agro business 160 160

Обприскування: новий рівень точності від Titan Machinery

Обприскування: новий рівень точності від Titan Machinery

/ Актуальні статті / Вівторок, 11 лютого 2020 13:14

У листопаді 2018 року ТОВ «Тайтен Машинері Україна», відома як великий постачальник техніки Case IH, слідом за материнською компанією зі США стала офіційним дистрибʼютором Raven Industries, Inc. Ця подія додала у портфель «Титана» низку технологічних рішень, а, крім того, посприяла модернізації відділу точного землеробства та спонукала появу нових комплексних, висококонкурентних за ціною пропозицій, зокрема, у сфері обприскування.

«Титан» нарощує мʼязи

Крім розширення портфелю, право на дистрибуцію Raven надало «Тайтен Машинері Україна» ще й додаткові переваги в продажу техніки, зокрема обприскувачів. Можливість сформувати більшу кількість різноманітних комплектацій, адаптованих для різних умов, завдань і товщини гаманців, — це лише одна з них.

«Вартість продуктів Raven включена до кінцевої ціни обприскувача, навіть тоді, коли машина купується у розстрочку або кредит, — наголошує начальник відділу точного землеробства ТОВ «Тайтен Машинері Україна» Максим Романовський. — Крім того, ми можемо формувати пакетні пропозиції, цікаві клієнту з фінансової точки зору. Так, наприклад, зараз пропонуємо найпопулярніший самохідний обприскувач Patriot SPX 4430 від Case IH із 3-ма опціями Raven: автопілотом під управлінням RS1 та Viper 4+, технологією імпульсного обприскування Hawkeye® (із пофорсунковим контролем) і новою системою стабілізації штанги AutoBoom® XRT за ціною, набагато привабливішою за сукупну вартість цих продуктів, куплених окремо».

Очевидною перевагою придбання техніки й рішень точного землеробства для неї в одного дилера є сервіс. Адже несправності що машини, що точних технологій усуває одна сервісна команда. Ясна річ: представляти на офіційному рівні одного з провідних виробників рішень точного землеробства з річним доходом близько $407 млн (за даними www.macrotrends.net) може лише компанія з відповідним рівнем сервісного супроводу. Але як із тим на практиці?

«У нас відбулося реформування відділу точного землеробства, — зазначає Максим Романовський. — Виключно точним землеробством у нас сьогодні займається 9 осіб. Кожен із них — профільний фахівець високого рівня. Усіх членів нашої команди ми ретельно відібрали серед найкращих гравців ринку. Це завдання було не з легких, адже спеціалістів такої кваліфікації на ринку України практично немає: винятки — одиничні, які становлять лише деякі представники офіційних виробників та очільники профільних служб агрохолдингів. Двоє членів нашої команди — це суто технічні спеціалісти-електронщики, які забезпечують глибокий інформаційний супровід для 10 польових сервісних інженерів, котрі в свою чергу виконують загальні роботи з монтажу та обслуговування систем точного землеробства й регулярно проходять відповідні навчання. Крім того, ці двоє також усувають надскладні несправності, для вирішення яких кваліфікації рядового сервісного інженера буває недостатньо. Це наша перевага, бо таких кваліфікованих кадрів в інших просто немає».

Рівень та кількість сервісних інженерів з точного землеробства суттєво посприяв тому, що «Тайтен Машинері Україна» реалізовує не тільки відомі продукти Raven, а й нові рішення, що цьогоріч тільки починають заходити в Україну.

 

Новий рівень точності

 

… стабілізації штанги

Одним із найбільш перспективних є нова генерація системи стабілізації штанг Autoboom® — технологія Autoboom® XRT. Головна відмінність між ними — тип датчиків: сьогоднішня версія для контролю положення штанги використовує ультразвукові датчики (3 шт. +2 шт. опційно), а Autoboom® XRT — радіолокаційні (5 шт. +2 опційно). Якщо порівнювати ці типи, то радіолокаційні мають дві беззаперечні переваги: вищу точність і незалежність від навколишніх умов. Так, у реальних умовах за кімнатної температури швидкість поширення ультразвуку становить близько 345 м/с. Цей показник не є сталим, адже залежить від поточного складу повітря та його температури. Електромагнітні хвилі поширюються у просторі зі швидкістю світла 299 792 458 м/с, а тому мають вкрай низьку залежність від навколишніх умов.

Тривалий час радіолокаційні датчики лишались дорогими для використання у системах типу Autoboom®, але зараз ця технологія стала доступнішою, тож Autoboom® XRT має конкурентну ціну.

