Bednar: головні новинки року на Agritechnica-2019

Bednar: головні новинки року на Agritechnica-2019

/ Актуальні статті / Середа, 18 грудня 2019 10:34

Експозиція чеської компанії Bednar FMT на одній з провідних агровиставок Європи — Agritechniсa-2019 — демонструвала в основному нове обладнання, яке тільки цьогоріч доповнило асортимент виробника. Детальніше про нього, а також про інші цьогорічні новинки — у нашому огляді.

 

Головна премʼєра року

У 2019 роціу ключовим доповненням портфоліо Bednar стало нове покоління зернових посівних комплексів Omega, які вже почали конкурувати з лідерами ринку. В Україні сівалки такої концепції сьогодні найбільш популярні. Вони ідеально компонуються з українськими технологіями вирощування, добре працюють на наших ґрунтах та при нашому кліматі. Сівалка Omega доступна з функцією внесення добрив та без неї, шириною захвату до 8 метрів та бункерами до 5000 літрів. Має також дозувальні пристрої з електроприводом, які забезпечують норму 0,6-350 кг/га, відтак дають змогу посіяти більший спектр культур.

Від попередньої генерації комплекси Omega відрізняються потужнішою рамою, завдяки якій можна використовувати більшу кількість корисних опцій; пластиковими бункерами та меншою вагою. Завдяки своїм опціям, модель Omega FL в максимальній комплектації одночасно виконує до 9 операцій.

Другим важливим впровадженням стало Х-подібне розміщення дискової борони (два ряди агресивних А-дисків Ø520 мм або «ромашки»), яке унеможливило бічне зміщення машини під час роботи. Внесення добрив відбувається в міжряддя дводисковим сошником або в рядок одночасно з насінням.

 

23 414 76 2

Посівний комплекс Omega FL 6000

 

На сівалках Omega також встановлена вдосконалена система сошників PSP із посиленою підвіскою. Вона забезпечує навантаження до 130 кг на одну секцію. Кожен сошник складається з двох дисків Ø380 мм та всередині має калібрувальні шайби. Коли різальна кромка зношується, ці шайби можна зняти, зберігаючи таким чином контакт дисків. Варіанти міжряддя не змінились: 12,5 та 16,7 см.

Нову можливість агрегатування комплексів створює ще одна новинка — міні-сівалка Alfa Drill (бункер 400/800 л, дозування в діапазоні 0,6-350 кг/га). З її допомогою можна одночасно вносити три компоненти, зокрема, сидерати чи мікродобрива.

Управління посівними комплексами здійснюється через ISOBUS з допомогою терміналів Basic або CCI 200. Також сівалки можна підключити до терміналів трактора. Для роботи Omega потребують до 50 л/хв. гідравлічного потоку та 150-400 к.с.

 

Дозування продуктів — ефективне доповнення асортименту

Доповнений також і модельний ряд бункерів-дозаторів компанії Bednar. Це устаткування набуває дедалі більшої популярності, оскільки робить агрегати у господарстві універсальнішими. Навесні цей сегмент доповнила навісна модель Ferti-Box Dual об’ємом 2200 л із двома дозувальними пристроями з електроприводами, а восени представили актуальніші для України причіпні бункери, зокрема, привезений на виставку в Ганновері Combo System 5000. Фактично — це функціональніша версія відомого Ferti-Cart, яка здатна одночасно вносити два продукти. Combo System 5000 оснащений двома бункерами (3000+2000 л) та незалежними дозувальними пристроями з електроприводом, які забезпечують норму від 0,6-350 кг/га. Ще однією відмінністю від попередника є коротша рама, й, відповідно, менший радіус розвороту. До трактора Combo System приєднується через фаркоп, знаряддя ж агрегатуються з ним на 3-точкову навіску або вухом. Другою новинкою сегменту став Ferti Tank 4000 — дозувальний бункер для рідких продуктів із ємністю об’ємом 3900 л. Новинка оснащена продуктивним поршневим насосом із гідравлічним приводом. Навішування знарядь й агрегатація з трактором відбувається аналогічно попередній машині на 3-х точкову навіску.

