agro business 160 160

Нові горизонти у вирощуванні кукурудзи

Нові горизонти у вирощуванні кукурудзи

/ Актуальні статті / Четвер, 05 грудня 2019 10:38

Черговий захід програми DEKALB® АМБАСАДОР недарма пройшов саме тут. Чернігівщина займає чільні місця за обсягами вирощування кукурудзи в Україні. І місцеві агровиробники є справжніми майстрами високих врожаїв. Як зазначають у самих господарствах, досягнуті результати обумовлені, насамперед, плідним використанням кращих продуктів і технологій всесвітньо відомого насіннєвого бренду DEKALB®. А відтепер комплексні переваги кращих гібридів та ЗЗР компанії «Байєр» ще більш ефективно працюють на користь наших аграріїв.

Тенденція до зростання посівних площ кукурудзи спостерігається вже протягом останніх років. Слід думати, не винятком стане й наступний сезон. І агровиробники по всій Україні знають, що з гібридами DEKALB® вони зможуть наростити не лише посіви, а й урожаї з них.

 

Гібриди довершеної якості

Провідні українські агровиробники мають серйозний досвід і здобутки, вони хочуть та можуть обирати найкраще. Тому в фокусі уваги велелюдного заходу, який 10 жовтня відбувся на полі ТОВ «Дружба Нова» поблизу с. Вертіївка Ніжинського р-ну, були представлені продукти передової генетики й сучасної технології вирощування кукурудзи DEKALB®. Саме вони покликані забезпечити успіх на ланах кращих господарств регіону.

На демонстраційних ділянках — як добре знані продукти, так і перспективні новинки. Що стосується нових зірок портфоліо DEKALB®, то ДКС 3789 (ФАО 250), ДКС 3972 (ФАО 300), ДКС 3969 (ФАО 310) ДКС 4178 (ФАО 330), ДКС 4351 (ФАО 350), ДКС4943 (ФАО 390) — це новітня генерація гібридів, які покликані бути лідерами на ринку. І партнери-агровиробники будуть з ними успішними сьогодні та в майбутньому. А загалом, потужна лінійка гібридів кукурудзи DEKALB® дозволяє займати лідерські позиції в усіх групах стиглості — від ФАО 200 до ФАО 400.

Зрозуміло, що на успіх також працює низка технологічних факторів. «Це технологічний День поля, де ми хочемо показати не лише новинки наших гібридів, а й новинки у сфері захисту, інноваційні рішення в точному землеробстві, — підкреслив Андрій Кузьменко, керівник менеджерів зі збуту Центрального регіону. — Фахівці компанії «Байєр» готові для кожного поля надати найкращі гібриди та рекомендувати технології вирощування».

22 413 33

Начебто просте питання, але кожного року воно постає перед агровиробниками: яка оптимальна норма висіву насіння по тому чи іншому гібриду? Справа в тім, що деякі гібриди мають фіксовану, а деякі не фіксовану кількість зерен на початку, від чого кардинально залежить норма висіву цих гібридів. На даному полі, в рамках проведення дослідів з густотою, були висіяні гібриди ДКС 4178, ДКС 3623, ДКС 4014 та ДКС 3939. «Господарства можуть побачити та проаналізувати, в якій нормі оптимально висівати ті чи інші гібриди в умовах Чернігівської та Сумської областей, — пояснює Сергій Рекленко, представник компанії «Байєр» у Чернігівській та Сумській областях. — Також основна цікавинка для агровиробників: як отримати кращий урожай з меншими затратами? Тож ми заклали досліди із внесенням КАС в нормі 130, 170 та 220 кг/га, адже для представників господарств дуже цікаво, яка економічна доцільність внесення тієї чи іншої норми азотних добрив». Зокрема, за результатами дослідів, фахівці дійшли висновку, що найбільш оптимальною, з агрономічної та економічної точки зору, в цьогорічних умовах виявилась норма 170 кг/га.

 

«Байєр» — кращі рішення для кукурудзи

Ще одна важлива особливість продемонстрованих посівів полягала в тім, що тут відмовились від ґрунтової схеми на користь страхового гербіциду «Лаудіс»® («Темботріон» 200 г/кг + «Ізоксадіфен» (антидот) 100 г/кг). Віталій Ярмошенко, представник «Байєр» в Чернігівській області, констатує: «Наша мета була показати, що за певних умов ми можемо обійтись однією обробкою, здешевивши систему захисту. В результаті ми маємо чисте поле, бур’янів немає, відсутні прояви фітотоксичності на кукурудзі». Фахівець говорить, що наявність антидоту в складі інноваційного продукту вже забезпечує прибавку врожаю на
3-5 ц/га, у порівнянні зі звичайним страховим гербіцидом. Агровиробників також зацікавило, що цього року насіння кукурудзи буде оброблене фунгіцидним протруйником «Редіго® М», який вже себе встиг чудово зарекомендувати. А загалом, лінійка продуктів для захисту кукурудзи від «Байєр» є найбільш потужною на ринку, ефективно зберігаючи здоров’я та потенціал культури на кожному етапі вирощування.