 

03 418 113

Радіолокаційні датчики системи Autoboom® XRT

 

«Датчики Autoboom® XRT працюють за унікальною технологією, яка дозволяє їм одночасно визначати відстань між штангою та ґрунтом, та штангою і рослиною, — наголошує Максим Романовський. — На практиці це означає, що штанга не зносить рослини, які різко відрізняються за висотою від загального фону; коли система знаходить прогалини в посівах, штанга різко не падає і не пошкоджує наступні рослини. Крім того, радіолокаційні датчики, на відміну від ультразвукових, не реагують на розчин, який вітер заніс перед штангою».

Новий тип датчиків посприяв тому, що за Autoboom® XRT штанга має меншу амплітуду коливань: від 20 см у порівнянні з 50 см у звичайного Autoboom®. За габаритами радіолокаційний датчик значно менший від ультразвукового. Завдяки цьому він може бути розмішений всередині штанги — ризик пошкодження мінімальний.

«Крім основних, у систему входять два додаткових типи датчиків, — звертає увагу спеціаліст із продукції Raven «Тайтен Машинері Україна» Олександр Жовтий. — Перший — датчики, які фіксують нахили передньої осі обприскувача. Дані вони передають у контролер системи, який на основі цих та інших робочих параметрів, для мінімізації впливу нерівності, вносить корективи в положення штанг. Другий варіант — потенціометри на місцях шарнірних зʼєднань секцій штанги, їхня робота дозволяє зменшити коливання у горизонтальній площині».

Нова система стабілізації штанг працює із будь-яким ISOBUS-монітором і коштує близько $13 тис. У «Тайтен Машинері Україна» вже придбали перші 7 обприскувачів з Autoboom® XRT.

 

…автопілотування

Минулого року компанія «Кернел» оприлюднила деякі результати своїх досліджень щодо обприскування кукурудзи. За густоти стояння 80 тис. обробка ЗЗР самохідним обприскувачем по діагоналі призводить до втрат на рівні 2,64% від загальної кількості рослин; із використанням високоточного сигналу — 0,5%; із системою активного керування — 0,12%. Raven представляють цікаву концепцію, за якої автопілот у своїх розрахунках позиціонування керується даними не від GSM-мережі чи супутників, а від камер, розташованих на самохідному обприскувачі, які розрізняють зелену масу від ґрунту. На основі цього комп’ютер будує маршрут, який пролягає чітко по міжряддю. Сьогодні на ринку є дві відомі системи такого типу. Одна з них — VSN™ від Raven.

 

03 418 114 1

Стереокамера системи VSN™

 

Основне питання для них — як комп’ютерові розрізняти ґрунт від культурних рослин? Головним елементом, який Raven використовує у системі VSN™ для вирішення цього питання, є стереоскопічна камера з двома об’єктивами, які створюють роздільне зображення на матриці. На його основі формується 3-вимірна картинка місцевості, яку комп’ютер використовує у подальшому. Головна перевага цього — більша кількість факторів, які враховує компʼютер (очевидно — колір і форма, хоча зрозуміло, насправді їх більше) і, відповідно, точніший кінцевий результат. Стереокамера та спеціальні алгоритми розрахунку дозволяють VSN™ «бачити» культурну рослину висотою від 10 см і аж до змикання рядів на 90% (після — замість камер система використовує ультразвукові датчики для виявлення рослин) за максимально допустимої забур’яненості 30%.

«Крім того, VSN™ одночасно слідкує за 5 рядами при міжрядді від 50 см до 1 м — це означає, що коли, наприклад, у трьох рядах є значні пропуски, система продовжуватиме точне ведення, керуючись положенням інших двох», — звертає увагу Максим Романовський.

А як раптом камера на якійсь ділянці не зможе розрізнити культуру?

«Оператор сам визначає допустимий діапазон якості роботи камери, — пояснює Олександр Жовтий. — На основі цього він обирає джерело даних: VSN (тільки від камери), VSN+ (автоматичний перехід із камери на GPS-сигнал) та GNSS (тільки сигнал від доступних супутникових угрупувань)».

Тож обприскувач не «загубиться у посівах» за будь-якої забур’яненості. Але навіть якщо керуватись тільки камерою — можливості VSN™ вартують уваги. Хоча б тому, що система здатна точно вести обприскувач контурними рядами (на розворотних смугах), а також працювати в діапазоні +/— 8˚ нахилу рельєфу, точно розрізняти культуру в період від 30 хв. до сходу сонця та до 30 хв. після заходу, і все це на швидкості руху до 40 км/год — гарантія того, що на робочих «максималках» вона точно розпізнає ряди.

У травні перші Patriot із VSN™ розпочнуть роботу на віт­чизняних полях. Система доступна до замовлення «Тайтен Машинері Україна» за ціною близько $18 тис. Для її роботи потрібен ISOBUS-термінал Viper® 4+ та автопілот: система рульового управління SC1™, або модуль RS1™.