 

23 414 77 1

Команда компанії Bednar в Україні

 

«Стрічкове» рихлення з внесенням добрив – розширення пропозиції

Не так давно у компанії Bednar запропонували обладнання для дещо незвичної технології обробітку ґрунту під просапні культури. За нею восени глибокорозпушувач «нарізає смуги» на полі, одночасно закладаючи добрива вглиб обробленого шару. Важливо, що робоча ширина лап глибокорозпушувача більша, аніж «щілювачі», але менша, аніж на знаряддях, які обробляють ґрунт суцільним захватом. Навесні, після передпосівної підготовки, з використанням карти-завдання цієї операції та супутникового сигналу високої точності, в ці смуги висівається культура. Такий підхід зацікавив низку українських господарств, зокрема ТОВ «Аграрні системні технології». Для реалізації цієї технології стандартним оснащенням Bednar є вже згаданий Ferti-Cart і глибокорозпушувач Terrastrip ZN (міжлапова відстань 45/50/50,8/75 см, діапазон обробітку 20-55 см, закладання добрив — 20-35 см).Представлена також нова концепція глибокорозпушувача Strip-Master EN8/70R, який працює на глибину до 35 см за технологією Strip-Till. Основою новинки є зламна рама робочою шириною 6 м та транспортною — до 3-х метрів. Робочі органи зібрані на окремих секціях, які з’єднані з рамою через паралелограмну навіску з пружинним амортизатором. Перший елемент цього набору — дисковий ніж, який створює борозну для полегшення роботи лапи. Далі — зіркоподібні диски очищують робочу зону від рослинних решток і лише після цього лапа, захищена пружинним або гідравлічним амортизатором, рихлить ґрунт і вносить добрива. Утворення гребенів при цьому унеможливлюється двома вирізними дисками, що розташовані обабіч лапи. Завершує обробіток фінішний коток. Strip-Master EN8/70R, здатний одночасно закладати продукт у два горизонти та оснащується системами розподілення як для сухих, так і для рідких, зокрема органічних, добрив. Знаряддя агрегатується з трактором/бункером-дозатором через 3-точкову навіску та потребує 47 к.с./метр захвату.

 

Культиваторне поповнення

Ще однією новинкою цього року стало сімейство культиваторів Versatill VO Profi, як здійснюють передпосівний та стерньовий обробіток ґрунту на глибину до 15 см.

Інтенсивний обробіток ґрунту забезпечується 5-рядним виконанням зони основних робочих органів – відстань між проходами лап 17 см. При цьому для істотної прохідності земляної маси інженери Bednar розмістили стійки в ряду з проміжком 70 см та забезпечили кліренс 60 см. Стійки приєднані до рами через пружинні амортизатори з силою спрацювання 200 кг. Для Versatill VO Profi пропонується два типи лап: стрілчасті 200 мм та долотоподібні 40 мм. Для останніх передбачено варіант із подовженим ресурсом.

 

23 414 77 2

Культиватор Versatill VO Profi

 

Для агресивнішого подрібнення грудки та розрівнювання поверхні, новий культиватор Bednar може бути додатково оснащений вирівнювальними планками Crushbar, які можуть розміщуватись як попереду, так і і позаду зони основних робочих органів.

Фінішний обробіток здійснює важкий коток Ø630 мм із V-подібними лезами або подвійний U-подібний з ефектом самоочищення Ø600 мм. Робоча глибина регулюється гідроциліндрами. Довершувати обробіток за котком може опційна борінка.

Versatill VO Profi можливий у варіантах із захватом 6 м,7,5 м, а з жовтня ще й 12,4 м. Всі варіанти мають інтегровану в раму транспортну вісь, яка зменшує радіус розвороту, та опорні колеса на гідроциліндрах. Культиватор може агрегатуватись із трактором через нижні тяги, фаркоп або сергу та потребує як мінімум 34 к.с. на метр захвату.

 

Atlas став Profi

На цьогорічній Sima європейські аграрії могли вперше оцінити нову комплектацію Profi для лущильника Atlas. За нею машина оснащується потужнішою рамою й, відповідно, може нести на собі більше опційного спорядження. З цього року таке виконання стає стандартним для всіх варіацій дискової борони, окрім найпростішої AO_L. Використання міцніших рам також дало змогу розширити сімейство Atlas новим флагманом AE_Profi 12400 із захватом 12,4 м.

