agro business 160 160

Aскра®Xpro: примножуємо успіх разом

Aскра®Xpro: примножуємо успіх разом

/ Актуальні статті / П'ятниця, 21 лютого 2020 10:44

Сучасна інтенсифікація технологій вирощування зернових культур у світі вийшла на принципово новий рівень, у якому всі елементи технології вирощування знаходяться під пильною увагою виробників задля реалізації повного потенціалу урожаю. Звичайно, і розмір інвестицій в 1 га для досягнення поставлених показників також значно збільшився через вартість самої технології та ресурсів для її реалізації. У цій статті поговоримо про один із таких ключових елементів технології, як захист урожаю від впливу шкодочинних факторів та хвороб.

Від початку розвитку хімічного контролю збудників хвороб зернових культур до сьогодення пройшло вже більш ніж сто років. За цей промі­жок часу було винайдено велику кількість загальновідомих діючих речовин, і ринок засобів захисту рослин кардинально змінився. Проте мало хто знає, те щоб вивести на ринок одну нову діючу речовину, потрібно вивчити більш ніж 100 000 різних інших, і часу витрачається на це понад 6-8 років, не говорячи вже про вартість таких інвестицій.

03 418 48 1

Для прикладу, компанія «Байер» у 2018 році витрачала у середньому 6 млн євро щоденно у всьому світі на розвиток нових технологій. Маючи у своєму розпорядженні потужну наукову платформу, компанія продовжує інвестувати і в нашій державі. Одним із таких найпотужніших інвестиційних проектів є розвиток дієвих фунгіцидів для захисту зернових культур.

Завдяки цьому у портфоліо «Байєр» з’явилось найновіше фунгіцидне рішення для високоінтенсивних технологій вирощування зернових культур в Україні — Аскра® Xpro — інноваційний фунгіцид нового покоління для контролю цілого комплексу хвороб ячменю та пшениці. Він складається із трьох високоефективних компонентів, два з яких — біксафен та флоупірам, що належать до класу SDHI (інгібіторів сукцинатдегідрогенази), а третій протіоконазол — найпотужніший з усього класу азолів.

Така комбінація дозволяє отримати незаперечні переваги у швидкості дії, яка потрібна в умовах високого тиску хвороб та швидкого лікування завдяки флуопірам, який уже в першу годину після його нанесення на листок починає поширюватись листовою пластиною, а за 7 годин концентрація його у точках росту значно збільшується. Вслід за флуопірам починає поширюватися і протіоконазол, який за сім годин повністю покриває всю листову пластинку, і далі у гру вступає біксафен, котрий забезпечує довготривалість захисту з метою лікувальної і профілактичної дії.

03 418 48 2

Відповідно до можливостей контролю патогенів неперевершеною перевагою препарату є наявність двох потужних механізмів дії — інгібування біксафеном функції мітохондрій у ланцюжку руху електронів у процесі дихання за рахунок пригнічення ферменту сукцинатдегідрогенази, інгібування протіоконазолом диметилази, ферменту, який відповідає за біосинтез стеролів, що порушує цілісність клітинних стінок грибів-патогенів, а флуопірам із біксафеном зупиняють функцію мітохондріального дихання у клітинах патогену (комплекс ІІ), відбувається потужний профілактичний та лікувальний контроль грибів-патогенів.

03 418 49 1

 

03 418 49 2

Широкий спектр контрольованих хвороб пшениці представлений різними видами патогенів, ключові з яких септоріоз листя та колоса, піренофороз, борошниста роса, види іржі. Однією із важливих переваг є краща ефективність проти збудника борошнистої роси, який інколи, в умовах епіфітотійного розвитку, може також з’явитись і у пізніший період, фазу прапорцевого листка. Можливість потужного контролю септоріозу та піренофорозу також дає безперечну перевагу виробникам, особливо за умов довготривалого латентного періоду розвитку цих збудників, за сприятливих умов.

