плюс® очевидний — навіть на гірших полях урожай ріпаку перевищив 32 ц/га.

У наступному сезоні ми також плануємо використовувати Аканто Плюс® на ріпаку і, можливо, на пшениці. У минулому сезоні ми його також вносили — він гарно контролює актуальні для нас хвороби. При ранньому внесенні, на початку квітня, він впливає на борошнисту росу, піренофороз, септоріоз, альтернаріоз. Під час другого внесення, по прапорцевому листку, ми контролюємо всі хвороби, забезпечуємо позитивний фізіологічний вплив на рослину і, відповідно, сприяємо зростанню врожаю. Норму ми варіювали — від 0,5 до 1 л/га залежно від стану посівів. Зазвичай обприскуємо вночі, щоб не нашкодити рослині, намагаємося працювати в ранні фази, аби уникнути спеки.

 

  • Які новинки Corteva ви могли б відзначити? Як вони показали себе в умовах вашого господарства?

— Щойно в компанії з’являється якась новинка, відразу використовую її. Спочатку ми все тестуємо на дослідних ділянках, а потім застосовуємо на виробничих посівах. Ми постійно додаємо та впроваджуємо в нашу технологію вирощування основних культур новинки від компанії Corteva, бо це дає реальний результат.

Наприклад, на зернових використали страховий гербіцид Квелекс™ з інноваційною діючою речовиною галауксифен-метил. Це взірець ефективного контролю широкого спектру двосім’ядольних бур’янів у посівах зернових культур. Квелекс™ має низку переваг: це дуже гарне антирезистентне рішення проти бур’янів, що містить у своєму складі антидот та відзначається дуже м’якою дією на культуру. Ми використовували його в нормі 50–60 г/га (додаючи ПАР Віволт®) восени, а також наприкінці фази кущення. Препарат чудово показав себе навіть на перерослих бур’янах, зокрема на підмареннику чіпкому, талабані польовому, рутці лікарській, лободі білій тощо. Також гербіцид є ефективним проти падалиці соняшнику, стійкого до трибенурон — метилу. Гербіцид Квелекс™ допоміг нам ефективно проконтролювати проблемні дводольні бур’яни у посівах пшениці та зберегти потенціал урожаю, попри складні погодні умови.

А новий гербіцид Слаш™, що призначений для весняного застосування у посівах ріпаку, ми навіть не випробовували, а відразу почали використовувати, бо в ньому міститься та сама інноваційна діюча речовина, що і у Квелекс™ — галауксифен-метил. Результат був просто вражаючий, ми дуже задоволені. Застосовували в нормі 0,8 л/га в баковій суміші з фунгіцидами — і Слаш™ спрацював бездоганно, незважаючи на те що вночі були приморозки. Він вплинув і на перерослий підмаренник, а також забезпечив якісний контроль інших бур’янів.

Можу сказати так: продукти ефективні , і ми довіряємо думці фахівців Corteva цілком і повністю. Це нова компанія, але в її портфелі — відомі та якісні препарати для вирішення основних проблем. І стиль роботи нам до вподоби, адже це справжня співпраця, партнерство. Коли виникають якісь питання, ми завжди можемо звернутися до представника компанії у нашому регіоні Миколи Кравченка. І ми впевнені, що завжди отримаємо добру пораду та кваліфіковану рекомендацію.

 

Більше на www.corteva.com.ua
Copyright © 2019 Corteva. Всі права захищено
™ ® Торгові ­марки Corteva Agriscience, Dow AgroSciences,
DuPont, Pioneer чи їх афілійованих структур або відповідних власників

 24 квітня 2024
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
24 квітня 2024
 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.