22 413 32

 

Технології точного пілотажу

Предметний інтерес в учасників заходу викликали досліди з добривами компанії «Яра» та потужна сільськогосподарська техніка, представлена компанією «Агротехносоюз». Щодо техніки, то тут взагалі відкриваються нові перспективи завдяки платформі Climate Field View®. Відтепер звичайний трактор чи сівалка, та й взагалі сам механізм роботи господарства, набуває цифрового виміру. «Рішення для точного землеробства Climate Field View — практичне, дуже зручне й просте в користуванні. За допомогою модуля Field View Drive, звичайного планшету IPad та нашого програмного забезпечення, ви можете зібрати та інтегрувати дані з усіх одиниць техніки в одну платформу, — говорить Юрій Коваленко, керівник відділу з розвитку бізнесу Climate Corporation в Україні. — Дані з сівалки, комбайна, обприскувача, розкидача мінеральних добрив будуть у вас під рукою. Загалом, цифрова платформа Climate Field View — це агрономічний управлінський інструмент, який охоплює технологічний цикл вирощування різних культур: від посіву та догляду за посівами до збирання врожаю. Фактично, з будь-якої точки світу ви можете бачити та аналізувати ситуацію на своєму полі, відразу ж надати рекомендацію чи поставити завдання».

Користувач отримає дані польових агрегатів з даних супутникових знімків, що аналізують ключові параметри стану культури: вологозабезпечення, карту здоров’я поля, внесення та обробку тощо. А карта збирання дозволяє не лише контролювати хід робіт, а планувати вирощування наступного сезону. Сьогодні цифрова платформа Climate Field View® вже задіяна на більш ніж 1,5 млн гектарів в Україні, а з 2020 року вона повноцінно виходить на ринок. Також з наступного року до глобальної цифрової платформи буде інтегровано ще один програмний модуль, який сприятиме ще більшим можливостям агровиробників. Зокрема, можна буде отримувати цільові рекомендації щодо вирощування гібридів DEKALB®.

22 413 35 0

І кожен із учасників Амбасадору на Чернігівській землі — а його відвідало більше 100 відомих агровиробників — має плідний досвід вирощування кращих гібридів цього насіннєвого бренду. Сама програма подібних заходів недарма носить таку назву: кожне із присутніх тут господарств є, певною мірою, повноважним послом бренду DEKALB®, представляючи на своїх полях високий потенціал ефективності у вирощуванні кукурудзи. І якщо підсумувати досвід та бачення кожного з провідних фахівців кращих агрокомпаній регіону чи України в цілому, то висновок буде очевидним: гібриди DEKALB® — це перевірений вибір професіоналів, які прагнуть досягти найкращих результатів.

 

Зважений вибір професіоналів

 

22 413 34 1Сергій ЮР’ЄВ, головний агроном ТОВ «Ічнянське», Чернігівська обл. Ічнянський р-н

— Ми раніше входили до структури «Росток- Холдинг», а зараз працюємо самостійно. Із задоволенням відвідали цей захід, щоб більш предметно ознайомитися з продуктами компаній-організаторів. Нам цікаво, як гібриди поводять себе в різних умовах, щоб для себе ухвалити зважені рішення щодо їх вибору, системи захисту та живлення. Зокрема, наша мета на цьому заході — пересвідчитися, що нові гібриди з портфоліо DEKALB® добре себе поводять в умовах цього року, коли спостерігався певний дефіцит опадів, та порівняти їх з продуктами інших компаній.

Узагалі, з брендом DEKALB® я знайомий від часу його появи на українському ринку, мабуть, вже більше 20 років. Гібриди цього бренду завжди визначали найбільш передові селекційні технології, вони завжди на крок попереду продуктів більшості компаній. У мене значний досвід вирощування гібридів кукурудзи, тому впевнено можу сказати, що DEKALB®Bз вже перевірені та улюблені продукти, зокрема ДКС 4408, ДКС 3511.

У минулому році мені дуже сподобався ДКС 4943 з ФАО 390. В умовах Чернігівщини він на наших демо-полях дав 150 ц/га в заліку. І в цьому році ми посіяли його під 900 гектарів. У цілому, у нас під гібридами DEKALB® близько 2 тис. га посівів на кращих ґрунтах.

