agro business 160 160

«Картопляна майстерня» розкриває секрети успішного виробництва

«Картопляна майстерня» розкриває секрети успішного виробництва

/ Актуальні статті / Понеділок, 02 березня 2020 10:40

Наприкінці січня компанія «Сингента» провела першу цього року міжнародну «Картопляну майстерню» у Києві. Масштабний захід пройшов під гаслом «Безпечна картопля для кінцевого споживача». І плідне знайомство з українським та міжнародним досвідом гарантування якості вирощеної продукції за всіма ключовими показниками, наочний аналіз передумов успішної роботи на сучасному ринку — це один із кроків у потрібному напрямі. Потрібному як бізнесу, так і суспільству.

Конференція, яка відбулась 21 січня, була організована компанією «Сингента» в партнерстві з «Агріко Україна» і BEEF meat & wine. І загалом, розвиток ринку можливий лише за всебічного партнерства, узгодженої роботи всіх зацікавлених гравців галузі. Саме компанія «Сингента» стала ініціатором створення у 2018 році Клубу стратегічних партнерів плодоовочевого бізнесу. Він став потужним об’єднанням виробників, переробників, представників торговельних мереж, HoReCa, експортерів, інвесторів та інших зацікавлених структур. Робота Клубу спрямована на налагодження комунікацій і взаємодію між гравцями галузі, навчання у різних сферах бізнесу й виробництва, підвищення якості продукції та конкурентоспроможності українських агровиробників. А «Картопляна майстерня» стала одним із уже традиційних заходів, який працює на утвердження цивілізованого сучасного ринку, популяризує кращі світові стандарти з якості та безпечності продукції для кінцевого споживача.

 

Ринок потребує переробки

А сам ринок стрімко розвивається, що особливо було помітно минулого сезону. Директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук переконаний: «Переробка може стати драйвером розвитку галузі, тому що споживання свіжої картоплі поступово зменшується, а продуктів з неї, навпаки, зростає. Взагалі, ринок переробки картоплі стрімко розвивається». Зокрема, найбільш цікавими в короткостроковій перспективі експерти вважають ринки картоплі фрі та виробництва чіпсів, які щорічно зростають в Україні та світі.

Дуже цікавим для учасників конференції став польський досвід. Фахівець «Сингента Польща» Катержина Робертц і виробник картоплі для супермаркетів і переробки на чіпси Мікаель Топольскі зупинились на ключових аспектах отримання якісного врожаю відповідно до жорстких європейських стандартів. Необхідною умовою успішної роботи на європейських ринках є чітке дотримання регламентів застосування засобів захисту рослин, відповідність якісним показникам на всіх етапах вирощування продукції.

Особливу увагу учасників заходу викликали законодавчі аспекти застосування засобів захисту рослин у ЄС. Справа в тім, що польські агровиробники вже стикнулися із певними складнощами в зв’язку з обмеженням на застосування тих чи інших пестицидів. В Україні європейські норми теж не за горами — і до цього нашим аграріям також слід готуватися, набувати досвіду у впровадженні сучасних систем виробництва та світових стандартів.

04 419 26

 

Протокол вирощування — запорука зростання

Особливу увагу на конференції приділили успішному пілотному проектові — протоколу вирощування картоплі компанії «Сингента». Як підкреслюють фахівці, зараз питання якості та безпечності, очевидно, виходить на перший план. І головним завданням у вирощуванні тих чи інших культур, особливо це стосується плодоовочевого напряму, стає отримання не просто високого, а якісного урожаю. Поняття якості, зрозуміло, включає у себе не лише привабливий товарний вигляд картоплини чи капустини, а їх гарантовану безпечність для вживання кінцевими споживачами.

У цьому разі мова йде про недопустимість перевищення встановлених норм залишків пестицидів у готовій продукції. І відповідна технологія вирощування та захисту рослин від хвороб, шкідників та бур’янів має гарантувати не лише високу ефективність дії на широкий спектр шкодочинних об’єктів, а й безпечність для споживача.

Компанія «Сингента» реалізує проект щодо впровадження протоколу вирощування картоплі, який включає у себе чітко регламентоване застосування пестицидів. І нормою для якісного протоколу вирощування є не лише використання якісних оригінальних продуктів, неухильне дотримання норм та термінів вживання тих чи інших засобів захисту рослин. Це всебічний комплексний підхід з урахуванням особливостей та умов кожного конкретного поля.

