agro business 160 160

Як продукти Corteva Agriscience працюють на конкретний результат

Як продукти Corteva Agriscience працюють на конкретний результат

/ Актуальні статті / Середа, 08 січня 2020 15:31

СТОВ «Промінь», розташоване в Арбузинському районі Миколаївської області, не просто сучасне розвинуте господарство. Воно по-своєму є унікальним і взірцевим: тваринницький комплекс у селі Воєводське відомий як один з найліпших не лише в Україні, а й — за низкою основних показників — у Європі та світі.

Звичайно, рослинницький напрям тут теж на високому рівні. Так, система захисту рослин апробована на численних демополях, вивірена проведеними дослідами. Тому на виробничих площах тут використовують ті препарати й технології, які найліпше відповідають високим вимогам сучасного агровиробництва, зважаючи на особливості кожного поля. Про те, чому продукти від компанії Corteva Agriscience є ключовими елементами технологій захисту основних культур у СТОВ «Промінь», розповідає головний агроном господарства Дмитро Малий.

 

23 414 38

Головний агроном СТОВ «Промінь» Дмитро Малий

 

  • «Промінь» — один із визнаних у країні лідерів тваринницької галузі. А яку роль відіграє в діяльності господарства рослинницький напрям?

— Наше господарство обробляє 7000 гектарів землі. Вирощуємо пшеницю озиму та ячмінь, ячмінь озимий на сінаж. Із ярих культур в основному сіємо кукурудзу на зерно та силос, соняшник і багаторічні трави. Розвинуте й скотарство: маємо понад 2000 дійних корів, вирощуємо молодняк. Можу сказати, що СТОВ «Промінь» нині займає перше місце в Україні за надоями молока на корову. За міжнародними рейтингами, наша ферма входить до переліку 50 найкращих ферм світу, а за деякими показниками — навіть до 20. Головне завдання тваринницького напряму — це забезпечення кормової бази для нашого поголів’я худоби. І, звичайно, ми також успішно вирощуємо основні культури на реалізацію.

 

  • Як співпраця з компанією Corteva допомагає вам у роботі?

— З Corteva Agriscince та її попередниками ми співпрацюємо дуже давно. А посилилася ця взаємодія завдяки гарній роботі регіональних представників компанії, зокрема Миколи Кравченка. Дев’ять років тому ми провели перший день поля на базі нашого господарства. І тепер ми традиційно представляємо широкому загалу майже всю актуальну для нашого регіону лінійку продуктів Corteva. Ми разом проводимо низку дослідів у різних варіантах внесення по пшениці, соняшнику та кукурудзі, щоб продемонструвати дію тих чи інших препаратів.

Я досліджую та використовую на культурах багато продуктів, наприклад Трофі™, Естерон™, Пріма™, Вареон®, Абруста®, Таліус®Тітус® Екстра тощо. Фактично я знайомий майже зі всім портфоліо компанії. Взагалі до технології захисту рослин у господарстві підходять обґрунтовано. Ми працюємо лише з оригінальними препаратами від найкращих виробників. Але мало мати якісні продукти — слід їх належним чином підготувати та внести у потрібному місці. У нас є вузол змішування пестицидів, і ми веземо на поле вже готовий робочий розчин. Ми зважаємо на особливості кожного конкретного поля, обираємо найбільш оптимальну систему захисту того чи іншого посіву з урахуванням ключових агрономічних та економічних показників.

Як це працює в рамках агротехнологічного циклу? У нас у цьому році було посіяно понад 3000 гектарів кукурудзи. Спочатку на всіх площах застосовуємо ґрунтові гербіциди, наприклад Трофі™, у нормі 2,5 л/га, потім вносимо страхові продукти. Так, кукурудза вимоглива до термінів внесення, її потрібно обробляти у фазу 3–8 листків, максимум до 10-го. І ми починали з гербіцидів Тітус® Екстра (50 г/га) + Пріма™ (0,6 л/га) + адьювант Айказ® (0,5 л/га) у фазу 3–5 листків. Ми давно використовуємо таку суміш, адже вона завжди забезпечує ефективний захист від бур’янів на початковому етапі вегетації кукурудзи. Потім застосовуємо інші продукти, за потреби, дотримуємось термінів внесення, щоб не нашкодити культурі та забезпечити належний контроль бур’янів.

 

  • У технології захисту соняшнику продукти Corteva теж відіграють ключову роль?

— Соняшник — це одна з основних для нас культур. У цьому році ми вирощували соняшник нормальних термінів посіву на 920 га, а ще 370 га засіяли після скошування тритикале на сінаж. І в захисті цієї культури препарати компанії Corteva займають заслужене місце.