 

22 413 34 2Петро МИКОЛЕНКО, заступник директора з виробництва ТОВ «Крок-Агро», Чернігівська обл. Ніжинський р-н

— Я вирощую зернову кукурудзу лише бренду DEKALB®. Мені подобається врожайність, а широке портфоліо гібридів дозволить підібрати найкращі варіанти під наші землі та погодні умови. Фахівці компанії, до речі, завжди готові надати поради та рекомендації. Тому я повністю задоволений. Минулого року ми обрали під посів п’ять гібридів — і всі вони нас порадували, на коло ми зібрали 110 ц/га. Цього року погодні умови склались не дуже вдалі, але якісні гібриди продовжують давати добрий урожай. Так, ми нещодавно збирали ДКС 3939, і за вологості 24,7% отримали 123 ц/га.

Що важливо? На цьому заході можна все предметно оглянути, побачити, як стоїть той чи інший гібрид на полі, який у нього качан тощо. І це практично наша зона вирощування, так що можна відразу щось вибрати для себе. Я, наприклад, хочу спробувати наступного року ДКС 3969.

 

22 413 34 3Віталій КОНІЧЕНКО, головний агроном ТОВ «ЛатАгро» (група компаній «Агропросперіс»)

— В обробітку у нас 50 тис. гектарів землі, із них кожного року близько 18 тис. га відводиться під кукурудзу. І гібриди DEKALB® займають близько 90% землі, відведеної під цю культуру, бо вони дають гарний урожай, забезпечують високі показники. Так, минулого року ми зібрали 110 ц/га в заліку на коло.

Можу сказати, що наші основні гібриди останнім часом: ДКС 4014, ДКС 3730, ДКС 3939. Звичайно, зараз ми розглядаємо й інші новинки цього бренду, з деякими ми вже заклали досліди в господарстві. На цьому заході представлена низка гібридів, досліди з густотою та диференційованим живленням — і це все для нас цікаво та важливо. Ми самі в цьому плані експериментуємо. А кожен такий захід несе практичну користь, адже представлене тут можна потім впровадити на власних полях.

 

22 413 35 1Сергій СИТЕНКО, головний агроном ТОВ ім. Прядка, Чернігівська обл. Ніжинський р-н

— Такі заходи дуже важливі та корисні, спілкування з фахівцями компанії «Байєр» та колегами багато чого дає. А з брендом DEKALB® я знайомий дуже давно. Перший гібрид, який мені сподобався, був ДК 315 — і з того часу, працюючи в різних господарствах, від гібридів DEKALB® ніколи не відходив. Ми цьогоріч посіяли 7 гібридів DEKALB®. Нині в нашому господарстві вони становлять 60% від загальної площі посівів кукурудзи. Ми почали вже молотити, результати досить втішні: за нинішніх складних умов, ранній ДКС 3795 з ФАО 250 дає 95 ц/га, гарну біологічну врожайність показують ДКС 3939 та ДКС 3705. А на наступний рік плануємо збільшити частку гібридів DEKALB® до 75-80%.

Серед переваг гібридів DEKALB® відзначу високу врожайність, яка поєднується з гарною вологовіддачею, стійкістю до вилягання та посухостійкістю. На такі характеристики звертаю увагу не лише я, а більшість фахівців. Також слід згадати високий генетичний рівень, який забезпечує, зокрема, більшу стійкість до враження сажкою чи інші важливі агрономічні показники.

 

22 413 35 2Олександр ГІРМАН, головний агроном холдингу «ІМК», Чернігівська обл.

— З гібридами бренду DEKALB® працюємо вже більше 10 років. А за останні 3-4 роки ці гібриди в структурі наших посівів кукурудзи займають більше 90%. Чому? Тому що ми бачимо результати на полях: високу врожайність, гарну якість, низький вміст вологи під час збирання. Цим вимогам відповідають гібриди бренду DEKALB®, вони підходять під нашу технологію — і ми отримуємо найліпші результати. Минулого року ми на 65 тис. гектарів зібрали 100 ц/га в заліку. За останні сезони нам, наприклад, дуже сподобався такий гібрид, як ДКС 3939. Він холодостійкий, придатний до ранніх термінів сівби. Крім того, вже другий рік поспіль висіваємо нові гібриди ДКС 4351 та ДКС 4541 з ФАО 350-360, вони мають високий потенціал урожайності, можуть довше стояти на полі. Також цього складного для кукурудзи року ми спостерігаємо гарну посухостійкість гібридів DEKALB®.

Ми кожного року висіваємо демо-поля, порівнюємо гібриди різних компаній, і поки що великої альтернативи бренду DEKALB® не бачимо. Час не стоїть на місці, сучасне сільське господарство динамічно розвивається. Потрібно постійно тримати руку на пульсі тенденцій та новинок, щоб самим успішно працювати й розвиватися. 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.