Насамперед фахівці компанії та господарства узгоджують ключові технологічні аспекти, проведення тих чи інших агрозаходів у належні терміни. І все це робиться на основі ґрунтовного аналізу та експертизи, починаючи від кваліфікованого аналізу ґрунту та посівного посадкового матеріалу. Також впродовж сезону консультаційну підтримку надають технічні експерти компанії, виробник безкоштовно користується усіма необхідними йому сервісами потужної програми «АгроГід» (діагностика фітопатогенів за допомогою сучасних інноваційних ПЛР та ІФА методів, надання високоефективних розпилювачів та налаштування обприскувачів тощо).

Як це працює у конкретних умовах його господарства, розповів керівник ТОВ «Бровари картопля» Ігор Мотько. Протокол вирощування враховує усі моменти, що впливають на отримання гарного врожаю, який має відповідати всім стандартам безпечності та якості. Працюючи згідно з утвердженою програмою, фахівці господарства забезпечили належний стан культури від підготовки посівного матеріалу до збирання та закладання отриманого урожаю на зберігання. Така продукція, яка відповідає усім показникам якості, починаючи з товарного вигляду, смакових якостей та залишкового вмісту пестицидів, користується підвищеним попитом серед торгових мереж та інших споживачів.

Компанія «Сингента» забезпечує всебічну підтримку агровиробникам, щоби вони могли розкрити максимальний потенціал культури та отримати гарні прибутки. І протокол вирощування картоплі, який впроваджується у провідних господарствах, стає запорукою успішної роботи на висококонкурентному овочевому ринку.

 

Коментарі

04 419 27 1Ольга ВЕРБИЦЬКАменеджер із маркетингу, напрям «ЗЗР для овочевих культур та картоплі», компанія «Сингента»

— Для нас дуже важлива тематика безпечності продуктів харчування в Україні. Тому ми впроваджуємо та пропагандуємо наш протокол вирощування картоплі. Сьогодні ми презентували результати першого пілотного проекту на полях «Агріко Україна», і всі мали змогу переконатися в ефективності цієї роботи. Наші партнери на плодоовочевому ринку, провідні мережі та торгові марки широко співпрацюють із компанією «Агріко», бо це гарантована якість та безпечність продукції. Тож зрозуміло, що протокол вирощування від компанії «Сингента» набуває усе більшої популярності у провідних картоплярів України та їх партнерів. Взагалі, Клуб стратегічних партнерів плодоовочевого бізнесу системно працює над підвищенням якості продукції та становленням ринку на сучасних засадах.

Також під час конференції польські партнери розповіли про ситуацію, яка складається у країнах Європейського Союзу, змінах у сегменті засобів захисту рослин та складнощах, з якими стикаються місцеві агровиробники з цього приводу. Зараз на українському ринку є багато продуктів, використання яких заборонено чи обмежено в ЄС. Та ми йдемо в Європу — і нашим фермерам потрібно до цього готуватися, складати свої схеми захисту таким чином, аби вони відповідали європейським нормам, які незабаром будуть імплементовані і в Україні. Також потрібно враховувати проблему резистентності, застосовувати продукти відповідно до регламенту, щоби вони і в подальшому ефективно працювали на полі.

 

04 419 27 2Микола ГОРДІЙЧУКдиректор ТОВ «Агріко Україна»

— Минулий картопляний сезон видався непростим для віт­чизняних агровиробників. Це пов’язано з тим, що в 2019 році був неврожай у зв’язку з посушливими умовами. І українські фермери почали збирати картоплю пізніше. За цей час була налагоджена логістика з Білоруссю, і майже вдвічі дешевша білоруська картопля почала заповнювати ринок. Таким чином, нашим фермерам уже було складно вийти на ринок зі своєю продукцією. Але це нормально, це ще раз підкреслює, що ми не є ізольованим гравцем, а частиною глобального ринку. І ми зараз бачимо, що на ньому присутня білоруська, голландська, польська, російська картопля...

Незважаючи на високу конкуренцію у цьому сегменті, ціни на картоплю для наших виробників достатньо привабливі. Загалом, сучасний картопляний ринок вимагає якості продукції та її спеціалізації. І ми все більше бачимо, як фермери свідомо контрактуються під переробні заводи та мережі.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.