 

03 418 114 2

Термінал Viper® 4+

 

До речі, Viper® 4+ — термінал із сенсорним екраном діагоналлю 30,4 см. Він працює на операційній системі ROS, яка, зокрема, дозволяє кожному оператору налаштовувати та зберігати вигляд меню під власні побажання або тип робіт. Viper® 4+ контролює одночасне внесення до 10 продуктів і підтримує створення до 105 віртуальних секцій. Разом із тим, топовий термінал Raven має 30 Гб вбудованої памʼяті та підтримує функцію віддаленого доступу для сервісної служби, це дає змогу виправити помилки механізатора без виклику сервісної служби. А от модуль RS1™ цікавий тим, що поєднує в одному блоці автопілот, навігаційний контролер, GPS-приймач (точність сигналу: безкоштовно — 15-20 см; GS — 5 см; GS Pro — 3 см;) і модем на дві сім-карти (підтримка функції RTK-L, за якої у разі зникнення GSM-сигналу система ще 20 хв. веде машину з високою точністю).

 

03 418 114 3

Модуль RS1™

 

…приготування робочого розчину

Здавалося б, це не той рівень, на якому дійсно потрібно запроваджувати щось «технологічне». Втім, скептицизм трошки губиться, коли починаєш усвідомлювати, скільки грошей може заощадити третя цікавинка від Raven — система Sidekick Pro™.

Єдина її функція — приготування робочого розчину в системі обприскувача без прямої участі агронома/оператора. Це працює так.

 

03 418 114 4

Принцип роботи Sidekick Pro™

 

«За Sidekick Pro™ на обприскувач монтуються додаткові баки (2 або 4 од.) об’ємом по 200 л, у які заливається концентрований препарат, а в основний бак обприскувача — чиста вода, — пояснює Максим Романовський. — За додатковими баками монтується ін’єкційний ISOBUS-насос продуктивністю 0,03-1,2 або 0,15-6,0 л/хв., який подає хімічний концентрат через зворотний клапан до запатентованих змішувачів Raven, інтегрованих в основну магістраль. Саме вони і готують робочий розчин, змушуючи порції хімії із водою. Параметри розчину задаються оператором на терміналі й можуть із високою точністю корегуватись надчутливим дозатором. Крім того, в різні баки можна залити різні за типом препарати і на основі карт-завдань за один прохід здійснювати, наприклад, диференційовану обробку однієї ділянки поля фунгіцидами, а іншої — гербіцидами».

Головною ж перевагою Sidekick Pro™, на думку голови відділу точного землеробства «Тайтен Машинері Україна», є оптимізація підготовчого етапу обприскування. Це виражається у легшому контролі за хімією із точки зору крадіжок; швидшою логістикою; відсутністю залишків: оскільки концентрат не контактував із водою, у більшості випадків його можна перелити назад у каністру й використовувати далі; можливості швидко виправити помилку, якщо на початку було задано неправильну норму внесення; обприскуванні завжди свіжозготованою сумішшю; відсутністю піни в баку тощо.

 

…розпилення

Високу точність розпилення у пропозиції Raven забезпечує відома в Україні система Hawkeye®, яка працює за концепцію широтно-частотно-імульсної-модуляції (ШІМ), або, просто кажучи, пульсації.

За неї робочий розчин до форсунки подається через соленоїд, який відкриває та закриває її із частотою до 10 Гц (10 разів на секунду). Компʼютер регулює частоту пульсації соленоїдів, підтримуючи в системі оптимальний для створення заданого розміру крапель тиск у широкому діапазоні швидкостей руху. Тобто при використанні певної форсунки, Hawkeye® забезпечує необхідну дисперсність краплі, підримуючи сталий тиск у магістралі обприскувача.

 

Форсунки із соленоїдом Hawkeye®

03 418 115

Цей підхід також забезпечив внесення саме заданої норми на поворотах і дугоподібних гонах: підвищуючи частоту пульсації соленоїдів з боку зовнішнього радіусу та зменшуючи на внутрішньому, Hawkeye® приводить вилив з обох боків до заданого оператором значення. Крім того, система також дозволяє обприскувачу виходити на задану норму одразу на початку руху.

Соленоїди, мʼяко кажучи, не люблять агресивні розчини, а тому для внесення КАС «Тайтен Машинері Україна» пропонує систему, за якої поруч із ШІМ-форсункою розташовується звичайна. У разі внесення агресивних розчинів потік перемикається на неї.

Під час роботи Hawkeye® робить звіт, який містить параметри операції, зокрема інформацію про порушення технології внесення із GPS-прив’язкою.

Доступно кілька комплектацій Hawkeye®, які відрізняються кількістю віртуальних секцій. Максимальний пофорсунковий контроль можливий лише за використання Viper® 4+ із розблокованим диференційним внесенням одного продукту. Цей код коштує близько $6000. Втім, зараз, у рамках згаданої на початку статті акції, «Тайтен Машинері Україна» безкоштовно активує цю опцію на самохідних Patriot.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.