agro business 160 160

Прогресивні впровадження LEMKEN

Прогресивні впровадження LEMKEN

/ Актуальні статті / П'ятниця, 07 лютого 2020 15:22

Наприкінці 2019 року пропозицію компанії LEMKEN помітно змінила низка нових машин і технологій. Деякі з них посіли наявну нішу, замінивши відомі агрегати, а інші взагалі створили нові місця в продуктовому портфелі німецького виробника. Що собою представляють, чим цікаві та коли вони будуть доступними в Україні? Ми зʼясовували це під час Agritechnica-2019.

ISOBUS-функціонал для простих знарядь

Компактний сірий модуль прямокутної форми з невеликим екраном і трьома кнопками управління, що встановлений поруч із баштою одного з представлених плугів, майже непомітний на небесно-блакитній експозиції. Втім, за непоказним корпусом ховається начиння із можливостями достатньо серйозними, аби бути відзначеним срібною нагородою у рамках програми Agritechnica Innovation Award та стати головним виставковим акцентом LEMKEN.

Цей модуль називається iQblue connect і він цікавий тим, що виводить технологію ISOBUS Class III, або TIM (Управління тракторним обладнанням — англ. Tractor Implement Management) на новий рівень. За концепції ISOBUS Class III / TIM зв’язок: контролер — трактор — знаряддя є двостороннім. Це означає, що команда про зміну робочих параметрів поступає не тільки з комп’ютера трактора. На основі показників власних датчиків знаряддя адаптується до поточних умов, налаштовуючи швидкість руху трактора, оберти ВВП, гідравлічний потік, положення навіски тощо. Раніше обов’язковою умовою для роботи цієї технології була наявність знаряддя із відповідним вбудованим оснащенням. На Agritechnica-2019 компанія LEMKEN дещо змінила це.

 

01 02 416 417 102 2

Модуль iQblue connect

 

«iQblue connect автоматизує функції простих навісних знарядь із гідравлічним регулюванням налаштувань, — пояснює генеральний директор «ЛЕМКЕН-Україна» Артем Калашнік. — Рішення доволі просте. Загальна система складається тільки з модуля iQblue, який без інструментів монтується на знаряддя та з’єднується із трактором через CAN-шину, та набору датчиків (тип — відповідно до потрібних функцій), що встановлюються на знарядді. Іншого обладнання не потрібно: трактор сам регулює налаштування навісних машин. Одночасно з автоматичним управлінням iQblue connect веде цифрову документацію: із GPS-прив’язкою він передає дані через захищену Інтернет-платформу AgriRouter до системи управління господарством. Наприклад, Next Machine Management, яка дозволяє детально аналізувати якість виконання операції та планувати подальшу роботу».

На сьогодні iQblue на основі карти-завдань може автоматично змінювати захват плуга та глибину роботи культиватора. Робота із впровадження iQblue на інші навісні знаряддя триває. Для цього необхідний трактор, що працює за новим протоколом ISOBUS Class III, / TIM. Очікується, що в Україні перші зразки iQblue з’являться із 2021 року.

 

Гідний наступник Opal 9

З 2020 року LEMKEN припиняє виробництво плугів Opal 9. На ринку їх замінить нова модель Juwel 10 із 3-7 корпусами та захватом 106-385 см.

«Цей плуг хоч і розроблявся для заміни конкретної моделі, але за фактом його створювали практично з нуля, тому в новинки мало спільного зі своїм попередником, — розповідає Артем Калашнік. — Головна відмінність — міцніша конструкція. Змінений квадрат основної рами; збільшені на 2 мм пластини кріплення корпусів; значно потовщена вилка, в якій тепер використовуються пальці, що обертаються на 360˚ на графітових втулках із мащенням на весь строк служби; основний вал завтовшки 130 мм (+10 мм до Opal 9)… — все змінилось у бік посилення, завдяки чому 7-корпусний Juwel 10 можна використовувати з тракторами потужністю 450 к.с.».

 

01 02 416 417 103 1

Відвідувачі виставки біля нового плуга Juwel 10

 

Вилка стала не тільки товстішою, а й довшою. Завдяки цьому Juwel 10 може працювати в режимі Onland із тракторами шириною 4 м. Крім того, її конструкція дозволяє у транспортному положенні не знімати верхній важіль навіски, отже, під час перевезення плуг має жорстке 3-точкове кріплення.

Juwel 10 має опційну можливість регулювання кута нахилу з кабіни трактора. Це реалізовується за допомогою гідроциліндра памʼяті, тобто гідроциліндра з розподільником, який «знає» положення штока. Завдяки ньому кут нахилу плуга регулюється із джойстика в кабіні трактора. З нього ж оператор може змінювати відстань між корпусами та ширину захвату першого корпусу. Ці можливості також є опційними.