Результати незалежних досліджень фунгіциду Аскра® Xpro Інститутом захисту рослин у 2018 році показали його безперечні переваги проти ринкового стандарту у кон­тролі септоріозу, борошнистої роси, іржі та піренофорозу. І як наслідок, маємо результати урожайності за цими варіантами, з яких чітко можемо зробити висновок, що маса 1000 зерен на оброблених варіантах буде значно вищою, і показала прибавку врожаю + 22,4 ц/га відносно контрольного варіанту, та + 7,4 ц/га відносно ринкового стандарту. Саме ці результати і свідчать про довготривалу ефективність фунгіциду та можливість отримати більш виповнені зерна, які в подальшому і дають вагому прибавку урожайності.

03 418 49 3

 

03 418 49 4

Високий рівень контролю сітчастої, смугастої та темно-бурої плямистостей, ринхоспоріозу, борошнистої роси, рамуляріозу, іржі — найпоширеніших хвороб ячменю, демонструє Аскра® Xpro відносно ринкових стандартів. Важливо відмітити, що фунгіцид показує кращу ефективність проти борошнистої роси, яка часто шкодить в умовах надмірного зволоження у загущених посівах за використання високих норм азотних добрив. Окрім того, незаперечною перевагою є більш потужний контроль рамуляріозу та інших видів плямистостей листя ячменю. Звичайно, такий спектр ефективності дозволяє використати Аскра® Xpro у першу обробку ВВСН 25-31 для отримання ефективної лікувально-профілактичної активності проти найбільш характерних захворювань, а наступну обробку ячменю проводимо фунгіцидом Авіатор® Xpro, таким чином, це поєднання дає можливості покращити ефективність захисту і зменшити ризики із виникнення резистентності до збудників хвороб.

03 418 49 6

 

03 418 49 5

Крім того, після використання Аскра® Xpro відмічає­ться також позитивний вплив на фізіологічний стан рослин, вони стають зеленішими з краще розвинутою листовою масою, потужнішою кореневою системою. Результати незалежного дослідження відзначили вагоме збільшення вмісту хлорофілу на оброблених рослинах та продовження вегетаційного періоду, внаслідок чого довше утримувалось зеленим листя, що, відповідно, дало підвищення урожайності.

03 418 50 1

 

03 418 50 2

Незалежні дослідження Інституту фізіології рослин показали додаткову ефективність проти фізіологічної плямистості листя озимої пшениці. «Необхідною складовою отримання прибавки у врожайності пшениці на застосування фунгіцидів Авіатор® Xpro та Аскра® Xpro є забезпечення посіву азотом, особливо у генеративний період розвитку. При цьому їхнє застосування можна розглядати як перспективний шлях підвищення ефективності використання азоту на площі з пшеницею. Доцільно звернути увагу на перспективність обробки фунгіцидами Авіатор® Xpro та Аскра® Xpro у програмах вирощування зернових колосових культур за дефіциту вологи.Флуопірам у дослідах призводив до помітного інгібування ушкодження листків пшениці озимої фізіологічними плямистостями (PLS)», — вважає чл.-кор. НАН України, проф. В.В. Швартау.

03 418 50 3

Також позитивним впливом фунгіцидної активності можемо вважати зменшення показника редукції колосків відносно контролю, що також дає додаткову перевагу у збереженні потенціалу врожаю. Цікавим був і той факт, що результати 9 незалежних досліджень показали в умовах повної відсутності хвороб середню прибавку від використання фунгіциду, яка становила 0,52 т/га.

03 418 50 4

Підсумовуючи, можемо впевнено сказати, що використання фунгіциду Аскра® Xpro дає виробникам можливість отримати ефективний контроль хвороб завдяки потужній лікувально-профілактичній дії композиції трьох діючих речовин, додаткові фізіологічні переваги, потужну кореневу систему, більшу концентрацію хлорофілу, надійне антирезистентне рішення.

Нехай технології компанії «Байєр» Вам приносять прибутки! Гарних Вам урожаїв!

 

Oлександр КУЗЬМІНСЬКИЙ, менеджер із розвитку
ринку зернових культур компанії «Байєр»
Центральна, Східна Європа, Середземномор’я, Африка

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.