Загалом потенціал дискової борони не змінився. Atlas Profi — важкий дисковий лущильник, який спеціалізується на заробці великої маси рослинних решток та працює з сухим ґрунтом на глибину від 6-16 см.

Головним робочим інструментом Atlas Profi є два ряди дисків Ø620 мм та товщиною 6 мм із ромашковими або А-подібними дисками, які в порівнянні з попередніми мають покращену різальну здатність та ефективніше перемішують рослинні рештки з ґрунтом.

 

23 414 78 2

Дискова борона Atlas Profi

 

Робочі диски закріплені на рамі кожен індивідуально з проміжком 25 см у ряду на стійках з пружинним захистом силою спрацювання 200 кг. Завдяки оптимізованому робочому положенню транспортних і опорних коліс більшість ваги знаряддя концентрується на основних робочих органах. Вони, до речі, встановлені на рамі за прикладом Omega ОО — Х-подібно, а отже під час роботи знаряддя слідує чітко за трактором.

Підшипники дисків мають великий діаметр і не потребують обслуговування. Кліренс рами — 60 см.

Додатково Atlas Profi оснащується фронтальним ножовим подрібнювачем Trash Cutter, що особливо ефективно при роботі з великою масою пожнивних залишок.

Задній прикочуючий коток може бути трубчастим Ø635 мм, V-подібним (одинарний та подвійний) Ø630 мм, важким сталевим Cutpack Ø630 мм, U-подібним (одинарний та подвійний) Ø600 мм, гумовим Roadpacker Ø585 мм і сегментним Ø525 мм. Глибина обробітку виставляється гідравлікою.

Atlas Profi у базовій комплектації має гідравлічно регульоване дишло й агрегатується з трактором через нижні тяги, фаркоп чи вухо. Транспортні колеса знарядь інтегровані в раму, опорні є тандемними й встановлені на поворотному механізмі, завдяки чому під час здійснення повороту борона спирається на 3 точки: опорні колеса, транспортні та коток. Це розвантажує раму. Для роботи 6-метрові важкі дискові лущильники Bednar потребують від 300 к.с.

 

Оновлена концепція SwifterDisk

Новий флагман швидкісних лущильників SwifterDisk Profi встиг «піти в серію» до виставки Agritehnika-2019. Модель називається ХЕ 12400 і є першою в сімействі знарядь у виконанні Profi.

SwifterDisk створені для швидкісного дискування на глибину від 2 до 12 см: рекомендована робоча швидкість більшості представників сімейства 15 км/год., а нового флагмана – 18 км/год.

 

23 414 78 1

Відвдідувачі виставки оцінюють лущильник SwifterDisk XE 12400

 

Головними інструментами лущильника є диски Ø520 або 560 мм та завтовшки 5 мм. За типом варіанти робочих органів аналогічні Atlas, але на стійках вони закріплені парами зі зміщенням, що забезпечує істотну пропускну здатність. Стійки приєднані до рами через гумові еластомери.

Фінішний обробіток може здійснювати важкий коток Ø630 мм із V-подібними лезами, або подвійний U-подібний Ø600 мм.

За рештою характеристик, не враховуючи легшу раму, одновісну транспортну вісь, яка для оптимального розподілення навантаження при роботі на високих швидкостях винесена вперед, відсутність борінки між рядами дисків і за котком, можливість встановлення Crushbar тільки у фронтальній частині, SwifterDisk ХЕ 12400 Profi аналогічний флагманам Atlas у цьому ж виконанні.

Особливо важливою спільною рисою всіх агрегатів серії Profi є система електронно-гідравлічного керування EH-Set, яка дала змогу задавати й змінювати всі робочі параметри через ISOBUS-термінал, впровадити функцію автоматичної зміни глибини на основі карти-завдання та поточного рельєфу, створювати карти-факт виконання обробітку, автоматизувати процеси складання/розкладання та дії на поворотній смузі тощо.

 

Загалом

Цьогоріч Bednar була багатою на нові впровадження. На початку 2019-го компанія анонсувала вихід 7 новинок, а по факту випустила 10. Та робота над розширенням і вдосконаленням пропозиції не завершується – 2020 року на ринок вийде чергова низка цікавих рішень Bednar FMT.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.