 

01 02 416 417 103 2

Палець у вилці обертається на 360° на графітових втулках і не потребує мащення

 

Для Juwel 10 була створена нова башта, адаптована під сучасні трактори: позиція навісного вала на ній на 8 см нижче, ніж на Opal 9, а позиція пальця верхньої навіски — на 20 см вище. Завдяки цьому стало легше досягти оптимального положення плуга для входження у ґрунт і використанні тягового зусилля від переднього приводу.

Як опція для нового плуга доступна система, що компенсує удари на верхній важіль, і відповідно, на трактор. Роль амортизатора виконує гідроциліндр, його робота регулюється гідроакумулятором, що продукує тиск у системі в межах 80-150 бар.

 

01 02 416 417 103 3

Кут нахилу, відстань між корпусами та захват першого корпусу можуть задаватись із кабіни трактора (опція)

 

СS 50 — якісне перевертання пласта та до 36 см робочої глибини

З кінця 2019 року пропозиція відвалів у сегменті Dural доповнилась новим корпусом СS 50, який до цього був доступний тільки з DuraMaxx. Його конструкція дуже схожа на відомі C 40: корпус завернутий таким чином, щоб весь оброблювальний пласт перевертався одним шматком уже за 5 км/год, при цьому нижня смуга опущена та видовжена назад, отже, добре розчищає борозну. Та на відміну від них, СS 50 здатні працювати на глибину до 36 см.

 

01 02 416 417 103 4

Корпус CS 50 тепер доступний у виконанні Dural

 

Культиваторний акцент

Ще однією новинкою стало знаряддя Koralin, яке відкрило в портфелі LEMKEN новий сегмент вузькоспеціалізованих стерньових культиваторів.

«Це абсолютно нова машина, — підкреслює генеральний директор «ЛЕМКЕН-Україна». — Її поява зумовлена обмеженням застосування гліфосату в ЄС із перспективою повної заборони використання цієї діючої речовини. Через це на ринку зʼявиться потреба в знаряддях, здатних якісно обробляти сильно забур’янені поля та працювати по великому фону рослинних решток. Саме таким є Koralin».

В основі знаряддя лежить рама робочою шириною 6,6 або 8,4 м, що складається із трьох основних секцій і має кліренс 60 см. Цікаво, що в робочому положенні машина не спирається на коток: точне ведення забезпечують опорні (2 тандемних — у фронтальній частині, 2 одинарних — по боках у центральній) та транспортні колеса.

Перша зона робочих органів зовні схожа на дискову борону Heliodor, хоча насправді це не зовсім так. Відстань між дисками в ряду на Koralin становить 30 см, міжсліддя — 15 см (у Heliodor 12,5 см), це трохи зменшило інтенсивність обробітку, порівняно зі згаданою дисковою бороною, але надало новинці вищу пропускну здатність. Як і на Heliodor, диски культиватора кріпляться до рами індивідуально через листові пружини. Але є нюанс: плече сильніше винесене назад — пружина істотніше деформується і, відповідно, давить на диск із більшою силою. Підшипники не обслуговуються.

01 02 416 417 105 00

«У цих дисків Ø510 мм прибрано кут до напрямку руху, який відповідає за перемішування; залишився кут до землі 10,5˚, завдяки якому диск добре утримується у ґрунті та ріже поверхню», — звертає увагу Артем Калашнік.

Глибина роботи дисків регулюється незалежно за допомогою гідроциліндрів.

Основні робочі органи — 3 ряди лап-плоскорізів шириною 35 см. Вони закріплені на стійках, що з’єднуються із рамою через пружинні амортизатори (сила спрацювання +250 кг). Для забезпечення високої пропускної здатності та рівномірного обробітку захватом відстань між стійками в ряду — 30 см.

Гребені, утворені лапами, усуваються розгортачами, а після того працюють органи фінішного обробітку: підпружинений коток, або штригельна борона. Положення цих органів регулюється механічно.

На сьогодні перші Koralin готуються до випробувань в Україні.

 

Прощавай, Albatros!

Саме так, найбільше сімейство причіпних обприскувачів у пропозиції LEMKEN більше не виробляється. Естафета передається новим Orion (бак 4000/ 5000 /6000 л, штанга 24-39 м).

Найпомітніша відмінність від попередника — паралелограмна навіска штанги. Верхня частина паралелограма знаходиться чітко над віссю обприскувача, що сприяє стабільному веденню штанги, зокрема в несприятливих робочих умовах. У тому, що ця навіска зʼявилась, вирішальну роль відіграв матеріал для штанг.

 

01 02 416 417 104 1

Перший самохідний обприскувач Lemken

 

«На відміну від Albatros, штанги Orion виготовлені з алюмінію, — зазначає Артем Калашнік. — Це значно полегшило загальну конструкцію (наприклад, 36 м сталева штанга Albatros важить на 2 т більше, ніж штанга Orion з аналогічним захватом) та посприяло кращій стабілізації».