23 414 39 2

Наприклад, з таким продуктом, як Танос®, працюємо з моменту його появи на ринку, мабуть, років десять. Спочатку випробували цей фунгіцид на дослідних ділянках, адже раніше в господарстві взагалі не проводили фунгіцидного захисту соняшнику. Втім, після двократного внесення по 0,4 л/га Танос® отримали прибавку врожайності до 3,8 ц/га, а після однократного — близько 3,5 ц/га. Я зрозумів, що це економічно вигідно. І вже наступного року ми на всіх посівах застосували фунгіцидну обробку. Пробували, звісно, й продукти інших компаній, але Танос® у лідерах! Зараз ми в основному вносимо його однократно в нормі 0,6 л/га у фазу 8–10 листків соняшнику. Хоча буває, що починаємо з 6–8 листків, адже складаються різні погодні умови, виникає нагальна необхідність інших агротехнологічних операцій.

Танос® у будь-якому випадку ефективний проти таких основних хвороб соняшнику в нашій зоні, як фомоз чи фомопсис, контролює несправжню борошнисту росу, іржу. Рослина не уражена хворобами, має здорове листя та стебло, активніше та довше вегетує — відповідно, дає більший урожай. Продукт достатньо м’яко діє на культуру, проявів фітотоксичності чи чогось подібного ми не спостерігали. В цьому році ми зібрали 33,7 ц/га на коло з нашого основного масиву соняшнику — це непоганий результат для умов Миколаївщини.

 

  • Які переваги в системі захисту пшениці надає сучасний фунгіцид Аканто Плюс®?

Аканто Плюс® ми використовуємо для другого обробітку пшениці. Вносимо його по прапорцевому листку в нормі 0,6 л/га. Так ми робимо вже третій сезон поспіль. У господарстві проводили досліди, порівнювали продукти різних виробників і з’ясували, що там, де внесено Аканто Плюс®, хвороб майже немає. Він гарно контролює борошнисту росу, іржу, септоріоз — майже весь спектр поширених у нас захворювань. Завдяки своєму інноваційному механізму дії цей фунгіцид надійно захищає рослину, має пролонговану дію. Аканто Плюс® достатньо м’яко діє на пшеницю, що дуже важливо. Рослини залишаються зеленими довше, успішно вегетують, урожайність та якість зерна нас влаштовують. Досліджували ми Аканто Плюс® і на соняшнику, він гарно себе показав також.

 

  • Новинки в гербіцидному захисті зернових вас теж порадували?

— Мені і фахівці Corteva Agriscience, і представники дистриб’ютора рекомендували Квелекс™ як найбільш м’який для культури та ефективний гербіцид. Зокрема, його можна застосовувати як у посівах пшениці, так і ячменю. Минулого року ми випробували препарат на дослідних ділянках, а восени вже обробили частину товарних посівів пшениці в нормі 60 г/га, також додали прилипач ПАР Віволт® у нормі 250 мл/га. Осінь була дощова, розвивались бур’яни і падалиця соняшнику. Причому падалиця соняшнику, що був вирощений як за класичною, так і стійкою до гербіцидів технологіями (Clearfield® та ExpressSun®). Проте Квелекс™ допоміг успішно подолати ці проблеми.

Навесні я розробив свою схему захисту, попередньо планував використати інші продукти. Та на 458 га ячменю озимого ми застосували цей препарат у фазу кущення. Результатами задоволені. Адже у нас росте багато бур’янів, зокрема щириця, лобода, свиріпа, нетреба, грицики, підмаренник тощо. І препарат ефективно контролює майже всі дводольні, навіть суттєво пригнічує осот. Гербіцид Квелекс™ м’який до культури, адже його формуляція включає якісний антидот, але нещадний щодо найбільш проблемних та злісних бур’янів. Ще раз наголошу: ми працюємо з найліпшими компаніями-виробниками і, звичайно, використовуємо найефективніші препарати. Новий Квелекс™ відповідає цим вимогам, це новий стандарт у гербіцидному захисті зернових культур.

Продукти компанії Corteva якісні та ефективні. Це підтверджує наш багаторічний досвід. Як відомі препарати, так і новинки є надійним інструментом для вмілого агронома. Ці продукти нам до вподоби з огляду на те, що добре працюють, а ціна відповідає якості. Що ще треба? А технічна, консультаційна підтримка фахівців компанії Corteva Agriscience на найвищому рівні.

 

Більше на www.corteva.com.ua
Copyright © 2019 Corteva. Всі права захищено
™ ® Торгові ­марки Corteva Agriscience,
Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer
чи їх афілійованих структур або відповідних власників

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.