Підвіска штанги є маятникового типу та оснащена новою системою активної стабілізації ABS (active balancing control). Від попередньої Boom Command вона переважно відрізняється новими датчиками. Ці елементи тонше реагують на зміну висоти та швидше передають інформацію бортовому комп’ютеру.

Через нову навіску форма бака була повністю перероблена: тепер збоку він має форму трикутника, нижня вершина якого розташована в приблизному центрі відрізку між задніми рушіями трактора та колесами обприскувача, що сприяє рівномірному розподіленню ваги. Змінився й анфас: він став ромбовидної форми з видовженою верхньою вершиною — це зберегло обʼєм і дозволило зосередити більшість розчину якомога нижче. 500-літровий бак для промивки тепер розміщено позаду, що також сприяє кращій стабілізації.

 

01 02 416 417 104 2

Системи стабілізації штанг, обприскування, а також панель управління аналогічні Orion

 

Робочий розчин на форсунки подають два мембранно-поршневих насоси Annovi Reverberi продуктивністю по 200 л/хв., або опційно — по 250 л/хв. Керування ними, як і рештою основних функцій обприскувача, відбувається на новій панелі управління, яка доволі ергономічна. Так, зокрема, бак для приготування робочого розчину є глибоким, має значний обʼєм, великий забірний отвір, сітку, що перешкоджає потраплянню у систему згустків хімікатів, і оснащений бортиками-відбійниками по периметру, які попереджають розбризкування. Його кришка витримує до 50 кг ваги і сконструйована так, щоб під час закриття залишки хімікатів стікали в бак. Більше того, всі крани, які відповідають за функції для приготування робочого розчину, розміщенні безпосередньо на баку. До речі, його положення регулюється по висоті у 3-ох точках.

 

01 02 416 417 105 3

Новий Orion — гідний наступник Albartros

 

Orion має пневматичну підвіску та може опційно оснащуватись шасі з автоматичним підрулюванням у межах 26˚. Ширина колії змінюється тільки на машині з бункером 4000 л у межах 1,5-2,25 м.

«Наступного року завод планує виготовлення 32-ох Orion, які розійдуться по ЄС, — каже генеральний директор «ЛЕМКЕН-Україна». — А вже 2021 буде виготовлено 160 машин і, відповідно, в цей час планується їхній вихід на ринок України».

 

Nova сторінка LEMKEN

І куди ж без головної премʼєри описуваного сегменту?! Цьогоріч компанія LEMKEN презентувала свій перший самохідний обприскувач, який отримав назву Nova та одразу був відзначений призом глядацьких симпатій у рамах програми Machine Year 2020.

Nova оснащений двигуном 6,1-літровим Deutz Tier 5 (з можливістю пониження до Tier 3), що видає 245 к.с. Цю потужність реалізовує гідростатична трансмісія від компанії Bosch Rexroth, яка розподіляє потоки оливи між 4-ма гідроприводами на кожному колесі. Руління може здійснюватись як двома, так і всіма рушіями.

Амортизація машини відбувається через гідроакумулятори та гідроциліндри, які на представленій машині забезпечують змінний кліренс 1,2-1,6 м. Ширина колії також змінюється гідравлікою у межах 1,8-2,3 м.

Nova може мати основний бак обʼємом 4800/ 6000 /7200 л та оснащується двома 300-літровими ємностями для чистої води, які встановлені по боках обприскувача. Головний насос відцентрового типу за хвилину перекачує до 1150 л/хв. та створює тиск у системі в межах 6,5 бар. Насос для закачування готового робочого розчину є мембранно-поршневим.

 

01 02 416 417 105 2

Nova 14 має найсучаснішу кабіну серед доступних на ринку

 

До речі, потужність конструкції рами Nova дозволяє обприскувачу, крім власної ваги, тягнути за собою причіп-цистерну масою до 16 т.

Панель управління, штанги та система їхньої амортизації є аналогічною оснащенню Orion. Nova в базовій комплектації обладнується системою, яка за допомогою мембранно-електричних клапанів контролює вилив із кожної окремої форсунки.

Серйозний аргумент на користь самохідної новинки LEMKEN — кабіна. Оскільки Nova буде запущений у серію за кілька років, інженери оснастили його найновішою кабіною, що є сьогодні на ринку. Простора, з великим лобовим склом, гарною шумоізоляцією, 3-ступеневою системою фільтрації 4-ої категорії та системою підтримки всередині надлишкового тиску, що захищає оператора від випарів хімікатів. Управління обприскувачем здійснюється через джойстик із програмованими кнопками, багатофунціональний підлокітник і термінал CCI — 1200 (діагональ 12,1 дюймів), на якому одночасно відображається до 6-ти різних функцій: нагальні — у 2-ох великих вікнах, другорядні — у менших.

«Nova зайде в Україну не раніше 2022 року, — каже Артем Калашнік. — До того часу планує­ться, що обприскувач матиме кліренс 1,2-1,8 м та регульовану колію 2,3-3,0 м, тож максимально відповідатиме потребам наших аграріїв».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.